Ahoj, nevíte jak je to se zákonným pojištěním pro tyhle státy? Na zelené kartě jsem našel z těhle končin jen Turecko a Irán, takže se povinné na Gruzii, Armenii a Azer nevztahuje. Platí se na hranicích při vstupu nějaká jakože zelená karta?
Musis se pripojistit pokud to nemas na zelene karte. Na hranicich to jde taky ale bývá to dražší. Poptej se ve svoji pojistovne.
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
Renek napsal:
Chlapi to je z vlastní zkušenosti nebo jsou to jen domněnky?
Z vlastní zkušenosti jsme se pojišťovali na hranicích v Arménii, Gruzii jsme dali bez, ani nevím, jestli to mám na kartě nebo ne ....
BMW GS 1200 08, BMW G650 XChallenge, HD Dyna Wide Glide, Land Rover LR2 3.2i
- uzemní platnost pojištění z Alianz zákonného pojištění :
1) Pojištění odpovědnosti se vztahuje na škodnou událost způsobenou
provozem vozidla, k níž došlo na území všech členských států a dalších států
uvedených v seznamu států, který stanoví Ministerstvo financí vyhláškou.
Pojistitel je povinen tuto platnost pojištění vyznačit na zelené kartě.
2) Pojištění odpovědnosti platí i na území jiných států než uvedených
v odst. 1, pokud pojistitel tuto platnost pojištění odpovědnosti vyznačil
na zelené kartě
Ptal jsem se tedy dál na tu Uzemní platnost, a citovanou vyhlášku. Tohle mi následně přišlo :
ZK platí na celém území Turecka a Íránu. Bohužel ne v Armenii a Gruzii. Seznam států je uveden na ZK.
Níže jsou vypsané všechny státy.
Podle § 6, odst. 5), 6) zákona č. 168/1999 Sb., v platném znění, je obligatorní územní platnost pojištění odpovědnosti stanovena pro území všech členských států Evropského hospodářského prostoru (EHP) a pro území všech dalších států uvedených v seznamu států v prováděcí vyhlášce Ministerstva financí (MF):
Členské státy EHP:
Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Španělsko, Švédsko a pro účely zelenokaretního systému i Švýcarsko.
Další státy stanovené prováděcí vyhláškou MF:
Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Bývalá svazová republika Makedonie, Černá Hora, Chorvatsko, Monako, San Marino, Srbská republika, Turecko, Ukrajina, Vatikán.
Státy v prováděcí vyhlášce MF neuvedené
Protože ČKP uzavřela prováděcí dohody k Interním Pravidlům se všemi členy Rady kanceláří, zelená karta umožňuje vstup i na území těchto států:
Bělorusko, Írán, Izrael , Moldavsko, Maroko, Rusko (s účinností od 01.01.2009), Tunisko,
za předpokladu, že jejich rozeznávací značka není přeškrtnuta. V seznamu států v prováděcí vyhlášce MF však tyto státy uvedeny nejsou, a proto je na rozhodnutí pojistitele – člena ČKP, zda pojištění odpovědnosti na území těchto států rozšíří nebo ne.
Upravil Renek dne 19.03.2013 21:29
pokud daná země není členem systému "Zelené karty", tak tam toto pojištění neplatí a ani nelze sjednat. Potom platíš na dané hranici při vstupu do země. Stejný případ je třeba Kosovo. Možná je dobré si i tady uzavřít nějaké pojištění odpovědnosti za škodu.
Renek napsal:
TAk jsem dostal odpověď přímo od alianz že to nejde připojistit, ale zaplatit až na hranici.
Kdy vyrážíš nebo už jsi se vrátil? Já jsem chtěl jet první tři týdny v září akorát jsem zbyl sám kdo by jel. ale dovolenou mám stále nahlášenou tak hledám ke komu se vmáčknu
Ahoj tot jsem řešila včera s naším metodickým oddělením.... Státy neuvedené na zelené kartě nejsou zahrnuty v zelenokatetním systému a pojištění standardní cestou sjednat nejde.
Pokud nechcete řešit pojištění na hranicích kontaktujte ČKP a ta Vám sdělí zda je možné u nich tzv. hraniční nebo příhraniční pojištění uzavřít.
Pokud budete řešit cestou platí pravidlo uzavření pojištění v posledním státě zelenokaretního systému.
Jak jsi myslela tohle ? " Pokud budete řešit cestou platí pravidlo uzavření pojištění v posledním státě zelenokaretního systému. "... To znamená že kdybych jel z turecka do gruzie, která není už na zelené kartě, tak pojištění pro gruzii shánět v turecku???
Renek napsal:
Jak jsi myslela tohle ? " Pokud budete řešit cestou platí pravidlo uzavření pojištění v posledním státě zelenokaretního systému. "... To znamená že kdybych jel z turecka do gruzie, která není už na zelené kartě, tak pojištění pro gruzii shánět v turecku???
Yes bez platné zelené karty by tě do země neměli pustit
Před týdnem jsme se vrátili z těchto končin a nikdo se na hranicích neptal jestli pojištění máme nebo ne.A tím pádem jsme to projeli bez a taky se prd stalo.
starosta napsal:
Před týdnem jsme se vrátili z těchto končin a nikdo se na hranicích neptal jestli pojištění máme nebo ne.A tím pádem jsme to projeli bez a taky se prd stalo.
Já tam na to zapomněl,jak na smrt a taky nikdo nic nechtěl...ovšem při návratu,asi 200km od GE hranic mě chytli policajti a "vysvětlili" mě to
Doporučuji si to na hranicích zaplatit.
...a prej se objevily nějaký další poplatky při vstupu do země...nemám to z vlastní zkušenosti,ale z důvěryhodného zdroje a je to info z loňského roku
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA