ak je to tu niekde prosim dajte mi link. nenasiel som to nikde. len bluetooth. a kedze mam 1150 tak som to napisal sem
chcem sa spytat co pouzivate na komunikacou medzi moto. chcem si nieco zohnat ale neviem do coho ist. su zevraj 2 typy vysielaciek. PMR446 a druhe nieco 27. momentale mam len obycajne walkie talkie a k tomu som dnes objednal headset do prilby s tlacitkom na riadidla. ide mi hlavne ktorym smerom by som sa mal zamerat v buducnosti co je pouzvane viac aby som sa niekedy v buducnosti mohol dohovorit s viac ludmi a nielen so sebou
objednaval som to odtialto http://www.thunde...dsets.html
vdaka za info
Tak asi nic,jak na to koukam,je to asi komunikace v ramci jedne moto,leda by k tomu slo jeste neco pripojit....jen,ze jsem slysel na to samou chvalu.
Upravil brtnik dne 04.05.2011 01:35
Asi nejvhodnejsi je pouziti UHF vysilacky a nejakeho headsetu s ovladanim na riditkach. V pripade nouze lze UHF pouzit na privolani pomoci odtahu, atd. A lze s tim komunikavat ne nekolik desitek kilometru... Tady u nas je asi nejdoporucivanejsim UHFkem na moto Uniden UHO78SX. Ale netusim, jestli se dovazi/ prodava v EU. Pokud pujdes cestou UHF, dbej at ma alespon 5W vykon. Take je dobre, pokud vsechna mota (tym) maji stejnou vysilacku, pak lze sdilet baterie, dobijecky atp.
petrs napsal:
Asi nejvhodnejsi je pouziti UHF vysilacky a nejakeho headsetu s ovladanim na riditkach. V pripade nouze lze UHF pouzit na privolani pomoci odtahu, atd. A lze s tim komunikavat ne nekolik desitek kilometru... Tady u nas je asi nejdoporucivanejsim UHFkem na moto Uniden UHO78SX. Ale netusim, jestli se dovazi/ prodava v EU. Pokud pujdes cestou UHF, dbej at ma alespon 5W vykon. Take je dobre, pokud vsechna mota (tym) maji stejnou vysilacku, pak lze sdilet baterie, dobijecky atp.
nevím jak jsi přišel na pásmo UHF.. Jestli to takhle funguje v Austrálii tak tady ne. A ještě k tomu na výkon 5W.. co se týče naší legislativy, jestli tohle používáš a navíc doporučuješ, zaděláváš si na docela velikej malér.. ANO poslouchat tam můžeš, nicméně bez koncese na AMA nebo přiděleného kmitočtu kromě sdílených a PMR kmitočtů vysílat nesmíš a samozřejmě je to podmíněno maximálním výkonem do 100 mW. To je jako bys naváděl lidi ať jezděj pod vlivem drog, a dbaj na to ať toho mají alespoˇn 5 gramů - jinak to nemá smysl, že se nebudou bát klopit zatáčky a pojedou rychleji.. I na tohle platí legislativa ČR a je stanoveno zákonem co se smí a co se nesmí.. A pokud budeš argumentovat, že tohle nikdo nekontroluje, jsi na omylu..
a ten blábol s přivoláním odtahovky taky stojí zato..
Upravil jezek dne 04.05.2011 08:04
No, já poslední dobou dumám moc a začíná mi vycházet Interphone F4. Nemám rád dráty a tohle je kompletně postavené na Bluetooth. Dosah mezi motorkama sice nic moc, ale s technologií Tribe (PMR vysílačka) to bude zase někde jinde.
Otázka je, kdo Tribe má a jestli už je k sehnání.
pokud vím, tak Tribe měl být k dostání loni v dubnu, pak letos v dubnu, teď má být k dostání asi někdy v létě
je to trochu jako když Mitas dělal první gumy (E-10) v GS rozměru
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
jezek napsal:
[quote]petrs napsal:
nevím jak jsi přišel na pásmo UHF.. Jestli to takhle funguje v Austrálii tak tady ne. A ještě k tomu na výkon 5W.. co se týče naší legislativy, jestli tohle používáš a navíc doporučuješ, zaděláváš si na docela velikej malér.. ANO poslouchat tam můžeš, nicméně bez koncese na AMA nebo přiděleného kmitočtu kromě sdílených a PMR kmitočtů vysílat nesmíš a samozřejmě je to podmíněno maximálním výkonem do 100 mW. To je jako bys naváděl lidi ať jezděj pod vlivem drog, a dbaj na to ať toho mají alespoˇn 5 gramů - jinak to nemá smysl, že se nebudou bát klopit zatáčky a pojedou rychleji.. I na tohle platí legislativa ČR a je stanoveno zákonem co se smí a co se nesmí.. A pokud budeš argumentovat, že tohle nikdo nekontroluje, jsi na omylu..
a ten blábol s přivoláním odtahovky taky stojí zato..
UHF je například PMR a tam je povoleno né 100mW, ale 0,5W.
Na stejné frekvenci by měl fungovat i Tribe.
0,5W na PMR pásmu je vcelku dostatečných pro spojení mezi motorkama.
MotoPaja napsal:
pokud vím, tak Tribe měl být k dostání loni v dubnu, pak letos v dubnu, teď má být k dostání asi někdy v létě
je to trochu jako když Mitas dělal první gumy (E-10) v GS rozměru
Hmm, nojo, takže zatím není. Taky dobře, aspoň ušetřím
Doporučuji PMR nějaké kvalitnější. Třeba motorolu nebo kobru to je základ. Dá se použít i cb ale tam už je to problematické s antenou. Vzhledem k frekvenci musí byt podstatně delší, na druhou stranu má delší dosah a lepší prostupnost terénem. No a pokud nechceš dratove hf, tak je možné použít třeba autocom s bluetooth ale je to celkem drahý
Upravil MAKO dne 04.05.2011 16:56
FYYFF
CB funguje na 27MHz (vlnová délka
11metrů), zatímco PMR na 446MHz
(vlnová dléka zhruba 70cm). CB stanice mají povolený výkon až 4W (což ale ručky nedosahují - tak 3W max s akumul.
články), zatímco PMR stanice mají max.
0,5W.
FYYFF
Ruční CB jsem používal na kolech, když ještě nebyly PMR. Vcelku havárka - ty stanice nesměly být nikde na těle, jako třeba na opasku, jinak to nefungovalo. Takže jsme je umísťovali na kostru kola, pak to jakžtakž jelo, ovšem neumím si představit, co to udělá za pohybu na motorce.
Podle mně je CB dobrá volba, když člověk zastaví, vezme tu staničku do ruky a z místa vysílá. Pak to funguje na dost velkou vzdálenost.
No CB funguje celkem spolehlive ale musi byt dostatecne dlouha antena. Na kanale 10 mas kamiony a kanal 9 je monitorovany pro nouzove pripady. Drive to fungovalo ale jak je to dnes v ere mobilu netusim.
FYYFF
ano, já vím, že PMR je v pásmu UHF, spletl jsem se s výkonem, opravdu je povolených 0.5W ovšem POUZE při použití ručních , nikoli stacionárních stanic. MAKOvi děkujeme za napsání vlnové délky, velmi nás ohromil a většina lidí neví o co jde a co to znamená.. zapoměl ještě napsat, že většina PMR stanic nemá na výstupu z anténího konektoru (pokud tam nějaký je) ani 0.2W.
Šlo hlavně o to, že opravdu jedinné pro lidi dostupné "radiospojení" mezi motorkami může být buď CB nebo PMR. Kamiony na kanále 10 mě ani na Ukrajině ani v Alpských zatáčkách opravdu neohromí. Kanál 9 je v některých místech opravdu monitorován, bohužel jen a jen velmi sporadicky... Obojí bohužel dost nekvalitní spojení nebo na velmi malou vzdálenost. Nikoli tedy na několik desítek kilometrů a s možností zavolání odtahovky.. Jakákoli jiná varianta, ať už stanic a popř. i výkonu a frekvence je mimo zákonnou legislativu (kterou máme ve většině bodů stejnou s EU) a vím o případech, převážně v zahraničí, kdy to skončilo pokutou, zabavením stanic..
Upravil jezek dne 04.05.2011 17:25
nicméně MAKEm popsaný rozdíl ve frekvencích 27 a 446 MHz je takový, že 27 MHz má větší vlnovou délku, proto se "signál" lépe šíří, přeleze nerovnosti v terénu apodobně, naopak ale díky tomuto je tato frekvence více náchylná ńa atmosferické rušení (takovýto škrkání, bručení a šumění) a proto ji kdysi mezinárodní asociace na základě rozhodnutí armád "hodilo" k dispozici a používání lidem protože žádná ze služeb používající přenosy vzduchem tuto frekvenci právě kvůli její nekvalitě nechtěla proto CB - Citizen band (lidová frekvence dalo by se laicky přeložit)
frekvence 446 MHz - kde pracuje např. PMR (není jediná) má kratší vlnovou délku, hodí se více do zastavěných oblastí protože se "signál" odráží a při malé náročnosti na vzdálenost spojení je toto dost kvalitní v budovách apod. Také funguje velmi kvalitně na "přímou viditelnost" nicméně k dobrému spojení na větší dálku potřebuje už i větší výkon, protože malý výkon se zkrátka ztratí(vykmitá) na krátké vzdálenosti.. Takže na pár stovek metrů mezi motorkami dobrý ale na kvalitní spojení na větší vzdálenost to se standartním výkonem běžně prodávaných stanic také není..
pak je tu možnost lepších stanic, s větším výkonem a s možností využívání i jiných frekvencí, nicméně všechny tyto jsou již podmíněny licencí pro vysílání v amatérských pásmech s přiděleným volacím znakem Českým telekomunikačním úřadem nebo použití "profi" stanic, taktéž v "profi" pásmu (přiděleným a ZAPLACENÝM kmitočtem) většinou podmíněným na určitou oblast a pro "profi" využití..
Upravil jezek dne 04.05.2011 17:40
Ono celé pásmo krátkých vln, do kterého 27MHz spadá má tu vlastnost, že se vlny mohou šířit i odrazem od ionosféry a putovat při dobrých podmínkách přes celou zeměkouli.
Toho s úspěchem využívají radioamatéři při závodech. Tato spojení ale bývají krátkodobá v závislosti na stavu atmosféry, činnosti slunce, atd.
Neznamená to, že jsou tyto frekvence horší, ale nehodí se na běžné spojení, které má být kvalitní a stálé.
Kvalitní a opakované spojení na relativně dlouhé vzdálenosti (desítky, stovky km) lze docílit třeba v radioamatérském pásmu, kde se používají tzv. převaděče, na to je ale jednak potřeba licence, druhak to není určeno na běžné kecání, ale má to určitá pravidla.
Takto se lze ale domluvit z ručních radiostanic klidně i přes celou republiku třeba na pásmu 145 MHz.
bluetooth nechecm pretoze ten umoznuje spojenie s jednym alebo max 4mi osobami. a treba to vzdy parovat, prepinat prijemcu a komunikovat len s jednou osobou. preto ten napad s vysielackami alebo radiom. CB sa mi zda velka konstrukcia. to je skor nastalo namontovane na moto. PMR vysielacky su mensie daku sa vziat z moto a pouzit pri niecom inom. nasiel som jednu co sa mi paci ale ta nema asi PMR446. je to aj s radiom. ale naco mi to bude ked sa s nikym nespojim napr tu v europe? tu je link http://cgi.ebay.c...K:MEWAX:IT ked by som mal 2 tak medzi nimi by som sa mal dohovorit. ale pripojit dalsiu by uz asi bol problem. preto hladam nieco take co sa uz pouziva alebo to ma viac ludi. nie som v tejto oblasti odbornik a co som pocul tak napr sa nespojim medzi CB a PMR preto skusam zistit ci niekto nieco take pouziva a ak ano ktore. kupil som headset sadu na ALAN vysielacky a pri hladani som nasiel toto: http://www.thoman...77_set.htm cena nie je zla. len neviem ako s nabijanim. ta cinska ma usb konektor a to by sa cez cigaretovu zastrcku dalo uplne lahko.
no a takto stale dookola a nemozem sa nikde pohnut
Kluci, jak tady správně zaznělo, tak CB pásmo je horním krajem KV pásma a vlny se šíří odrazem ionosféra/země/ionosféra/země a tak dál, třeba i úplně dokola Nad mezním kmitočtem (MUF - není pevně stanovený, mění se trochu podle momentálních podmínek) pak leží VHF a ještě výš potom UHF. Tyto vlny už atmosférou prochází dál a neodráží se. Neřešte watty, které snad rádio dá do antény, daleko vetším problémem je ÚČINNOST ANTÉNY, tedy jak dobře je anténa schopná dodaný výkon vyzářit. Vyšší frekvence = menší anténa a tedy i relativně snažší dosažení oné účinnosti.
Z hlediska dostupnosti pak vám zůstavá v podstatě PMR (446MHz), na kterém běhá většina komunikačních udělátek, včetně dětských chůviček. Pro komunikaci do pár (možná) km bych tady asi zůstal. Pozor u nákupu dejte na "klíčování" stanice, většinou se řeší voxem - reaguje na hlas a bohužel i na hluk, který v helmě určitě je S tím souvisí i kvalita modulace vašeho hlasu - může být nesrozumitelná, ale dnes už existují technologie ...
Taková hodně dobrá stanice (možná nejlepší) je třeba tady: http://www.elix-s...dsID=65829
Upravil alesk dne 10.10.2014 00:39
xNOKIAx napsal:...PMR vysielacky su mensie daku sa vziat z moto a pouzit pri niecom inom. nasiel som jednu co sa mi paci ale ta nema asi PMR446. je to aj s radiom. ale naco mi to bude ked sa s nikym nespojim napr tu v europe? tu je link http://cgi.ebay.c...K:MEWAX:IT ked by som mal 2 tak medzi nimi by som sa mal dohovorit. ale pripojit dalsiu by uz asi bol problem. preto hladam nieco take co sa uz pouziva alebo to ma viac ludi. nie som v tejto oblasti odbornik a co som pocul tak napr sa nespojim medzi CB a PMR preto skusam zistit ci niekto nieco take pouziva a ak ano ktore. kupil som headset sadu na ALAN vysielacky a pri hladani som nasiel toto: http://www.thoman...77_set.htm cena nie je zla. len neviem ako s nabijanim. ta cinska ma usb konektor a to by sa cez cigaretovu zastrcku dalo uplne lahko.
no a takto stale dookola a nemozem sa nikde pohnut
To je klasická UHF ručka, na které naladíš amatérkou sedmdesátku i PMR. Spojí se libovolný počet stanic se stejnou frekvencí, ale jde o SIMPLEXNÍ provoz - mluvit může jenom jeden, ale poslouchat jich může třeba tisíc.
A CB + PMR je pro velký frekvenční rozdíl vlastně neřešitelné.
Upravil alesk dne 04.05.2011 21:55
AlesK ta tvoja co si skusal je troska draha pre mna. potom co som hladal a co sa mi celkom paci je Midland G7. na tej sa da vymenit aj antena na vecsi dosah. i ked myuslim ze 2-3km max je na 2 moto co idu spolu dostacujuce.