Ono jde o to jaké dřevo a jaký plast... Podívej se na dřevěná okna po pár letech, a hlavně bych se nechtěl zase dělat s natíráním... Ono obecně se to hlavně chce vyhnout tmavým odstínům prakticky na všem (větší tepelné namáhání a pnutí v materiálech...)
Mám rád všechno předimenzované, takže 45 poroterm, příčky 17,5 (nosné) a 11 zbytek. Sem tam proložené ytongem, ale to jenom tam, kde to nic podstatného nenese. Schody mám z ytongu. Prodávají jednotlivé stupně. No a zvenku mě doporučovali 12cm polystyrenu, ale to jsem zavrhnul jako blbost a dal "pouze" desítku. Sádrokarton mě do baráku nesmí. Sádra bere vodu a nemám rád zdi, které prorazím pěstí. navíc to furt někde praská.
Stropy mám dole beton a traverzy a nahoře trámy, zase o dimenzy větší, na nich fošky, ke kerým je přidělán vyrovnávací rastr a na něm ze spodu Ekopanely (lisovaná sláma 6cm) a ze shora 20cm vaty. Protože jsem úchyl, tak mám střechu komplet bedňěnou. Súpodní stropy jsou zatím jen hrubé, ale uvažuji o tom, že spáchám rastr, vycpu ho vatou, na něj hodím OSB desky a celé to dorovnám 5cm polystyrenem, natáhnu lepdlo, perlinku, oštukuju a bude. Topení teplovodní v podlaze. V patře na 5cm polystyrenu a 5až 7 cm v betonu. Dole bude 16cm polystyrenu a zase 5-7cm betonu s podlahovým topením. Ještě uvažuju, že sem tam zabuduju elektrickou topnou rohož.
Časem vyměním okna za trojskla a nebo dodělám ještě jedny na jednuduchý rám - předokenice. Zdi jsou tlusté dost a vejde se tam leccos.
Co člověk, to názor. A taky jiná výchozí pozice. Já přestavuji stávající starej barák - původní zdivo kámen a cihla 50-60cm.
Mám dvě velké technické místnosti, uhelnu, dvě polopodkrovní komory na bordel, šatnu, dvě komory, špajz a pořád málo místa
Garáž je teprve v plánu, ale je mě jasné, že menší než 7x7m (vnitřní rozměr) nemá cenu ani stavět. No a na prvním baráku se to teprve všechno učíš. Prej až tak ten třetí za něco stojí
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Ak nechceš dopadnúť ako typický Slovak :-) (= musíš postaviť dva domy, prvý, na ktorom sa naučíš a druhy, v ktorom budeš bývať ) vykašli sa na rady z internetu - bez urážky. Dom je pomerne zložitý systém, ktorý musíš riešiť komplexne a čiastkové rady sú preto zbytočne. Súčasná legislatíva predpisuje energetickú triedu A+, čo budeš musieť deklarovať pri kolaudácii, ta je už sama o sebe tak "prehnana", že zjednodušeně povedané co nazenies izoláciou, to stratíš vetraním. Doporučoval by som Ti osloviť DOBREHO projektanta (vlastne viacerých, lebo čo profesia to iný odbor a taky co robia sami všetko vlastne nevedia poriadne nic) a tiež zaistiť správne zhotovenie diela bud stavebným dozorom, alebo ti lepší projektanti nemajú problém si svoju profesiu aj oddozorovat. Sú to síce prachy navyše, ale vrátia sa v podobe usetreneho domrd.neho materiálu a aj nákladaov na prevádzku. Určite to tu všetci (co stavali prvý dom) potvrdia, ze toto by som spravil inak, toto tak.....robím v stavebníctve 25 rokov (a posledných 10 rokov pre renomovanu Nemecku firmu = neustále intenzivne vzdelávanie) v oblasti vykurovania a môžem povedať, že ledva stíham presadzovať aktuálne trendy u projektantov, tak ide vývoj dopredu. Do toho to ešte ku.vi EÚ, takže skúsenosti spred pár rokov sú Ti k ničomu. Co sa týka obvodového plášťa, tak pri bezsparovom spájaní musíš nechať dom "cez zimu vymrznut", pri sparovom sa môžeš teoreticky na jesen nasťahovať do domu, ktorému vykopes na jar základy. Z akého materiálu, to bude aj tak na koniec otázka "získanej akcie". Ak dojdeš do etapy kúrenia, kludne sa ozvi (číslo Ti da bubu), môžme to poriesit
Pato
Upravil patol dne 04.01.2017 15:35
Chlapi ma niekto vo vašej krajine skúsenosti z kompozitnou betonárskou tyčovinou náhradou za klasické roxory ktoré pozná skoro každy. Ide o to že kvôli eliminacii PGZ chcem použiť či už v základovej deke alebo obvodovom venci. Statik pri schvaľovaní projektu ma s tým problém lebo s tým nemá žiadne skúsenosti a ani nikoho nepozná kto s tým mal skúsenosť pripadne nevie nájsť dokumentaciu-certifikaty a pod. Diky za odpovede! http://www.arimax...pozit.html
Upravil JRM66 dne 07.09.2017 01:52
... nemožem uplne s tebou suhlasiť lebo, potom by sme sa mohli myliť obaja.
JRM66 napsal:
Chlapi ma niekto vo vašej krajine skúsenosti z kompozitnou betonárskou tyčovinou náhradou za klasické roxory ktoré pozná skoro každy. Ide o to že kvôli eliminacii PGZ chcem použiť či už v základovej deke alebo obvodovom venci. Statik pri schvaľovaní projektu ma s tým problém lebo s tým nemá žiadne skúsenosti a ani nikoho nepozná kto s tým mal skúsenosť pripadne nevie nájsť dokumentaciu-certifikaty a pod. Diky za odpovede! http://www.arimax...pozit.html
S tímhle jsem se setkal trošku v jiném provedení. Myslím, že v Anglii přidávají do betonu nasekaná skelné vlákna o průměru o,1 mm a délce asi 2 cm a drží to jako čert a přitom to nic neváží. Tohle si myslím, že je skelné vlákno v jiném provedení. Dělali jsme s tím velké samonosné skalní bloky jako interiér do ZOO (pomáhal jsem kamarádovi). Před tím se tam dávala tyčovina.
Testovací jezdec f. Mitas Když asfalt nedrží, Mitas tě podrží
joe napsal:
.... Myslím, že v Anglii přidávají do betonu nasekaná skelné vlákna o průměru o,1 mm a délce asi 2 cm a drží to jako čert a přitom to nic neváží....
...používá se na podlahy zcela běžně i v našich krajích...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Mezi nevýhody využití kompozitů jako náhrady vázané ocelové výztuže patří především skutečnost, že jejich vlastnosti jsou v dlouhodobém horizontu negativně ovlivněny zásaditostí betonu, které se pohybuje u nových betonů v rozsahu pH 12,4 až 13,7. Matrice kompozitních výztuží je navržena tak, aby ochránila vlákna před působením těchto látek, ale hydrolýzou, plastifikací a bobtnáním může dojít k degradaci matrice samotné. Podstatnou nevýhodou především levnějších GFRP výztuží je jejich nízký modul pružnosti (v porovnání s ocelí), který snižuje výslednou tuhost konstrukce. FRP výztuže mají také nižší odolnost vůči působení vysokých teplot.
Milan C napsal:
Títo to vyrábajú http://www.armast...
Skús sa obrátiť s konkrétnymi otázkami priamo na nich.
To viem, len ako si nieje možne s nimi spojiť, telefony mi vyhadzuje a mail asi nečitajú alebo sú odpojeny od elektriny!
... nemožem uplne s tebou suhlasiť lebo, potom by sme sa mohli myliť obaja.