Zdar. Řeším problém se značením. Např zde http://novepneuma...p;act=tyre
Jsou stejné gumy Tourancky (ůplně dole) a rozdíl ceny je téměř litr.
Někde, třeba zde http://novepneuma...p;act=tyre mají za označením ještě velké písmeno M,H, atd.
Psal jsem jaký je rozdíl a bylo mi odpovězeno, že to takhle berou od dodavatele a že je to nějaká certifikace pro určitý motocykl.
Kruci, vyzná se v tom někdo?
Přesně jak je v tabulce od servisáka. Písmeno je označení rychlostního indexu. A čím vyšší rychlost,tím kvalitnější kostra (odolnější proti odstředivé síle atd). Což znamená dražší pneu.
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
HonzaGS-SV napsal:
asi tak, to spíš, že někdo to tam uvádí a někdo ne... Mě řekli za sadu v servise asi 8500,- od Hamleta: http://www.hamlet...l=11279000 5200,-
Protože nějak se vydělávat musí.
A navíc je smutnou pravdou,že kolikrát prodejci ani netuší,co ty písmena a čísla znamenaji...
BMW R1200GS
HonzaGS-SV napsal:
To byla reakce s tou cenou na to, že se divil, že je třeba i litr rozdíl v ceně.... to nebylo myšleno hanlivě na prodejce...
ale v rámci jednoho eshopu, prakticky identické artikly... to je vážně zvláštní...
Tak je rozdíl třeba v nákupní ceně a pak s připočtením rabatu to vychází rozdílně.
Neříkám,že jsou všichni zloději,ale je to možnost jak vydělat na neznalosti zákazníka. A nebo nevim. V tomhle státě se už ničemu nedivim...
BMW R1200GS
mno mě drahej nepřišel a hlavně ty gumy byly jen necelé dva měsíce staré... Ono dvouleté skladovky bývají o dost levnější... ale i ta guma není v nejlepší kondici... Tím neříkám, že je tu mají staré.. jen upozorňuji, že není guma jako guma
S tím skladováním je to asi tak, že pokud se dodrží podmínky, tak i dvouletá guma nemá problém a nesnižuje to její kvalitu. Jenže je pravda, že málo který sklad to ukládá správně, natož servisy přeplněné pneumatikami.
Upravil joe dne 30.08.2011 12:41
Waltře, právě dnes jsem přes DHL obdržela tourance exp z www.novepneumatiky.cz., celá sada za 5438,- s DPH a dopravou, dodání do 3 dní (objednávali sami ze skladu v Německu). Řešila jsem úplně stejný problém jako ty a volala do Hamleta i do těch nových pneu - výsledek?? Písmeno za typem značí něco jako "homologaci" na určitý výrobní typ motorky. Pro mojí 12gs, typ R12, výroba 2008/01 jsou určené ty s tím dodatkovým značením "M". To rozlišení není ani na stránkách Metzeler.com a jediný, kdo ti jej umí sdělit, je ten, kdo má přístup do jejich zaheslované databáze. Hamleti mají v akci tu samou sadu asi za 5800,-.
Od pána z www.: lidově řečeno, pneu jsou prý asi stejné (směs), jen výrobce si vymezil jejich "nejvhodnější" použití pro daný výrobní typ motorky a rozdělil je na M, H, G.....a také cenou. Že by to třeba souviselo s následnou garancí?? Kdo ví....??
Upravil svatka dne 30.08.2011 14:52
to Svatka: někdo ti nakukal naprostej nesmysl homologační značka je Exx. Přičemž tam můžeš mít E1, E2,... číslo za velkým E znamená stát ve kterým byla provedena homologace (př. E8 znamená, že výrobek byl homologovanej v ČR) Velké písmeno je rychlostní index, přičemž pneumatika s "A" je pro nejnižší rychlost a "Z" nevyšší
Upravil Saturnin dne 30.08.2011 15:07
to Saturnin, to allroad: to dodatkové značení nesouvisí ani s rychlostním indexem (ten je v tomto případě u obou pneu "V" do 240km), ani se speciální edicí s dlouhým nájezdem (u Exp je bohužel menší než u obyč - je to dáno měkčí směsí, za to mají mít ale větší přilnavost = bezpečnost).
Hovořila jsem přímo s prodejcem a vysvětlení je skutečně jen v tom, že výrobce pneu si u těchto tourancek (hovoříme jen o EXP typu) vyhrazuje použití přímo na daný výrobní typ motorky, tzn., že např motorka 2008 vyrobená na jaře nemusí mít ty samé parametry jako 2008 vyrobená na podzim. Jediné místo, kde se dá v současné době přiřazení vhodného typu EXP na vaší motorku najít, je databáze u prodejců, kteří potřebují pro její správné nalezení výrobní typ a přesný měsíc a rok výroby vaší motorky. Rozdíl v ceně např. "M" typu a "H" typu je cca 500 Kč na jedné pneu. Prodejci jsou toho názoru, že se stejně jedná o jednu a tu samou směs a v podstatě o nic nejde. Ale znáte to....něco se nedejbože stane a šup, problém třeba s reklamací nebo pojistným plněním může být na světě.
Pro nevěřící tomáše přikládám ceník Hamletů,kde je to značení uvedené:
svatka přiložený následující obrázek:
pokud vím tak na pneu se udává i hmotnostní limit http://moto-pneu....informace/ to je to 69 což je jen index a udává se to dle tabulek 325 kg, takže bych moc na to M a různé písmenka moc nedával, je to zase nějaký trik jak z lidí vytáhnout více peněz za stejné zboží, nejhorší je že vám nikdo pravdu neřekne a už vůbec ne v pneuservisu.
Upravil MikaKaco dne 30.08.2011 19:48
Je smutné že jediný kdo pochopil na motorkářském webu je žena. Klobouk dolů, a ostatní se styďte.
Nebo lépe čtěte. Vím jak se značí gumy a najdu si rychlostní index.
Píšu jasně rozdílné pneu Tourance EXP.
Kdyby jste koukli na odkazy tak si všimnete že mají stejné označení i rychlostní index. Jen jinou cenu. A u toho druhého odkazu je vidět to označení co jsem myslel. Už jsem je viděl s A,C,M.
A zde přikládám odpověď z pneuservisu
:,,
Data se nám stahují od výrobce z německa kde jsou pneumatiky značeny na
určitý druh motocyklu (homologací) jde jen o to ,že takto značená pneu je
schválena výrobcem k použití pro určitý druh motocyklu.
Takto značené pneu jsou většinou dražší , než ty bez označení, proto ta
rozdílná cena."
Mě jen zajímá jestli někdo ví kde dohledat které písmenko je pro jaký stroj.
Waltře, podle sdělení pána z novýchpneumatik je ta vyhledávací databáze přístupná jen zaregistrovaným odběratelům. Zřejmě chytrý obchodní tah....funguje to na principu zadání parametrů motorky a pak to chvíli chroustá a chroustá a nakonec to vyplivne to jedinečné písmeno. Jen je mi divné, že není nikde pro normální smrtelníky možnost ověření........no, každopádně mé nové "M" už leží v kufru u auta a netrpělivě čekají...
Waltře, podle sdělení pána z novýchpneumatik je ta vyhledávací databáze přístupná jen zaregistrovaným odběratelům. Zřejmě chytrý obchodní tah....funguje to na principu zadání parametrů motorky a pak to chvíli chroustá a chroustá a nakonec to vyplivne to jedinečné písmeno. Jen je mi divné, že není nikde pro normální smrtelníky možnost ověření........no, každopádně mé nové "M" už leží v kufru u auta a netrpělivě čekají...
Na co čekají???Až ti je někdo z kufru lohne???
...poslechni, Emile, tak jestli stačej zmizet dřív než je obuju, tak mooooc dobře vím, kde je hledat...
9. A = special version code. This letter identifies a special construction of the tyre, dedicated to a specific bike............ nejde teda o rychlostní index, ten je jinde
.
.
Pro R1200GS je dozadu určená guma Tourance EXP M. V čem se ta M liší neřeším a zásadně ji beru pro zadek, ikdyž to dá práci ji sehnat. Pro předek speciální guma není.
http://www.metzel...mentanchor
Front
110/80 R 19 M/C 59V TL TOURANCE EXP Front - 2.5 BAR
Rear
150/70 R 17 M/C 69V TL TOURANCE EXP M - 2.9 BAR
Pája