Pokud jsi rozhodnut pro určité pevné ohnisko, tak bych tu světelnost zas tolik neřešil. Myslím tím takovýto malý rozdíl. Spíš bych se zaměřil na kresbu dotyčného objektivu...
Nikon 1 je obecne asi nejlepsi kompakt s vymennyma objektivama, ale ja bych sel osobne stejne jedine do toho Panasonica.
Prodavam to 15 let a nic mi nesedlo tak skvele jako Panak.
A co Olympus Pen? Já s ním fotil měsíc v Africe a nemá chybu. Je pravda, že byl půjčený, ale pro mě, kdybych něco takového kupoval, by to byla jasná volba.
No prave ze chci na zacatek pevne ohnisko dobrou svetelnost a kresbu ale ovladani je hodne dulezity hlavne rychlost ostreni pri horsich podminkach apod. Fotit budu hlavne v interieru.
Mate nekdo srovnani? Ten panasonic me prijde dobrej v pomeru cena vykon, ale olympus pen se mi taky libi. Jen mám k olympusu trochu averzi protoze jsem mel kompakt mju a ten jsem nenavidel.
FYYFF
Já mám Olympus Pen EPL-1 Perfetní foťák, několik možností výměny objektivů, pevný tělo, vlastnosti zrcadlovky. Já do něj šel jednoznačně proto, že jsem chtěl foťák, kterej mi nebude dělat ostudu u mý káry z roku 1930. Sekundárně jsem zjistil ( a stále zjištuju ), že jeho možnosti focení překonávají mé očekávání. Pravda ale je, že to není foťák do kapsy, tak jako normální kompakt. Ale cenově se do tvých požadavků vejdeš - takže vlastně jde jen o velikost kapsy
Ahoj
Pokuď jsi nečetl -zajímavá diskuze[url]http://digiarena....howforum=1[/url] Taky uvažuju o něčem menším, minulý týden jsem z lenivosti nevzal zrcadlo na balkán a fotil malým Coolpixem. Bylo málo světla, takže nakonec skoro vše v koši. Pro mě bude důležitější porovnat si fotky na svém monitoru, vytvořit si svůj názor a proto ještě (i vzhledem k novinkám) počkám.
Taky jsem o tom uvažoval, ale došel jsem k názoru, že takový foťák nemá výhody ani kompaktu (velikost, cena) ani zrcadlovky (rychlost, úchop + ovládací prkvy). Obrazová kvalita je určitě se zrcadlovkou (low-end) srovnatelná, o tom žádná.
prezi napsal: Olympus E-PL1 je nyní ve výprodejích "za hubičku" v různých setech:
- tělo + M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 je cca za 7.000,-
- tělo + M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 + M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6 je za cca 10.000,-
- tělo + M. Zuiko Digital ED 14-150 mm 1:4.0-5.6 za cca 14.000,-
...půjdu do něj, jen jsem ještě nevymyslel, který set zvolím
Jo dobrý ceny, ale bohužel není tam pevné ohnisko a světelnost u těch v nabídce nic moc. A pevné ohnisko 17mm 1:2,8 objektiv je za 8 000 Kč to je dost
FYYFF
Fotil jsem dva roky s Panasonic GF1 (objektivy 20mm pancake F1.7 a zoom 7-14mm, bohužel po vykradení auta jsem přišel o 20mm i tělo a čekým na GX1. Měl jsem ho fyzicky v ruce, přečetl testy a bude to skvělá věc. Ty GF2 a GF3 jsou ****ní, naprosto slepá cesta. GX1 jde ve směru GF1 - ovládání jako zrcadlovka a má pro mě dobré parametry.
Není vůbec pravda, že to nenahradí zrcadlovku - naopak. Je spousta situací, kdy s takovým přístrojem fotíš pohodlněji a míň nápadně a přitom kvalita je lepší než z leckteré amatérské zrcadlovky za stejné peníze. Každopádně ty objektivy jsou úžasný. Mám objednaný Leica Summilux 25mm/F1.4 místo toho ukradeného 20mm a k tomu širokáči (naštěstí jsem ho neměl v autě a tak mi zůstal) nemám moc co říct, je to pecka..
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Lada11 napsal:
Taky jsem o tom uvažoval, ale došel jsem k názoru, že takový foťák nemá výhody ani kompaktu (velikost, cena) ani zrcadlovky (rychlost, úchop + ovládací prkvy). Obrazová kvalita je určitě se zrcadlovkou (low-end) srovnatelná, o tom žádná.
Nemáš pravdu. GF1 byl kompaktní (mluvím o kombinaci s 20mm/F1.7 kterou jsem používal) a nenápadný. Ovládání bylo prakticky stejné jako u většiny zrcadlovek v téhle cenové kategorii, většina funkcí měla tlačítka nebo byla přímo dostupná z kříže na jeden stisk (kompenzace expozice např.). Obrazová kvalita byla srovnatelná i s výstupem třeba z Canonu 60D, pochopitelně nejde srovnávat výstup fullframe s 4/3 ale šum a citlivost byla prakticky stejná jako u zrcadlovek s APS-C čipem. Tělo té nové GX1 bude stát stejně jako stojí třeba 600D a kvalita je fakt srovnatelná s D7000 nebo prostě DSLR těly v kategorii kolem 1000EUR.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Lada11 napsal:
Nemáš pravdu. GF1 byl kompaktní (mluvím o kombinaci s 20mm/F1.7 kterou jsem používal) a nenápadný. Ovládání bylo prakticky stejné jako u většiny zrcadlovek v téhle cenové kategorii, většina funkcí měla tlačítka nebo byla přímo dostupná z kříže na jeden stisk (kompenzace expozice např.). Obrazová kvalita byla srovnatelná i s výstupem třeba z Canonu 60D, pochopitelně nejde srovnávat výstup fullframe s 4/3 ale šum a citlivost byla prakticky stejná jako u zrcadlovek s APS-C čipem. Tělo té nové GX1 bude stát stejně jako stojí třeba 600D a kvalita je fakt srovnatelná s D7000 nebo prostě DSLR těly v kategorii kolem 1000EUR.
S tím nelze než souhlasit. Pořád to ale ostří na kontrast a je to krabice s boulí :-). Zrcadlovku to co do kvality obrazu a optiky určitě nahradí a brašna i s příslušenstvím bude vždy menší než od zrcadlovky.
Pro mě je kompakt něco, co se vejde do kapsy - netahám další brašnu. A když už mám zavazadlo, tak se tam ta zrcadlovka vejde. To je ale hodně závislé kde a jak se člověk pohybuje.
GX-1 má dva systémy ostření - první má synchronizaci optiky a senzoru s rychlostí 120fps a zaostřuje za 0.09s, což je lepší parametr než většina zrcadlovek. Kontrastní má taky a podle výrobce má při F1.4 90% přesnost proti původnímu systému, který měl 60%. Flexibilní aufofocus umí při namáčknutí do půlky zablokovat zaostření ale přeostřit pokud se předmět pohne bez toho, abys musel pustit a znova přeostřit.
Koncepcí to je pochopitelně pořád to samé - vypadá to spíš jako dálkoměrný přístroj než zrcadlovka ale s pancake se to do kapsy vejde. Do kapsy u bundy 100%. Já chtěl něco lepšího než kompakt na cestování, na momentky a překvapilo mě, že ty 4/3 přístroje vlastně zrcadlovku naprosto nahradí.