Nechci zakládat nové vlákno, tak to zkusím připojit sem :-)
Potřeboval bych radu. Na Vyskočilově P4 jsem dostal lísteček s podezřením na spáchání přestupku (špatné parkování). Snažil jsem se s motorkou nepřekážet a dopadlo to jako vždy za dobrotu na žebrotu.
Problém je v tom, že mi poslali dopis (Výzvu provozovateli vozidla k uhrazení určené částky) do místa trvalého bydliště. Tento dopis šel nejspíš do vlastních rukou, přesto ho pošta vydala rodičům. Měl jsem 15 dní od doručení na zaplacení. Což jsem samozřejmě nestihl, protože jsem byl mimo republiku. Přímo v dopise se píše, že pokud zaplatím k pozdějšímu datu, peníze mi pošlou zpět. Proto jsem o víkendu nezaplatil a zajímá mě co se bude dít dál, protože tato informace v dopise chybí. Máte někdo nějaké zkušenosti či rady jak se k tomu teď postavit?
xarrow napsal:
Nechci zakládat nové vlákno, tak to zkusím připojit sem :-)
Potřeboval bych radu. Na Vyskočilově P4 jsem dostal lísteček s podezřením na spáchání přestupku (špatné parkování). Snažil jsem se s motorkou nepřekážet a dopadlo to jako vždy za dobrotu na žebrotu.
Problém je v tom, že mi poslali dopis (Výzvu provozovateli vozidla k uhrazení určené částky) do místa trvalého bydliště. Tento dopis šel nejspíš do vlastních rukou, přesto ho pošta vydala rodičům. Měl jsem 15 dní od doručení na zaplacení. Což jsem samozřejmě nestihl, protože jsem byl mimo republiku. Přímo v dopise se píše, že pokud zaplatím k pozdějšímu datu, peníze mi pošlou zpět. Proto jsem o víkendu nezaplatil a zajímá mě co se bude dít dál, protože tato informace v dopise chybí. Máte někdo nějaké zkušenosti či rady jak se k tomu teď postavit?
Díky
proč jim tam nezavoláš a nevysvětlíš situaci? Pokud máš doklad, že jsi byl mimo republiku tak to pochopí. Druhá věc je si stěžovat na poště, že to neměli vydat nikomu kromě tebe.
Kdysi už jsem řešil s Axou. Dopadlo to jako vždy, dopisoval jsem si s právníkama a nakonec stejně zaplatil, protože naše zákony jsou prostě tak postavený.
Navíc se dívám, že modrý pruh ani není do vlastích rukou .
"Modrý pruh na dopise:
Dodejku při předání podepisuje příjemce a ta se následně vrací odesílateli. Jedná se převážně o informační dopis."
Správní řád:
§ 20
Písemnost, která se nedoručuje do vlastních rukou a jejíž převzetí má být potvrzeno příjemcem, lze doručit adresátovi přímo nebo předáním jiné vhodné fyzické osobě bydlící, působící nebo zaměstnané v tomtéž místě nebo jeho okolí, která souhlasí s tím, že písemnost adresátovi předá.
To že začínají běžet lhůty nevadí :-).Plať a drž hubu. Navíc je tam stejně doručení fikcí...
btw: Kde seženu doklad že jsem byl jako OSVČ pod stanem na Slovensku :-D.
btw: Kde seženu doklad že jsem byl jako OSVČ pod stanem na Slovensku :-D.
třeba výpis z karty v den kdy jsi to měl přebrat, doklad o PHM, doklad z kempu a tak
Pokud jsi nezaplatil, zahájí klasický správní řízení o správním deliktu (nikoli o přestupku). Ta částka ve výzvě není ani pokutou, tu můžeš dostat až v tom správním řízení. Pokud zaplatíš později, ze zákona už Ti jí musí vrátit. Lepší je vždy zaplatit, protože je nižší než pokuta ve spr. řízení + ještě jeho náklady.
Protože nemají osobu, není to přetupek, ale správní delikt FO a nejde ani o body v případě, že by byl závažnější...
Upravil Mesik dne 24.08.2015 14:04
F 650 GS *2002
Mesik napsal:
Pokud jsi nezaplatil, zahájí klasický správní řízení o správním deliktu (nikoli o přestupku). Ta částka ve výzvě není ani pokutou, tu můžeš dostat až v tom správním řízení. Pokud zaplatíš později, ze zákona už Ti jí musí vrátit. Lepší je vždy zaplatit, protože je nižší než pokuta ve spr. řízení + ještě jeho náklady.
Protože nemají osobu, není to přetupek, ale správní delikt FO a nejde ani o body v případě, že by byl závažnější...
Nesouhlasím.
I přestupek je označován jako správní delikt. Přestupce může být jen FO nikoli právnická. Ta se dopouští jiného správního deliktu.
viz:
Přestupek a správní delikt jsou formy porušení práva na úseku státní správy. Zákon sám vždy stanoví, zda určité porušení práva je přestupkem. Pokud zákon pouze říká, že za určité porušení práva bude porušiteli uložena sankce (pokuta) bez označení tohoto deliktu slovem „přestupek“, jedná se o tzv. jiný správní delikt.
Dle zákona o přestupcích musí být přestupek výslovně zákonem takto pojmenován („Přestupku se dopustí ten, kdo...“). Mimoto však správní právo zná i jiné delikty, které nejsou za přestupek výslovně označeny („Tomu, kdo poruší § ..., bude uložena pokuta ve výši ...“).
Praktický význam má toto rozdělení ve způsobu projednání věci. Přestupek musí být projednán v režimu správního řádu, ale i zákona o přestupcích. Na projednání správního deliktu se vztahuje pouze správní řád. Přestupku se na rozdíl od správního deliktu může dopustit pouze fyzická osoba (občan), správního deliktu však naproti tomu též osoba právnická (firmy...). V drtivé většině případů je právě porušení ze strany fyzické osoby nazýváno přestupkem, při deliktech právnických osob mluvíme o správních deliktech. Rozdíl bývá zpravidla i ve výši možných pokut. Za správní delikty většinou hrozí mnohonásobně vyšší sankce než za přestupky.
Není náhodou motorka psaná na firmu?
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
Mesik napsal:
...nemáš pravdu...
Nezaplatíš = jdeš do správního řízení. Zaplatíš pozdě, platbu Ti vrací a jdeš do správního řízení. Pokud podáš vysvětlení, můžeš zaplatit blokově na místě...pár dní stará zkušenost...a pokud narazíš na rozumného úředníka (v mém případě úřednici), tak Ti ke Tvé naprosto jasné fotce řekne, že řidič na fotografii není jasně rozpoznatelný a s úsměvem odcházíš, neb v občance nemáš lepší fotku...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Tak mi přišel včera " pozdrav" z MÚ v Ivančicích, automatickým technickým zařízením bylo zjištěno, že jsem se proháněl na moto rychlostí 64 km, oceněno částkou 600 Kč. Budu se muset nad sebou zamyslet...
Upravil bluesbery dne 26.08.2015 07:16
Jen aby to bylo opravdu automatické, někdy tě změří policajti, nezkásnou na místě a pak MÚ posílá výzvy, ale v takovém případě stále platí, že sám sebe nemusím bonzovat...
bluesbery napsal:
Tak mi přišel včera " pozdrav" z MÚ v Ivančicích, automatickým technickým zařízením bylo zjištěno, že jsem se proháněl na moto rychlostí 64 km, oceněno částkou 600 Kč. Budu se muset nad sebou zamyslet...
Jo Sašo, u nás musíš opatrně - poslední roky to tam v okolí docela "zamořili". Ivančice mám "za humny". Jsou tam tři "bedýnky". Jedna je naproti hřbitovu (výpadovka na Moravské Bránice), jedna je na výpadovce na Brno a jedna je na výpadovce na Mor.Krumlov. V Rosicích jsou "bedýnky" dvě - jedna je na hlavní ulici (ulice Brněnská) kousek od hřbitova a druhá je na ulici Husova.
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
bluesbery napsal:
Jo Sašo, u nás musíš opatrně - poslední roky to tam v okolí docela "zamořili". Ivančice mám "za humny". Jsou tam tři "bedýnky". Jedna je naproti hřbitovu (výpadovka na Moravské Bránice), jedna je na výpadovce na Brno a jedna je na výpadovce na Mor.Krumlov. V Rosicích jsou "bedýnky" dvě - jedna je na hlavní ulici (ulice Brněnská) kousek od hřbitova a druhá je na ulici Husova.
bluesbery napsal:
Byla to ulice Ke Karlovu..
Tak to je ta výpadovka na Mor.Krumlov (Ivančice - místní část Němčice) - "bedýnka" je kousek od hasičské zbrojnice.
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
Suky napsal:
Jen aby to bylo opravdu automatické, někdy tě změří policajti, nezkásnou na místě a pak MÚ posílá výzvy, ale v takovém případě stále platí, že sám sebe nemusím bonzovat...
Úplně automatické to není ani z těch "bedýnek". Vždycky to prohlédne člověk, vyřadí nepoužitelné (nečitelné RZ, bez RZ, většinou i cizince) a dál pošle jen ty zpracovatelné. Následuje ověření RZ v registru vyzidel a pokud je to možné, pak výzva provozovateli vozidla. Je to vlastně stejné, jako když tě změří PČR nebo městská nebo je to třeba parkování.
Výzvu provozovateli je možné použít jen v definovaných případech (zjednodušeně, pokud by se přestupek dal řešit blokem na místě). Např. pro výrazné překročení rychlosti to jde rovnou do správního řízení.
xarrow - dá se z toho s trochou štěstí dostat tak, že jim při podání vysvětlení sdělíš že nešlo o zastavení a stání, ale o "zastavení vozidla" - udělalo se ti špatně nebos měl poruchu a po odstranění stavu bránícího jízdě jsi odjel - přestupek nenastal.
Ale je dobrý mít trochu nastudováno a promyšleno co jim říkat, v ideálním případě mít nějakýho svědka pro tvou verzi příběhu :-)
Jsou i jiné cesty, ale není to pro začátečníka úplně snadný, už to holt nejde vyřešit jedním dopisem s "odmítnutím podání vysvětlení"
Čau, Tom
Čau, Tom
Suky napsal:
...
Je to vlastně stejné, jako když tě změří PČR nebo městská nebo je to třeba parkování.
...
No to právě není, pokud tě změří PČR či městská (a nezastaví tě na místě) nemůže MÚ poslat výzvu provozovateli vozidla, to by bylo v rozporu se zákonem.
Mohou jen předvolat k podání vysvětlení, což lze odmítnout.
Výzva provozovateli může přijít (kromě parkování) jen z automatických systémů jako jsou výše zmíněné budky či radary v semaforu, tam už odmítnutí v podstatě postrádá smysl a obrana je složitější a asi se většinou vyplatí odkývat Objektivní odpovědnost provozovatele vozidla (tu právní prasárnu...
I přestupek je označován jako správní delikt. Přestupce může být jen FO nikoli právnická. Ta se dopouští jiného správního deliktu.
viz:
Přestupek a správní delikt jsou formy porušení práva na úseku státní správy. Zákon sám vždy stanoví, zda určité porušení práva je přestupkem. Pokud zákon pouze říká, že za určité porušení práva bude porušiteli uložena sankce (pokuta) bez označení tohoto deliktu slovem „přestupek“, jedná se o tzv. jiný správní delikt.
Dle zákona o přestupcích musí být přestupek výslovně zákonem takto pojmenován („Přestupku se dopustí ten, kdo...“). Mimoto však správní právo zná i jiné delikty, které nejsou za přestupek výslovně označeny („Tomu, kdo poruší § ..., bude uložena pokuta ve výši ...“).
Praktický význam má toto rozdělení ve způsobu projednání věci. Přestupek musí být projednán v režimu správního řádu, ale i zákona o přestupcích. Na projednání správního deliktu se vztahuje pouze správní řád. Přestupku se na rozdíl od správního deliktu může dopustit pouze fyzická osoba (občan), správního deliktu však naproti tomu též osoba právnická (firmy...). V drtivé většině případů je právě porušení ze strany fyzické osoby nazýváno přestupkem, při deliktech právnických osob mluvíme o správních deliktech. Rozdíl bývá zpravidla i ve výši možných pokut. Za správní delikty většinou hrozí mnohonásobně vyšší sankce než za přestupky.
Jasně, souhlas. Správní delikt jako množina nadřazená přestupkům, jiným správním deliktům apod...
Upravil Mesik dne 26.08.2015 10:43
F 650 GS *2002