O mlhovkách jsem tu našel dost, ne však odpoved na moji konkrétní otázku ... pomůžu si opravdu výrazně, když namísto origo halogenu s lepšími žárovkami dám origo LED ? Neměl jsem a nemám možnost srovnání, tak přemýšlím jestli dát rovnou 9000 za led mlhy nebo pro začátek zkusit za pár stovek třeba Osram NightRacer 110 (s těmi jsem max spokojen v hlavních svetlech).
Přídavná mlhová světla Ti "nepomůžou" s větším přisvětlením do dálky na rozdíl od silnějších žárovek, ale světelný kužel "roztáhnou" do stran, takže máš za snížené viditelnosti lepší stranový rozhled. Nevýhodou výkonnějších žárovek v hlavním světlometu je rychlejší degradace odrazové vrstvy reflektoru.
Kdybych nepotřeboval vozit všechny ty rozměrný a těžký krámy co pořád tahám v autě, stačila by mi k cestování jen motorka - i když rodina tvrdí něco jiného... https://www.motor...&scr=0
Jsou to žárovky se standardní wattáží, i produkce tepla je jako u standardní žárovky, takže bych se citelně zkrácené životnosti paraboly nebál - horší je spíš spotřeba žárovek samotných ... každopádně s osvětlením dálky jsem spokojen.
Jak funguje mlhovka samozřejmě vím a v podstatě jsem i s těmi halogeny spokojen, jde mi jen o reálné srovnání oem halogenu a oem led, jestli mi ta "dobrovolná" investice za to skutečně stojí .
Raisidlo77 napsal:
Jsou to žárovky se standardní wattáží, i produkce tepla je jako u standardní žárovky, takže bych se citelně zkrácené životnosti paraboly nebál - horší je spíš spotřeba žárovek samotných ... každopádně s osvětlením dálky jsem spokojen.
Jak funguje mlhovka samozřejmě vím a v podstatě jsem i s těmi halogeny spokojen, jde mi jen o reálné srovnání oem halogenu a oem led, jestli mi ta "dobrovolná" investice za to skutečně stojí .
Já bych jako hlavní plus bral v potaz to, že jsou o dost lépe vidět, pokud jezdíš s mlhovkama i ve dne...
Po sondovani jak je to s origo LED mlhami, jsem narazil hned na 2 kolegy co jim zrovna ty mlhy nedávno umrely po mytí a mohli je vyhodit. Rozhodl jsem se tedy zachovat původní halogenové, kde je moznost výměny zdroje světla.
Vím, že H paraboly nejsou ideální pro Led, ale nakonec jsem se rozhodl pro "odlehčení altiku" a zlepšení viditelnosti sebe samotného (díky za myšlenku Zetore). Zakoupil jsem tedy sadu žárovek přímo pro mlhovky "OSRAM LEDriving FOG". Jak jsem čekal, nějaké lepší svícení se nekoná, ale pocitově a prirovnanin nedošlo ani ke zhoršení, prostě jen změna teploty barvy. Jako plus tedy beru výrazně nižší spotřebu energie, větší životnost paraboly (origo mlha hřeje fest, s LED vůbec) a o něco ostřejší světlo, tedy zviditelnění se. Tolik moje resumé
Jsem si toho vědom, i po pul hodině se na tom dala zezadu udržet v pohodě ruka, bylo to jen teplé. Zatímco halogen zepředu vřelý. Samozřejmě ukáže až čas spokojenost ...
Koukám že OSRAM taky bez homologace... ale kdo na to dneska kouká, že jo.. ledky už jsou všude
Dík, bude se hodit
Upravil Bono dne 27.04.2020 11:59
---------------------------------------------------
..konečně boxer..
Osram prodáváme v práci a zatím jsem nenarazil na jedinou LED od nich, co by měla homologaci nebo canbus, fungují ale spolehlivě a bez jediné reklamace. Někam "na oči" jako třeba do hlavního bych si nedovolil to dát, H paraboly na to stejně nejsou konstruované, ale do těch pomocných to beru jako dobrý kompromis pro úsporu spotřeby
Ikdyby byla LED žárovka homologovaná, tak je to jedno, protože ji vkládáš do světlometu, který se schválen pro použití s žárovkami. Vždycky to bude nelegální úprava. Nicméně u těch čočkových světlometů je výhoda, že mu je jedno jaký zdroj použiješ a je tolerantnější k poloze ohniska zdroje. Výsledná modulace geometrie světla se děje až v čočce, takže proto pořád drží alespoň ostrou hranici světlo tma.
Upravil Spitfire dne 27.04.2020 17:17
BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
Ex.: BMW R 1150GS Adventure '02
Ex.: MZ 251 ETZ '90
Spitfire napsal:
Ikdyby byla LED žárovka homologovaná, tak je to jedno, protože ji vkládáš do světlometu, který se schválen pro použití s žárovkami. Vždycky to bude nelegální úprava. Nicméně u těch čočkových světlometů je výhoda, že mu je jedno jaký zdroj použiješ a je tolerantnější k poloze ohniska zdroje. Výsledná modulace geometrie světla se děje až v čočce, takže proto pořád drží alespoň ostrou hranici světlo tma.
Musím potvrdit, dával jsem do mlhovek 10 Watovou led diodu namísto žárovky H3. Chvíli jsem laboroval s polohou v ohnisku čočky a je pravda, že stínítko co je v mlhovce skoro vždy ořezalo paprsek a udělalo ostrou hranici tak jak má na mlhovce být. Moc nevěřím tomu, že by se někdo pídil po tom, co je za zdroj v čočce, když to svítí tak jak má.
Čas postoupil a zase uvažuji o upgrade mlhovek ... muj dotaz je prostý:
Praktický rozdíl z užívání mezi origo LED z LC a následných LED NANO (od 2017) ? Paradoxně totiž oem Nano vychází výhodněji než obyč oem led, ale nejde mi až tak o cenu jako spíš o lepší volbu.