Pavel GS vyletnik napsal:
Tak o tomhle jsem taky dumal. Dotace nebyly na loňský rok vypsaný. Na letošek to bude nejspíš taky zrušený. A výkupní cena se nenápadně zmenšuje :
za1 MWh
po 1. lednu 2009 s instalovaným výkonem do 30 kW včetně
12890
uvedený do provozu od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2008
13730
uvedený do provozu od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2007
14080
Na barák může být do 5Ti Kwp , investice ca 550tkč.
Při střízlivých propočtech je návratnost při těchto cenách cca 9-10 let , smlouva se uzavírá na 20 let. Někteří dodavatelé se pyšní návratností 6 let. Nevim kde k tomu přišli.Snad při dovolený někde na jihu Španělska.
Výkupní ceny - Jsou to mrzáci - jak se něčeho chytne víc lidí než je někomu mocnému po chuti tak zkrouhnout.
Tenhle týden jsem to studoval taky a narazil jsem na zajímavou věc - odebrat energii od tebe musí, ALE musí být všechno technologicky v pořádku včetně připojení do sítě.
Takže ty do toho vrazíš přes půl mega, dotaci nedostaneš a energetici ti řeknou, že v místě je nevhodné vedení, které neumožňuje a bla bla bla a jsi v loji. Budeš mít svejch 14kW za slunného odpoledně a pokud nevrazíš kopec peněz do baterek a neuděláš si ostrov, tak je to na prd.
Mám souseda, který do toho investoval půl mega, ročně má 100 zisku, po pěti letech začne vydělávat..vlastně po třech, už funguje dvaq roky.Má na ploché střeše panely celkově cca 1,3 x12 m..
Upravil bluesbery dne 05.02.2009 21:59
Tak to je šťastnej chlap. U nás je vedení v hrozným stavu, při bouřce ho preventivně vypínaj atd. Takže velmi pravděpodobně by mě nepřipojili a bylo by to v háji. A to mám tak 250m střechy na jich. Inu, třeba se to časem zlepší.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Dalsi vec je,ze vykonnost tech panelu udajne casem dost klesa.Takze ten zisk asi bude klesat taky.U nas borec postavil na zahrade kovove monstrum,ktere drzi panely o plose odhadem 6*6metru a cele se to toci za sluncem.Ta konstrukce musela stat balik.Kdyz je pod mrakem,tak se to vetsinou nehejbe,ale kdyz je aspon trosku slusne,tak se to fakt toci.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
Chlapi - než se začíná se stavbou fv elektrárny tak se musí získat stanovisko od čezu/eonu atp za jakých podmínek a jestli vůbec vás připojí. Pak se na to směřuje sestava technologie.
Na střechu pro fyz. osobu může být nejvýše 5Kwp aby se využil zelený bonus na výkup.
A těch 5Kwp za rok při průměrném osvitu ( cca 950W na m2, na Moravě je to 1100 na severu 900 ) vyrobí 4750 kw ročně x výkupní cena letošní 12,8 je 60800 kč ROČNĚ. Tj při investici 500 tkč návratnost do těch 10 let. To je hrubý propočet.
Nezapomeňme na pojištění a daň. Rok uvedení do provozu + 5 dalších je toto osvobozeno od daně z příjmu.
Panely po dobu života degradují , většina výrobců uvádí pokles účinosti po 20 letech na 80 - 90% původního výkonu. Tj z 5Kwp na začátku máme najednou třeba 4,5 . V zimě na tom leží sníh ( podle sklonu střechy)
Ta konstukce( říkají tomu slunečnice) jak píšete vytěží více.Zhruba o 20% než statická konstrukce. Otáčí se za sluncem , v případě mraků se natočí k nejjasnějšímu místu na obloze ( jak která ).Investičně slunečnice vychází tak pod 200k na 42m2 panelů ( 5,6 kw při panelech 175 W.
Ještě jsou zrcadlové koncentrátory , případně oboustranné panely to pak ve spojení všech těchto vylepšení vymačká cca35% navíc oproti statickému umístění. Je to ale zase dražší na pořízení a pak na údržbu.
Nejsem prodejce , jsem pouze nasátý informacemi neb mě to fakt zajímá.
Jen tak pro zajímavost - je instalováno lehce nad 1500 výroben s výkonem 60MW
Už končím nechci to tu zasírat .
Stavění zdar.
Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
Nevlastní někdo na moravě UDSku?
Podařilo se mi tady domluvit už všelijaký věci tak to zkouším. Kdyby jel někdo s tímle vehementem kolem blanska tak bych potřeboval pobořit jednu rozvalinu
Kontakt na mě v profilu. Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.