Přemýšlím,že bych nějaké fotky použil jako tapety pro nový design mého malého baru.Zajímá mě jestli to už někdo řešil.
Velikost by byla 1,7x1,9m.Zajímá mě technologie jak to udělat.Asi bude problém to klasicky přilepit tapetovacím lepidlem,protože se to celé rozmočí
a nevím zda to vydrží barvy,či papír na kterém to bude.Jak to tedy udělat?
Díky za přínosné rady či zkušenosti.
Ahoj, jde to.. Inkoust buď solvent nebo UV a jde použít přímo speciální materiál který je určen pro tapetování. Pokud použiješ UV tisk, máš prakticky navěky zachovalou stálost barev. Solvent zase díky větší škále inkoustů poskytuje jemnější přechody atd. Nicméně na tapety je UV naprosto postačující.
Plocha tisku je taky v pohodě, ripovací SW jí rozdělí do pásů podle max. tiskové šířky stroje i s přetiskem tak, aby to šlo krásně slícovat.
Já osobně ale tisknu velkoformátový fotky přímo na plastovou desku, celý tisk pak pověsím jako obraz - nemusím nic kašírovat, zasklívat atd...
Díky za reakci.O té plastové desce jsem taky slyšel.Jak je tlustá?Jak jí přiděláš na zeď?Lepíš čí vrtáš?A poslední otázka,co přibižně stojí takový rozměr?
Nejlevnější řešení je tisk na obyč papír, připneš připínáčkama a je to. Malinko dražší, je tisk na samolepicí folii. Uděláš z toho vlastně velikou samolepu a tu si pak nalepíš na desku, na zeď, kamkoli. Při týhle velikosti budeš ale potřebovat vysoký rozlišení.
Novej přiložený následující obrázek:
[82.75Kb]
Upravil Novej dne 07.01.2013 11:30
BMW R1250GS Adventure HP, Yamaha WR450F 2019. Yamaha WR250F 2015
Desek je obrovské množství. Jak typu materiálu, tak síly. Klasický plast od cca 1mm, tak aby byl v ploše trochu nosný, kapa desky, které jsou velice lehké, ale zase háklivé na poškození, desky dibond, které jsou sendviče hliníku a plastu....prostě na tisíc aplikací tisíc materiálů. Já používám ten obyčejný plast, je v té tloušťce lehký a dá se i zarámovat, je-li to potřeba. Díky váze pak stačí přilepit oboustrankou.
Cena je odvislá od množství inkoustu a typu materiálu a serióznosti prodejce.
Řekněme že cena obvyklá je u desek okolo 600k/m2 a klesá s objemem.
Ahoj.
Taky moc pěkně vypadají stoly s potištěnou deskou. Dělají to formou samolepící potištěné folie. Je to přelaminovaný nějakou super vrstvou. Povrch je matný, jakoby krupičkovaný. Vydrží to i padlé hořící cígo. Nemůžu ale najít fotky ... Dá se pak pěkně napojit stůl u stěny na foto na stěně - třeba
V případě zájmu bych dokázal splašit kde to dělají.
P. Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
Novej napsal:
Nejlevnější řešení je tisk na obyč papír, připneš připínáčkama a je to. Malinko dražší, je tisk na samolepicí folii. Uděláš z toho vlastně velikou samolepu a tu si pak nalepíš na desku, na zeď, kamkoli. Při týhle velikosti budeš ale potřebovat vysoký rozlišení.
Nejlevnější je, aĺe podle toho to vypadá. Papír ti nesnese množství inkoustu, které potřebuješ na fotku a nevratně se zvlní. Vysoké rozlišení je taky trošku mýtus, záleží na pohledové vzdálenosti a požadované kvalitě. Na polepení baráku mě stačí 300DPI, obecně netisknu víc jak 600DPI, pokud to není fotorealistický tisk - což není. Zbytek obstará kvalitní RIP
Kašírovat samolepku na zeď, to může udělat je profík, který skutečně ví, jak se s ní pracuje. Bez skušenosti se z toho pose..reš
Pavel GS vyletnik napsal:
Ahoj.
Taky moc pěkně vypadají stoly s potištěnou deskou. Dělají to formou samolepící potištěné folie. Je to přelaminovaný nějakou super vrstvou. Povrch je matný, jakoby krupičkovaný. Vydrží to i padlé hořící cígo. Nemůžu ale najít fotky ... Dá se pak pěkně napojit stůl u stěny na foto na stěně - třeba
P.
Jde tisknout přímo na desku bez samolepky se stejným efektem
Rozhodně doporučuju nakašírovat to na desky typu "kapa" nebo "forex" a teprve ty přidělat na zeď. Papír na který se tiskne (alespoň ve fotoplotteru, možná u solventů to je jinak) není vůbec pružný a když jsme ho lepili lepidlem na tapety na dřevotřískový podklad, tak to má tendence dělat boule nebo se to celé utrhne při změně teploty. V každém studiu kde dělají velkoplošný tisk mají laminátor, takže nakašírování by neměl být problém. Je to už trošku větší šířka ale i tak by to mělo jít. Poraď se tam, kde to budeš dělat. Záleží na tom, na jaký papír tisknou. Jinak dlouhodobě nejlepší zkušenost je s fototiskem na samolepku, která se taky na laminátoru nalepí na tu desku. Sám bys to asi doma nenalepil, protože ta samolepka je celkem pružná a rozměr to je už obrovský.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomasTT napsal:
Sám bys to asi doma nenalepil, protože ta samolepka je celkem pružná a rozměr to je už obrovský.
Úplně v pohodě, hodně vody s jarem a párkrát pretáhnout stěrkou na okna s gumovým krajem.
BMW R1250GS Adventure HP, Yamaha WR450F 2019. Yamaha WR250F 2015
Ahoj.
P.
Záleží na tom, jaký efekt chceš dosáhnout. Jestli slité barvy ve stínech, tak ano, to souhlasí
Fakt záleží na tom, co čeká za kvalitu. Jestli opravdu fotku na kterou se bude někdo dívat zblízka nebo "billboard" a nebo něco mezi tím. Z 2MB souboru se asi 4m2 fotka moc líbit nebude. Já mám doma tři velkoplošný fotky o rozměrech asi 2x1m a tisknul jsem to ze souboru o velikosti asi 0.7GB a zkoušel i různé materiály aby to bylo prokreslené tak, jak jsem chtěl. Když má být pozorovací vzdálenost třeba půl metru, je to dost jiná situace a tisk solventem přímo na desku byl tragédie.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Ahoj.
P.
Záleží na tom, jaký efekt chceš dosáhnout. Jestli slité barvy ve stínech, tak ano, to souhlasí
Fakt záleží na tom, co čeká za kvalitu. Jestli opravdu fotku na kterou se bude někdo dívat zblízka nebo "billboard" a nebo něco mezi tím. Z 2MB souboru se asi 4m2 fotka moc líbit nebude. Já mám doma tři velkoplošný fotky o rozměrech asi 2x1m a tisknul jsem to ze souboru o velikosti asi 0.7GB a zkoušel i různé materiály aby to bylo prokreslené tak, jak jsem chtěl. Když má být pozorovací vzdálenost třeba půl metru, je to dost jiná situace a tisk solventem přímo na desku byl tragédie.
Záleží jakou tiskárnu použiješ. Vzhledem k tomu, že jsme schopný potisknout prakticky jakýkoliv materiál do tloušťky 5cm (beton, dřevo, sklo, kov...) a to většinou pro reklamní a výstavní účely, asi by nás kvůli přepálený saturaci pěkně hnali, zákazníci naši
Jasně, nebylo mě z toho jasný, jestli v celé popisované ploše bude vsazená fotka a okolo třeba bílo a nebo to bude celé fotka. I tak si myslím, že 5MB na plnou plochu bude stačit - ale záleží samozřejmě na RIPu a stroji. V téhle velikosti by to asi bylo skutečně lepší tisknout jako tapetu a pak to sestavit třeba ze dvou pruhů - i když se role materiálu dělají třeba ve 6ti metrových šířkách, málo kdo je drží skladem. Dalo by se to samozřejmě vytisknout v celku i na desku (naše stoly mají 3 x2,5m), ale je s tím pak děsně blbá manipulace, převoz atd.
bystricke napsal:
TomasTT: co to bylo za fotku 0,7GB,to musela být nějaká skládačka
Nene, vstup byly normální raw fotky z 5D, velikost asi 12.5MB
Zvětšovalo se to ve photoshopu na 200x100cm/300dpi a to ti hodí asi 750MB
Pak se to takhle zvětšovaný retušovalo tam, kde by bylo zvětšení viditelný a barvilo se to do šestibarevnýho duotónu.
V ripu už s tím nic nedělali a tisklo se to 1:1 na tuším 2400x1200dpi fotoplotteru. Kamarád má nějakou tiskárnu Mimaki, typ přesně nevím, nicméně na fotky takového typu to prostě není. Měl jsem testy z Epsonu a Canonu a ten rozdíl pro mě nebyl kritický, tak jsem volil Canon. Laminovalo se to ještě matným laminem protože to nemám pod sklem a výsledek je super. Jeden ten tisk je pořád na sluníčku, přímo na něj svítí oknem a za 2 roky žádná změna nebo blednutí. Rámování těch monster stálo víc než všechno ostatní, jen sehnat někoho, kdo udělá paspartu v tomhle rozměru v jednom kuse je docela umění.