Zdravím, možná trošku hloupý odkaz, ale byl jsem na servisu u autotizovaného prodejce BMW po 1000 km, při kterém mi byl vyměněn dle plánu motorový a rozvodový olej. Následně při placení mi byla navíc zaúčtovana platba za seřízení synchronizece klapky??? Na můj dotaz o co jde mi bylo vysvětleno, že se taková věc někdy stáva, kdy se synchronizace rozladí a třeba záležitost uvést do pořádku. Údajně způsob jízdy nebo řidič nemají na tuto záležitost vliv. V tomto případě by toto mělo být opraveno v rámci záruky, nebo se pletu? .
To fakt netuším, zda servis seřízení klapek počítá jako záruční opravu. Nejde totiž o opravu,ale jen seštelování. Při morálcednešních prodejců pochybuji, že by to udělali zdarma.
Synchronizace se skutečně rozladit může - to neovlivníš. U nové motorky si sedají všechny pohyblivé části, plynové lanka atd... čili k mírnému rozladění dojde asi vždy.
Skoro bych ale od prodejce čekal, že u nového motocyklu je toto seřízení zdarma jako je běžné seřízení brzd a přehazovačky u nově zakoupeného bicyklu.
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
správně ti měli ještě seštelovat ventily. Je to normální servisní úkon. Mě štelují klapky vždycky, ventily taky vždycky.
BMW GS 1200 08, BMW G650 XChallenge, HD Dyna Wide Glide, Land Rover LR2 3.2i
Při 1000 km inspekci se dle předpisu výrobce provádí kontrola a seřízení synchronizace a tento úkon je samostatně normován. Např u R 1200 GS 0450 je to 5 AW = 25 min
Upravil Pade dne 31.08.2010 13:37
To Renek : Taková je metodika od výrobce, dealer jen postupuje v jejím souladu.
Zjednodušeně řečeno je to co nejoptimálnější seřízení podtlaku nasávaného vzduchu do válců. Úplně přesně to z mnoha faktorů nejde, proto se musí najít kompromis, kdy je chod motoru nejvyrovnanější.
Co se týče synchronizace klapek.dělal jsem si to minulý týden v práci na svém GS a celkem v pohodě pokud by jste to někdo potřeboval tak v Olomouci je to možné ve firmě Bosch Car Service Olomouc u Hornbachu.Kontakt najdete na www.spemax.cz jsem tam každý den Po-Pá 7-15,30 i déle.Řešíme kompletní servis na téměř všechny moto včetně pneumatik jejich přezutí případné vyvážení a tak.pokud budete potřebovat tak se zastavte domluvíme se.