sgt08 napsal:
no to jsem nezkoušel a ani nebudu ..díval jsem se ted na ebay a ten typ Phad x3 mají v USA a poštovné je dražší než stan..to je hnus velebnosti .. http://cgi.ebay.c....m63.l1177
no ta nehorlavost je podle mne celkem dulezita... videl jsem uz jednou pripecenej stan na kuzi a nic moc.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Stan pro dva je ideální pro jednoho motorkáře. Pro dva motorkáře je potřeba koupit stan určený pro tři turisty, jinak se tam fakt nevejde nic. Mám to vyzkoušené se stany Jurek a podle rozměrů to bude asi dost podobné u většiny jiných. Nicméně ten Jurek moc doporučit nemůžu, ze tří koupených (Dome2) dva protékají při větším dešti. Sice se to bezproblémů reklamuje ale na dovolené to je pakárna. Zatím nejlepší co jsem v praxi viděl byly MSR, neuvěřitelně snadno se balí (mokrej), ten Jurek je dost problém dostat do obalu a musí se balit fakt extra pečlivě. Když člověk chvátá a balí v lijáku, je to hodně problémové. V suchu jsou všechny stany podle mě podobný, rozdíly zjistíš až při složitějších podmínkách, pak oceníš rychlejší stavbu, stabilitu bez kolíků nebo možnost použití horní plachty bez vypínacích lanek a pochopitelně i balení když je to mokrý. Kamarád se právě vrátil z nějakého kontraktačního outdoor veletrhu v Německu a říkal, že většina výrobců má stany do nějakých 300EUR-500EUR a nad 500EUR, taková zlomová cena. Zajímalo ho čím se to liší, protože to měli všichni nebo skoro všichni. Rozdíl je právě v tom, že ty ve vyšší kategorii mají stejnou odolnost proti větru a dešti ale používají tenčí materiály, žádné šňůry, dají se provozovat samostatně vnitřek nebo jen vnější a nebo se staví současně vnitřní i vnější stan rovnou a mají i jinak dělané tyčky. Prostě jeho závěr byl, že všechny do těch 300EUR jsou téměř stejné a opravdu rozdíl je až u těch drahých. Na víkendové kempování to je asi jedno. Na cestu kolem světa nebo měsíc někde v asii, tam bych tomu věnoval víc času. Každopádně když člověk v Alpách v opravdu festovním lijáku zjistí, že mu vesele teče apsidou dovnitř a má mokrý nejen spacák ale i foťáky a techniku, je to k vzteku a výrobce stanu bych utloukl jejich titanovou tyčkou. Totéž když je potřeba stanovat na kamenité pláni, kde fouká docela silný vítr a není šance zapíchnout alespoň dva kolíky na vypnutí vnějšího stanu. Pak jen člověk slintá když vidí vedlejší partu, jak za 3 minuty má postaveno a řeší jídlo a ty běháš po pláni a hledáš kameny, ze kterých by se udělala zátěž abys ráno zjistil, že to vítr stejně odfouknul apod. A balení bez komentáře. Potřetí roluješ promočené plachty a pořád je to o 20% větší než obal a kamarádi už mají nastartováno a čekají...
Já jsem zkusil ještě jednu variantu a koupil jsem stan pro jednoho (opět Jurek), je sice menší ale postavený je za chvilku a rychle se balí a je tak triviálně jednoduchý, že s tím Dome se to nedá vůbec porovnávat. Každopádně chci upozornit na to, co se na výstavách stanů nebo v prodejnách nezjistí - problémy při balení mokrého stanu, složitost stavby a nutnost používat nějaké kolíky pro vypínání. Ještě bych zařadil počet a složitost provlíkání tyčí očky nebo lemy. Čím je tohle snadnější, tím víc to člověk ocení v praxi. V noci ve vichru když hledáš které lankové očko člověk někde vynechal, to je k vzteku.
Ja mam taky Jurka nejakej pro 3 s dvema vchody a vcelku spokojenost,netece do nej a i se mi teda docela dobre stavi i bali,nemel jsem problem ho balit ani mokrej,ale zas jsem nezkousel zadny lepsi stany....kazdopadne to chce pred dovolenou nekde vyzkouset,aby pak na dovce nebylo nemile prekvapeni v podobe protekajiciho stanu,hold dneska se reklamuje pomalu vsechno,ani TV sony neni co byvala...Jurkovi bych vytknul jen koliky,ty jsou mekky musim poridit jeste nejaky pevnejsi.Jinak asi koupim jeste taky stan pro 1 kdyz pojedu sam,abych se netahal s tim velkym.
Kazdopadne kdyz stan pro 2 tak musi byt pro 3
Upravil lysak dne 24.07.2008 10:50
Hannah - Serak, velikost 3-4 osoby a pro dva lidi a dvoje mokre motohadry, kufry, helmy atd dost idelani velikost. Mam ho 6 let a jedine co bych volil jinak jsou tycky. Urcite prist kupuju duralove tycky, ty laminatove po par letech ztraci pruznost a zacinaji se ve vetru lamat. Jinak zatim nemam duvod menit.
BMW R1150GS MY02
já pořídil Husky Fighter pro 3-4....ve dvou s věcma tak akorát, 4 si tam skutečně neumím představit, ono ani tři ...otestováno v bouřce a větru a pohoda...staví se vnitřní zároveň s vnějším a funguje i bez kolíkování...
Výběr stanu sem řešil asi před 2 tydnama dost festově. Prolejzal sem x hodin outdoorovy fora a vysledek byl, že podle jejich zkušeností, když stan tak Jurek nebo Pinguin. Jurka sem moc chtěl, ale na výstavě stanů sem ho vyloučil kvuli tomu, že se mi i přítelkyni do něj dost blbě lezlo. Nakonec jsem koupil Pinquin Vega, tříprutý zcela samonosný stan pro 2, ale s dvěma prostornýma předsínkama. Že se nevejdem, toho se nebojím, protože to mám převážně pro ježdění s přítelkyní a to se můžeme hezky tulit, že
Pozitivní je, že se mi zbalený (50x17) vejde v pohodě do topcase i do bočáku.
Zatím sem ale neměl možnost ho pořádně otestovat, napíšu až koncem srpna co a jak.
Upravil Rico dne 24.07.2008 12:29
www.motoreport.cz
..Dakar is Dakar..
od jurka mam expedicni stan pro 3 jiz pres deset let, prosel i himalayema a spalo se v nem casto i nad 6500m ve snehu a stale drzi vodu i pri hodne tezkych podminkach. ale puvodne stal skoro 10.000Kc a byl delany na zakazku. takze to asi nejde srovnavat se seriovkou.
jinak jak psal tomas, pomerne HODNE BLBE se bali. nevim proc, ale vzdycky mi prijde, ze at ho slozim jak chci tak to nevychazi do obalu. jsem si zpocatku myslel, ze je to rukama, ale nenaucil jsem se to balit lepe ani po deseti letech je ale pravda, ze material je pevnostne a propustnosti hodne nad beznou produkci tazke se to asi musi pri baleni projevit. tazke to je asi cena za odolnost.
BMW R1150GS ('02), BMW F650 GS Dakar ('01), Honda CB600F Hornet ('00), KTM 250 EXCF ('07) a ted uz i LR Defender 110 '97 momentalne v restauraci
S balenim Jurka taky nemam zadny potize,nemusim se nijak zvlast snazit a do obalu se vejde pomerne v pohode....horsi je to se samonafuvaci karimatkou Therm a rest,tam se snazit musim a nebavi me to
pridam taky svou troskou. bohuzel dam za pravdu tomovi. nedavno jsem koupil Pinguin ....... II velikost 2-3 dva vchody. to by bylo OK. ale, presne jak pise tomas.
v alpach dva dny deste a zacalo nam kapat do stanu, asi propousti svy. baleni humus, atd ... ( presne jak pise tom )
toz a vcil nevim esi to mam reklamovat, nebo jak.
Jinak jsem si pořídil titanový kolíky a je to pochopitelně o něčem jiném. Magneziové praskaly, hliník nikdy víc... *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Ahoj, já mám už asi 10let stan Gemma. Prošel si se mnou kus světa a nedám na něj dopustit. Je fakt, že když ho někdo nezná tak dát ho dokupy je opravdu rébus (samostatné slabonké tyčky se provlíkají a spojují do sebe), sbalený je ale hned. Nemá lepené švy ani žádný zátěr, takže se nepotí, ale nikdy nepropršel. Nikdy jsem nemusel použít kolíky, stačí zatížit podlážku. Je samonosný, vše je spojené takže se balí jen jeden kus. Je pro dva a jeden cíp má delší právě jako místo na batohy. Nevím jestli se takový ještě prodává, ale jestli jo ..... fakt dobrý. Je pravda, že byl celkem drahej.
Jé gemma, to je dávná klasika. Měl jsem ho naposledy (Gemma2) někdy těsně po revoluci pod Eigerem a bohužel nevydržel několikadenní liják se sněhem. Stavba děsná, uvnitř hodně místa. Firma existuje ale stany už nedělá myslím. Web mají: