Mám dotaz na zkušené rumunofily - nevíte jestli se dá do Gerníku v Banátu dojet už po asfaltu? Nebyl jsem tam 5 let a když se jelo od Dunaje, poslední úsek byla šutrová cesta. Když se jelo od severu přes Carbunari tak posledních pár km byl taky offík. Jinudy jsme tam nejezdili a chci to vědět kvůli přítelkyni, která má R850R a terénu se zatím raději vyhýbá. Mám pocit že od západu stavěli novou cestu, ale nevím jak je to nyní.
A ještě prosím poraďte dobrou cestu do Rovenska, tam jsem ještě nebyl a chceme se tam za pár týdnů stavit.
PS: Za "dobrou" považuji normálně polní a lesní, ale v tomto případě vzhledem k výše uvedené motorce myslím opravdu asfalt, popř. rovnou pevnou šotolinu bez děr. Díky.
Cesta z Moldovy de Gerníka je pořád stejná jen před Padinou Matei je pár km nového asfaltu.Od Dunaje přes Sichevitu je to pořád stejné.Do Rovenska je docela dobré z Gerníka přes Moldovitu,Carbunari,Sopotu Nou.Když už tam budeš tak hned Za Sopotu Nou přes most vlevo je cca 15km dlouhá soutěska a na konci je jezírko Lácul Drakului.Moc pěkný koutek...A pár kiláků za Sopotu směr Dalboset odbočíš doprava na Rovensko.Je to po horším asfaltu.Je tam více super cestiček,ale ptal jsi se na lepší cestu.Tak tohle je obstojné....
Asi jsem trochu mimo, ale mam pocit, ze de Rovenska vede jen jedna cesta primo od Dunaje, hrubym odhadem tak 10-15km uplne bez asfaltu, nebo se pletu? Jedu porad nahoru az do Rovenska, odkuk podle me jina cesta (nemyslim lesni) nevede, jen zase zpet dolu na hlavni.
Z Moldovy do Gerníku jsem nejel, vždy od Dunaje nebo přes Carbunari. Takže myslíš že to holka na naháči a hladkých gumách dá? Nemáš GPS trasu i s tím Rovenskem? Díky.
Alda napsal:
Asi jsem trochu mimo, ale mam pocit, ze de Rovenska vede jen jedna cesta primo od Dunaje, hrubym odhadem tak 10-15km uplne bez asfaltu, nebo se pletu? Jedu porad nahoru az do Rovenska, odkuk podle me jina cesta (nemyslim lesni) nevede, jen zase zpet dolu na hlavni.
Tak to nejsi trochu mimo,to jsi úplně vedle.Ta cesta od Dunaje vede z Ljubcovy nahoru15km,to se nepleteš.Ale od Sopotu Nou je asfaltka (trochu horší)a vyjedeš v Rovensku na náves přesně z druhé strany než od Dunaje.Byl jsem v Banátu 24x,naposled letos v březnu a znám tam za ta léta každou cestu....
Ivan napsal:
Z Moldovy do Gerníku jsem nejel, vždy od Dunaje nebo přes Carbunari. Takže myslíš že to holka na naháči a hladkých gumách dá? Nemáš GPS trasu i s tím Rovenskem? Díky.
Z Moldovy do Gerníka to dá i holka na naháči.Moje babka tam jezdí na mopedu do Moldovy na trh.GPS nemám,jezdím podle map...a byl jsem už tam kde většina lidí s GPS nikdy nebyla....
Upravil 3axap dne 23.04.2012 14:34
Ivane zeptej se Pepína na čem tam jeli kluci (Fazer, FJR atd..) a pochopíš, že na eRku to jde jet úplně v pohodě i bez kdovíjakých zkušeností.. je to jen o vůli..
Alda - jestli nemyslíš Eibenthal, tam se jede od řeky do kopců lesní cestou a zase zpět. Kdysi jsem tam uvařil brzdovou kapalinu...
Vlastimil - díky. Z Moldovy myslíš po 49 na Padina Matei (na Google Earth to vypadá že se jede nějakým lomem či co...) a pak na Gerník? Nebo přes Moldovitu?
Ježek - to máš pravdu, není to o motorce ale jezdci. Pepa Pavliš byl s náma snad 8x v RO na VT1100 a nic ho nezastavilo, vlastně vždycky jen chladič ucpanej blátem. Pocákal to vodou, ošmrdlal kartáčkem na zuby a jelo se dál...
Zdar, my jsme tam byli vloni. V Berzasce (u Dunaje) jsme se ptali chlápka, jestli se dá odtamtud dostat do Rovenska. Potom co odpověděl, že tam jezdí Dacií jsme vyrazili a nakonec se nestačili divit. V jednom člověku docela pěkný enduro (předtim pršelo), ve dvou vražda. Na silniční motorce troufám si říct neprojetelný. Nahoře v Rovensku jsme se dozvěděli, že cestu před měsícem strhla voda a že je nesjízdná. Docela se divili, kde jsme se tam vzali .
Na druhou stranu, z Rovenska směrem na sever je krásná rovná šotolinka.
jardajerman@seznam.cz
Ivan napsal:
Alda - jestli nemyslíš Eibenthal, tam se jede od řeky do kopců lesní cestou a zase zpět. Kdysi jsem tam uvařil brzdovou kapalinu...
Vlastimil - díky. Z Moldovy myslíš po 49 na Padina Matei (na Google Earth to vypadá že se jede nějakým lomem či co...) a pak na Gerník? Nebo přes Moldovitu?
Ježek - to máš pravdu, není to o motorce ale jezdci. Pepa Pavliš byl s náma snad 8x v RO na VT1100 a nic ho nezastavilo, vlastně vždycky jen chladič ucpanej blátem. Pocákal to vodou, ošmrdlal kartáčkem na zuby a jelo se dál...
Z Moldovy do Padiny jedeš přes měděné doly,cesta je velmi slušná.Z Moldovy přes Moldovitu je to podstatně horší,dvě třetiny cesty jsou lesní cestou a docela dost kaluží....záleží ovšem na počasíTohle je mezi Moldovitou a Gerníkem
3axap přiložený následující obrázek:
Já bych to viděl asi tak, pokud bude sucho, tak by to měla dát skoro určitě. Minulý rok jsme tam byli a kromě prachu a děr byli cesty v pohodě...
Z Sopotu Nou se dá jet do Rovenska po Rumunské červené tečce. Je to pěkná zkratka, ale pekelný krpál, jsem tam málem zdechnul :-(
Jinak, kdyby jsi nesehnal, tak můžu zapůjčit papírovou turistickou mapu Banátu.
Upravil Pitbull dne 24.04.2012 08:15
OK, všem díky, trasa do Gerníku jasná, z Moldovy přes ty doly. Z Moldovity do Gerníku je to pro ni blbost, zejména po deštích, ty hluboký kaluže si pamatuju, fotili jsme se v nich:-).
A co druhý den z Gerníku do Rovenska? Potřebuju zase zaručenou trasu, jednu tu Vlastimil popsal, ale dá to? Drákula už lehký trénink mým "nedopatřením" má z loňského Rumunska, suchá šotolina i makadam jí nevadí, nadává ale jede, ale některé šutrové krpály jsem musel motorku převézt a stejně jsme se nakonec vraceli, tak nechci riskovat:-).
Ivan napsal:
A co druhý den z Gerníku do Rovenska? Potřebuju zase zaručenou trasu, jednu tu Vlastimil popsal, ale dá to? Drákula už lehký trénink mým "nedopatřením" má z loňského Rumunska, suchá šotolina i makadam jí nevadí, nadává ale jede, ale některé šutrové krpály jsem musel motorku převézt a stejně jsme se nakonec vraceli, tak nechci riskovat:-).
Do Rovenska po červený přes salaše. Jen musíš objet Petrovy mlejnky (tam je to hardcore) horem přes pastviny a pak se napojit. Jel jsem to loni ve dvou a za sucha celkem v pohodě. Tuším, že je tam pak lesní úsek, kterej by za mokra nemusel bejt úplně ideální.
Jsme zpět. Rychloakce na otočku, v pátek Gyor, sobota Svatá Helena, neděle Rovensko, pondělí Balaton a včera domů. Mezitím spousta krásného ježdění po silnici i šotolině, skvělí lidé v Banátu jako vždy, hrozně jsem se tam přežral jako vždy, žádná závada, žádný pád, takže naprosto dokonalá, byť krátká akce!