5.11.podepsal Kellner dohodu se Španěly o koupi O2 za 64 miliard Kč- platba měla proběhnout v Kč, Španělé jí dali přednost před Eurem pro její stabilitu. 7.11. devalvovala ČNB Kč o 5 %, 8.11. proběhla směna Kellnerových Eur na Kč, dostal za ně o 5% víc- zisk 3,6 miliard se dělí na 2,5 miliardy pro Kellnera a miliarda pro členy rady ČNB, co hlasovali pro oslabení koruny. Víc v tom není, další kroky ČNB budou následovat, až bude zase probíhat podobný obchod desetiletí....."
Jinými slovy: pro zisk pana Kellnera bylo nutné oškubat 9,9 miliónů lidí (zbytek občanů ČR má na účtech zajímavé částky v eurech).
Kdyby 8.11.nekdo nakoupil za eura 64 miliard korun,tak by ta koruna musela okamzite vyrazne posilit.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
vevis napsal:
Kdyby 8.11.nekdo nakoupil za eura 64 miliard korun,tak by ta koruna musela okamzite vyrazne posilit.
ne..ne..
Česká národní banka ( ČNB ) minulý čtvrtek (7.11.2013) zahájila intervenci v podobě oslabení koruny (čehož dosáhla prodejem koruny na devizovém trhu a kurz nadále drží kolem 27 korun za euro a tedy oslabení o zhruba 5%)
Tzn. když někdo prodával musel taky někdo koupit.
Koruna by posílila jen v případě jejího obvyklého množství na devizovém trhu a zvýšené poptávky ze strany kupujících..
vevis napsal:
ne..ne..
Česká národní banka ( ČNB ) minulý čtvrtek (7.11.2013) zahájila intervenci v podobě oslabení koruny (čehož dosáhla prodejem koruny na devizovém trhu a kurz nadále drží kolem 27 korun za euro a tedy oslabení o zhruba 5%)
Tzn. když někdo prodával musel taky někdo koupit.
Koruna by posílila jen v případě jejího obvyklého množství na devizovém trhu a zvýšené poptávky ze strany kupujících..
7.11.koruna oslabila.To znamena,ze CNB musela pustit do obehu urcite mnozstvi natistenych korun a nakoupit eura.64 miliard je hodne penez,tolik si myslim ani CNB behem jednoho dne do obehu nepusti.Kdyby 8.11.nekdo tolik miliard korun nakoupil,muselo by se to podle mne na kurzu podepsat.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
s tim O2 je to samozrejme kravina. jinak intervence CNB byla tusim v objemu 200 miliard CZK, ale k jakymu dni, tedka nevim. prvni den se odhadoval na cca 100 miliard CZK. oficialni cisla za listopad vyjdou tusim 7.ledna
Honza_BMW_VW napsal:
...koukám, že jsi četl skripta pozorně a asi i dával pozor ;o)). Máš pravdu, jinak bychom čelili deflaci, ve které bylo Japonsko cca 2 dekády a nevědělo co s tím. Tzn pokud by nebylo provedeno, pak bychom čelili daleko většímu ekonomickému problému. Klesaly by prodeje, reálné mzdy a naopak zůstala by úvěrová povinnost firem/osob v původní výši se všemi problémy s tím spojenými, tzn. ano, dané opatření nadšení úplně nebudí, nicméně z dlouhodobého hlediska je to snad krok správným směrem. Komentáře některých ekonomů k danému se liší, ale dle mého bude jasněji, až ČNB vydá zpr. kdo jak v radě hlasoval/zdůvodnění apod..
.... to je dle mého omyl ČNB, lidi nedrží peníze na účtech z důvodu očekávání ještě nižších cen, nýbrž proto, že mnoho z nich žije od výplaty k výplatě a na nákup jiných než nezbytných věcí nemají peníze. Případně drží jako nedotknutelnou rezervu třeba kvůli hypo pro případ ztráty zaměstnání.
Znehodnotit lidem úspory, investice, a zároveň zdražit věškeré spotřební zboží umělým zásahem banky je sprostota nejvyššího kalibru.
Nevím jak ostatní, ale zásah banky mě nedonutí pustit se do bezhlavého utrácení, naopak.
červenej Elf
Mě nikdo nenutí utrácet, protože nemám za co....
Těžko panu Singrovi (a bankovní radě) vysvětlovat jak vycházet s penězi, když má o "trochu" vyšší měsíční příjem jak já.
Na druhou stranu - nezávidím peníze jemu ani nikomu jinému, mám zdravou rodinu, kde bydlet, co jíst, vysněnou motorku, jsem relativně také zdráv, co víc člověk potřebuje k životu?
Upravil hobr dne 23.11.2013 20:19
"Když hodíš kamenem do hejna hus, vždycky se nějaká ozve...."
Já Vám trochu přileju olej do ohně. Momentálně jsem naprosto spokojený s vývojem koruny, poněvadž mi výplata chodí v eurech
Dokud nic nebudu kupovat, tak jsem spokojený
------------------------------------------------
Lo there do I see my father. Lo there do I see my mother and my sisters and my brothers. Lo there do I see the line of my people, back to the beginning. Lo, they do call to me, they bid me take my place among them, in the Halls of Valhalla, where the brave may live...forever.