swat napsal:
Kdo nechce podporovat český vychcanky co se snaží na všem vydělat krupicu koupi si za 140kc vojensky MRE menu na celý den. Neni to bůh ví co ale sežrat se to dá.
pepanek1150 napsal:
když koukám na outdoor forum, tak o zázraku adventuremenu nikde nic. A to to ty kluci a holky nosí na zádech týden. Baští tyčinky a instantní věci za pár kaček a vaří je v ešusu. Tady to každý z nás vozí v kufru
To bude asi tím ze to zadny zazrak neni
a nebo taky tím, že tahat zbytečně na zádech třeba jen 3 jídla o váze 1.5kg, když si můžeš vzít pár sušených pytlíků ...
já tyto pytlíky na motorce vozím jen vyjímečně. Přijde mi to jako zbytečná váha a zabrané místo. Taháme to na tripy autem, jako železnou zásobu, když jsme v horách.
Mám pár jídel, co se dá z toho snít. Něco z ADVmenu a něco z MRE, zkoušel jsem i Expressmenu, ale to byla hrůza.
Co z toho MRE se da rozumne jist? Pripada mi to jakesi slichtoidni....
kupuji dávky od ARPOLu
konkrétně - masové kuličky s těstovinou v rajské omáčce a kuřecí kari. Mají lepší systém ohřevu než ADVmenu, sáček s jídlem se lépe prohřeje. Celá dávka obsahuje vše potřebné - ohřev,lžící,vodu,...
pepanek1150 napsal:
když koukám na outdoor forum, tak o zázraku adventuremenu nikde nic. A to to ty kluci a holky nosí na zádech týden. Baští tyčinky a instantní věci za pár kaček a vaří je v ešusu. Tady to každý z nás vozí v kufru
To bude asi tím ze to zadny zazrak neni
a nebo taky tím, že tahat zbytečně na zádech třeba jen 3 jídla o váze 1.5kg, když si můžeš vzít pár sušených pytlíků ...
já tyto pytlíky na motorce vozím jen vyjímečně. Přijde mi to jako zbytečná váha a zabrané místo. Taháme to na tripy autem, jako železnou zásobu, když jsme v horách.
Mám pár jídel, co se dá z toho snít. Něco z ADVmenu a něco z MRE, zkoušel jsem i Expressmenu, ale to byla hrůza.
Co z toho MRE se da rozumne jist? Pripada mi to jakesi slichtoidni....
Já i mladá nedáme na adv.menu dopustit..Na dovolenou nebo vejlety je bereme pravidelně .. Zastavím v kempu,hodím jídlo na válec a než mám postavenej stan tak je jídlo ohřáté a já jím. Další výhoda je určitě kvalita toho jídla..maso libové,žádné chemické srač.y... Takže za mě je budu vesele kupovat dál. (můj názor kterej nikomu nenutím)
per aspera ad astra
pepanek1150 napsal:
Nemyslel jsem chutove, ale konzistentne. Nikdy jsem to nechutnal, jen jsem se koukal na youtube co vlastne davka jako takova obsahuje....
já taky...dodnes jsem vystačil s českou klasikou od Vitany Hame a pod.
Bohuzel nevim jestli je to jen muj dojem, ale nase "cesky" hotovky mi cim dal vic pripadaji presoleny a umely. Nektery konzervy jsem kdysi vozil, ale to same bych ted uz nesnedl. Bud probehla zmena receptury, nebo starnu a jen mi to nechutna Ale v nouzi se da sezrat skoro vsechno.
I pád na hubu je pohyb kupředu
Ještě k tomu porovnání váhy jídel. Zásadní věc je, jestli je v místě bivaku k dispozici zdroj pitné vody nebo ne. Pokud spíš u blátivé kaluže, tak je celkem fuk, jestli váha jídla v pytlíku je jen 140g, když k tomu musíš přidat třeba 300ml (=300g) pitné vody, kterou musíš nést taky. Takže výhoda dehydratovaných jídel někde na několikadenním treku je jen tehdy, když je všude bezproblémová voda. Když jí člověk musí nést, tak to žádná úspora hmotnosti není. Někde pitná voda prostě není a pochopitelně jde vyrobit (filtrace, chemie..) ale třeba filtr stojí tolik, že se vyplatí asi jen někomu, kdo v takových podmínkách spí každou chvíli a ne pár dnů v roce. Na trek lidi berou tak 800-1000g jídla na osobu a den a je celkem jasný, že si nechtějí naložit na záda 6kg hotových jídel, když si můžou cestou doplnit vodu na spotřebu na ten den a nemusí táhnout vodu na celou dobu. Voda z hotových jídel nejde oddělit, takže když si člověk vezme 6 jídel, tak to jsou 3kg proti necelému kilu v případě dehydrovaných (plus třeba půl litru vody na večerní vaření). Takže kromě extrémů kde není voda na treku, se vyplatí dehydrovaný jídla kvůli úspoře váhy.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
3X: nemáš někde video toho ohřevu? Mě přijde nový ohřev adventure menu naprosto v pohodě. Ohříváme v tom dvě jídla současně a snadnější už to snad být nemůže. Mluvím o ohřevech, které dodávají někdy od jara - pytlík s uzavíráním a dírkou...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Musím se taky vmísit.
Původní "velká" AM jsme na kolech s mladou jedli napůl. Celý to pochopitelně šlo sníst ale pak byl člověk K.O. , natož zas někam hned jet. Na motorce k obědu toho alespoň pro mě bylo taky trochu víc než akorát. Pochopitelně jsem to snědl.
Mám čerstvou zkušenost z práce - není tam možnost se najíst tak jsme kombinovali co šlo. Hotovky z marketů na ohřátí - zatím jsem nenarazil na nic kloudného, hnus. Takže vozím AM a je klid.
Chutnost je na osobním názoru každého - mě to jede skoro všechno. V tomto případě nemám důvod se poohlížet jinde. Cenu už neřeším. Jestli dám za nějakou šlichtu 90 nebo se najim za 120 je mi jedno.
Nehledě na frajeřinu si to uvařit na motoru ....
Původní ( zelené ) ohřevy nebyly skutečně moc vychytané. Teď je to ok.
Nákyp a žemlovka je super.
Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
TomasTT napsal:
3X: nemáš někde video toho ohřevu? Mě přijde nový ohřev adventure menu naprosto v pohodě. Ohříváme v tom dvě jídla současně a snadnější už to snad být nemůže. Mluvím o ohřevech, které dodávají někdy od jara - pytlík s uzavíráním a dírkou...
nemám Tome, ale jak nějaké zase otevřu, můžu nafotit a natočit.
ADVmenu má kapsle dvou velikostí, kde ta větší má stačit na ohřev 2 jídel současně. Moje zkušenost je taková, že když to jídlo v tom uzavíracím pytli časem neotočím při ohřívání obráceně, tak je z vrchu studené.
ARPOL má kapsli velikosti ohřívaného jídla, takže je celý sáček (na plocho), jako na plotně a je to tak horké, že kolikrát po otevření musím chvíli počkat, než začnu jíst
PavelGS: jseš mezi několika málo jedinci, kterým sladký jídla chutnají. Já si ho dám kdykoliv třeba k snídani a docela mě to chutná ale minimálně tady mezi kolegy jsem dost za exota
PavelGS: jseš mezi několika málo jedinci, kterým sladký jídla chutnají. Já si ho dám kdykoliv třeba k snídani a docela mě to chutná ale minimálně tady mezi kolegy jsem dost za exota
teď na horách jsem si dával po obědě ještě porci borůvkovejch se šlehačkou ..., epesní byly na Luční to kdyby vmáčkli do AM
Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
TomasTT napsal:
pepanek: o proč se ptáš, když jsi odpověď rovnou nepsal! pro turisty, horolezce nebo kohokoliv, kdo "to nosí na zádech" jsou tyhle jídla nevhodný, protože obsahují vodu. Jedno jídlo váží těch 400 nebo dříve 500g a sušený jídla tak 120-150g. To jsou obrovský rozdíly.
Myslím, že nejlepší je jít a koupit si různá jídla "do batohu" a porovnat to s adventure menu. Jsou jich spousty - kromě zmíněného a profláknutého Travellunche třeba ten Mountain House, Pre-A-Ration, holandský Adventure Food, polský LyoFood atd. A pochopitelně Maggi, Mana atd... Přijde mi, že někteří kritizují něco, co neznají nebo o tom jen slyšeli. Některá jsou opravdu "na blití" a teď to myslím naprosto vážně. Kroupy se špekem s chemickým smradem nějaké vajíčkové hmoty (poláci), to fakt člověk musí vyzkoušet aby to pochopil. Adventure menu je proti tomu luxus.
Takže bych porovnával to, co je porovnatelné - adventure menu proti express menu nebo goodfoods atd.
Sušený jsou fakt jiná kategorie - i chuťově.
Jinak trend je opravdu malé porce - zmíněný goodfoods dělá dokonce jen 300g porce s 65g masa. Jejich dvouporcová jídla (130g masa) jsou přibližně to samé jako jednoporcové adventure menu.
swat: nemyslím si, že by zrovna adventure menu byli nějací vychcánci, kteří se snaží na všem vydělat. Pracují na tom roky, nestojí za nima žádná korporace, není to něčí vyzkoušené řešení ani výroby, ani obalů atd. Objíždí akce, dělají ochutnávky a snaží se dostat jejich značku do podvědomí. V porci mají asi nejvíc masa ze všech výrobců pytlíkových jídel na cesty - dívám se například na novinku LyoExpedition - Chicken Tikka Masala. Dělají dvě velikosti - 500 a 370g. Ta dražší je za necelých 10EUR, ta levnější za 7.3EUR. Obsah masa je 20%, takže 100g u 500g verze - stejný jako adventure menu, akorát to stojí přesně 2x tolik. Fakt si nemyslím, že by zrovna byli "vychcánci". Jen na začátku asi neodhadli třeba vývoj energií, obalů nebo dopravy a teď jsou za lumpy, když chtějí zdražit.
Pod pojmem lump si predstavuji nekoho jineho, ale budiž. Psal jsi ze zdražují protoze se zdrazily i suroviny ze kterých ty jidla chystaji, což se ukazalo jako nepravda. Kureci maso ryze atd. se u nas nezdrazilo. Máš rovnou napsat že mají vyšší naklady protoze ten obal je jinej a jak pises lepsi. Benzin jde taky dolu ale doprava se zdrazuje. Asi jo. Asi máš pravdu. Ale je to muj nazor a nemusis se s nim ztotožnit. Každopádně jsou to tvoji kamaradi a bylo by hloupe kdyby ses jich nezastal.
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
swat napsal:
Kdo nechce podporovat český vychcanky co se snaží na všem vydělat krupicu koupi si za 140kc vojensky MRE menu na celý den. Neni to bůh ví co ale sežrat se to dá.
A co bys podporoval Ty? Tyhle kecy mám nejraději...
Jojo jak jinak.
Ja nemusim podporovat nikoho bo nikomu do zadku nelezu. Koupim kaši v lidlu za 8kc a neresim picoviny. Na snidani to staci a nevazi to nic. Na obed treba proteinovou tycinku od reflexu a na vecu si dam adventure spekacek od steinhausera pohoda ne.
A necil se praskne ti cevka a potahnes za sebou nohu
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
qwert napsal:
To znamená že při zmenšené gramáži zůstává stejná cena?
Ano, ceny by měly zůstat na stávájící hodnotě, při změně gramáže, je to z důvodů rostoucích nákladů na suroviny a výrobu. ¨
Já nevím jaké suroviny mají zvýšené náklady. To, že někdo napíše, že maso je teď děsně levné, protože je přebytek masa z ruska, to je to "se ukázalo jako nepravda"? Mimochodem, maso kupujeme většinou v Albertu a nijak bych neřekl, že to tam přímo přetéká levným masem co se neprodalo v rusku. Krůtí prsa jsem na víkend kupoval za 195Kč/kg a nemyslím, že to je nižší cena než na jaře nebo vloni. Ale když tady někdo napsal, že jsme zaplavení levným masem, tak je to jistě pravda. Když už slovíčkařit, tak klidně to může být proto, že je dražší jakákoliv jiné surovina používaná na výrobu - nikde nepsal, že se jedná o maso - klidně to můžou být bezlepkové mouky (část výrobků mají bezlepkové). Nevím. Zrovna u toho obalu bych řekl, že kdyby to bylo dražší, tak to napíše. Tak tím to asi nebude. Hlavní důvod bude nepochybně výroba. Možná museli koupit nějakou technologii do výroby a odpisy se promítají do nákladů. Fakt nevím a je mi to celkem jedno, prostě zvyšují cenu. Letos řada našich dodavatelů zvedla ceny a neobtěžovali se to zdůvodňovat - prostě od tehdy a tehdy platí tyhle ceny.
Neřekl bych, že jsou to kamarádi ale dobří známí a vím, že všechno vrací do firmy a rozhodně nemají peníze na vyhazování, takže to asi moc "vychcánci" nebudou, protože ti něco rozjedou a první co si koupí jsou nový fára a motorky.
Ohledně toho určení, tak tyhle jídla nejsou určený pro lidi, kteří snídají kaši za 8kč a k obědu jim stačí proteinová tyčinka. Docela znám ty hladový oči, když někdo z party nemá nouzový jídlo (protože ho spotřeboval někdy, kdy to nebylo kriticky potřeba) a pak někde zůstaneme trčet na noc a jemu zbyde šumivý magnézium a rozteklý musli tyčinky. Je trošku rozdíl, když jedeš offroad od rána do večera - pro lidi to je obrovský výkon a padají večer únavou a fakt potřebují něco vydatnýho, protože během dne třeba 50x zvedají motorku po pádech.. Usínají při sebemenší zastávce, dokáží usnout na motorce tak, že spadnou z motorky protože usnuli aniž by slezli z motorky. Potřebují třeba 6-7 tis. kalorií a po 14 dnech i tak shodí třeba 10kg. Tyčinka to rozhodně nespraví. Ale pokud je někde hospoda, tak nemá logiku jíst cokoliv z pytlíku - i když znám takové, kteří než by si dali od arabů kuskus, tak si radši dají maggi dobrý hrnec. Ale i v evropě to má smysl, pokud jedeš lowcost třeba do skandinávie, tak ceny jídla v hospodách jsou pro šetřivé čechy docela masakr. Najednou jídlo za 150 vypadá směšně levně. Pizza 100-200NOK, to je asi tak 300-600Kč. Hambáč kdekoliv 100NOK. Vlastně tam je všechno jako u nás v jejich korunách, takže to je 3x dražší. Najíst se v hospodě do 500Kč je dost zázrak. Teď jsem tam pár let nebyl ale bohužel jsme dělali s jednou dánskou a jednou norskou firmou a jezdil jsem tam celé roky a neznám dražší země. Naprosto chápu lidi, kteří si tady koupí 40 jídel a prostě počítají s tím, že denně oběd nebo večeři budou jíst z pytlíku, protože to je fakt hodně levný proti místním cenám. *******************************
Omlouvám se ,že mrvím vlákno.ale vidím že nás exotů je víc.Já si dám sladké taky. A to jsi měl zažít 4 " drsoně" jak přifičí do motorestu a objednávka zní : 4 x knedlíky na sladko. To se i obsluha dvakrát zeptala,jestli dobře slyší A někteří ze zákázníků si nás fotili.Naším sexapelem to ale nebylo.