petrhroch napsal:
Ahoj mám malou otázečku. Jaká je cesta z Marakeše do Agadiru přes Tizi n Test? Myslím tím povrch a jestli je tam v pohodě možnost tankování a jestli stojí za vidění. Díky za info
Hezký zatáčky, dřív tam byly úseky šotoliny ale asi před rokem tam byl už všude asfalt ale bylo to rozestavěný. Nicméně až dolů na hlavní to je celý asfalt. Je to hezká cesta. Agadir je o ničem. Proč chceš jet zrovna tam?
Protože jsem tam ještě nebyl Jedu už po třetí a tady jsem se ještě nemrkl ,jinej důvod v tom asi není. Máš představu za jak dlouho se to dá reálně zvládnout z Marakeše do Agadiru touhle cestou?A dík za info
Hele přesně nevím, my jsme jeli ze sidi kaouki přes agadir dolů pod tizi n test, tam jsme spali v nějaký vesnici a teprve další den jeli do marakéše. Ale je to kousek, odhad 400km, takže na pohodu jeden den. Agadir sám o sobě je jedno z nejhnusnějších měst v maroku, jestli máš rád arabský města z tmavého betonu, tak tam se ti bude líbit To už bych radši jel dolů na Guelmim a kouknul se na pláž blanche. nebo směrem na tatu a pak spodem přes foum a iriki do mhamidu apod. Jinak ta oblast na východ od Agadiru je hezká, prý tam žijí nejvíc pracovití lidé v celém maroku a byly tam krásný domy, takový skoro evropský styl, hezký kopečky a vůbec krajina jiná. Ale motorkářsky je to nuda.
petrhroch napsal:
Ahoj mám malou otázečku. Jaká je cesta z Marakeše do Agadiru přes Tizi n Test? Myslím tím povrch a jestli je tam v pohodě možnost tankování a jestli stojí za vidění. Díky za info
Hezký zatáčky, dřív tam byly úseky šotoliny ale asi před rokem tam byl už všude asfalt ale bylo to rozestavěný. Nicméně až dolů na hlavní to je celý asfalt. Je to hezká cesta. Agadir je o ničem. Proč chceš jet zrovna tam?
Protože jsem tam ještě nebyl Jedu už po třetí a tady jsem se ještě nemrkl ,jinej důvod v tom asi není. Máš představu za jak dlouho se to dá reálně zvládnout z Marakeše do Agadiru touhle cestou?A dík za info
my to jeli opačně - z Ouarzazate do Marakéše přes Tizi nTest a cesta na celý den, cca 10h, dost jsme fotili a jak psal Tomáš, před 4 roky to byla ještě hodně šotolina, asfalt byl až za passem na straně Marakéše
Mr GS napsal:
Dál bych chtěl dodat k těm 3 místům,co doporučoval 3X (spirála,orion,schody),že se blízko k tomu nesmí na žádným dopravním prostředu a přímo na to se nesmí vůbec. Nevím,co to mají za svátost,ale tipuju to na nějaký novodobý náboženský stavby.Fakt si to chrání,jako oko v hlavě.Mají tam svoje hlídače a nevede k tomu žádná pohodová cesta.Jenom se tam od silnice dostat na velkých motorkách je docela pro fajnšmekry ale odměnou vám bude absolutně nulový turistický ruch ...doslova
Než jsme to zjistili,tak jsme si samo cestu ke spirále našli i na motorkách,ale v zápětí dohrčel nasr.anej hlídač,aby nás vyklidil...a to byl ještě ten klidnější...
cituji odjinud pro vysvětlení:
Jeden nemecky umelec jmenem Hannesjörg Voth (cca 70 let stary)vytvoril 25km od Erfoudu smerem na Tinjedad schody do nebe, mesto Orion a zlatou spiralu.
Stairway to Heaven (Himmelstreppe) postavil jako prvni, je dokoncena v roce 1987. Je to 16 metru vysoké schodiste s 52 schody.
Pote zacal zlatou spirálu (Goldene Spirale), kterou dokoncil v roce 1997. Toto je zalozeno na shell design s kroky uprostred vedouci k zivotu.
Mesto Orion (Stadt des Orion), dokoncil v roce 2003 a je to je serie veze v Pise usporadane ve struktuee souhvezdi Orion.
Díky za vysvětlení
...akorát teď mi je ještě míň jasný,proč si to tak střeží a nikoho tam nechtějí pouštět
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Mr GS napsal:
Dál bych chtěl dodat k těm 3 místům,co doporučoval 3X (spirála,orion,schody),že se blízko k tomu nesmí na žádným dopravním prostředu a přímo na to se nesmí vůbec. Nevím,co to mají za svátost,ale tipuju to na nějaký novodobý náboženský stavby.Fakt si to chrání,jako oko v hlavě.Mají tam svoje hlídače a nevede k tomu žádná pohodová cesta.Jenom se tam od silnice dostat na velkých motorkách je docela pro fajnšmekry ale odměnou vám bude absolutně nulový turistický ruch ...doslova
Než jsme to zjistili,tak jsme si samo cestu ke spirále našli i na motorkách,ale v zápětí dohrčel nasr.anej hlídač,aby nás vyklidil...a to byl ještě ten klidnější...
my to měli úplně v pohodě i s individuální prohlídkou. Dojeli jsme ke Spirále, za chvíli na babetě dohrčel hlídač, dal mi přečíst papír, že to jsou jejich památky a že je tam poplatek. Ukázal - otevřel nám vnitřek spirály, kde se do podzemí točí spirálové schodiště, sešli jsme několik pater dolů až k čisté vodě.
potom jsme si to vyfotili i z dálky
hlídač mezí tím jel na Orion, kde ve své "kanceláři" se studnou uprostřed místnosti
nám už vařil čaj, ukázal knihy o stavbě a historii těchto objektů, prošli jsme si Orion,
dali mu cca 100dirhamů, rozloučili se a jeli hledat schody...
které asi byly pro nás největším zážitkem. A jak píšeš, NIKDE ANI NOHA. Pusto prázdno, krom hlídače a jeho 2 dětí na Orionu
No,tak to mě pěkně se.re
Nechápu,o co šlo...papír nám strkal taky,ale jenom s info,že je to jejich památka a že je tam zákaz vstupu.Podplácet jsem ho samo ze zásady nezkoušel,ale o vstupu nechtěl ani slyšet...a ten druhej ani nemluvím na schodech byl dole řetěz Já se na to těšil moc...hlavně po tý "cestě" tam,jsme si návštěvu zasloužili
Mr GS napsal:
No,tak to mě pěkně se.re
Nechápu,o co šlo...papír nám strkal taky,ale jenom s info,že je to jejich památka a že je tam zákaz vstupu.Podplácet jsem ho samo ze zásady nezkoušel,ale o vstupu nechtěl ani slyšet...a ten druhej ani nemluvím na schodech byl dole řetěz Já se na to těšil moc...hlavně po tý "cestě" tam,jsme si návštěvu zasloužili
to máš pravdu, to si člověk prohlídku za tu cestu k tomu zaslouží , ale je to i pěkný offroad a bez lidí. Jinak my jej nijak nepodpláceli, na papíru stálo, kolik za to chtějí, ale to jsme usoudili, že je moc, tak jsem zaplatili, co jsme uznali za vhodné
A je taky fakt, že na schodech žádný řetěz nebyl a neležel ani nikde v okolí
Mr GS napsal:
No,tak to mě pěkně se.re
to máš pravdu, to si člověk prohlídku za tu cestu k tomu zaslouží , ale je to i pěkný offroad a bez lidí. Jinak my jej nijak nepodpláceli, na papíru stálo, kolik za to chtějí, ale to jsme usoudili, že je moc, tak jsem zaplatili, co jsme uznali za vhodné
A je taky fakt, že na schodech žádný řetěz nebyl a neležel ani nikde v okolí
Tak jsem to nemyslel,že bys uplácel,ale že my jsme to ani nezkusili a jinak byli neoblomní Proto mě napadlo,že to bude něco náboženskýho,protože to je asi jediný,co v Maroku není "na prodej"
Fakt ale je,že možná dobře za to.Kdyby se na tom snažili vydělávat,tak tam brzo povede silnice nebo aspoň sjízdná cesta a to znamená turisty,autobusy,stánky s cetkama a ....no fuj,chce se mě blít
Vážení kolegové cestovatelé. Mám otázečku,je něco k vidění pokud zvolím trasu kolem středozemního moře od Tangeru do Oujdy a pak dolů do Merzougy? Nebo je to zbytečná cesta ,díkec. P. S. ne těžký off road
Z Ceuty na východ jsem jel cestu 2x. Jednou když jí stavěli, podruhé když tam byl nádherný asfalt. Takže dneska pojedeš krásnou novou cestou. Je tam ale spousta odboček na prima místa. Dokonce tam občas najdeš i kemp. Super se najíš ryb za pár korun. Až do Oujdy jsme nikdy nedojeli. Na úrovni Al Hoceima jsme to vždy vzali na Tazu. Je tam národní park, skvělá jeskyně, kterou bys neměl vynechat (viz. první příspěvek) a pak jsme jeli dolů do pouště. Ten přejezd horama je více méně taky po asfaltu (záleží jakou silnici zvolíš) a jsou to hezký panoramata.
Hola přátelé mám ještě malou otázečku . Chystáme se do Maroka od půlky dubna do konce a chtěl jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s počasím? A chceme se tam podívat na Rally Morocco Chalenge máte někdo zkušenost jestli to stojí za to ? Plánujeme mrknout na etapu kolem Merzougy a pak možná slavnostní vyhlášení v Oujdě. Dík za info.
to petrhroch:
ještě k první otázce - my to jeli z Ceuty až do Nadoru a dále směrem na Taourirt a snad krom 1-2 pěkných míst mi to přišlo jako ztráta času a nuda. Všechny cesty vnitrozemím směrem na jih jsou z mého pohledu zajímavější.
K počasí - byli jsme tam několikrát ve stejném termínu, jak plánujete a počasí bylo naprosto rozdílné. Jednou přes Atlas sněžení, "kozí" stezky na západ od Mideltu neprůjezdné a 40cm sněhu v horách, pod Merzougou na dunách 20-25C. Další rok úplný opak. Horko od severu k jihu (25-35C) a v dunách jsme měli na slunci přes 50C a nestačili jsme do sebe lít vodu. Rok na to nám zase počasí připravilo dost deště a vcelku bylo i větrno, teploty mezi 15-35 pod Atlasem.
Pro info: letos v dubnu už nebylo třeba vyplňovat formulář D16. Na lodi jsme jen vystáli frontu na číslo do pasu, druhou frontu na proclení motorky. Výsledkem byla kartička velikosti platební karty s QR kódem (je na ní uvedeno jméno, číslo pasu, SPZ motorky). Při výjezdu z lodi jsme ukázali pas, u celníků potom tu kartičku a za 5 minut jsme byli venku.
Tu kartičku si nechejte, budete ji potřebovat při návratu zpátky.