Ahoj. Chlapi nemáte někdo schéma zapojení budíku na Z3 2,8 listopad 1998. Od září byla změna. Je to důležité. Nejde teploměr vody, z jednotky do čidla a zpět vše ok. Ale kudy to vede do budíku…respektive přes co. Schémata jsou, ale starší, tam je čidlo s 4 dráty, nebo ,,m” ale budíky ročník 99 nemohou najít. Případně tip. Budíky nově, jednotka nova, čidlo nové, kabeláž vypadá ok. Jednotku už měli v ruce dva šikovní kluci. Při testu budíku na položce teploměru svítí F8 a kolísá jas. Jak špatná kostra… už nevim.
Waltr napsal:
Ahoj. Chlapi nemáte někdo schéma zapojení budíku na Z3 2,8 listopad 1998. Od září byla změna. Je to důležité. Nejde teploměr vody, z jednotky do čidla a zpět vše ok. Ale kudy to vede do budíku…respektive přes co. Schémata jsou, ale starší, tam je čidlo s 4 dráty, nebo ,,m” ale budíky ročník 99 nemohou najít. Případně tip. Budíky nově, jednotka nova, čidlo nové, kabeláž vypadá ok. Jednotku už měli v ruce dva šikovní kluci. Při testu budíku na položce teploměru svítí F8 a kolísá jas. Jak špatná kostra… už nevim.
Zdenále čus, kontaktuj Ježka,zná ty starý Bmw vrány a snad ti poradí.
Bob napsal:
Zdenále čus, kontaktuj Ježka,zná ty starý Bmw vrány a snad ti poradí.
já to tu čtu.. musím prohrabat nějaký svoje starý data jestli to někde najdu až budu mít čas..
já jsouc majitelem stejného povozu, mám bohužel 1/1999..
Zkoušel jsi se dívat na schémata 3.0i ? ty jsou jen po FL (9/1999-)a budou mít stejnou instalaci
a ano, poznamenám k panu chytrému Kykko - jako nováček je hezké že nás tu poučuješ, ale krom krásného vztahu k motocyklům BMW si tu jako komunita rádi pomůžeme i v jiných problémech a nikdo kromě tebe s tím nemá problém. Pokud se ti to nelíbí, můžeš se odporoučet třeba na Ducati forum - to nevyrábí auta..
Upravil jezek dne 25.02.2026 07:27
Máte kliku, že jdu kolem a na tato auta jsem odborník :-D nebo jak to bylo ve Slavnostech sněženek.
Můžeš si stáhnout proklikávací PDF: ETM E36 Compact 1999
Sice není přímo na Z3, Compact k ní má velmi blízkou a např. přístrojový panel je shodný pro Compact i Z3.
Upravil Francis dne 25.02.2026 09:01
Tak on to možná kykko myslel dobře, jen me chtěl upozornit.
Pánové všem děkuji za pomoc. i servisakovi na pozadí.
Po hovoru s Francisem se stále více kloním k tomu ze bude problém v komunikaci jednotky s budíky. Je ze státu a sice mi ji přehrál jeden klučina, ale nevim jestli to opravdu posila ekvivalent stupňů. Pak uz jen uzel na propojeni, bohužel už to není jednoduchý přenos jako v těch starších modelech. Budík,kabel, čidlo, kabel, budík.
Upravil Waltr dne 25.02.2026 11:22
Francis ja tam mam 42 6 val. To tam bohužel neni. Mam stejný dokument přímo na Z 3 a tam jsem to proste nenašel. Asi fakt jen aktivní cleny, kontrola a případná změna hodnot.
V mém 323ti vyrobeném 1999/09 je DME též MS42. Ve výfuku post-cat lambda-sonda a v sání zusatzluft pumpe, snímač polohy klikovky je vzadu na bloku i když je to M52B25 single VANOS.
Spolu jsme domluveni, hledej blíž k čidlu, napoj k tomu diagnostiku INPA a ověř teplotu chladící kapaliny v živých datech DME.
Upravil Francis dne 26.02.2026 00:45