Ahojte, zajímal by mě názor někoho fundovaného ohledně následující věci.
Dneska bylo krásně a tak jsem se rozhodl zavézt auto domů a osedlat motorku s tím že zbytek pracovního dne strávím na ní.
Co čert nechtěl tak když jsem odjížděl ze stavby tak mě přehlídla paní jedoucí v protisměru a začala odbočovat na parkoviště po mé pravici. Seběhlo se to tak rychle že jsem jen vnímal tupé plácnutí jejího nárazníku do mé motorky, konkrétně levého padáku, naštěstí jsem to ustál a po deseti metrech zastavil aniž bych sletěl. Vrátil jsem se zpět a z auta vylezla vyhukaná paní okolo třiceti s břichem těsně před porodem. No nic, říkám si, řvát nemá smysl....oba jsme celí a plasty na její Octávě půjdou na její účet a taktéž oprava mé moto. Paní zavolala na policii s tím že chce nahlásit nehodu a ať někdo přijede, načež a to mě překvapilo jí policista řekl že pokud není škoda přes 100tis. tak radši ať si to vyřídíme mezi sebou (nejsem odborník na škodu a nevím jak se to bude řešit když ta škoda bude přes 100tis.). Stalo se to u policejního ředitelství v Přerově.....fajn vlezeme dovnitř a zmateně začínáme vyplňovat záznam o nehodě. Načež jsem zjistil že auto paní nevlastní, vlastní ho leasingová společnost. Zašel jsem tedy za vrátným zda by pro jistotu policii nezavolal a on že jo, když se k nim dovolal a popsal situaci tak mu řekly že už s paní mluvil operátor a že si to máme vyřešit mezi sebou. Nu co už, po tom co paní špatně vyplnila v záznamu o nehodě vlastníka se vydáváme sepsat vše na pojišťovnu. Dojedeme tam a každý vyplníme své prohlášení kde i paní přiznala že je viník ona. Když jsme se zvedaly že půjdeme tak mi ještě pojišťovák říkal že mám počítat s amortizací a že prý pojišťovna nezaplatí vše protože je moto rok výroby 2006 a tudíž budou uplatňovat amortizaci. Můj první dotaz zní, mám nárok na bezplatnou opravu bez amortizace u takto starého vozidla? Můj druhý dotaz zní, origo BMW servis mám z ruky(v Brně) je lepší si to nechat proplatit rozpočtem nebo si udělat výlet a řešit to přes servis v Brně? Nebo můžu si zvolit jiný než autorizovaný servis aniž bych pojišťovně jakkoliv nahrál na nezaplacení? Díky, s autem zkušenost na havárku mám ale je mladší než má moto takže si nejsem jistej jak postupovat. Každopádně budu moc vděčný za radu.
LukyGs přiložený následující obrázek:
ano máš nárok na plné uhrazení škody bez amortizace. Vozidlo musí být uvedeno - opraveno novými originálním díly, pokud je prokázano že před nehodou tyto díly byly na vozidle.
to znamená, že moje felda která kompletně celá stojí 6000 kč kterou někdo naboří.. dejme tomu do předních dveří z boku.. mám nárok nechat si automobil opravit do puvodního stavu před nehodou s použitím originálních dílů. dveře cca 3 200 kč lak přes 3000 kč... nepočítám práci. už jsem překročili cenu automobilu. Proto ty máš nárok žádat plné uhrazení. a amortizace se bere v potaz pouze v případě.. totální škody.
Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
prostě a jasně,, máš nárok na nový padák, nový lak.. popřípadě plasty, kryt hlavy... pak třeba stupačky atd.. plus zaplacení práce.. vše jde na tu paní. a jeji pojištovnu.
i kdyby oprava stála 20 000 nemohou říct že ten padák je starý 6 let tak ztratil svoji hodnotu, svoji funkci plní stále pokud není poškozen, a byl poškozen právě zde.
Ale znáš pojištovny... je to jedno velké divadlo.l
buboGs
Dík ale stalo se to dnes a ještě nevím kolik to bude stát a kolik mě chtějí krouhnout tou amortizací. Do dvou dnú se má ozvat likvidátor pojišťovny. Pak po hrazení pojišťovnou to každopádně vyzkouším.
Na houno je levej padák plus asi středová trubka padáku a levý chránič ventilového víka. Ventil dekl je jen podřenej ale i tak si myslím že škoda bude cca do desítky.
Upravil LukyGs dne 20.03.2013 20:01
http://www.zednic... http://luky2.rajc...
Nemám s tím zatím (bohudík) žádnou zkušenost, akorát jsem to shodou okolností nedávno zachytil, že to je. Když nic jiného, určitě tam můžeš načerpat inspiraci...
Pokud ale shrnu své zkušenosti, vždy mě vyšlo s pojišťovnou lépe plnění rozpočtem, než úhrada faktury přímo servisu, resp. vždy jsem si nechal plnit dle rozpočtu (i přes amortizaci). No a tady máš info, jak na tu amortizaci, to je vše.
BMW GS = stroj na radost
VojtechPolicky
Jj, znám a právě proto se ptám. Minulej rok mi nacouval v servisu starší pán do mého auta. Škoda byla 50tis. za nárazník a zadní světlo. Auto bylo rok výroby 2008 a pantáta měl pojistku taky u té pojišťovny co tato paní (Generaly) a taky mi volali že nezaplatí vše že mám staré auto a bude to tedy s amortizací....do telefonu jsem jim řek že auto necelé 4roky starý není zas tak starý a že ať mi tam klidně dají nárazník použitý ale ve stejném stavu jako jsem ho měl před nehodou a jestli ne a nebo mi budou chtít dát na 4 roky staré auto amortizaci tak se budu s nima soudit tak nakonec cvakli vše krom DPH, to jako plátce jsem platil já. Cvakli vše....nevím ale jak je to u 6 let staré motorky.
Upravil LukyGs dne 20.03.2013 20:14
http://www.zednic... http://luky2.rajc...
ty jako poškozený, by jsi neměl platit nic. Jenom inkasovat a maximálně dát dva tři podpisy. vše záleží na pojistných podmínkách.
Paul napsal:
Já myslel, že když má jedna ze stran auto na leasing, tak se musí vždycky volat policie..
Polišům přede mnou řekla že auto je na firmu kde pracuje a je v leasingu a i tak jí řekli že se máme spolu domluvit
Ze by nejaka zmena, o tom nic nevim , ja bych se dozadoval prijedzdu policie.
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Zdravím,
než jsem od původního majitele koupil svou F650GS, tak s pojišťovnou řešil popraskaný plasty, kvůli pádu na obrubník (někdo mu do toho nacouval). Stalo se r. 2011, rok výroby motorky 2002 a bylo to tenkrát bez amortizace. Takže to na Tebe podle mě buď jen zkoušeji nebo stáří nehraje takovou roli a důvodem je větší škoda, která ale jak se zdá taky není....
F 650 GS *2002