Sorry, jako - to, o co se tu snažíš, není nic jiného, než snaha vydrbat s řidičem dodávky... I když jseš jinak třeba úplně kladnej hrdina, co pije jenom Kola-loku
Čest (a) buch, Old K.
Zákon je v tomto trochu šalamounsky napsaný. Paragraf 21 říká:
6) Řidič odbočující vpravo musí dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen, a cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty. Tam, kde je povolena jízda podél tramvaje vlevo, musí dát přednost v jízdě i tramvaji.
Můj názor je, že vina byla na obou stranách a že policie rozdělí vinu mezi oba účastníky, ale těžko je předvídat rozhodnutí orgánu
ex. R850GS 1999
ex. F650GS Dakar 2004
ex. R1150GS 1999
Slavek-xxx napsal:
Můj názor je, že vina byla na obou stranách a že policie rozdělí vinu mezi oba účastníky, ale těžko je předvídat rozhodnutí orgánu
no ja tam teda nic salamounskeho nevidim.. ja bych naopak cekal, ze to bude vina obou.. ale dle toho, co jsi posilal, to vypada na full tady naseho kolegu.
btw: porad mi prijde, ze k tomu pristupuje +- rozumne... je to forum, ze to ventiluje jak to prijde mi prijde spis OK, nez nejaky hry.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Tak z mého pohledu jsi udělal dvě chyby. Když už děláš takový přestupek, tak máš na světlech zastavit minimálně půlkou motorky před dodávkou, aby tě viděla. No a když padne oranžová, máš být z toho místa dřív než ten v dodávce zařadí. Takže příčina nehody spočívá v pomalé, málo agresivní jízdě...
Upravil truk dne 03.10.2019 11:17
Chtěl jsem být v životě šoustár. Splnilo se mi to na 50%. Jsem stár...
Slavek-xxx napsal:
no ja tam teda nic salamounskeho nevidim.. ja bych naopak cekal, ze to bude vina obou.. ale dle toho, co jsi posilal, to vypada na full tady naseho kolegu.
btw: porad mi prijde, ze k tomu pristupuje +- rozumne... je to forum, ze to ventiluje jak to prijde mi prijde spis OK, nez nejaky hry.
Já bych řekl, že to bude spoluvina na obou stranách. Dle zákona musí dát řidič dodávky přednost a nikho neohrozit, ikdyž tam nemá na motorce kdo, co pohledávat. Logicky je to sice ko.kotina, ale zákon odbočujícímu nedává prakticky žádný šance se z něčeho vykroutit. Na kole tam může být člověk legálně.
Jestli v dodávce nedával znamení o změně směru jízdy, tak je to z mýho pohledu stejná prasárna, jako nasr.at se zprava a jet rovně. Kdo včas nebliká je pro mě ignoranskej ****, protože to je jeden pohyb prstem, kterej nikoho nezabije, ale všem okolo pomůže...
Mimochodem, na tady to přilítnutí zprava zezadu si zanedlouho budeme stejně muset všichni zvyknout...
Jak se všude upřednostňují ty silniční filcky a kreslí se jim u přechodu i přejezdy, tak tyhle situace vznikají běžně.
V Německu už to tak funguje.
Čekáš na křižovatce v pravým pruhu na světlech.
Blikne ti zelená, najíždíš do křižovatky, jak ti ukládá zákon, ale dáváš přednost chodcům na přechodu, kterým taky padla zelená...
po odejití posledního chodce se začneš rozjíždět a v tom ti tam vjede bezmozek na kole, protože vedle přechodu je i přejezd pro filcky, on má pořád zelenou a je v právu.
Ty máš auto už mírně natočený vpravo, takže v zrcátku už nevidíš a v okýnku ještě nevidíš. Přesto seš povinen na tyhle šul.iny dávat pozor a dávat jim přednost v plný rychlosti, kterou on tam jede... takže hodně štěstí všem
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
V úterý jsem se jel projet, když bylo tak pěkně. Jedu přes Prostějov, za kruháčem vyjíždím, rychlost cca 30 km/h, z chodníku mi holka na kole zkřížila cestu, strhnul jsem to bokem, poválel se po asfaltu, ona si lehla taky, ale celkem v pohodě.
Trefený rameno bolí ještě teď, na motorce jsem se vzpříčenou dvojkou dojel domů do Brna 80-100kou.
Holka celá, zavolali jsme rodičům, paní za mnou dosvědčila, že jsem vážně za nic nemohl, že mi tam vpálila v milisekundě. To bylo asi nejdůležitější, protože kdybychom se domluvili a potom mě rodiče honili, že jsem jim srazil dceru a ujel.... já byl zase rád, že se holce nic nestalo, na střídačku brečela a omlouvala se, bylo jí asi tak deset? když už bylo skoro po všem, přijeli policajti a všechno začali dokumentovat od začátku, to už jsem měl nervy na pochodu vysvětlili mi, že nemám nárok na nic, ledaže bych chtěl náhradu od rodičů, což jsem rovnou zavrhnul, protože holčina byla vyplašená i bez toho dost a dost... a hlavně, že jsem si vzpomněl, jak jsem šel asi tak v deseti letech do lidušky na klavír, bez rozhlídnutí jsem z chodníku skočil pod auto, který mě odhodilo, pán z něho vystoupil, řekl - není ti nic? kam čumíš? ...a jel dál a já měl strach, aby to někde neřekl
letos dvě bouračky na asfaltu, tahle a ještě paní co mi zrušila nedělní HP2ku, protože čuměla do telefonu a nedobrzdila... docela sranda, protože na asfaltu jezdím víceméně jak posranej, kolik bych jich asi měl, kdybych jezdil rychle... pod trvalým dohledem
kubrt napsal:
MrGS cyklozmr*i jsou mor vsech moru...
Spíš deb.ilní ignorantský lidi jsou mor... ty sedí za řidítkama a za volantem... ikdyž většina by měla chodit max. pěšky po poli min. 100m od silnice...
Si vem, že většia těch lidí na kole (prakticky všichni) pak přesedne za volant nebo na motorku... myslíš, že pak jedou chytřeji? Však sám dobře víš, co se prohání po silnici za exoty
...ta přednost cyklounů na těch přechodo-přejezdech a cyklopruzích je v Reichu už víc jak dekádu a půl. Do Bawor jsem pribyl někdy v roce 2005 a už to tak měli...
Bubak
CFmoto CL-X 700 Adventure
samo, že to je... tady to taky platí už "dekádu" ... jde o to, jak moc se to využívá
Respektive, jak často se to začalo malovat k těm přechodům a jak často to kterej "nesmrtelnej" de.bil považuje za nedotknutelnou zónu, jako když začala platit ta přednost chodců, kterou si ještě dneska spousta lidí chybně vykladá jako absolutní.
Každopádně je to naprostej nesmysl a hazard, kdy se vsází jenom na soudnost cyklisty, že nebude "honit" v plný rychlosti poslední sekundy na zelené... což se evidentně nepotvrdilo... překvapivě.
hicks napsal:
[quote]Slavek-xxx napsal:
Já bych řekl, že to bude spoluvina na obou stranách. Dle zákona musí dát řidič dodávky přednost a nikho neohrozit, ikdyž tam nemá na motorce kdo, co pohledávat.
sice sem psal ze howg, ale neda mi to
ja tohle nejak neberu, neni mi pet abych nevedel ze zivot je pestrej a ze i zakon neni cernobilej, ale ja si proste myslim ze v tomhle ma jednoznacne platit selskej rozum a taky odpovednost za pravidlo priciny a dusledku ......
vsichni s rozumem jezdi tak ze kdyz odbocuji pres cyklo/chodco pruh tak davaji pozor, nikdo prece nikoho nechce prejet (proto treba taky ucinejsi ochrana chodcu vecer neni omezeni rychlosti, ale uplne jednoduse osvetlenej prechod ...), celkem jasny
ale pokud se uz stane co se stalo, tak, za me, zkratka tu vinu ma mit JEDNOZNACNE ten kdo tam nema co delat, motorka byla tam kde bejt nemela a i kdyz dodavka prehledla co mozna prehlednout nemela, tak proste prvotni pricina je na motorce, kdyby tam nebyl, nic se nestalo ...
argument ze kdyby se dodavkar kouknul tak se taky nic nestalo je sice pravda, ale tady se uz bavime o tomu uz nejaka pricina predchazela a tim padem ma podle mne byt vinik jasnej .....
je to uplne stejna situace jako kdyz nekdo jede v obci 150 a nekdo mu neda prednost protoze neodhadne rychlost, nedal mu sice prednost, ale nebyla to jeho chyba, proste s tim nepocital .....
jsem jednoznacne pro neseni veskere odpovednosti za nasledky na "pachateli", proste to tak ma byt ... kdyz nekdo vleze do domu, ma byt veskera odpovednost co se stane na nem, kdyby tam nelez, tak se nic nedeje .....
dejme lidem vic odpovednosti, vsechny ty zakazy a pravidla vedou vyvoj civilizace do pekel ..... ale chapu, chapu, chapu ......
hicks napsal:
Já bych řekl, že to bude spoluvina na obou stranách. Dle zákona musí dát řidič dodávky přednost a nikho neohrozit, ikdyž tam nemá na motorce kdo, co pohledávat.
ja tohle nejak neberu, neni mi pet abych nevedel ze zivot je pestrej a ze i zakon neni cernobilej, ale ja si proste myslim ze v tomhle ma jednoznacne platit selskej rozum a taky odpovednost za pravidlo priciny a dusledku ......
vsichni s rozumem jezdi tak ze kdyz odbocuji pres cyklo/chodco pruh tak davaji pozor, nikdo prece nikoho nechce prejet (proto treba taky ucinejsi ochrana chodcu vecer neni omezeni rychlosti, ale uplne jednoduse osvetlenej prechod ...), celkem jasny
ale pokud se uz stane co se stalo, tak, za me, zkratka tu vinu ma mit JEDNOZNACNE ten kdo tam nema co delat, motorka byla tam kde bejt nemela a i kdyz dodavka prehledla co mozna prehlednout nemela, tak proste prvotni pricina je na motorce, kdyby tam nebyl, nic se nestalo ...
argument ze kdyby se dodavkar kouknul tak se taky nic nestalo je sice pravda, ale tady se uz bavime o tomu uz nejaka pricina predchazela a tim padem ma podle mne byt vinik jasnej .....
je to uplne stejna situace jako kdyz nekdo jede v obci 150 a nekdo mu neda prednost protoze neodhadne rychlost, nedal mu sice prednost, ale nebyla to jeho chyba, proste s tim nepocital .....
jsem jednoznacne pro neseni veskere odpovednosti za nasledky na "pachateli", proste to tak ma byt ... kdyz nekdo vleze do domu, ma byt veskera odpovednost co se stane na nem, kdyby tam nelez, tak se nic nedeje .....
dejme lidem vic odpovednosti, vsechny ty zakazy a pravidla vedou vyvoj civilizace do pekel ..... ale chapu, chapu, chapu ......
Však já ti to neberu... taky jsi nepěkně "vystřihl" ten dovětek, že logicky je to ko.kotina. Já jsem napsal, že dle zákona je to spoluvina.
Úplně stejně (a taky je to úplně stejná ko.kotina) je, že když pojedeš jednosměrkou v protisměru a napojíš se na hlavní a sejme tě člověk v autě, kterej přijížděl ze tvé levé strany, tak to dostane minimálně na spoluvinu, protože první a nejdůležitější je přednost zprava... a to si necucám z prstu... to mi řekl na školení řidičů bývalý soudní znalec se 35letou praxí
Upravil Mr GS dne 03.10.2019 17:22
hicks napsal:
Však já ti to neberu... taky jsi nepěkně "vystřihl" ten dovětek, že logicky je to ko.kotina. Já jsem napsal, že dle zákona je to spoluvina.
Úplně stejně (a taky je to úplně stejná ko.kotina) je, že když pojedeš jednosměrkou v protisměru a napojíš se na hlavní a sejme tě člověk v autě, kterej přijížděl ze tvé levé strany, tak to dostane minimálně na spoluvinu, protože první a nejdůležitější je přednost zprava... a to si necucám z prstu... to mi řekl na školení řidičů bývalý soudní znalec se 35letou praxí
souhlas ...... proste mi to nepide spravny, spoluviny tohohle typu ..... odpovednost ma byt na tom prvnim puvodci problemu ......
ale jak rikam, chapu ze i "pravo" ma sve limity ....