Od středy do neděle jedeme Banát, chceme projet všechny české vesnice, dosud jsem nebyl v Bígru a Šumici. Ve čtvrtek Gerník+Svatá Helena, v pátek Bígr, Eibenthal a Rovensko, v Sobotu Šumice a obrat k domovu, kam potřebujeme dojet v neděli dřív. Kdo by se tam v tu dobu motal, můžeme pokecat:-).
Tak jsme se vrátili. Něco jsem napsal do vlákna o Drákulině 1150GS, ale tady bych rád o něčem jiném. Podařilo se nám podle plánu projet všechny české vesnice. Poprvé jsem byl v Bígru a Šumici, v Eibenthalu jsem byl naposledy před 10 lety. Nejkrásnější vzhledem k okolní krajině, nejvýše položené a počtem obyvatel nejmenší je Rovensko, tam dostanu vždycky zvláštní, sváteční náladu. Gerník a Svatá Helena je klasika, Helena teď przněná desítkami větrných elektráren postavených hned za obcí. V téhle krajině je to hnus a vesnice z toho, kromě asfaltové cesty a pár lidí, kteří prodali svá políčka na stavbu elektráren, nic nemá. Hrozné je, že elektrárny jsou vidět i z Rovenska a celé banátské hory jsou protkány místy se sondami zjišťujícími ideální polohu dalších potenciálních elektráren. Tohle bohužel už nikdo nezastaví. Smutno je mi z Eibenthalu, Bígru a Šumice. V Eibenthalu sice funguje "penzion" s "kempem" a hospodou U medvěda, mají to 3 kluci, 2 jsou z Čech a jezdí tam na léto, jsou aktivní, pořádají i hudební festival s českými kapelami, zvou české školy atd. a snaží se nejen vydělat, ale i propagovat Banát a trochu mu pomoci. Jinak ale Eibenthal skomírá a kdo ví, jestli mu pomůže nová cesta, která snad za rok bude už asfaltová. Poslední zbytky mladých lidí se snaží odejít do Čech nebo jiných částí Rumunska, protože ve vesnicích není práce ani budoucnost. Zůstávají staří, kteří tam mají kořeny a dostávají důchod, který není na místní poměry až tak malý, protože lidi pracovali v místních, už zavřených dolech. Podobně Bígr, mají nový vodovod a kanalizaci, místní ale přesto vesnici opouštějí, není práce. Nejhorší je Šumice, vesnice s cca 80 lidmi, nikdo mladý, školu, stejně jako v dalších vesnicích, zavřeli pro nedostatek dětí. Mluvili jsme s Johanem Veverkou, místním starostou, cestářem, pošťákem, hospodským i obchodníkem v jedné osobě, ten si uvědomuje že vesnici hrozí zánik a myslí, že do 5-10 let bude ve vesnici ani ne 30 dožívajících starousedlíků. Problém Šumice je odtrženost od ostatních vesnic. Pokud chtějí čeští turisté, motorkáři, cykloturisté navštívit Čechy v Banátu, je Šumice dost bokem. Na druhou stranu je to krásná vesnička kruhového tvaru, vede do ní nový asfalt, je to kousek do Orsovy a Baile Herculane. Pan Veverka by rád dostal do vesnice turisty a investory, kteří by dali místním práci, přinesli obci peníze, na druhou stranu se bojí komerce a rád by zachoval všechno typické, původní myšlení lidí, zvyky, klid a pohodu. A podobné je to jinde.
Kdo chce tedy vidět Banát s jeho úžasnou atmosférou, nádhernou krajinou a hlavně českými vesnicemi s jejich obyvateli, neodkládejte to.
Upravil Ivan dne 14.05.2013 10:12
Ivan napsal:
Tak jsme se vrátili. Něco jsem napsal do vlákna o Drákulině 1150GS, ale tady bych rád o něčem jiném. Podařilo se nám podle plánu projet všechny české vesnice. Poprvé jsem byl v Bígru a Šumici, v Eibenthalu jsem byl naposledy před 10 lety. Nejkrásnější vzhledem k okolní krajině, nejvýše položené a počtem obyvatel nejmenší je Rovensko, tam dostanu vždycky zvláštní, sváteční náladu. Gerník a Svatá Helena je klasika, Helena teď przněná desítkami větrných elektráren postavených hned za obcí. V téhle krajině je to hnus a vesnice z toho, kromě asfaltové cesty a pár lidí, kteří prodali svá políčka na stavbu elektráren, nic nemá. Hrozné je, že elektrárny jsou vidět i z Rovenska a celé banátské hory jsou protkány místy se sondy zjišťující ideální polohu dalších potenciálních elektráren. Tohle bohužel už nikdo nezastaví. Smutno je mi z Eibenthalu, Bígru a Šumice. V Eibenthalu sice funguje "penzion" s "kempem" a hospodou U medvěda, mají to 3 kluci, 2 jsou z Čech a jezdí tam na léto, jsou aktivní, pořádají i hudební festival s českými kapelami, zvou české školy atd. a snaží se nejen vydělat, ale i propagovat Banát a trochu mu pomoci. Jinak ale Eibenthal skomírá a kdo ví, jestli mu pomůže nová cesta, která snad za rok bude už asfaltová. Poslední zbytky mladých lidí se snaží odejít do Čech nebo jiných částí Rumunska, protože ve vesnicích není práce ani budoucnost. Zůstávají staří, kteří tam mají kořeny a dostávají důchod, který není na místní poměry až tak malý, protože lidi pracovali v místních, už zavřených dolech. Podobně Bígr, mají nový vodovod a kanalizaci, místní ale přesto vesnici opouštějí, není práce. Nejhorší je Šumice, vesnice s cca 80 lidmi, nikdo mladý, školu, stejně jako v dalších vesnicích, zavřeli pro nedostatek dětí. Mluvili jsme s Johanem Veverkou, místním starostou, cestářem, pošťákem, hospodským i obchodníkem v jedné osobě, ten si uvědomuje že vesnici hrozí zánik a myslí, že do 5-10 let bude ve vesnici ani ne 30 dožívajících starousedlíků. Problém Šumice je odtrženost od ostatních vesnic. Pokud chtějí čeští turisté, motorkáři, cykloturisté navštívit Čechy v Banátu, je Šumice dost bokem. Na druhou stranu je to krásná vesnička kruhového tvaru, vede do ní nový asfalt, je to kousek do Orsovy a Baile Herculane. Pan Veverka by rád dostal do vesnice turisty a investory, kteří by dali místním práci, přinesli obci peníze, na druhou stranu se bojí komerce a rád by zachoval všechno typické, původní myšlení lidí, zvyky, klid a pohodu. A podobné je to jinde.
Kdo chce tedy vidět Banát s jeho úžasnou atmosférou, nádhernou krajinou a hlavně českými vesnicemi s jejich obyvateli, neodkládejte to.
Hezký...... chystáme se tam v srpnu,ještě jsem tam nebyl,takže se moc těšíme :-)
...Ivane je mi trochu smutno z toho "směru" v Evropě, ale jsem moc rád, že jste si to i tak užili a jste v pořádku zpět, jen tak dál
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
Já byl v Banátu vloni na podzim i na jaře a předloni na podzim a...a...a, no mockrát, ale tohle byla trochu okružní cesta po všech vesnicích a pro Drákulu první offroadová akce. Do Banátu jezdíme skoro jako domů, třeba teď ve čtvrtek jsme zastavili v Heleně u hospody, dali si pivko a mezitím šel kolem "náš" pan domácí a hned na nás, co tam děláme a jestli půjdeme spát k nim, tak jsme mu řekli že jo, odběhl domů nahlásit to Štefině aby začala vařit, ta přiběhla za námi do hospody a dlouho jsme si povídali. Mimochodem k večeři byly vynikající, pochopitelně domácí klobásky, kuřecí stehýnka, kůzlečí nádivka z opravdu malého kůzlátka, po dvoře jich poskakovalo asi 10 a byly tak roztomilý, že jsem je s nádivkou raději nespojoval, vepřová kůžička, co se úplně rozpadala a Štefi ji přidává ke klobásám, které nakládá. A k tomu opečené brambůrky, ale úplně ty nejlepší co jsem kdy jedl!!! Asi i nějaká zelenina a hlavně slivovice.
No a k snídani něco jiného, ale taky úžasná žranice. Vždycky si od nich kupujeme čerstvý kozí sýr, Štefi ho dělá denně, v pohodě vydrží týden v kufru a dojídáme ho doma ješte dlouho. Lahůdka, po které se oblizujou i odpůrci kozích produktů.
Nejlepší to bylo předloni na podzim, to bylo krátce po švestkách. Když jsme přišli, povídala Štefi "Máte štěstí, právě pálíme slivovici a vaříme povidla". Byl toho plný dvůr, ženský míchali povidla v kotli, pan domácí odborně obsluhoval destilačí agregát, evidentně domácí výroby. Strašně to tam vonělo a ještě líp chutnalo...
To jsou zážitky - a nejen ty - kvůli kterým tam budu asi jezdit stále...
Pěkně napsáno Ivane, nás Banát taky "dostal", V Heleně nám pan ředitel a učitel v jedné osobě také vyprávěl o odlivu mladých do ČR, prostě není práce.
Je fakt, že Šumici dlužíme, musíme tam někdy.
Rovensko je určitě nejmalebnější i když ta cesta k panu Veverkovi mezi plaňkovými ploty s úžasným výhledem skoro na celěj Banát je už začerněna vrstvou asfaltu. Vůbec celá náves je hodně necitlivě zalita asfaltem... Lidi jsou ale rádi, že už se tolik nepráší. http://marags.raj...2_7579.jpg Mařa & BMW R 1150 GS Adventure http://marags.raj... http://www.youtub...marekondra
Ty jo ted koukám na tu fotku od Maři a rovensko sem teda hodně podcenil. Budu se tam muset ještě vrátit-snad na podzim na rychlovku já tam byl naposled no už to budou čtyři roky.
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
...jedu na Ukrajinu a říkám si, že bych se podíval i do RO, je tam něco k pokoukání nahoře, někde kolem Baia Mare? dík V.
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
Vede tam červená turistická trasa ale já ji nejel a kamarádi vloni zabloudili a místo 15 km ujeli 35 km a jeli to 4 hodiny. Ale neměli mapu tak to chápu, pokud budeš mít místní turistickou mapu, dá se to trefit. Pokud je sucho, dá se to i na touranckách. Já byl na touranckách v RO 5x, pak už ne, ale teď jsem na nich byl zase, navíc ze 70% sjetých a v pohodě.
Pokud nechceš jet tuhle turistickou nejistou trasu, tak pojedeš z Rovenska na jih šotolinovou cestou k Dunaji, je dlouhá asi 17 km a u Dunaje končí ve vesnici Lubcova (nebo tak nějak), podél Dunaje pojedeš kousek na západ a odbočíš na podobnou šotolinovou cestu doprava na Sichevitu a Gerník. Obě jsem jel, v mapě Rumunska pro Garmin jsou, takže nezabloudíš. Na Gerník je to trochu kamenité ale žádný hardcore a když bude sucho, je to na touranckách v pohodě.
Ubytování: v Rovensku jednoznačně Veverka, má tam super bydlení se záchodem, sprchou, dokonce vanou, teplá voda teče a jí se u něj doma, každý ho tam zná. Gerník - kdysi jsme spali u Merhautů, později hned naproti hospodě, jméno už jsem zapomněl. Jména i adresy najdeš na www.banat.cz, ale když se zeptáš v hospodě, určitě Ti poradí a do 10 minut bydlíš, to Ti garantuju:-):-), stejně to funguje i ve Svaté Heleně, ta je hned vedle a dostaneš se tam po asfaltu, pokud by bylo hnusně a na touranckách jste si netroufali, je Helena ideální náhrada.
Upravil Ivan dne 15.05.2013 09:32
Já jel tu červenou turistickou už od eibenthalu až po gerník a úsek eibenthal-rovensko je uplně v pohodě vesměs lesy louky, ale z rovenska do gerníku se už jede po cestách a pak se nesmíš snažit držet značky jinak skončí špatně no jeli sme to asi 6hodin nechá se to objet ale to je zase po cestě s fakt velkejma šutrama. Letos to chci zkusit znova.
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
VasekLpL napsal:
...jedu na Ukrajinu a říkám si, že bych se podíval i do RO, je tam něco k pokoukání nahoře, někde kolem Baia Mare? dík V.
no musím říct, že tahle severní oblast byla pro nás z Rumunska naprosto TOP... krajina pomalu jak v Rakousku, ale očividně chudej kraj... bydlí tam spíš většina ukrajinců, kolem Baja Mare naopak ještě maďaři
Dojeli jsme až někam k Moldova Nuova a rozhodně to za to stálo...
jardajerman@seznam.cz
Sever Rumunska mám taky rád - šotolinky okolo Prislopu, šotolinový průsmyk Rotunda a cesto kolem něj. Je to tam fakt pěkný.
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
pivos napsal:
Ivan: Čau Ivane, dá se přejet z Rovenska do Gerníku nějak v pohodě na touranckách?
Nějaké typy na ubytování Rovensko, Gerník? jedem tam za měsíc
díky!
Zkus pevnost Franty Malého u Eibentálu, je to zajímavej týpek Docela dobrá základna na projetí Banátu. Dát si u něj čorbu, pivko a koukat večír na Dunaj neni vůbec špatný
Tady to najdeš
http://www.banat.cz/chalupy_katalog.htm#eibenthal_franta