jirkap2005 napsal:
Co prosím všechno vypisujete do té žádosti? Nikde jsem vzor nenašel. Díky
Udaje, ktery se doctes v velkym TP. Z hlavy uz nevim...
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Tak dneska prodlouženo v Bohumíně. Vyplnit formulář - VIN, RZ, jméno vlastníka. K tomu velký a malý TP a RZ a bylo hotovo. 10 minut a mám to o dva roky neb STK bylo letos na jaře
S prodloužením STK je problém v tom, že MD ČR novelou zákona prosadilo prodloužení STK u motorek, ale jako klasicky, už nebyl dotažen zbytek - tedy to, kdo má známky měnit, zda to bude zpoplatněno, atd.
Ze zákona totiž obce nemůžou nálepky STK měnit - nemají k tomu žádné oprávnění. Jediná možnost, kdy můžou nálepku STK vylepit, je v podstatě při vydání nové registrační značky (§ 7 odst. 4) z.č. 56/2001 Sb.). Jiné zmocnění k tomu nikde nanajdete.
Nedivte se potom, že některé úřady mění a některé ne. MD ČR sice rozeslalo "metodiku" (mimochodem neměla být zveřejňována, ale nikdo nechápe proč ...), že obce mají měnit, ovšem oporu v zákoně to nemá, navíc metodicky obce řídí kraje, nikoliv MD, naopak - STK, které pod MD spadají, to v podstatě zakázali - prostě Kocourkov.
Pokud necestujete do zahraničí, tak není důvod si nechávat známku přelepovat a zbytečně tam chodit. Pokud ano, tak si to můžete nechat přelepit na kterémkoliv úřadu v ČR, který je ochoten to přelepit ... Potřebujete k tomu občanku, velký a malý techničák (i když malý by ani nemusel být nutný) + vyplněnou žádost o zápis změn, na kterou je odkaz výše, ale pro jistotu jej přidám: http://www.prepis...ozidel.pdf.
Výměna by měla být zdarma, jak psalo MD ČR ve své "metodice", nicméně jedná se v podstatě o zápis do technického průkazu, tudíž mohli by po vás chtít poplatek 50 Kč (položka 26 g z.č. 634/2004 Sb.). Tady je vidět, jak jde "metodika" MD ČR opět proti zákonu, kdy obcím říká, že nemají vybírat poplatek, ale ze zákona by jej vybrat měly ... kdo jiný už by měl dodržovat zákony, než stát??? Pak se nedivte, že někde mění a někde od toho dávají ruce pryč.
Upravil bikerhp dne 23.11.2018 14:18
Tož néjni důležité na čem kdo valí, ale esli do teho cíla dovalí ...
MD ČR není zřizovatelem STK, tím jsou kraje (udělují jim oprávnění a osvědčení k provozování - §§ 56 a 57 z.č. 56/2001 Sb.), nicméně ministerstvo řídí chod STK instrukcemi, které zveřejňuje ve věstnících dopravy, které jsou veřejně přístupné na tomto odkazu: http://mdcr.cz/Do...pravy-2018 .
To, co sdělilo MD ČR úřadúm pro ně v podstatě není žádným závazným pokynem - je to jen "cár" papíru, který není opřen o žádné zákonné ustanovení, které bylo novelizací přijato. Metodický pokyn je všude na netu dostupný, ale přidal jsem ho i sem, kdyby si chtěl někdo počíst, jak funguje zákonnost.
Jedná se o zbožné přání autora, které je v rozporu se zákony. Následovaly pak ještě nějaké dodatky, které jsou na netu také dostupné (ty už měly být "neveřejné" - proč ? Že by kvůli nezákonnosti ?) - tedy byl, je a asi ještě bude kolem toho celkem pěkný chaos.
Je tam uvedeno, že: "Pro provozovatele je dána možnost požádat na obecním úřadu ...", ale kde je ta možnost dána ? Nikde - nikdo to nikam neuvedl.
A další věc - co s motorkou, které už STK propadlo, tedy nebylo k pravidelné technické kontrole na STK do 1.10.2018 přistaveno a technická mu třeba před rokem skončila ? Prodloužit, nebo neprodloužit ? Nikdo to nikde neřešil a zákon se dá vyložit tak, i tak. Prodloužit takovou technickou, nebo ne - vezme na sebe někdo takové riziko, že se něco stane a pak se po něm povozí pojišťovny i soudy ? A to by byl ještě ten "lepší" případ, ten horší by byl, že se na motorce někdo rozmázne a co se svědomím - bude někdo dobře spávat, s vědomím, že třeba jeho chybou někdo přišel o život ? Jen kvůli tomu, že mu z MD ČR někdo poslal nějaký pamflet ?
Nechci obhajovat nikoho, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak ... si udělá každý obrázek sám. Každopádně díky těm, kteří našli tu odvahu a prodlužují. Těm ostatním se ani moc nedivím ...
bikerhp přiložený následující obrázek:
[106.89Kb]
Upravil bikerhp dne 24.11.2018 17:23
bikerhp napsal:
...
A další věc - co s motorkou, které už STK propadlo, tedy nebylo k pravidelné technické kontrole na STK do 1.10.2018 přistaveno a technická mu třeba před rokem skončila ? Prodloužit, nebo neprodloužit ? Nikdo to nikde neřešil a zákon se dá vyložit tak, i tak. Prodloužit takovou technickou, nebo ne - vezme na sebe někdo takové riziko, že se něco stane a pak se po něm povozí pojišťovny i soudy ? A to by byl ještě ten "lepší" případ, ten horší by byl, že se na motorce někdo rozmázne a co se svědomím - bude někdo dobře spávat, s vědomím, že třeba jeho chybou někdo přišel o život ? Jen kvůli tomu, že mu z MD ČR někdo poslal nějaký pamflet ?
No, pokud by sis takhle vykladal zakon, tak to uz je slusna demagogie. ...Pokud ti stk propadla, tezko muzes pozadovat prodlouzeni neceho co vlastne neexistuje.
Upravil Petr gs dne 25.11.2018 08:03
To není můj výklad zákona, to je výklad zákona dle MD ČR, a to je ten průšvih - kvůli tomuto "výkladu" tady vzniklo 9, nebo 10 stránek příspěvků ...
Podle metodického pokynu, který se snažili usměrnit činnost ouřadů, by se měla prodloužit technická té motorce, která byla před 1.10.2018 přistavována k pravidelným technickým prohlídkám, a takovému stroji se prodlouží TK dle novely zákona - viz. odstavec 1 toho pamfletu.
Když to převedu do reality, tak motorce, které skončila technická třeba před rokem, tedy 25.11.2017 má, dle MD ČR, nárok ještě na prodloužení technické do 25.11.2019, tedy skoro na 1 rok ... je tak ? Tedy podle MD ČR mají nárok na prodloužení všechny motorky, které byly přistaveny k technické po 1.10.2016 ! I když tam už by prodloužení na pár dnů, či týdnů, nemělo valného významu, ale mělo by to tak být.
Podle Tebe, jestli jsem Tě správně pochopil, tak motorce, které skončila technická 30.9.2018 by se prodloužit nemělo a té, které skončila technická 1.10.2018, nebo bude končit později, se prodlouží ?
No a tu je paragrafové znění ze zákona:
"Provozovatel silničního vozidla, které před zápisem do registru silničních vozidel nebylo registrováno v jiném státě, přistaví silniční vozidlo k pravidelné technické prohlídce ve lhůtě 6 let ode dne zápisu vozidla do registru silničních vozidel a poté pravidelně ve lhůtě 4 let ode dne provedení předchozí pravidelné technické prohlídky..."
Jaký výklad je tedy správný ???
Já osobně bych se přikláněl k tomu, že teď měly technické doběhnout dle termínů, které jsou zapsány ve VTP, a po další TK se měla technická prodloužit na 4 roky a maximálně u nových motorek, zakoupených před novelou (tedy ne starších čtyř let), prodloužit na 6 let. Ale to je jen můj názor - dle selského rozumu, páč na to nemám školy, tudíž jsem neskončil na ministertvu, kde tomu rozumí víc.
Proto ten chaos, který do toho vneslo ministerstvo. Kdyby to jasně a stručně napsali do prováděcí vyhlášky, nebo přímo do zákona, tak by byl klid a nemuselo se běhat od ouřadu k ouřadu a zkoušet, kdo prodlouží, a kdo ne ...
Dneska bez problémů prodlouženo v Ústí nad Labem.
Formulář + RZ + velký TP + OP a bylo hotovo. Žádný poplatek jsem neplatil, jak někteří jinde. A mám to do 2022, původní končila 2020...
My jsme teď prodlužovali TK hned na několika strojích (motorky a scootery, 125 - 1150ccm) a v Kolíně ani náhodou, za to v Poděbradech a Nymburce v pohodě a dokonce bez poplatků..
V Přerově na úřadě naprosto bez problémů.
Malej,velkej techničák a RZ sebou. Měl jsem i papír od technické, ale ten je nezajímal (záleží asi úřad od úřadu,ale neměli by ho chtít vidět protože mají přehled od do kdo má technickou).
Vypsal jsem papír - jméno,adresa,čísla z motorky a dole jen napsat Žádám o prodloužení technické kontroly, datum a podpis. Následně paní za přepážkou přelepila červenou vinětu s novým koncem technické a hotovka.
Nikdo na úřadě nebyl do půl hodiny hotovo. Nic jsem neplatil změna je zdarma. Divil jsem se tomu, ale je to tak.
Od 8.2.2019 www.german-sh.it