Ahoj lidi , pomalu plánuju na příští rok dovolenou a chci se podívat do Turecka. Kdo jste tam byl dejte sem prosím nejaké info , trasy, souřadnice GPS, zajímavá místa, atd.... Dík .
V loni jsem tam byl na dovolene na Pamukkale. Jen aby jsi vedel ze benzin je tam strasne drahy a policajti si docela hlidaji rychlost na silnici. Tady je moje vydeo YouTube Video GS - LONG WAY ANYWHERE
My jsme taky projeli půlku Turecka, zajmavosti Ürgyp, soutěska Ihlara, Pammukale. Jen bacha na cenu benzínu - je tam za cca 50Kč.
BMW GS 1200 08, BMW G650 XChallenge, HD Dyna Wide Glide, Land Rover LR2 3.2i
- Benzin je tam drahej jako pes. Na naše asi tak 50,- Kč za litr, to je fakt. U většiny pump není problém platit ho kartou.
- V květnu je tam zima. Nejdříve jeď buď koncem května, nebo lépe v červnu. Od Ankary na východ nesjedeš pod 1.600 m, spíš výš, na kopcích ležel v první půlce května sníh a fest foukal studenej fukejř. Ráno běžně omrzlý stan. Řeky rozvodněný a tam, kde se prý dá v létě bez problému brodit, se v květnu valí dva metry vody...
- SUPER lidi. Zapomeň na ostýchavost a využívej pozvání na čaj. Sice budeš co padesát kilometrů stavět na čurání, ale poznáš spoustu fajn lidiček. Kurdové nemají chybu... alespoň ti, které jsem potkal já...
- Vesnice a malá městečka neobjížděj, ale projížděj jimi. Budeš se divit, co se tam dá vidět. Jakmile zastavíš, každý Ti chce pomoci najít cestu a poradit...
- Dálnice, na kterých jsou mýtné brány jsem projížděl vlevo, kde projíždějí kamiony. Na rozdíl, například od Italů, Turci na mýtných bránách nemají závory, ale jenom semafor a sirénu. Pokud máš odvahu a za kamion se přilepíš tak na dva metry, ani Tě to nezachytí. Pokud ano, rozbliká se světlo a zatroubí Ti siréna. Občas tam stojí patroly, ale nikdy se za mnou nepustili... Jo a tohle poradil v Edirne Němec na jedenáctpade GéeSu... to není jenom čecháčkovskej vynález...
- Na těchto dálnicích jsou perfektní parkoviště s parádními motely a fajnovými benzinkami s naprosto čistými záchody a umývárnami. Akorát bacha, abys nevlezl místo na záchod do modlitebny. Ty tam mají taky, ale na zbloudivšího místní nekoukají přívětivě... Jo, WiFina je u motelů snad samozřejmostí...
- Neplacené dálnice - východně od Ankary snad všechny - jsou sice zadarmo, ale jsou tam poschovávaní Poliši s radary. Žádní somráci, tam k policajtům chodí elita, ne jako u nás... Usměvaví, příjemní, ale nekompromisní. Speed limit je na této komunikaci devadesát a jak si to hasíš víc, máš problém. Sepíšou s Tebou protokol, který na nejbližší stanici, nebo úřadu musíš zaplatit. Jak na to se dozvíš třeba TADY. Já to neplatil. Přes čáru domů mě pustili. Už mám novou RZ, pas a mezinárodní řidičák, takže bych to viděl jako vyřešené...
- Tyhle dálnice ale vyžadují naprosté soustředění, protože není problém na pár set metrů přijít o asfaltový povrch, případně hodit tlamu na rozsypaném štěrku...
- Kam se podívat musíš vědět sám. Každému soudruhovi podle jeho potřeb. Já dal kolečko Ankara, Syrské hranice, jezero Van a vrchem přes Hatušaš zpět. Vynechal jsem ale celý jihovýchod (který mě ale tolik neláká...)
Pokud budeš mít zájem, napiš mi na radosek@seznam.cz a domluvíme setkání. Ukážu Ti kudy jsem jel, budeš-li mít zájem, tak pár fotek, případně Ti nechám prima mapu do Garmina, která mě nenechala na holičkách ani v jejich národních parcích...
Držím palce a dej to, stojí to za to
Upravil radosek dne 12.11.2011 19:00
Za sebe souhlas s radoskem a tento směr je taky podle mě lepší. Jel jsem taky východ, ale severem k Araratu, pak Vanu, Nemrut Dagi ( hora bohů - neskutečná pecka ) a pak na jih a jiho západ. Po tom co jsem viděl před, je Kapadocie, Pammukale ( sice je to krása ) oproti východu továrna na turisty. Ihlara je taky pecka. Myslím, že na východ je jedno kudy...nádherná země..pelná fajn lidí. S dálnicema nevím, neboť jsem po nich skoro nejezdil ( jen z Bulgaristánu do Istanbulu ). Komerční Turecko je na jihu..jihozápadě..to právé úžasné je o 500km a víc dál.
všude dobře.....doma GSA
To: Radosek
Heslo jednoho mojeho kamaráda "kde jsou čistý haj.... -Záchody to je dobrej národ
O Albánii to neplatí ty jsou dobrý i když ty Haj---záchody mají špinavý
smazak73 napsal:
Heslo jednoho mojeho kamaráda "kde jsou čistý haj.... -Záchody to je dobrej národ
Tak to je témátko...založ nové vlákno.....vemu si dovolenou a budu psát své toaletní zážitky !!! Francie..zámecký komplex ( špinavé šlapky ) vs. ****íky v turecku ( na pumpě ) v plný palbě s kombinací bidet+WC v jednom.
Mám s hldáním těchto místností celoživotní problém, tak myslím, že mužů napsat knihu
všude dobře.....doma GSA
smazak73 napsal:
Tak to je témátko...založ nové vlákno.....vemu si dovolenou a budu psát své toaletní zážitky !!! Francie..zámecký komplex ( špinavé šlapky ) vs. ****íky v turecku ( na pumpě ) v plný palbě s kombinací bidet+WC v jednom.
Mám s hldáním těchto místností celoživotní problém, tak myslím, že mužů napsat knihu
Tak jo donutil jsi mě k tomuAle věř že to nebude mít ohlas
projel jsem to letos v dubnu celé, až k Araratu. Doporučuji jet do asijské části spodem přes Dardanely, trajekt Gelibol – Lapseki, zpět jsem se vracel přes Istanbul a to byl očistec, cca 40km v zácpě na 5-ti proudové silnici a ve smradu z průmyslových zón, než dojedeš na most přes Bospor.
BENZÍNKY – síť čerpaček je velice hustá, s tankováním není problém, cena benzínu vždy stoupá směrem k městu. Některé sítě si drží všude stejnou nebo hodně podobnou cenu. Rozdíl na litr dělal až 0,3 TRL, po tankování vás většinou pozvou na čaj. Cena od 3.99 – 4.29, ale meze jsou extrémy, obvykle od 4.07 – 4.21. Před tankováním vždy zadají do stojanu tvou SPZ. Bez toho neprodají ani litr.
PNEUSERVISY - jsou téměř na každém rohu a u většiny benzínek. Sice ruční práce, ale defekt opraví.
SERVISY (OPRAVNY) - taky jsou všude, vyskytují se na periferiích měst a je vždy více servisů pohromadě. Jedná se o samodomo, ale hard práci odvedou určitě. Nečekejte nablýskanou podlahu, diagnostiku a usměvavou recepční
PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - jezdí se bez pravidel, Turci jedině dodržují rychlost. Jízda na červenou, stopky, plné čáry, zákazy stání a zastavení,… neexistují. Měří se z 90% vždy na vjezdu do větších měst a to až ve vzdálenosti do 10km od měst a denně. Mezi městy měření neexistuje. Radary vesměs stacionární laserové v autě. Jen 2x jsem viděl v pohybu civilní auto s radarem. Ve městech po širokých silnicích se jezdí cca 80km/h a v centru se jezdí stylem, kde je skulina, tam se nacpu. Troubí, aby se navzájem upozornili, že jsou blízko. Na křižovatkách troubí, aby se popohnali. Obecně jezdí opatrně a dávají přednost. Chodci jsou sebevrazi, kteří se snaží přejít na druhý břeh, přednost chodců neexistuje a pokud je chceš pustit, stejně nepřejdou. Najdou si svou chvilku pro sprint.
SILNICE – hlavní tahy mezi městy jsou z 90% čtyřproudé, ale nejsou to dálnice, limit je 90km/h (pro moto jen 70km/h, ale policie toleruje 90km/h), kvalita asi 80%, asfalt je hodně drsný. ještě je čilá výstavba, takže v místech staveb je asfalt horší nebo není vůbec. Cesty jsou přímé s minimem zatáček, prostě nuda. Horské oblasti mimo hlavní tahy jsou zajímavější. Placených dálnic je minimum a platí se jen přes nabitou KGS kartu, která se prodává za 25TRL na některých mýtnicích.
POLICIE – je korektní a není přehnaně úzkostlivá. Při přestupku jen napomenou, netolerují vysokou rychlost. Nediskutují. 290TRL za 156km/h v 90. Vždy rádi pomohou. Jezdí většinou se zapnutými majáky, ale pokud nehoukají, nikdo je nepouští.
VOJÁCI – v oblasti „Kurdistánu“ jsou jejich kontroly časté, na silnicích mají zátarasy a kontrolují všechny a u kamiónů i náklad. Moto pouští dál po dotazu na cíl cesty. Vojáci jsou ozbrojeni až po uši a jejich objekty jsou zabarikádované pytlíky s pískem, jako by každou chvíli čekali útok
LIDÉ – vždy ochotní, vstřícní a přátelští. Velká motorka všude budí pozornost a obhlížejí Vás i stroj. Turci nikdy na motorku a věci nešahají. V oblasti Kurdů jsou již osahávači, ale jedná se o děti v těch nejchudších vesnicích. Ve městech klid. Večer všichni korzují centrem města a jí, pijí a diskutují, alkohol nepotkáš. Kurdové jsou skvělí a bezproblémoví. Je to o poznání chudší kraj. Napětí v oblasti vyvolávají jen Turci. Turci preferují černou barvu oblečení, směrem na západ jsou ženy méně zahalené a přijímají evropskou kulturu. Kdekoliv Ti po jídle nabídnou na závěr než odejdeš čaj. Nad rámec ceny objednávky. Je to tradice. Čaj Ti nalijí i po tankování na benzínce. Prostě všude. Je černý a silný a vždy k němu dají 2 kostky cukru. Často, když u Tebe zastaví autem nebo se dají do řeči, následuje pozvání na čaj nebo i na jídlo. Jsou čistotní a pracovití. Stále něco leští Podle toho, jak pořád pracují nepoznáš, že je víkend.
JÍDLO - v restauraci, bistru, jídelně, jsi pro ně HOST. K jídlu podávají automaticky vodu, zeleninový (rajčata a okurky, někdy paprika) salát, chleba (vekový). Klasika je čorba (polévka), kebab (šiškebab,…), koftu (masové kuličky – karbenátky), pide (šišatá pizza plněná masem nebo sýrem,…), pilič (kuře) nebo pilaf (rizoto), baklava (pečené zákusky různorodých náplní)
UBYTOVÁNÍ – hotely **, *** v cenách 50-80TRL/pokoj se snídaní, vždy čisto, internet a normální WC. Vynosí Ti všechno do pokoje, včetně zablácených kufrů . Hotely jsou situované v samém centru měst, většinou je tam problém zaparkovat, ale snaží se sehnat garáž nebo nabídnou zamčený dvůr nebo pohlídají motorku postavenou přímo před recepci.
MAPY – papírové Turecko (freytag &berndt) 1:800 000 a v Garminu jsem měl Turkey NavCity 2009.02 (ve všech městech s detaily až na čísla popisná, pokud je tam mají , včetně POI)
Upravil 3X dne 12.11.2011 22:23
Tak třeba když jsem už na cestě zpět v Izmiru chtěl najít kemp, abych se mohl i slušně vysprchovat a projít po městě, tak mě místní policajti zavedli do zeleně na takovéhle místo. Že tam si prý můžu postavit stan a sprchu maj vedle v kiosku
Víc na východ se to jenom zlepšuje.
dagger přiložený následující obrázek:
Kalut napsal:
Děkuji všem za cenné rady. Jak je to tam se spaním na divoko? Ceny benzínu jsou vysoké tak se to pokusím řešit spaním zadarmo v přírodě.
Země je to veliká, místa spousty. Na východě kdekoli venku nebyl problém přespat. Nevyhledávám velká města, takže spím mimo ně. Kempy jsem nevyhledával. S lidmi nebyl nejmenší problém. Pokud okolo mě jezdili s traktůrky na pole, mávali. Pokud šel pastevec se stádem, pokynul na pozdrav a očuchali mě jeho psi. Jinak problém nebyl sebemenší...