Ahoj hoši,
je to už asi 3. rok co je mi strašně líto lidí, kteří o všechno přijdou z důvodu povodní. Je to rok co rok, nikdy jiné. Je jasné, že to nastane, nikdo ale neví kdy a kde. Protože mnozí z vás ví, že rok 2012 mi docela nepřál, chtěl bych tomu dalšímu pořádně nakopat prd*l a jak jinak, než tím, že z něj budu mít radost a dobrý pocit.
Před časem jsem byl členem (nyní již čestný člen) VW Polo Club ČR (www.vw-polo.com) a jeho předseda je policistou. Se svými kolegy a kamarády udělal sbírku a sedl do dodávky a vyrazili pomoci do oblastí postiženými povodněmi. Tou dobou jsem v klubu ještě nebyl, ale inspiroval mě tím...
Není mi lhostejné, když starším lidem voda vše sebere, resp. nejen starším lidem. Během chvíle jsou lidé bez všeho a pomoc potřebují ať si každý říká co chce.
Byl by někdo ochoten věnovat jeden (či více) víkendů ze svého osobního a rodinného či profesního času a jel do oblastí, kde je potřeba pomáhat?
Těmito oblastmi nemyslím v žádném případě místa, kde voda řádí a je to nebezpečné. Mám na mysli oblasti, kde již voda opadla, lidé zjišťují škody a vyklízejí.
Věřím, že tyto oblasti by nám pomohla vytipovat média (pouhý telefonát to zajisté vyřeší), ale spíše bych o pomoc požádal Iva (Ivo Bohuslav) a nebo jiné složky IZS.
Moje představa není o hmotných darech či finančních, ale o manuální pomoci. Vzít gumovky, montérky, kdo má nářadí tak i to, zaplnit auto kamarády a vyrazit. Sejít na jednom místě a s kompetentními lidmi domluvit, kde bychom byli užiteční.
EDIT: Když vidím ty venkovní teploty, lze to pojmout jako adventure výlet na motorkách.
Možná, tedy určitě, je tady spousta lidí, kteří v povodňových oblastech žijí či povodně zažili. Možná jsem snílek nebo naivka, ale nemyslím si, že tímto dělám něco špatně. Ale i tak, kdo víte nebo si myslíte, že je to kravina, určitě se prosím vyjádřete.
Jak píšu, je to už asi třetí jaro, kdy si s tímto zahrávám, ale asi mi chybí odvaha, možná mám jen obavy, že to je bláznovství nebo že bych třeba byl odmítnut, nevím. Možná do toho jen nechci jít sám.
2 Ivo: Myslíš, že je to krok dobrým směrem? Jako hasič máš jistě zkušenosti a přehled, napiš prosím svůj názor.
Upravil xHackerM dne 25.12.2012 20:06
urcite fajn napad, lepsi nez sedet na prdeli. jezdim pomahat s adrou. to ma svoje vyhody- pojisteni, jidlo, ubytovani, organizace a duvera lidi, u kterych makas. ale jinak jsem pro, dobry pocit zarucen
Doplňky a díly na BMW GS:https://mojegs.cz Online ceník BMW dílů:https://mojegs.cz...h-dilu-bmw
welli napsal:
urcite fajn napad, lepsi nez sedet na prdeli. jezdim pomahat s adrou. to ma svoje vyhody- pojisteni, jidlo, ubytovani, organizace a duvera lidi, u kterych makas. ale jinak jsem pro, dobry pocit zarucen
A jak to s tou Adrou je? Lze se přidat jako dobrovolníci třeba jen na víkend? Mají nějaký seznam míst, kde aktuálně pomáhají?
Už jsem kdysi pomáhal a šel bych do toho zase. Je tu ale menší problém. Pracuji v nepřetržitém provozu a s.Babiš by nerad viděl, že dělám něco pro druhé zadarmo a on z toho nic nemá. Co se týče médií, to bych víceméně vynechal. Nedovedu si totiž představit, že dojede štáb komerční TV a ukazuje dobrovolníky jak pomáhají. Jsou i jiné organizace, které mají toto v popisu práce.
Jeto dobrá myšlenka a držím Ti palce.
PS. Nevím, jak na motorku dáš nářadí a ještě jídlo, pití a potřeby na spaní?
Chce to fakt tu dodávku, nebo osobák s přívěsem.
"Když hodíš kamenem do hejna hus, vždycky se nějaká ozve...."
Díky za názor a za typ na to, že jsou organizace, které dokáží nasměrovat...
Co se týče toho nakládání motorky. Pokud by někdo chtěl vézt nářadí, které by mu motorka nepobrala (viz. vlákno "Kdo je lepší Vietnamec", pak asi leda auto. Ale jinak jezdíváme během sezóny s vařičema a stanama, proč tedy i toto neudělat stejnou formou... Možná ten stan by se dal nahradit karimatkou a podlahou na nějakém úřadě atd. - to chce právě tu domluvu s místníma, kde pomoc potřebují.
Nejlepší je, když si "vercajk" dovezeš sebou. A taky jídlo, VODA, modráky, gumáky, vaťák, věci na převlečení, protože tam většinou ještě prší... To by na moto "nedal" ani Igor. Stan je to poslední. Vdžycky se dá vyspat někde pod střechou.
Upravil hobr dne 25.12.2012 20:46
Ještě jsem o tom nemluvil s motorkářema, kteří bydlí nedaleko a kteří si myslím rozhodně neřeknou ne. Stačilo by pak, aby jeden jel autem s károu, vzal vše potřebné a zbytek lidí pak může na místo jen dorazit na motorkách.
Zmiňuju pořád ty motorky, ale chci tím jen říct, že kdo nemá rád tahání se autem, může zvolit v tomto počasí formu moto (viz. vlákno Štědrodenní vyjížďka).
Navíc možná ten vercajk by poskytla Adra, kdybychom se s nima domluvili - nemám zkušenost.
Ahoj Michale, urcite chvalyhodny zamer, nekomu pomoci. Ja jsem byl se svoji pritelkyni, dnes uz zenou, pomahat pri povodnich a mel jsem z toho trosku smisene pocity. Presto, ze jsme jeli prave myslim pres Adru, bylo to neumele organizovane. Sjely se davy lidi, kteri chteli delat, ale nevedeli co, kolem mista srazu dopravni kolaps, rozdelovani vazlo, dlouho se cekalo. Nakonec jsme v jedne vesnici cistili koryto reky od bordelu, ktery tam naplavila voda, tahali naletove drevo, co tam hasici narezali (a porad rikali, ze to melo resit povodi v predstihu, a ne az hasici pri povodni), nakonec jsme na nejake pile tahali drevo z rybnicka nejakemu soukromnikovi. Mezitim dlouhe prostoje, presuny a celkem beznadej z toho, ze vlastne nikomu nepomahame.
Nechci tim rict, ze by clovek nemel pomahat, ale rozhodne bych nesel do zadne neorganizovane hura akce, protoze i ty organizovane vyjdou nekdy naprazdno.
A jet na moto - promin, ale to je nesmysl. Na miste se urcite budes muset prevleknout, mozna nekolikrat, naradi a vsechno s sebou musis mit u sebe, kdyby kazdeho meli zasobovat, nedelaji nic jineho. Ani nevim, co s motorkou, nechali jsme auto v jedne vesnici a pak nas hasici vozili sem tam, parkrat jsme zustali nekde trcet, predstava, ze mam nekde motorku se vsim vsudy a nevim, jak se k ni dostat... Abys tam nenadelal vic problemu nez pomoci.
Ale jak pisu, chvalyhodny zamer, jen sdilim zkusenost...
Taky jsem byl asi pred dvema roky pomahat, nakonec k tomu ale ani nedoslo,nikam nas pomalu nepustili. Chaoz tam byl znacnej a my chteli pomahat lidem, ne napr.cistit koryto reky.. to ma cas. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme jim tam nechali vodu co jsme privezli a jeli pryc, treba blby misto v blbou dobu,nevim. Nevim jestli nekdy jeste pojedu, dost mozna,ze ne. Mozna kdyz uz clovek chce,je lepsi jet s tou organizaci nez solo na blind.
Michal: s adrou muzes klidne jen na vikend. staci prijet na postizene misto, poptat se po Adre a oni ti daji naradi a reknou kam jit a co delat. urcite se to neda na motorce, auto je nutnost. uz jen proto, ze kdo ma auto, tak vozi i ostatni na misto prerozdeleni prace. tak dostanete vercajk a na mape zakresleny dum, kam jdete pomahat. v idealnim pripade ty lidi vi, ze prijdete a neboji se, ze jim vyberete dum. spi se vetsinou ve spolecnych prostorecb, kde dostanes i najist, vecer je brifink co se bude delat dalsi den, das si pivko a zalehnes do spacaku
Doplňky a díly na BMW GS:https://mojegs.cz Online ceník BMW dílů:https://mojegs.cz...h-dilu-bmw
Ahoj, Michale............chápu Tvoje pocity..............
Jestli máš tu potřebu a můžeš si to dovolit, a chceš pomoci tam, kde to je potřeba, neřeš žádnou organizaci a pomáhání........
Nalož si do auta kolečko, lopatu, pívo a párky v konzervě, vyraž do postižené oblasti a zastav u první vytopený chalupy. " Dobrý den, já jsem Michal ze z Plzně a přijel jsem Vám pomoci......"
A neboj se toho, tak jim opravdu pomůžeš.
Ivo Bohuslav napsal:
Jestli máš tu potřebu a můžeš si to dovolit, a chceš pomoci tam, kde to je potřeba, neřeš žádnou organizaci a pomáhání........
Nalož si do auta kolečko, lopatu, pívo a párky v konzervě, vyraž do postižené oblasti a zastav u první vytopený chalupy. " Dobrý den, já jsem Michal ze z Plzně a přijel jsem Vám pomoci......"
Ivo, díky za názor. Mezi svátkama to proberu se zdejšíma kamarádama motorkářema.
Ivo Bohuslav napsal:
Ahoj Míšo myslím že je to super nápad vždy je mi úzko při sledování televize ta beznaděj lidí mne vždy taky nakopne k tomu něco udělat. Udělal bych to jak napsal Ivo nešel bych přes nějakou agenturu možná spolupracovat ale určitě bych nechtěl aby mne posílali někam do koryta a já měl smíšené pocity, vím že je to potřeba ale já mám jinou potřebu. Klidně vemu auto jsem z Varu náplním auto a na vikend rád někam pojedu ale jak říkám chtěl bych pomáhat kde já chci nebo kde se domluvíme s osádkou a ne co mi určí. Protože tam jedes někomu pomoct jde i o Tvůj pocit a jestli bych tam pomohl jen nějakému soukromníkovi kterému uplavalo dřevo do rybníka tak bych byl pěkně nasranej. Takže asi tak tak.
Upravil shadowGS dne 26.12.2012 09:51
Ivo Bohuslav napsal:
Ahoj Míšo myslím že je to super nápad vždy je mi úzko při sledování televize ta beznaděj lidí mne vždy taky nakopne k tomu něco udělat. Udělal bych to jak napsal bohuslav nešel bych přes nějakou agenturu možná spolupracovat ale určitě bych nechtěl aby mne posílali někam do koryta a já měl smíšené pocity, vím že je to potřeba ale já mám jinou potřebu. Klidně vemu auto jsem z Varu náplním auto a na vikend rád někam pojedu ale jak říkám chtěl bych pomáhat kde já chci nebo kde se domluvíme s osádkou a ne co mi určí. Protože tam jedes někomu pomoct jde i o Tvůj pocit a jestli bych tam pomohl jen nějakému soukromníkovi kterému uplavalo dřevo do rybníka tak bych byl pěkně nasranej. Takže asi tak tak.
Tak to se shodneme. Možná by jen mohla Adra pomoci vybrat místo, ale poslední rozhodnutí by bylo na partě lidí, která by jela.
Zkusím jim napsat jak se situace má, jakou máme myšlenku a co oni pro nás mohou udělat. Za to nic nedám. Stejně si myslím, že tam nikdo nebude, až po svátcích...
Ivo Bohuslav napsal:
Ahoj Míšo myslím že je to super nápad vždy je mi úzko při sledování televize ta beznaděj lidí mne vždy taky nakopne k tomu něco udělat. Udělal bych to jak napsal bohuslav nešel bych přes nějakou agenturu možná spolupracovat ale určitě bych nechtěl aby mne posílali někam do koryta a já měl smíšené pocity, vím že je to potřeba ale já mám jinou potřebu. Klidně vemu auto jsem z Varu náplním auto a na vikend rád někam pojedu ale jak říkám chtěl bych pomáhat kde já chci nebo kde se domluvíme s osádkou a ne co mi určí. Protože tam jedes někomu pomoct jde i o Tvůj pocit a jestli bych tam pomohl jen nějakému soukromníkovi kterému uplavalo dřevo do rybníka tak bych byl pěkně nasranej. Takže asi tak tak.
Tak to se shodneme. Možná by jen mohla Adra pomoci vybrat místo, ale poslední rozhodnutí by bylo na partě lidí, která by jela.
Zkusím jim napsat jak se situace má, jakou máme myšlenku a co oni pro nás mohou udělat. Za to nic nedám. Stejně si myslím, že tam nikdo nebude, až po svátcích...
...k tomuto způsobu, co popsal Ivo se připojuji. Vyzkoušeno v severních Čechách a funguje to. Jsem trochu skeptik, většina těch pseudodobrovolnických organizací zajistí nákup vody v petkách, nějaké drobné nástroje, ale moc jich nemaká a jak bylo již napsáno, zažil jsem chaos a neorganizovanost. Tzn. za mě ano a konkrétní barák, konkrétní lidi, konkrétní pomoc.
H
www.jantruhlar.cz
Mozna to tak vypada, ze neorganizovane by to mohlo byt ucinnejsi, ale nejsem si jisty. V dobe, kdy jsme byli pomahat my, tam byly vsude zakazy vjezdu, velky pohyb hasicu i policie, dost ponicenych cest. Rekl bych, ze byl i strach z najezdu zlodeju, co se tam tehdy taky dely, takze si moc neumim predstavit, ze se tam pohybuje neorganizovana skupina lidi v kolone aut nebo motorek.
Pokud se znovu vratim k nasi ucasti na te pomoci - byli jsme v oblasti, kde byly vazne poskozene domy i cesty, presto nas nesmerovali na pomoc lidem, ale spise na hrube prace na korytu, aby dobre odvadelo vodu a ta dale nestoupala ve vesnici.
Urcite je dobra myslenka pomahat, ale moc si neumim predstavit, jak to zorganizovat. Mozna oslovit radnici nebo starostu, ti by meli vedet nejvic, co je treba a u koho. Nevim...
Je to dobrá myšlenka, ale každopádně by se každý měl někde přihlásit. Už kvůli zlodějům.
Ivo Bohuslav napsal:
Jenže to by se nezviditelnil tak dobře jako v tomto vlákně
Ivo Bohuslav napsal:
Jenže to by se nezviditelnil tak dobře jako v tomto vlákně