Zkus Dimpl , za mě jedna z nejjemnějších whisky
A taky mě docela překvapila jak velmi jemnou chutí a nízkou cenou 18ti letá whisky od Jelínka. A nebyl jsem sám. Zkus to Vojto
hm.. nejsi první kdo mi doporučuje ochutnat od r.Jelínka... Třeba jeho zlatá slivovice je fakt bašta..
Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
Tonda napsal:
Vojto, já mám rád jednosladové whiskey (Single Malt Whisky) - moje nejoblíbenější jsou Glenfiddich a Talisker (ale obě 18-ti leté). Glenfiddich má i 12-ti letou, ale ta "18" je pro mě prostě úžasná.
Jak píše Tonda, jedině jednosladová. Ve Skotsku je asi 130 palíren a 6 územních celků, které jsou charakteristické určitým druhem chutě. Mezi jednotlivými modely je obrovskej chuťovej rozdíl, těžko se radí. Chce to postupně zkoušet. Na začátek asi nekupovat zemité rašelinové modle, jako le Laphroaig nebo Ardbeg, i ten Talisker je docela výraznej. Taková univerzální je třeba Cragganmore.
Já osobně ty zemité jódové chutě mám moc rád.
Skotové udělali takovou reklamní skupinku 6 Whisek, každá je z jednoho regionu jako jeho zástupce.
Za whisky bych zmínil sice jen 8 letý, ale dost návykový počin z Kanady.(Nemají tak striktně daná pravidla jak se whisky dělat má) Black Velvet reserve. příjemná jemná chuť.
Ze skotských je Laphroang určitě dobrá volba. Jemně nakouřená, jemná... mňamka