Daltonov zákon je o ideálnych plynoch a pri konštantnej teplote a tlaku...tu ale hovorili o plynoch v kvapalinach keď meníme tlak alebo teplotu. Už to nechajme tak, lebo Bohumil sadne do rakety a odletí na mesiac
Tryskač:neviem kde som písal že po uvoľnení pedálu tam ostáva tlak (parcialny s ním nemá nič spoločného čo sa týka hodnoty tlaku), to je riadna blbina to by brzdilo furt. A ak si šáhneš na zadný brzdový strmeň keď zídeš zo Šturca a bude studený, tak sa ti pravdepodobne nič nezavzdušňuje (že by duálne brzdy?). A čudoval.by si sa koľko kyslíka sa vylučuje, napr pri solárnym systéme s objemom kolektorov cca 3l sa dokáže behom prvého dňa pri zohriatí na cca 90 st.C z 20l náplne extrahovať 1dcl kyslíka, ďalšie deci tak po týždni, ďalšie po mesiaci a potom už relatívne nič. A ak fyzika funguje inak na motorke, tak ako myslíš. Týmto končím túto debatu, je to veľmi obsiahla tematika a gúgel s Wikipédiou ti ponúkne len časti ktoré musíš pospájať, celú ju pochopiť mávajú problém aj ludia z "branže"
Upravil patol dne 20.05.2024 16:33
Hoši,to je na mě moc odborná debata.vzdavam to,nicméně mi po přehrání software zadni brzda už 2 roky drží. Je ale fakt ze na ni nešlapu tak se asi nemohla zavzdusnit??...
Kupredu spatki ni krok...
patol napsal:
Ja len 2 pripomienky, keď púšťaš pedál, tak je ešte stále v kvapaline vyšší tlak ako atmosféra, čiže nemá prečo prisať vzduch z atmosférického tlaku
Tak toto ak nie Ty napísal Bohumil? Či púštanie pedálu je niečo iné ako uvolnenie pedálu?
Stále sa tu ometáš svojou odbornosťou, keby si svoju bublinkovú vedu aplikoval na chladiaci okruh nepoviem ani ň, no ked to zaslepene aplikuješ na brzdy, tak to môžeš rovno skúsiť aj na procesy v sude s vínom a tam nás pravdepodobne Bohumil dodžube obidvoch Tak už nepleť dokopy brzdy so solárom fyzika platí tam aj tam, no neznamená že sú v nich prevládajúce a smerodatné rovnaké fyz. procesy.
A áno ja alebo aj Ty zídeme na LC zo Šturca a pokial sa nebude brzdiť iba zadnou brzdou/čo by bola blbosť/ tak zadná brzda bude výrazne chladnejšia ako predok, možno až vlažná.
No hlavne skús s pochopením prečítať tento fakt : K zavzdušneniu dochádza pri zadnej pumpe a nie pri zadnom brzdiči! Takže pokiaľ zadný baran nemá vyššiu teplotu ako je bod varu brzdovky, tak sa tam bublinky nerobia.
p.s. môžme sa kludne dohodnúť na šturcopokuse
Ok máš (svoju) pravdu, nemám chuť dookola opakovatvto isté. Inak slovo "púšťaš" znamená uvoľňujes pedál až do úplného pustenia kedy zmizne tlak. Akurát že som ešte nepočul prečo sa vlastne tá brzda zavzdušňuje, iba tuším Servisak písal že majú v manualoch 10kg závažie na pedál na noc (čo tak trochu potvrdzuje moju teóriu).....howgh
Upravil patol dne 20.05.2024 19:01
že svoju pravdu a čo sme v politike alebo vede? Ved toto je "iba" technika.
Takže ako to podľa Teba robia? Najprv odvzdušnia a potom dajú závažie alebo dajú závažie a potom odvzdušnia? Alebo spravia kompromis a odvzdušnia zaťažia a znova odvzdušnia? Inak niektorí iba dajú závažie bez odvzdušnenia a vraj je to na nejakú dobu lepšie ...
Netvrdím že su vseved ale...
Měl bys pověsit závaží,nechat přes noc viset...ráno dojít,pustit rammstajn uvařit kaffe samozřejmě Turka žádný trapný espreso,protože máš GS a ne elektro koloběžka...
Pak povolit rychle odvzdusnovak aby vylitli ty bubliny,dotáhnout.
Sundat závaží a ručně stlacit,povolit odvzdusnovak,přitáhnout odvzdusnovak,pustit brzdu...a tak furt dokud to nebude tvrdý. Doporučuji ten odvzdusnovak rychle povolit a silou tlačit na páku aby to rychle vylitlo....
Někdy se to tak dělá i s přední brzdou,že se stáhne páčka k rukojeti na noc,když už nevíš co s tím... tam bývá někdy bublinky v trmenu tak stačí demontovat třmen a protřepat,nebo gumovou palickou pobouchat třmen,jemně. Má úcta,du si nacpat petardu do zatku a vystrelim se na Mars.
Upravil Bohumil dne 21.05.2024 05:38
Kupredu spatki ni krok...
servisak napsal:
Vyslap to sam. Je to zavzdusnene jako na kazdem lc
to poděkování mělo správně přijít sem. tak ještě jednou díky servisáku
zabralo to. Po povolení odvzdušňováku a cca 20 sešlápnutí zadní brzdy začal jít zadní brzdový pedál ztuha a začalo svítit i brzdové světlo. Dolitá DOT4.
Zdravím všetkých. Bmw predpisuje brzdovú kvapalinu DOT4 nízkoviskóznu. Je lepšie pri odvzdušňovani / výmene kvapaliny použiť tú originálku, alebo normálnu kvalitnú DOT4 ...?? Dík