Ahoj všici, otázka. Nebyl teď někdo už v Rumunsku - myšleno po znovu otevření hranic? Jaká tam je případně situace, vše funguje jako dřív?
Info o omezeních v RO mám z netu, jde mi o přímou zkušenost jak to tam teď funguje.
Díky
Dnes se vracime po 10 dnech v Rumunsku. Transalpina otevřena. Fagaras otevírají 1.7., ted se da dojet k vratum, a jaou tam cca 90cm dvere, takze s užší motorkou se da protahnout a projet na druhou stranu. Jinak vse ok, u vstupu do obchodu měří teplotu, vyzaduji rousku (staci kukla nebo helma). Na benzinkach rousky jak kde, spíš ale vyzaduji (a upozorní)..
Doplňky a díly na BMW GS:https://mojegs.cz Online ceník BMW dílů:https://mojegs.cz...h-dilu-bmw
dnes transfagarasku otevřeli..sice bylo psáno že až 1.7., ale tady je to to potvrzené jejich fejsbůkovým profilem...https://www.faceb...garasanul/ R1200GS mě fakt baví, je to vácheň
Ahoj, položím obdobný dotaz. Byl teď někdo v posledních 10 dnech v Rumunsku a projížděl zpět domu přes Maďarsko. Poslední info mám, že Maďaři mají Rumunsko od 15.7. v rizikových zemích, žlutá barva na semaforu , a cizinci překračující hranice musí mít buď dva neg. testy nebo následuje 14 denní karanténa, ale neplatí to údajně pro tranzit přes Maďarsko. Vůbec netuším jak budou jednat s turisty na přechodu a jak jim prokážu, že jenom přes Maďarsko provedu tranzit. Chceme jet až 2.9. ale pro jistotu už nyní zjišťují, když tak bude alternativa v jiné destinaci. Předem díky za aktuální info.
R1200GS 08
Vrátili jsme se předvčerejškem a pohoda.
Akorát na BG-RO hranicích se nás ptali, jestli jsme nepřijeli z Řecka nebo Turecka, když jsme odpověděli, že jsme byli jen okruh RO, BG, tak nás hned pustili dál. Maďaři se neptali vůbec na nic a ani teplotu neměřili.
V RO měří teplotu, když jdeš do obchdu a ve všech těch zemích (HU, RO, BG) jsme museli mít roušky v obchodech a na pumpách. Jinak se neděje vůbec nic.
Ovšem situace se mění každým okamžikem, takže co bylo včera, nemusí být dnes... panika vládne předposr.aným světem
Mimochodem... na Fagaraši jsme potkali min. týden červenou jedenáctku se značkou ze zplzně Kdo to byl?
Upravil Mr GS dne 30.07.2020 09:45
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Potvrzuji vše, co napsal Mr. GS a doplním pár informací:
K tomu tranzitu - Maďaři pasy neskenovali, ale podle jejich předpisů má tranzit probíhat za určitých pravidel. Sem patří jízda jen po definovaných trasách - v zásadě dálnice, trasa je na webu jejich ministerstva vnitra. Tankovat a stavět se má jen na pumpách označených jako Tranzit - je to žlutá doplňková tabulka. Není do toho zahrnuta každá benzinka, ale třaba na trase Szeged - Budapešť jsou to dvě pumpy ze tří. Zemi třeba opustit do 12 hodin.
Pokud jde o Rumunsko, tak jsou zavřené vnitřní prostory restaurací, takže jsou občas potíže s večeří/snídaní, jednou byl místo oběda jen sendvič z benzinky - prostě jsme nenašli nic otevřeného. V turistických oblastech je situace s otevřenými podniky lepší, lidí výrazně méně než obvykle, ubytování dostupné i tam, kde se člověk v sezóně obvykle nechytá (penzion Tara v Rance na Aplině).
Dodržování nařízení je v turistických oblastech trochu laksnější, ale ve větších městech (Brasov, Arad) je docela důsledné (na Rumuny určitě).
Byli jsme tam 4.-12.7..Díky koroně byli všudě jen rumuni,minimum zahraničních turistů včetně motorek.Ubytko všude dostupné obzvlášť v okolí banátu,třeba ve sv Heleně jsme byli skoro sami (jinak podle majitele / ptejte se na Lojzu-super chlap,který nám vyšel ve všem vstříc/ se dá v tuto dobu steží ubytovat,díky covide ) Pojezdily jsme to podle offguide od petrly,obzvlášť se mi líbila "zkratka na alpinu" kde se da v 1800 mnm parádně zakempit a vznikla tu tato momentka
Super alternativa místo plánované Gruzie.
Protože jezdím pracovně za hranice a rumuni skenovaly při vstupu doklady ,preventivně jsem se nechal otestovat zde https://www.elisa... , objednání přes net ,výsledky večer na mailu.
jo a zdravím francise
BMW R 1200 GSA r.v. 2013, 90 jahre
Čerstvá zkušenost ze zkratky na T..alpinu
Cesta je zavřená, ikdyž možná jak pro koho. Každopádně my jeli sice naším rodinným wágenem 4x4, ale už před Ciungetu nás otáčeli, páč ani cestou do vesnice se nedalo dostat. Důvodem jsou záplavy a sesuvy půdy z okolních kopců. Do vesnice se dá dostat cestou po druhém břehu a následně přebroděnim řeky-trochu víc off než jsem čekal... Ale stejně jsem to následně otočil a nahoru do kopců se nevydal, příliš velké dobrodružství s rodinnou při představě možného rizika...
Jelikož od zítřka se mění podmínky návratu z RO zpět do vlasti, zvolili jsme návrat. Na hranicích RO-HU patrná nervozita, na dálnicích info tabule oznamující podmínky zastavení při tranzitu přes HU. Nicméně na hranicích HU-SK bez jakékoliv kontroly či známky omezení.
Jakékoliv nařízení daného státu respektuji a nehodlám jej nijak komentovat. Situaci s virem zřejmě vidí každý jinak a ikdyž já mám na to svůj názor, ten cizí vnímám a ctím jako jiný pohled na danou věc...