MiraXRV napsal:
Jaké máte zkušenosti s počasím v téhle zemi?
Před pár lety jsem Norsko projel až téměř nahoru. Každý den pršelo a každý den svítilo slunce. Počasí se diametrálně mění třeba jen po projetí několik km tunelu krz horský masiv.
Nedá se to podle mne naprosto predikovat a je potřeba se připravit i na mlhu déšť a zimu. Na 99% se s tím setkáš zejména nahoře setkáš ať tam jedeš kdykoli. Stejně ale jako i s krásným počasím.
MiraXRV napsal:
Jaké máte zkušenosti s počasím v téhle zemi?
Před pár lety jsem Norsko projel až téměř nahoru. Každý den pršelo a každý den svítilo slunce. Počasí se diametrálně mění třeba jen po projetí několik km tunelu krz horský masiv.
Nedá se to podle mne naprosto predikovat a je potřeba se připravit i na mlhu déšť a zimu. Na 99% se s tím setkáš zejména nahoře setkáš ať tam jedeš kdykoli. Stejně ale jako i s krásným počasím.
Třeba jako Rumunsko?
Cestuje,ten kdo cestovat chce.
Pete napsal:
Kempy v sezone jsou tak do 200NOK za noc. Ale osobni zkusenost nemam. Na http://www.camping.no/zpinnorge_eng.html je docela pekna mapka s kempy. Jinak znami tu vetsinou kempovali na divoko bez problemu.
zenska nechce uz moc mimo kempy zustavat... je to v nich vetsinou mensi stres.
A ja se bojim medvedu
---
btw: dik
Být tam jenom sám s ženskou, tak spím taky radši v kempu...ale nás pojede víc takže to vidím na spaní mimo kemp a pokud jde o medvědy těch se já nebojím,ale přítulka o nich mluví vždy když spíme někde venku
Já měl štěstí na počasí, za 14dní počátkem srpna jen 2x déšť (spíše přeháňka) a teploty že jsme se v kempu u Tromso koupali. Asi ti to nepomůže, ale i to je možné.
Zdar ja jel Norkso loni prelom srpen zari a z 23 dnu 19 prselo ale i tak to stalo za to, kupodivu v Bergenu sem byl 2 dny a ani jeden neprselo, ale zase me tam ukradli mikinu kde sem klicky od motky a cekal sem 2 dni na nahradni klice poslany pres UPS. Jinak jak uz nekdo rek nahore neprsi uplne celej den ja to mel vzdy cca 6h nekdy na stridacku zalezi opravdu na stesti asi. Jinak zacatek cervence by melo to pocasi byt o dost lepsi co rikali mistni. Lidi sou v pohode a pratelsky s kempovanim na divoko zkusenosti nemam preferuju kempy. Prece jen sem pohodlnej . Jsou celkem rozdily i kemp od kempu, nekdy se o par km dal da spat za polovinu, ja spal dokonce v chatkach za 250 pro oba. Byl sem az na lofotach a ty byly taky uzasny dalsi den co nam neprselo. Teplota v horskych usecich se pohybovala i kolem 2 stupnu tak teply veci sebou.
Jel jsem červen, poslední mrak jsem viděl v Litomyšli, po návratu jsem sjel ještě na Vranov tam jsem viděl po 14 dnech další mrak. Začátek června, přečti si jakýkoli průvodce- nejméně srážkový červen, nejvíce červenec. Jinak myslím že vyšlo právě nějaké video o Norsku zeptej se v trafice, je to nějaká poznávací edice. Jo místní říkali že je to vždy naopak jižná a severní část.
Krásná země.
Waltr napsal:
Jel jsem červen, poslední mrak jsem viděl v Litomyšli, po návratu jsem sjel ještě na Vranov tam jsem viděl po 14 dnech další mrak. Začátek června, přečti si jakýkoli průvodce- nejméně srážkový červen, nejvíce červenec. Jinak myslím že vyšlo právě nějaké video o Norsku zeptej se v trafice, je to nějaká poznávací edice. Jo místní říkali že je to vždy naopak jižná a severní část.
Krásná země.
to mas jako minulou zimu u nas od listopadu snih, letos prd...
kazdopadne kdyz se to povede jako Tobe, musi to byt BOMBA.
V opacnem pripade zakusis muka
---
ja jsem jeste nasemu Afrikanistovi nerekl ten nejvetsi pruser... a to, ze zacatkem cervence se tam pres Murmansk chystame taky.
Vjetrnici pritahujou dest, ja prozmenu vichrice.. a to nejen skotsko. To nejhustsi jsme zazili dole v Andalusii a celou cestu nahoru pres Portugalsko, Extremaduru a Kastilii.. utisilo se to az nekde u Plzne.
Upravil hicks dne 12.01.2012 11:39
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
bluesberi napsal:
Do norska a podobných končin ideálně červen!
Apropo,nemají norské děti taky posunuty meziročníkové prázdniny už na červen kvůli sluníčku?
Ve Švédsko to tak bylo,jestli to není do dnes....
on taky zacatek cervna neni to same, co konec, ze jo
hodne koncem kvetna bylo na jihu spanelska bezne pod 10 stupnu pres den... snad vylozene krome Almerie, Mojacaru atd...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Waltr napsal:
Krásná země.
Tak to je dost zajímavá informace s tím červnem ke čtení průvodců jsem se zatím nedostal, ale každopádně zatím není problém načasovat to o měsíc dřív
kaca napsal:
Byl jsem v Norsku tenhle rok celý červen a půlku července, v jižnější části v Kongsbergu, což je cca 80km z Oslo na severozápad. Počasí bylo průměrný, čiliže většinou bylo pod mrakem, opravdu pršelo možná 1x týdně, 2x týdně mrholilo. Teploty od 10 - 20ceti. Ale byly i slunečný dny, někdy i za sebou Pokud to šlo, jezdil jsem na sever po technických památkách ( Rjukan - NorskHydro, starý doly atd ) většinou na sever s rádiusem tak max500km a počasí se příliš neměnilo. Ale jak tady někdo psal, zaručit to nejde, bude to vždy sázka do loterie. Ale Norsko za to stojí!!! ( né teda za ty peníze..... )
Je to tak, s destem se musi pocitat, ale jinak je tu pekne.
A co se cen tyka, tak pocitej ze je to tu "numericky" stejne jak v CR ale v NOK. Takze vse 3x tolik. S vyjimkou alkoholu - pivo 60 - 80 NOK, ostatni radsi ani nevim.
Hotely (Scandic, Thon) cca 1500NOK na noc, takze pri soukrome ceste bych je bral
opravdu spis jako nouzovku
Když jsou tam tak lidové ceny jak je to se spaním venku " na divoko" dle dostupných údajů je to legální. Je to tam běžné, nebo ne?
Na volno můžeš kempovat kdekoliv, pokud to není vyloženě zakázané. Dokonce i na evidentně soukromém pozemku ( zní to divoce, já vim ) můžeš přespat jednu noc, aniž bys o to žádal majitele - něco jako nouzovka. Osobně bych se ale stejně zeptal, pokud by tam majitel byl Podmínkou je, že po tobě pak nesmí zbýt vůbec žádnej nepořádek, prostě jako bys tam nebyl. Pokud bys byl nějakým způsobem načapán orgánem že odjíždíš z místa kde po tobě zůstal brajgl, jsou za to šílený palety......ale to je v pořádku, tak to má být.
K těm cenám, v podstatě nejlevnější jídlo v restauraci je pizza - ono těch pizzerií je tam víc než normálních resturací. Taková průměrná ( ale velice dobrá ) pizza vyjde na cca 600 našich peněz, pivko 0,5L okolo 200Kč. Pokud bys dostal chuť na masíčko, tak zas takovej normální stejk vychází na 1500 - 2500Kč...... Samozřejmě výrazně levnější je nakupovat poživatiny v marketech....
Upravil kaca dne 12.01.2012 13:52
Letos jsme jeli Švédsko Norsko poslední týden v červenci a první týden v srpnu a nejhůř bylo tady při odjezdu. Čtrnáct dní jen azuro a azuro. No abych teda nepřeháněl tak poslední dva dny chcalo,ale to jsme se už stejně vraceli domů
Jedu? Tedy žiju!
My jsme bydleli v chatkách,jsou výborně vybavený a cenově tak 200,- na noc na osobu. Když nikde nic nebylo tak naostro v přírodíčce. Benzín vycházel asi na 45.- kč jelikož to bylo v době že u nás stál ke 40.-kč tak nic moc rozdíl. Jídlo dražší,ale dá se občas nakoupit v marketech zboží v akci v přepočtu za stejno jak u nás. Chleba doporučuju vzít si náš,páč ten jejich sledkej se nedá žrát ke všemu. Jinak stojí kolem 100.-kč a není to kolikrát ani kilovej bochník Nebo to řešit různejma bagetama a houskama ty se dají jíst
Jedu? Tedy žiju!
2010 Norsko, konec června do půlky července. Až na Nordkapp. Počasí až do Narviku pěkný, jestli chcalo, tak jen hodinu až dvě. Za Narvikem se to posralo, jeli jsme na Nordkapp celej den v mírným deštíku, jen v Rally 2 pro bez nemoků, ale dali jsme to. Jestli nám za ty 3 týdny pršelo, tak max. 2-3 dny, ale jak říkám, jen přeháňky, a to občas. Pokud chceš něco ohledně cen jídla, kempů atd. tak se mrkni na cestopis na www.motopupci.kva... v sekci cestopisy, jsou tam cesty, kudy jsme jeli, kde jsme spali, co kde stálo atd. Cestopis je psanej hodně volně, jsme taková zvláštní parta , tak se jím moc nezabývej a hledej spíš, co tě zajímá . byla tam s námi jedna ženská a dost nás točila...tak proto
2004 - 2013 tyhlety super stroje:
R1150GSA '02, R1200ST '05, R1200GS '08, R1200GS '10
kejda napsal:
2010 Norsko, konec června do půlky července. Až na Nordkapp. Počasí až do Narviku pěkný, jestli chcalo, tak jen hodinu až dvě. Za Narvikem se to posralo, jeli jsme na Nordkapp celej den v mírným deštíku, jen v Rally 2 pro bez nemoků, ale dali jsme to. Jestli nám za ty 3 týdny pršelo, tak max. 2-3 dny, ale jak říkám, jen přeháňky, a to občas. Pokud chceš něco ohledně cen jídla, kempů atd. tak se mrkni na cestopis na www.motopupci.kva... v sekci cestopisy, jsou tam cesty, kudy jsme jeli, kde jsme spali, co kde stálo atd. Cestopis je psanej hodně volně, jsme taková zvláštní parta , tak se jím moc nezabývej a hledej spíš, co tě zajímá . byla tam s námi jedna ženská a dost nás točila...tak proto
Achtung !! ten odkaz mi zablokovalo AVG jako útočnou stránku Pozor Pozor!!!! není to v cajku
R1200GS mě fakt baví, je to vácheň
Jinak počasí, před týdnem jsem připlachtil do Čech, stejné jak u nás, něco nad nulou, déšť a sníh....klasika. Ale je to samozřejmě v jižní části.
A pivo v mý hospodě za rok zdražilo z 65 na 75NOKů......