Ahoj, jsem cestovatel začátečník. V září se chystám se dvěma kamarádíčkama do Iránu, tak bych chtěl po vás co jste již v Iránu byli o shrnutí nejdůležitějších věcí co budou potřeba, jak ve výbavě, pak na co si dát pozor, popřípadě i co rozhodně vidět a kam rozhodně nejet...
Děkuji
Kromě standartní výbavy na delší cesty ,sebou navíc v kanystru rezervu 5l benzínu a vody, místo karty hotovost USD (lepší rozměnit na menší bankovky) . Pokud se naučíš pár frází - pozdravy,děkuji, apod. jsou z toho na větvi a maximálně vstřícní, včetně policajtů. K vidění je toho spousta - částečně vyschlé slané jezero Oroumieh, Esfahán,Perseopolis...atd. Na netu najdeš mraky doporučení. I tady na GS fóru najdeš většinu potřebných informací - jen hledat..
Jinak je škoda jenom proletět Tureckem. Když si dáš den navíc, můžeš při jedné cestě objet například jezero Van, když dva, tak Atatürkovu přehradu... to taky není k zahození...
A jinak při cestě přes Turecko bacha na dopravní policii, měří rychlost přesně a na dálku, že Bluesbery...???...
A jinak při cestě přes Turecko bacha na dopravní policii, měří rychlost přesně a na dálku, že Bluesbery...???...
Jo tak policie...to je kapitola sama pro sebe. V Iránu mě stavěli 4x (mimo to asi 10x nechali být i když jsme s Dufinem na 90.tce švihali 140), vždy s úsměvem sdělili,abych jel pomaleji a bez pokuty pustili dál.
Zato turci, ty ku.vy pohanský - změří, zastaví, bez jakýchkoli řečí nasolí pokutu a nazdar... Zaplať si to na hranicích ! Naštěstí jsem tam stihnul dojet dřív, než to uložili do systému a projel jem bez placení. Otázkou je, jak dlouho to tam bude viset, až pojedu do Orientu příště..
Jasny, našel jsem toho spoustu, ale chtěl jsem to shrnout do pár základních bodů, bez čeho se neobejdu. Takový Iránský desatero... A jak je to s benzínem? Kde a jak na víza? atd..
Jo a doporučte nějakou gumu co tam mám šoupnout. Nevím co mám čekat v Iránu, ale zřejmě větší část bude po asfaltu... Je mi jasny, že co chlap to jinej názor, ale zkuste dát nějakej rozumnej typ..
Byl jsem v Iranu na motorce pred dvema roky a letos autem, vratili jsme se pred tydnem. Tady zakladni info o jezdeni.:-)
http://www.roadodendron.cz/cestopisy/14-rukovet-ceskeho-motorkare-v iranu
Po letosni navsteve musim opravit pasaz tykajici se celniku, asi jsme poprve meli stesti. Tentokrat anglicky nemluvil skoro nikdo a byl to docela zazitek. Nicmene i na celnici jsou vstricny a nakonec se nejak prokouses dal. Pokud bys chtel pokecat, jsem v Praze, nebo na cisle 777 057 838. Info o vyssich zalohach za karnety jsem sem daval dnes.... F.
Jo tak policie...to je kapitola sama pro sebe. V Iránu mě stavěli 4x (mimo to asi 10x nechali být i když jsme s Dufinem na 90.tce švihali 140), vždy s úsměvem sdělili,abych jel pomaleji a bez pokuty pustili dál.
Zato turci, ty ku.vy pohanský - změří, zastaví, bez jakýchkoli řečí nasolí pokutu a nazdar... Zaplať si to na hranicích ! Naštěstí jsem tam stihnul dojet dřív, než to uložili do systému a projel jem bez placení. Otázkou je, jak dlouho to tam bude viset, až pojedu do Orientu příště..
až tam pojedeš příště, tak ti zabaví moto hned na hranicích, doplatíš úroky a vlakem hajdy domů
atas napsal:
Ahoj, chcu se zeptat, jak s prachama. Mám si vzít sebou dolary a tam je vyměnit, nebo jak to řešíte?
jasny..vymenis je v kazdem vetsim meste, bud v bance s trochu vyssim kursem, nebo u okynka na ulici a lepsim kursem.
Vem si dolary.
Benzim stoji cca 12Kc/litr, ubytko v hotelu v prumeru 20USD/noc. Jidlo uz ani nevim=levne.
nezapomen na ten KARNET. Na hranicih nic navic neplat! mozna to bodou zkouset jako na nas, chteli za nejaky papir dat 20EURO. Nic jsme nedali a papir nikdo nikde nechtel. Takze to byla nejaka bota.
Upravil dufino dne 12.08.2011 14:39
BMW F800GS MOTTO: Diky me moto je svet zas o neco mensi http://www.offroa...
Ahoj chlapci,
nikdo se k tomu nemá tak píši alespoň já.
Vše dopadlo pro mě a Zajdu dobře, najeli jsme 12,5tis. km. Dle rady Radoška jsme Turecko neprolítli a navštívili pár překrásnejch míst jako kráter Nemrut u jezera Van, staroarménské město Ani na samén východě Turecka a pevnost Ishak Pasha Saray cca 20km od Íránskejch hranic.
Írán dalece předčil moje očekávání a už se těším až se tam podívám znovu. Smočili jsme nohy v Perským zálivu, vypražili se v pouštním městě Yazd, zakempovali pod Demavendem, navštívili naši ambasádu, zmohli na Kaspiku, osolili si podrážky na solném jezezu a mnohem víc, zkrátka jsme ten čas 22 dní využili maximálně! Moto šlapaly bezchybně a nebýt našich jezdeckých zaváhání tak by se vrátili beze šrámů :-) Zmohli jsme jen 1x takže pohodka. NEPLATILI jsme žádnou pookutu! :-) ani Turkům. Bohužel jsme ale vyměkli v Bazarganu na hranicích a neustáli jsme jejich vidírání a zaplatili 40EUR za moto jako bakšiš celníkům. Do dnes mě to moc mrzí a asi podám oficiální stížnost na Iranskou ambasadu v Praze na konkrétní osobu.
Díky zejména Frantovi Bumbalkovi, Bluesberymu, Dufínovi a Tondovi za cenné postřehy a rady! Díky Zajdovi za parádní spolujízdu!
Tak se mějte fajn a kéž i vaše cesty končí tak dobře jako ta naše!
Miki
Upravil Miki242 dne 02.10.2011 21:25
XT660Z Tenere, Yamaha YZF 250 http://www.utekzd...
Miki242 napsal:
Ahoj chlapci,
nikdo se k tomu nemá tak píši alespoň já.
Vše dopadlo pro mě a Zajdu dobře, najeli jsme 12,5tis. km. Dle rady Radoška jsme Turecko neprolítli a navštívili pár překrásnejch míst jako kráter Nemrut u jezera Van, staroarménské město Ani na samén východě Turecka a pevnost Ishak Pasha Saray cca 20km od Íránskejch hranic.
Írán dalece předčil moje očekávání a už se těším až se tam podívám znovu. Smočili jsme nohy v Perským zálivu, vypražili se v pouštním městě Yazd, zakempovali pod Demavendem, navštívili naši ambasádu, zmohli na Kaspiku, osolili si podrážky na solném jezezu a mnohem víc, zkrátka jsme ten čas 22 dní využili maximálně! Moto šlapaly bezchybně a nebýt našich jezdeckých zaváhání tak by se vrátili beze šrámů :-) Zmohli jsme jen 1x takže pohodka. NEPLATILI jsme žádnou pookutu! :-) ani Turkům. Bohužel jsme ale vyměkli v Bazarganu na hranicích a neustáli jsme jejich vidírání a zaplatili 40EUR za moto jako bakšiš celníkům. Do dnes mě to moc mrzí a asi podám oficiální stížnost na Iranskou ambasadu v Praze na konkrétní osobu.
Díky zejména Frantovi Bumbalkovi, Bluesberymu, Dufínovi a Tondovi za cenné postřehy a rady! Díky Zajdovi za parádní spolujízdu!
Fotky tam jsou, některý i krásný. http://www.utekzd...cz/?p=1219 ...jen škoda, že se to tam ne uplně dobře prohlíží, normálně musíš klikat myší a přehazovat stránky a přes ten PicLens to mám alespoň já kostičkovaný....
Maiali nel Fango!
Super "utek z domu"
- Vedro v Yazdu si dokazu zive predstavit
- i to krasne koupanicko v Perskym zalivu
- nic si z toho nedelej: "40EUR za moto jako bakšiš celníkům"
sice v Iranu jsme jim nic nedali, ale zase pro tvuj klid, jsem platil 80USD v Tajikistanu, kdyz jsem si postavil stan v kyrgyzsko-Tajicke zone. Taky bych jim to asi davat nemusel, ale clovek toho ma uz dost a chce vypadnout. Nekdy tohle k velikemu vyletu patri.
Upravil dufino dne 03.10.2011 10:14
BMW F800GS MOTTO: Diky me moto je svet zas o neco mensi http://www.offroa...
To musel být luxusní výlet!!!!
PORADTE mi prosím!
Letos v květnu plánujeme něco podobného, jen se chceme vrátit přes Rusko a Ukrajinu, poradte mi zda se dá dostat po ose z Gruzie do Ruska, nebo raději trajektem???
Určitě chceme do Soči, ruskou stranu Kavkazu, Elbrus....
Nyní si vyřizujeme ruské,iránské a arménské víza, Gruzie bezvízová. Pouze máme problém s Azerbajdžánem-byli jste tam někdo???
Podle info z čedoku máme cestou volat nějakému Arrrašídovi, který by nám měl víza do AZRBDZNu vyřídit.
Vím, že už jste to tady párkrát řešili, ale přesto další dotaz- jak je to v SOUCASNE době s karnety??? Podle mých informací nám je vyřídí UAMK, jen UAMK potřebuje vědět přesnou trasu, což je věc, kterou nevím vzhledem k situaci na rusko-gruzínské hranici.
Kolik jste za karnety platili????
Díky za každé věcné info.
Zdenda