nazdar nechci kvuli tomu zakladat novy vlakno , ale mam dotaz, garancni prohliky jsou v intervalu 10000 a plati to i jak pro auta bud 10000 nebo rok = jde se podle toho co nastane drive ?
Apropo tohle úzkostlivé dodržování tabulek mi přijde úplně nesmyslné. Olej by měl být v motoru podle podmínek v kterých bude jezdit a servisní intervaly upravené taktéž. Já mám u Dakara v maintenance jasně napsáno, že pokud se jezdí převážně terén nebo hodně krátkých jízd nebo přes zimu, kde teploty klesají pod nulu tak se servisní interval snižuje z 10.000 na 3.000 což je úplně logické. Neřekl bych, že motor v 800GS je taková technologická bomba, že se tam při sevisu šoupne 10W40 a pak si s tou mašinou dalších 10.000km může člověk dělat co chce a kde chce.
S tím se ztotožňuju. Ale pro jistotu jedu olej vyměnit za ten doporučený po 6000km. Koupil jsem ji před 6tkm starší, nevím co má za sebou, preventivní výměna jen prospěje a pročistí. To zacházení v terénu, v prachu, v zimě, po startu do vysokých otáček, udělá své s každou motorkou.
Záleží jak moc musí člověk šetřit tam, kde se to vymstí ... osobně u svého auta (13 let starý Patrol) měním olej po 5000 km ... už jen proto, že auto mám rád a je na to citlivější - přitom jinak interval je trojnásobný. Myslím, že vyměnit olej je to poslední na čem u motorky za skoro tři kila chci šetřit ...
/Flare
schrek napsal:
nazdar nechci kvuli tomu zakladat novy vlakno , ale mam dotaz, garancni prohliky jsou v intervalu 10000 a plati to i jak pro auta bud 10000 nebo rok = jde se podle toho co nastane drive ?
Ano- motorka se sam ozve- buď nápisem servis, nebo ti připíše i datum.
refi napsal:
tak na dotaz v bmw v bielsko biale ohledně oleje mi bylo odpovězeno, že stále dávají 10W40
Řekni ať ti dají 10W50 že plánuješ cesty na jih kde jsou vyšší teploty ;-)
si tam ten olej rovnou dovezu, navíc s těmi plány je to stejně pravda...
snad s tím nebudou mít problém. ale určitě se o tom s nimi pobavím, nakolik bude má polština stačit.
schrek napsal:
takze uplne stejne jak v aute , da mi tam i nejakej kilometrovej cas abych dojel do servisu
schrek napsal:
takze uplne stejne jak v aute , da mi tam i nejakej kilometrovej cas abych dojel do servisu
ano, mi se zrovna včera ukázalo 1000 km do servisu ... s postupně najetými kilometry mi to kilometry do garančky po stovkách upisovalo. až to ale přešvihneš, tak ti to samo vypustí kola