paulik78 napsal:
Zdravím všechny! Při shlédnutí fotek vaších milááášků mě napadlo, že by jste mi možná někdo mohl poradit. Chystám se vybavit své 1150GS přídavnými světly. Zajímalo by mě, jakým způsobem je máte zapojené vy?
Na Adventure se dodávají originální a tak vycházím z toho, že elektrika je na to připravená...problém je v tom, že já přes elektriku úplně nejsem. A tak se mi nabízí řešení:
1. vytáhnu napájení přímo od baterky a přes relé zapojím přídavná světla
2. elektrika je na to připravená výrobcem a mě zbývá zjistit kde a jak a potřeboval bych poradit.
Jaký použít přepínač? Měl by mít dvě vlastnosti. Při zapnutých světlech musí svítít, aby signalizoval jejich aktivaci a musí být odolný vodě-dešti.
Těším se na vaše podněty
Podle el schematu na 1150 je tam kabel, ktery nema pojistkou omezeny proudovy odber. Z hlavy ho nevim, ale schema si stahni z motorkari.cz, ma ho tam. Hlavne nezapomenout pojistkou osetrit od zivyho kabelu (plus) ty novy kabliky. Kdyz se kablik prodrbne odbouchne jen tu pojstku namisto celyho elektra (nejisteny kabel). Prepinac sezen s polohou ON-X-ON. Jedno ON mas na pripinani s dalkovyma (vyborny kdyz na nekoho chces jen bkliknout plus normalni pridavny svetla jen s dalkovejma. Druhy ON mas s potkavackama, takze jedou furt. X je vypnuty. Ja pouzil plastovy packovy ovladac, ktery jsem s ostatnima serepatickama zabudoval do hlinikovy krabicky na riditkach. Vodotesnost jsem mel zarucenou tim, ze vevnitr toho ovladce je packa vytlacovana nahoru pruzinkou, kde doseda na sedylko, takze to tesni dost dobre. muzs to tam zakapnout nejakym olejem, ktery vodu odpuzuje.... Ale pokud umis trochu elektro, dej ovladani na jedno talcitko, ktery zabudujes do leveho ovladace instrumentu na riditkach. S pouzitim 4017 integrace mas poreseno az 16 modu v cyklu. Potrebujes tak 4 S timhle upgradem se peru ja. Chci tam neco na zpusob Guide me home a rizeny jas na zaklade pulzne sirkovy modulace. Ciste proto, ze jsem koupil svetla za asi dve kila, ktery pouzivaji zarovky MR16, ktery treba najdes ve stolni lampicce takze o nejakym rozliseni svetla stinu nemuze byt rec jak kaze ceska norma z roku 1972. Svetylka jsem musel sejmout spolecne s krabickou kdyz jsem sel stroj prihlasovat v CR. Mam Americkou verzi..... a uz jsem nebyl schopnej dat tu alektrarnu zpatky dohromady, ale to uz je jina storry...
100% emerika Transylvánští koně jsou ještě rychlejší než vlkodlak. Všechno ostatní je na vás.
„Joo, svět je plnej podivnej krás a jeden život na to nestačí.“
To je ale elektrárna! Máš dva alternátory? [/quote
neeee to neeeni moje
Transylvánští koně jsou ještě rychlejší než vlkodlak. Všechno ostatní je na vás.
„Joo, svět je plnej podivnej krás a jeden život na to nestačí.“
Ahoj, montoval jsem pridavna svetla Hella, tak jen pro inspiraci, kam jde dat vypinac, pokud byste chteli pouzit puvodni jako ja. Pokud to neni zrejme z fotky, je to na pristrojovce zespodu, vypinac se tam vejde, v noci je videt, jak sviti, v teto pozici je pusteny, takze je videt i ve dne.
alesvagner přiložený následující obrázek:
[157.01Kb]
Upravil alesvagner dne 30.05.2011 20:04
Jinak tahle svetla jsem vybral, ze maji vetsi svitici plochu nez Micro, jsou teda lip videt, alespon podle meho pocitu. Jsou to mlhovky a nechavam je sviti porad. Spokojenost.
alesvagner přiložený následující obrázek:
[181.55Kb]
Upravil alesvagner dne 30.05.2011 13:57
Možnosti, ktoré mi napadli:
1. silový vodič k hlavnému dialkovému svetlometu
2. vodič ku kontrolke zapnutých dialkových svetiel
Ale to obnáša drobný zásah do pôvodnej elektroinštalácie - a to ja nerád.
Všimol som si pod nádržou, pri ostatných konektoroch, taký malý modrý nezapojený dvojpinový konektor, premeral som ho, je "mŕtvy", ale neexistuje niekde na obyčajnom GSku nejaký iný konektor, predpríprava na dialkové svetlá, ktorý by sa dal elegantne použiť na ovládanie relé (pin, ktorý je živý pri zapnutí pôvodného dialkového svetla)?
dálkový světlo je bílej drát pod nádrží, odsud jsem si to chytil já, páč se mi nechtělo laborovat s těma paticema pro relátka a pojistky, nějak se mi to nedařilo vytáhnout :-)
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
Zadar, tak jsem si taky konecne pripojil pridavna svetla od wunderlichu. Nejprve jsem asi pul hodiny koukal na kabely a nevedel co s tim jelikoz jsem je mel z druhe ruky a to jeste spojka k vypinaci uplne chybela tak jsem tam dal elektrikarskou cokoladu. Hodne mi pomohlo schema hned v 5. prizpevku tohoto topiku.
Chci se zeptat dakaraku jestli mate nejaky tip kam nejlepe umistit relatko? Ja ho zatim spolu s pojistkou namackl pred baterku Prepinac jsem si vytahl primo z origo prepinace . Je to tak ok, nebo odkud to taháte? Jsem v tomto nezkuseny a chtel jsem jen zkusit jesli to zapojim, tak z toho mam zatim takove provizorium.
MartinC přiložený následující obrázek: