dle JPP prý momenťáky PROTECO nejsou vyloženě aušusové a je to (prý) docela slušná kvalita za velmi dobrou cenu.
A teď, co firma TONA skončila v rukou číňanů a na trh přišly její nové typy "Tona Expert" (údajně horší než původní česká kvalita TONA), je prý rozumnější koupit PROTECO za čtvrtinu ceny proti té čínské Toně.
Takže bych se rád zeptal - máte někdo osobní zkušenost, ať dobrou či špatnou, s momentovými "ohybovými" klíči PROTECO?
Nebo alespoň z doslechu od věrohodného zdroje?
Jednalo by se mi o klíče PROTECO ze série 5-25 Nm, 19-110 Nm a 28-210 Nm. __________________________________________________________
VT 750 C2 Spirit, WR 250 X, CBF 125, S 22, S 11 (2x)
(WR250R, R1100GS, VT750C4, F650GS, Betka, 50/20, S11)
Pracuji v podnikových prodejnách majitele značky Proteco, firmy AZ-Satelit s.r.o. Proteco je naše obchodní značka, pod kterou nám zboží vyrábějí různí výrobci včetně např. českých žebříků Alve, jiné věci jsou např. z Německa a jiné z Asie, ne však z Číny. Kvalita je vybírána střední až vyšší střední a tomu odpovídá příznivá cena, na trhu jsou kvalitnější výrobky, ale za výrazně vyšší cenu. S momenťáky Proteco mám zkušenost, ne intenzivní, párkrát jsem s nimi utahoval ale ne denně, ale má je od nás dost servisů a pamatuji tuším jedinou reklamaci, kdy se rozsypala hlava ráčny.
Cena 499,- za 1/2" klíč odpovídá akční ceně z prosince, my máme na skladu momentálně poslední 3 ks, menší klíče (1/4" A 3/8" nyní nejsou, ale jsou objednány. Pokud je za těch 499,-, seženete, je to myslím velmi dobrá cena. Klíče jsou v plastových pouzdrech a s českým návodem.
Vašku, rád bych hlavně zkušenost s těmi klíči.
To, kde bych u nás v ČR ty PROTECO momenťáky sehnal, už mám vytipováno - přesto ale díky __________________________________________________________
petrs napsal:
Me osobne vsechny klikaci momentaky nevyhovujou. A tak jsem si poridil celou radu tehle: SnapOn Torque
Zdravím protinozce
Ty torzni momentove klice jsou v principu samozrejme nejlepsi a nejpresnejsi, o tom zadna
Presnost, dlouhodoba (bezudrzbova) stabilita parametru, prubezna informace o aktualnim momentu...
Navic v kombinaci s elektronikou, displejem a svetelnou a/nebo zvukovou signalizaci to nemá chybu.
Jenze musim stat obema nohama na zemi - za tri ty klice z odkazu, ktere by pokryvaly rozsah zhruba od 1 do 70 Nm, bych dal tisic dolaru, a k tomu navic dopravu k nam a clo a DPH.
Kdyz ten znamy bonmot otocim, tak nejsem tak chudy, abych mohl kupovat takto drahe hracky (na pouze obcasne soukrome pouziti)... __________________________________________________________
Zdar, mám už přes rok od Proteca 5-25 Nm a 28-210 Nm a jsou naprosto v pohodě, na motorku bez nich nešáhnu. Víc teda používám ten malej a zatím bezproblémů drží, ráčna ráčnuje a moment momentuje, nemám problém Kbybych byl jó velkej pedant, tak si je nechám zkalibrovat, ale myslim, že co je na stupnici +- sedí. Elektrokolo homemade 9kW, BMW R1200GS Adventure 2007, dále jsem měl - Yamaha XP 500 T-MAX 2004, Honda TRX 650 Rincon 2005, Journeyman Gladiator CF 500 2007, Honda XRV 750 Africa Twin 1994, ČZ 175 a fichtl
Ivan napsal:
Pracuji v podnikových prodejnách majitele značky Proteco, firmy AZ-Satelit s.r.o. Proteco je naše obchodní značka, pod kterou nám zboží vyrábějí různí výrobci včetně např. českých žebříků Alve, jiné věci jsou např. z Německa a jiné z Asie, ne však z Číny. Kvalita je vybírána střední až vyšší střední a tomu odpovídá příznivá cena, na trhu jsou kvalitnější výrobky, ale za výrazně vyšší cenu. S momenťáky Proteco mám zkušenost, ne intenzivní, párkrát jsem s nimi utahoval ale ne denně, ale má je od nás dost servisů a pamatuji tuším jedinou reklamaci, kdy se rozsypala hlava ráčny.
Cena 499,- za 1/2" klíč odpovídá akční ceně z prosince, my máme na skladu momentálně poslední 3 ks, menší klíče (1/4" A 3/8" nyní nejsou, ale jsou objednány. Pokud je za těch 499,-, seženete, je to myslím velmi dobrá cena. Klíče jsou v plastových pouzdrech a s českým návodem.
Ivane, díky.
Nevíš, prosím Tě, jestli je ke každého kusu i nějaký kalibrační protokol?
Případně zda vaše firma (AZ-Satelit) dělá v případě potřeby (po delším provozu) kalibraci nebo opravu?
I když to druhé asi u mne nenastane - předpokládám, že kdybych to použil párkrát za rok, choval se k tomu slušně a vždy po použití co nejvíce uvolnil pružinu, tak by mě ty momenťáky mohly přežít. __________________________________________________________
jtopman napsal:
Zdar, mám už přes rok od Proteca 5-25 Nm a 28-210 Nm a jsou naprosto v pohodě, na motorku bez nich nešáhnu. Víc teda používám ten malej a zatím bezproblémů drží, ráčna ráčnuje a moment momentuje, nemám problém Kbybych byl jó velkej pedant, tak si je nechám zkalibrovat, ale myslim, že co je na stupnici +- sedí.
Díky, to rád slyším.
Ohledně té kalibrace (nebo alespoň laického ověření přesnosti hned po koupi) jsem uvažoval o digitálním mincíři a delší páce...
Šlo by to samozřejmě i bez mincíře, jenom se závažími, ale ten mincíř by měl výhodu v tom, že by se pak dal použít i na utahování nebo povolování v libovolné rovině, nejenom ve svislé. Mincíře stávají pár stovek, mají rozumný rozsah (i pro naše účely) a jsou relativně velmi přesné v celém svém rozsahu (pod 1%) - a i jejich aktuální přesnost lze velmi snadno ověřit.
Samozřejmě ta práce s mincířem na páce by nebyla tak pohodlná jako s momenťákem k tomu určeným (a profík by se tomu asi smál). Ale zase by člověk měl možnost zjistit i průběžnou aktuální hodnotu momentu.
A svůj účel by to splnilo a dokonce přesněji a bezpečněji než s tím přecvakávacím "ohybovým" momentovým klíčem. __________________________________________________________
nevím, ale určitě bych koupil spíš něco s menším rozsahem... o přesnosti klíče, který má rozsah 28-210Nm bych nevěřit ať by byl sebelepší... Prakticky na všechno potřebuješ rozsahy 2-20Nm pak např. na kola atd samozřejmě víc... kolem 100-150...
HonzaGS-SV napsal:
...určitě bych koupil spíš něco s menším rozsahem... přesnosti klíče, který má rozsah 28-210Nm, bych nevěřil, ať by byl sebelepší...
AMEN...!!!
Klidně ušetřím na hadrech na sebe. Budu přemýšlet o ceně čehokoli, jenom ne nářadí.
Momenťák musí být přesný jako hodinky, jinak ho nepotřebuji a můžu si šrouby dotahovat ráčnou rukou...
Kalibrace k tomu není, běžně není u žádných měřidel, když chceme třeba od Kinexu něco s kalibračním protokolem, je cena o 50% vyšší. Ale je spousta firem, které to dělají, pro domácí dílnu ale myslím postačí občas to vhodně změřit - mimochodem mincíře máme taky:-)
Rozsahy - chyba může být právě u malých monentů, takže větší klíče malé momenty neumí ale zatím s tím problém nebyl. Ale rozsahy na sebe navazujících klíčů (1/4"=2-24Nm, 3/8"=19-110Nm, 1/2"=28-210Nm) se překrývají a dá se vždy vybrat klíč který bude utahovat ve středních hodnotách.
HonzaGS-SV napsal:
nevím, ale určitě bych koupil spíš něco s menším rozsahem... o přesnosti klíče, který má rozsah 28-210Nm bych nevěřit ať by byl sebelepší...
Ten jeho rozsah 1:7.5 není u této střední zatížitelnosti ještě tak hrozný jako u mnoha jiných konkurenčních klíčů, ale i ta bych si ho minimálně před prvním použití zkontroloval.
Jinak ale ty zbylé dva (5-25 Nm a 19-110 Nm) z té "mé" triády mají velmi slušný (malý) rozsah 1:5 a méně než 1:6... __________________________________________________________
Radosek napsal:
Momenťák musí být přesný jako hodinky, jinak ho nepotřebuji a můžu si šrouby dotahovat ráčnou rukou...
...a nebo metrovou pákou s očkem na mincíř...
S tím prvním souhlasím - než nebezpečně nepřesný nebo nespolehlivý momenťák, tak to raději citlivou ruku.
Ale páka s definovaným (přesně známým) zatížením na konci, to je sice (jak jsem předvídal) profíkovi k smíchu, ale ve výsledku to dá přesný moment... __________________________________________________________
Ivan napsal:
Kalibrace k tomu není, běžně není u žádných měřidel, když chceme třeba od Kinexu něco s kalibračním protokolem, je cena o 50% vyšší. Ale je spousta firem, které to dělají, pro domácí dílnu ale myslím postačí občas to vhodně změřit - mimochodem mincíře máme taky:-)
Rozsahy - chyba může být právě u malých monentů, takže větší klíče malé momenty neumí ale zatím s tím problém nebyl. Ale rozsahy na sebe navazujících klíčů (1/4"=2-24Nm, 3/8"=19-110Nm, 1/2"=28-210Nm) se překrývají a dá se vždy vybrat klíč který bude utahovat ve středních hodnotách.
Ohledně kalibrace díky moc.
Na ty dva menší momenťáky jsem se již ptal na prodejnách v našem kraji - momentálně nikde nejsou a ani AZ-Satelit je zatím taky nemá (jak jsi již psal). Jakmile přijdou, snad mi dají vědět.
Nebo kdyby sis Ty vzpomněl až vám přijdou a napsal bys to sem nebo mi alespoň poslal krátkou PM, budu moc rád - díky už předem
Ohledně těch vhodných přesahů - právě takto jsem to zamýšlel pořídit - 5-25 Nm, 19-110 Nm a 28-210 Nm...
Oprava překlepů v cca 14:42
Upravil Dovi dne 30.03.2011 14:42
Děkuju Ti, a rád počkám - třeba to u vás s tím zbožím v dohledné době klapne __________________________________________________________
Ty 1/2" máme, ostatní jsou vyprodané. Pokud je má někdo jinde, navíc za akční ceny, klidně je kup, až je doprodá tak bude čekat až přijdou nám a v tuhle chvíli není jistý termín ani přesná cena.