Rádi bychom si manželkou prohlédli Litvu, Lotyšsko a Estonsko. Start 19.7. a máme na to max 2 týdny.
Předběžně počítám Polsko jen tranzit, a pak západní stranou nahoru Kaunas, Riga, Talin a východní stranou zpět přes Kohtla-Jarve, Tartu, Daugavpils, Vilnius. Počítám tak cca 4000km, výhradně ON-road (pokud to půjde).
Najde se někdo do party, kdo chce v létě vyrazit podobným směrem? (Doufám, že všichni nejedou na jih. )
Ahoj, sice se nepřidám, ale mohu jen doporučit, je to tam krásné, loni jsem tam byl autem. Jen s tím on-road tam může možná být trochu problém, občas některá z cest (i hlavních) náhle přechází v hliněné či šotolinové cesty - plno prachu, ale cesty jsou většinou rovné bez větších děr. Být vámi rozhodně bych nevynechal v Litvě Kuršskou kosu a v Estonsku ostrovy Muhu a Saarema. Přeji šťastnou sestu a užijte si dovolenou.
Ahoj, doporučuji prostudovat nějakého průvodce... Jinak jsem tam byl 2x a vždy to bylo super... mrkni na www.x-treme.cz Máme tam tuto cestu, když jsme jeli do Norska v roce 2005 a také loni jsme tam jeli z Běloruska... Takže přeji štastné kilometry a doporučuji horu křížů a národní par kosa...
BMW R1150GS, kočárek a jiné stroje... www.X-treme.cz
Tady taky něco z vlastní zahrádky, kdyby jste se neurazil http://www.bmwgs....icle_id=50BMW R 1150 GS kombi
MERCEDES Benz 123 240 TD kombi
TRABANT 601 kombi
AUDI A6 2.5TDi Quattro Kombi
allroad napsal:
Ahoj,
úvodem tě zdravím. Země, které chcete navštívit, mám také v plánu, ale myslel jsem si na ně až příští rok. Dnes jsem se zmínil u snídaně mojí ženě a možná by i na podobný výlet slyšela. Máme už sice naplánovaný Berchtesgaden, ale aspoň za setkání s popisem cesty atd. bychom se mohli vidět a popř. se rozhodnout. Byli jsme podobně na Sardinii a vůbec to nebylo špatné. Také jsem se s lidma sešli až před dovolenou. Jinak 14 dnů je dlouhá doba a je důležité si říct své představy.
My jsme "motocestovatelé" ( ne motorkáři....) máme rádi pohodu, nikde nezávodíme. Ubytování bychom řešili asi privátně ( ne ve stanu ). I z důvodů hygieny. Nejde nám o luxus, ale abychom cestovali jako lidé. Proto je důležité se dohodnout předem na představě, abychom se nijak neomezovali a spíše si dovolenou užili. Pokud máte zájem, ozvěte se.
Pěkný den Přeje Allroad
Ahoj,
taky plánujem navštívit Litvu a Lotišsko. Potřeboval bych zjistit pár informací.
Pojedeme přez Polsko a pak bychom chtěli jet přez Rusko (Kaliningradská oblast) a pak pokračovat přez Kurskou kosu do Litvy.
Chci se zeptat jak je to na Ruských hranicích,zda je potřeba něco vyřídit předem než tam pojedem,například jestli je potřeba vízum,jestli je tam korupce jako na UA nebo prostě nějaký další problémy. Dále jestli se dá z Ruska dostat přez Kurskou kosu do Litvy,domnívám se že uprostřed kosy je hraniční přechod (podle satelitních nímků) a pak následuje trajekt. Předpokládám že sebou povezeme EURO. A za poslední, kdyby někdo z Vás byl tak hodnej a dál nám pár tipů co by sme rozhodně měli navštívit (Rusko,Litva,Lotišsko).
Díky
Co jsem měl info, když jsme se tam pohybovali před 5 lety a byl jsem na Kose od Litvy:
Kaliningradská oblast je součást Ruska jako samotné Rusko - potřeba turistické vízum (vzpomínám že nějakých 1800,-/os to vyšlo) - měsíc vyřizování, potřeba pozvání (jde zařídit i přes internet od cestovní kanceláře), vízum mělo nějakou omezenou platnost asi měsíc pobytu a pouze na jeden vjezd a výjezd na území Ruska. Na severní Litevské straně je mezi kosou a pevninou trajekt pár set metrů, pravidelný pendlovač semtam, čekali jsme s autem asi čtvrt hodiny.
Ruské hranice jsem zažil směrem na Pskov dovnitř a pak na sever na Vyborg do Finska ven, vždy akce asi na hodinu a půl, min 5 razítek a nějakých lístečků a vyplňování, problémy nedělali žádné, byli na pohodu.
Pozn.: Polsko je na cestování nekonečná nuda, rovina jak na Hané, vůbec neodsejpá, ale mají spoustu laciného ubytování u silnic. Lotyšsko a Litva jsou příjemné země, ve městech naprosto jak u nás, venkov takový asi víc chudší jak u nás. Cítil jsem se naprosto bezpečně, nic nebyl problém.
Upravil Benedikt dne 16.01.2010 14:05
Na Kuršské kose jsme byli v červenci, moře tam bylo studený-je to Balt.. Na litevské straně platíš nejen trajekt Klaipeda-Kosa-Klaipeda, ale také vstup do národního parku, který zabírá převážnou většinu území na kose. Přes kosu vede pěkná asfaltka, doporučuju výlet na duny. Projděte si Rigu, ne nadarmo se jí říká Benátky severu.. Za drobnej peníz se dá výtahem vyjet na kostelní věž, odkud máš celé město na dlani. Doporučuju přečíst cestopis na Meliho stránkách, je tam hodně tipů na pěkný místa www.mmeli.cz. Jak v Polsku, tak v Litvě i Lotyšsku jsou silnice skoro bez zatáček a bez převýšení, takže je to dost nuda, ale kilometry naskakujou rychle. na mém webu najdeš nějaké fotky, je tam hlavně ta Riga http://www.semawe...index.html
Upravil Sema dne 16.01.2010 16:26
Koukám že tam došlo i na půlení motoru Jawy. To mi hned připomělo předloňskou dovolenou na UA. Duny určitě navštívíme. Máme v hledáčku i Ruskou raketovou základnu a další zajímavosti který sem našel v průvodci. Ještě je tam nějaká díra po meteoritu (Čertova díra)....atd
Jinak díky za info všem.
Upravil FRN dne 16.01.2010 18:22
Jojo, půlili jsme-středové ložisko na klice udělalo pápá. Nedaleko byl servis s ochotným majitelem, ložisko jsme u něj odbrousili flexou a jawice dojela na tři ložiska až dom. Celou tuhle srandu jsme zvládli za 5,5 hodiny..
Sema>Benátky severu bych spíše tipoval na Peterburg http://petrohrad....
To nechci poučovat, jen je to jediný důvod proč bych se někdy vydal tímto směrem. Zatím jsem neviděl z této oblasti nic takového co by mě tam nalákalo. A tak jsem rád že se tady lidé připojují se svými zážitky a hlavně fotkama. Abych řekl pravdu, přijde mi to nejnudnější část evropy. Ale už jsem si párkrát musel změnit ůsudek, a třeba se tady podaří nejít nějaký důvod. Jen bohužel z cestopisů co jsem zatím četl, je to spíše naopak.
Jestli by mi lidé co tam byli mohli zkusit jednoduše odpovědět, co je tam krásné, proč by se tam vrátili.
Mezitím kouknu na fotky, třeba to najdu sám.
Dík.
Upravil Waltr dne 18.01.2010 21:19
WALTR>vidíš, nám to (o těch Benátkách)tvrdily naše tamní kamarádky, studentky z Jelgavské univerzity, které jsme navštívili. Sám to porovnat nemůžu, v Benátkách jsem nebyl. To město je pěkný a z celého Pobaltí mě to zaujalo nejvíc, ale.. naprosto souhlasím s tvou větou o nejnudnější části Evropy. Krajina krom Kuršské kosy nepříliš zajímavá, silnice nudné.. Vracet se tam určitě nehodlám, ale jsem rád že jsem to viděl na vlastní oči. Estonsko je prý hezčí, ale tam jsem nebyl.. Parta, se kterou jsem jel je prima, to byl hlavní klad té cesty a proto jsem jel. Jinak pokud ještě pojedu na sever, tak do Norska, to mi přijde podstatně zajímavější. Ale všechny moje nejblížší plány míří na opačnou stranu.
Ja si ted na zpatecni ceste projel Litvu a navstivil jen tak zbezne Vilnius a hrad Trakaj. Musim rict, ze je to neskutecne sympaticka zeme. Benzin vsude, lidi ridi opravdu bezpecne.
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
Jaký počasí se tam dá očekávat v období posledního týdne v srpnu a prvního v září? Je to na stanování? Máme trasu nataženou až nahoru k vodě (Narva)...
Čau, loni jsme to jeli cesta do Kundy na 14 dni.
Směr TAM po pobřeží, začínali jsem na polským Hell a zpátky vnitrozemím kolem hranic.
Vzpomínám že v noci sem pod sebe cpal moto hadry..zima od spodu /karimatka samonafuk 3 cm/
Počasí oblačno, sem tam chcanec, něco jak poslední dva dni u nás :-)
Byl jste někdo v osadě Amatciems? Chystáme se tam stavit a ubytovat.
Viděl jsem fotky jednoho kolegy motorkáře, kde moc nestanovali a většinou nocovali v nějakých chatkách. Je to tam asi vzhledem k počasí rozšířené? Je nutná rezervace? Máte někdo zkušenost?
Co jsem pochopil, tak v těchto třech zemích platí, že stanování je povoleno tam, kde není zakázáno. Můžete potvrdit?