xHackerM napsal:
Chtěl bych upozornit ty, kteří v Itálii ještě nebyli a chystají se tam. Pokud budete jezdit mimo dálnice, pak si připravte zásoby vody a možná i benzínu. Benzínek zde není moc a když, tak jsou to jen automaty a většina čerpacích stanic je i bez obsluhy. Okna a dveře jsou zavřeny dřevěnýma deskama a na dveřích jsou cedule s něčím jako půlročním zavřením. Prostě si nekoupíte chlazenou vodu tak, jako u nás. Je dobré mít drobné bankovky - automaty nevrací, alespoň já jsem se s tím nesetkal. Počítejte také s odpoledním zavřením všeho z důvodu siesty. Pokud nemáte na cestě větší města a pojedete horama nebo vážně bohem zapomenutým venkovem tak, jako my, pak myslete na zásoby! Termoska s vychlazenou vodou ukryta někde uprostřed kufru nebude určitě na škodu a já a ni budu myslet kdykoliv něco takového podniknu. Cokoliv si tam ráno koupíte chlazené je do hodiny jak kafíčko. Trefili jsme se do doby, kdy do Evropy mířil saharský horký vzduch a přejezdy během dne byly skutečně velkou zkouškou. Horko a slunce bere více sil, než přeházená hromada uhlí. V camelbagu jsem měl vodu, zbytek ve flašce na kufru a 2 litry není žádná sláva, dojde to rychle a celkem špatně se to tam shání. Chce to myslet dopředu, uvědomit si jaké je vedro, kam jedu a v kolik tam asi dojedu. Navigace v tomhle hodně pomůže s odhadem. Taková je naše zkušenost z Itálského venkova a ne turistických destinací, kde vás Algida vítá na každém rohu. Upřímně říkám, že jsem to nečekal, celá Itálie pro mě byla velkým překvapením. Z katalogů cestovních kanceláří jsem měl o ní naprosto jiné mínění.
proto jezdim VZDY s kanystrem vody i benzinu.
jinak pozor.. v Citynav 3 roky nazpet byly v TERSTU(!) FIKTIVNI CERPACKY.
a to tak, ze mi dosel benzin (dojezd cca 30 km puvodne).
normalne prijedes k cerpacce.. ta nefunguje a ital tam zuri .. dojedes k druhe.. a on je tam cinzak.. treti je zase samoska atd.
no a pak ti dojde benzin nastesti vozim tu rezervu.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
xHackerM napsal:
Chtěl bych upozornit ty, kteří v Itálii ještě nebyli a chystají se tam. Pokud ................., že jsem to nečekal, celá Itálie pro mě byla velkým překvapením. Z katalogů cestovních kanceláří jsem měl o ní naprosto jiné mínění.
Tak to budeme asi taky hodně překvapení. Vodu si posychrujeme a zvážíme nějaký záložní kanystr. No místo pro něj asi nebude. Takže spíš ty drobáky do automatů... No těším se čím dál víc...
To jsou supr rady. Dík!
Co jsem si z toho taky odnesl je to, že v bundě se ve 40°C jezdit dá, ale nesmíš zastavit... Jak zastavíš, čumíš do mapy nebo čekáš na semaforu nebo já nevím co, okamžitě plaveš ve vlastním potu... Defakto celou Itálii jsem odjezdil v bundě, rukávy vyhrnuté kam to pustily loketní chrániče a u krku ne úplně zavřenou, větráky otevřené... Jsem typ člověka, který bez chráničů prostě nejede, takže z okolních Italů na maxi skůtrech, kteří tě ve 130km/h předjíždějí bez ohledu na protijedoucí auta, navíc v žabkách, trenkách, klidně i bez trička si hlavu nelámu, oni jednou dojezdí... Co tím chci říct, protože jsme jeli ve dvou, nebylo na motorce moc místa, takže jsem nebral s sebou chráničovou košili a MX výbavu, ve které běžně ve vedrech jezdím... Příště bych ale z bundy vyndal chrániče a košili bych měl pod bundou a střídal ji za MX dres... Kalhoty jen v případě, že je místo, jinak bych si nechal ty od kompletu s bundou...
Dej pak vědět, jestli ty rady byly k něčemu a jestli třeba tvoje zkušenost s těma pumpama a pitím bude podobná nebo jen my jsme blbě plánovali nebo si vybrali špatný datum nebo prostě tak... Ne každý je cestovatel od dětství a nalítáno tisíce kilometrů napříč destíkami zemí...
xHackerM napsal:
Dej pak vědět, jestli ty rady byly k něčemu a jestli třeba tvoje zkušenost s těma pumpama a pitím bude podobná nebo jen my jsme blbě plánovali nebo si vybrali špatný datum nebo prostě tak... Ne každý je cestovatel od dětství a nalítáno tisíce kilometrů napříč destíkami zemí...
co si pamatuju, tak sis vybral nesmyslny datum. V lepsi jet treba v kvetnu nebo pak v zari.
17 cm
Jo a ještě je taky dobrý si uvědomit, že se může něco podělat a zůstaneš stát třeba na přivaděči k městu nebo tak... Kde není žádný kryt, auta jezdí kolem bez zájmu a ty máš naloženou mašinu, na nebi topení, na hodinkách půl druhý odpoledne, na sobě věci a teď tlačíš moto do nejbližšího stínu - vyzkoušeno... Pocity z toho? Jedním slovem - příšerný! Motorka má najednou váhu auta, připadáš si jak v sauně a krosový boty se promění v kostky betonu. Rovnováha žádná. Takže je to samozřejmě nebezpečný i z pohledu toho, že upadneš směrem do silnice. Nebo konec naší dovolené, když jsme čekali na odtahovku, tak jsme stáli na parkovišti za mýtnýma bránama, kde byly jen malé stromy, listnáče, které moc stínu nedaly, ale aspoň něco. Leželi jsme v každém kousku stínu a šoupali se jak šlo slunce. Vodu už jsme neměli tuším nebo docházela a čekání bylo nekonečný. Přes CZ asistenci jsme vyřešili odtahovku v rámci havarijka, ale stejně jsme museli dlouho čekat, protože byla zácpa na dálnici, kterou jsme se snažili břiblížit se co nejblíže domovu. Na mýtných branách samozřejmě žádný personál, kolem nic, do města jsem to odhadoval ještě tak 2-3km a kdo ví, jestli nevylezeš v průmyslové zóně. Navíc já anglicky komunikuju, ale nech na parkovišti Hugitku a nepojízdnou motorku. Prostě rozdělit se v těch podmínkách rozhodně není správný řešení.
Jak říkám, Itálie nám nastavila svoji krutější tvář, ale když to tak hodnotím, velice dobrá zkušenost. Vše dopadlo naštěstí dobře s ohledem na naše zdraví, Dakarka už je u doktora Servisáka a bude taky zdravá každým dnem...
xHackerM napsal:
co si pamatuju, tak sis vybral nesmyslny datum. V lepsi jet treba v kvetnu nebo pak v zari.
Hugitka bude vědět přesný termín, ale já tuším, že to bylo v září... Už nevím... Bohužel vzhledem k mému zaměstnání to jinak nešlo a jsem rád, že aspoň nějaká dovolená byla...
xHackerM napsal:
Víš, hicksi ne každý si může vybrat dovolenou když je zrovna vhodné někam ject...
xHackerM napsal:
Jak říkám, Itálie nám nastavila svoji krutější tvář, ale když to tak hodnotím, velice dobrá zkušenost. Vše dopadlo naštěstí dobře s ohledem na naše zdraví, Dakarka už je u doktora Servisáka a bude taky zdravá každým dnem...
a tos jeste nedorazil do Neapole
17 cm
xHackerM napsal:
Víš, hicksi ne každý si může vybrat dovolenou když je zrovna vhodné někam ject...
jo ja to chapu... dali jsme jednou Toskansko v cervenci a slo to... nicmene pak v zari bylo na dalnici tusim trvale 36-38. pocitam, ze v cervenci by to byl cistej hardcore pri trose smuly.
17 cm
To xHackerM: Když jsem si přečetl tvé příspěvky, tak bych nejraději prodal motorku a už nikdy nikam nejel.
Teď vážně: To cestování prostě takové je. Je toi horko, jsi unavený, někdy nepřipravený, někdy se něco posere, šáhneš si na dno. Říkáš proč já to dělám. Potím se moknu, nemůžu najít místo na spaní. V noci je zima. Přijedeš domů, že už nikdy nikam nepojedeš a za dva tři dny tě svrbí ruce a už bys zase někam vyjel.
Takhle to mám prostě já.
Když si vzpomenu nad fotkama jak jsem hledal místo pro stan a jak jsem nadával, hned bych vyrazil znovu.
Prostě ty "utrapy" na tom miluju. Kdybych chtěl luxus a pohodlí, letím s cestovkou a válím se u moře.
Není to nic proti Tobě, jen jsem napsal svůj pohled na věc.
Splněný sen moje 1100GS
jencekgs napsal:
To xHackerM: Když jsem si přečetl tvé příspěvky, tak bych nejraději prodal motorku a už nikdy nikam nejel.
Teď vážně: To cestování prostě takové je. Je toi horko, jsi unavený, někdy nepřipravený, někdy se něco posere, šáhneš si na dno. Říkáš proč já to dělám. Potím se moknu, nemůžu najít místo na spaní. V noci je zima. Přijedeš domů, že už nikdy nikam nepojedeš a za dva tři dny tě svrbí ruce a už bys zase někam vyjel.
Takhle to mám prostě já.
Když si vzpomenu nad fotkama jak jsem hledal místo pro stan a jak jsem nadával, hned bych vyrazil znovu.
Prostě ty "utrapy" na tom miluju. Kdybych chtěl luxus a pohodlí, letím s cestovkou a válím se u moře.
Ale já to tak taky beru. Podnikl bych to zase, jen bohatší o předchozí zkušenosti. Nestěžuju si, jen líčím co jsem prožil a co mě překvapilo. Luxus rozhodně nechci, naopak. Příroda, oheň, vařič... To je to, co mě baví...
proč nikoho od ničeho neodrazuje jen píše nač si dat pozor a nač myslet dopředu. Já jsem nováček a určitě se mi to hodí do krámu a zrovna xhacker má pro mne velice zajímavé postřehy a reakce. Už aby ta zima šla do ****u !!
No nevím, ale Petos píše o Itálii. Bohemia je mezi Zell a.S. a Kaprunem...
Itálie je obecně trošku dražší (bydlení, PHM,...). Zkus toto: http://www.valdifiemme.it/miramonti/ (Cavalese) Šéfová je tam je češka a máš to cca stejně daleko jak na Stelvio tak na severovýchod do kraje motorkářských orgasmů. Problémům s komunikací se neboj, vždy se nějak domluvíš. Navíc se na severu mluví německy.
Vypadá to zajímavě. Jaká je šance, že tam bude šéfová?
To že se na severu mluví německy nás vůbec neuklidnilo. Německy taky neumíme. Jsme generace, kterou ve škole učili rusky a po škole už to do hlavy neleze
Pravděpodobnost, že tam bude šéfová Jolanta, je velmi vysoká. Ale jestli ses domluvil (dorozuměl) v Rakousku, domluvíš se i na severu Itálie. Tou zmínkou o němčině jsem chtěl naznačit, že na severu Itálie to funguje tak nějak jinak, lépe, více rakousky než italsky. Jestli chceš pravou Itálii se vším všudy, musíš mnohem více na jih. Nicméně myslím, že až okusíš Dolomity, budeš se tam chtít ještě mnohokrát vrátit a nebudeš mít potřebu zajíždět jižněji.
Soichiro Honda: "Život se měří okamžiky, které se dotknou Tvého srdce"
12GS [2004] 16GT [2012]
Ještě jeden užitečný odkaz pro plánování, i když je na foru zmíněn už mnohokrát: www.mopedmap.com Konkrétní oblast zde: http://www.mopedm...ts_terrain Přeji hodně zábavy. Ale upřímně, nemusíš moc plánovat. Až tam budeš, stačí Ti mapa a pohled na nebe, aby ses vydal na opačnou stranu, než ze které přicházejí případné mraky.
12GS [2004] 16GT [2012]
jencekgs napsal:
Takhle to mám prostě já.
Máš naprostou pravdu. Loni jsme měli jet do Rakouských Alp. Řekli jsme si, že se nepoženeme a že si dáme jednu noc někde u Rozvadova a druhý den v klidu dojedeme a ještě třeba něco stihneme.
No sraz byl před mým barákem. Chcalo jak sviňa. Koukal jsem na radar, že by se to dalo projet i bez nemoků. Jeden kamarád ke mě přijel suchej a druhý, který jel o trochu později byl už durch. Už u mě doma měnil hadry. No cestou jsme se přesvědčili, že spoléhat na radar se nemá a zmokli jsme všichni. Nemoky jsme si dali až po 60 km pod mostem na dálnici. Chvílema jsem neviděl na 50m a proklínal ten déšt. Dorazili jsme do něčeho co kdysi bývalo hotel. Teď ruina před zavřením a zbouráním. Měli jsme ale luxusně velký pokoj s 5 postelema. Doma jsem vzal pro kamaráda malý přímotop. Ověsili jsme šatní skřín, židle, lustry mokrejma hadrama, namířili přímotop a šli se najíst a napít. Určitě na nás nevidělali. 1,5kW běželo ještě celou noc. Ráno jsme jeli suchý. Supr zážitek. Supr vzpomínky. Chci další....
No nevím, ale Petos píše o Itálii. Bohemia je mezi Zell a.S. a Kaprunem...
Itálie je obecně trošku dražší (bydlení, PHM,...). Zkus toto: http://www.valdifiemme.it/miramonti/ (Cavalese) Šéfová je tam je češka a máš to cca stejně daleko jak na Stelvio tak na severovýchod do kraje motorkářských orgasmů. Problémům s komunikací se neboj, vždy se nějak domluvíš. Navíc se na severu mluví německy.
Vypadá to zajímavě. Jaká je šance, že tam bude šéfová?
To že se na severu mluví německy nás vůbec neuklidnilo. Německy taky neumíme. Jsme generace, kterou ve škole učili rusky a po škole už to do hlavy neleze
Pravděpodobnost, že tam bude šéfová Jolanta, je velmi vysoká. Ale jestli ses domluvil (dorozuměl) v Rakousku, domluvíš se i na severu Itálie. Tou zmínkou o němčině jsem chtěl naznačit, že na severu Itálie to funguje tak nějak jinak, lépe, více rakousky než italsky. Jestli chceš pravou Itálii se vším všudy, musíš mnohem více na jih. Nicméně myslím, že až okusíš Dolomity, budeš se tam chtít ještě mnohokrát vrátit a nebudeš mít potřebu zajíždět jižněji.
No možná jsi přehlídl informaci, že v Rakousku jsem se domlouval s výhradně českým personálem
Byl to super tip. Jolanta už odepsala. Nabídla garáž grátis. Musím to ještě probrat se zbytkem bandy, ale vypadá to nadějně a zase víc těším...
No možná jsi přehlídl informaci, že v Rakousku jsem se domlouval s výhradně českým personálem
Byl to super tip. Jolanta už odepsala. Nabídla garáž grátis. Musím to ještě probrat se zbytkem bandy, ale vypadá to nadějně a zase víc těším...
...hmm, tak to budete mít luxusní společnost, protože v té garáži stojí starý bílý Mustang...
12GS [2004] 16GT [2012]
moods napsal:
Ještě jeden užitečný odkaz pro plánování, i když je na foru zmíněn už mnohokrát: www.mopedmap.com Konkrétní oblast zde: http://www.mopedm...ts_terrain Přeji hodně zábavy. Ale upřímně, nemusíš moc plánovat. Až tam budeš, stačí Ti mapa a pohled na nebe, aby ses vydal na opačnou stranu, než ze které přicházejí případné mraky.
Tak tohle je supr web. Vůbec jsem o něm nevěděl. Je to bomba. Už si hledám trasy, které si přizpůsobuju. Ještě tak kdyby měli app i do Androidu...
Supr TIP