Je projíždění stojící kolonou ve dvou pruzích (jedním směrem) přestupkem?
Dle mého názoru ne. Stojící vozidla se nepohybují, tudíž je nemohu ani omezit, ani ohrozit a beru to jako předjíždění. Předjíždět přeci mohu, pokud nepřejíždím plnou čáru, neporušuji zákaz předjíždění a neohrozím či neomezím ostatní účastníky provozu. Pro předjíždění přeci není definováno, že musím z pruhu vybočit o min. či max. vzdálenost. Takže pokud mám mezi závažíčkama a zrcátkama stojících aut 5 nebo 105cm je přeci jedno.
Policisté, jak se na tohle tváří zákon? Vyvrátíte či potvrdíte moji domněnku?
Nejde o to, jestli to někoho sere. Když je někdo **** a nedokáže to pochopit, nemá cenu se o tom ani dále bavit.
Narážím tím na situaci, že jsem ráno byl u lékaře pro recept na léky a paní doktorka se se mnou loučila s tím, ať jezdím opatrně a jestli také předjíždím mezi dvěma autama. Tak jsem jí samozřejmě řekl, že ne a s úsměvem na tvářích jsme se rozloučili. No a když jsem to psal Hugitce, že jsem pak jel skoro 2km úsek skrz kolonu právě tímto stylem, tak má o mě strach a že tam prý nemám co dělat. To jestli mám nebo nemám se snažím zjistit a to, že je to riskantní je věc jasná a nemá smysl to dále řešit. Na druhou stranu nejezdíme kolonama rychle a já osobně si dávám velký pozor, aby o mě oba řidiči (po obou stranách) věděli. Pokud vím, že neví, tak brzdím či úplně zastavím, dokud o mě neví. Moje zkušenost je taková, že to chápou a uhýbají, já poděkuji, oni jsou v pohodě. Nemám zatím jinou zkušenost.
Ale to je vedlejší. Zajímá mě, jak to může dopadnout, kdyby mě po takovém manévru zastavili policisté. Jak mohu argumentovat.
xHackerM napsal:
Dle mého názoru ne. Stojící vozidla se nepohybují, tudíž je nemohu ani omezit, ani ohrozit a beru to jako předjíždění. Předjíždět přeci mohu, pokud nepřejíždím plnou čáru, neporušuji zákaz předjíždění a neohrozím či neomezím ostatní účastníky provozu. Pro předjíždění přeci není definováno, že musím z pruhu vybočit o min. či max. vzdálenost. Takže pokud mám mezi závažíčkama a zrcátkama stojících aut 5 nebo 105cm je přeci jedno.
ad.1 ... když je plná čára, nesmíš předjíždět ani když tu čáru nepřejedeš ..
ad.2 .. řešil jsem to tady u nás s jedním dopravákem .. a přestupek to je, ale tolerují to ... (nesmíš samozřejmě podjíždět z prava)
stejně jako zastavení motorek na červenou dvě vedle sebe .. je to sice logické a přirozené .. ale v silničním zákoně je psáno, že se vozidla řadí za sebou v pořadí jakem přijely (vyjímku mají pouze cyklisté a chodci s vozíkem do šíře 80 cm .. o motorkách ani slovo)
... v autoškole zas říkali něco jinýho ...
(ch)stepan
czunik napsal:
tqak to mě zajímá taky...neb u nás tohle sere moc plechovkářů a těžko to rozdejchávají
... naštěstí už i nás to začíná mít tradici .. pomalu ale jistě ..
vlastní zkušenost ... dokonce i trochu uhnul ke straně a byl to čech ... teda moravák :-)))
(ch)stepan
Jednou se mi stalo, že když jsem dojel na začátek kolony, tak k mému překvapení první auto bylo policejní. Řidič se smál a spolujezdec pohrozil ukazováčkem, takže teď projíždím jen když nezbytně musím. Když jsem se snažil něco bližšího zjistit našel jsem jenom to co píše chstepan tzn. vozidla se do kolony řadí za sebou v pořadí v jakém přijela
Servis motocyklů BMW včetně originální diagnostiky BMW Motorrad
D-A-G-R napsal:
Jednou se mi stalo, že když jsem dojel na začátek kolony, tak k mému překvapení první auto bylo policejní. Řidič se smál a spolujezdec pohrozil ukazováčkem, takže teď projíždím jen když nezbytně musím. Když jsem se snažil něco bližšího zjistit našel jsem jenom to co píše chstepan tzn. vozidla se do kolony řadí za sebou v pořadí v jakém přijela
ale v Rakousku a myslím i D a I ... tam mají i v zákoně konkrétně nějakou vyjímku pro motocykly (resp. jednostopá vozidla bez postraního vozíku) .. ale to nevím přesně ... každopádně v Rakousku je to úplně běžné
... navíc při souvislé stojící koloně aut je prostřední pás mezi vozidly (který jste povinni vytvořit, dovoluje li to situace provozu) vyhrazen pro vozidla IZS ..
Upravil chstepan dne 29.05.2013 11:37
(ch)stepan
xHackerM napsal:
ad.2 .. řešil jsem to tady u nás s jedním dopravákem .. a přestupek to je, ale tolerují to ... (nesmíš samozřejmě podjíždět z prava)
stejně jako zastavení motorek na červenou dvě vedle sebe .. je to sice logické a přirozené .. ale v silničním zákoně je psáno, že se vozidla řadí za sebou v pořadí jakem přijely (vyjímku mají pouze cyklisté a chodci s vozíkem do šíře 80 cm .. o motorkách ani slovo)
Ad ad 1- když kolona stoji tak to neni predjizdeni ale objizdeni a to snad lze
R1200GS mě fakt baví, je to vácheň
xHackerM napsal:
Ad ad 1- když kolona stoji tak to neni predjizdeni ale objizdeni a to snad lze
bohužel omyl - vozidla tam nemají ani "stání" nebo "zastavení" ... ale "zastavení vozidla" (je to slovíčkaření, ale zastavení vozidla je zastavení nezávislé na vůli řidiče, ale na situaci v provozu (nebo tak nějak) ... a pak to není objíždění ... je to fakt slovíčkaření .. ale pokud narazíš na "znalého" blbce policajta, tak tě na to vykoupe ..
(ch)stepan
Přestupek to je, ale záleží na lidech. Nedávno jsem jel v koloně a předjížděl jsem kudy to šlo. Když jsem dojel za cajta, tak mi uhnul a ještě mi pokynul abych mohl valit...
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se vždycky najde nějakej iniciativní kretén, který neví, že to nejde a udělá to..
každopádně, když to při projíždění kolony napálíš do právě otevřených dvěří nepozorného řidiče plechovky ... tak seš v průseru ty ...
samozřejmě vše je o lidech ...
Upravil chstepan dne 29.05.2013 11:46
(ch)stepan
czunik napsal:
tqak to mě zajímá taky...neb u nás tohle sere moc plechovkářů a těžko to rozdejchávají
... naštěstí už i nás to začíná mít tradici .. pomalu ale jistě ..
vlastní zkušenost ... dokonce i trochu uhnul ke straně a byl to čech ... teda moravák :-)))
Nevím jak je to dle paragrafu v cizině ale běžně se mi stává že auta uhýbají
nebo mávají ať jedu (např. na světlech) a je spíš vyjímkou se řadit za auta.
Vzhledem k docela velkému riziku bych řekl že toto není povoleno v CR ani
v cizině ale je tolerováno a tam kde je úroveň řidičů na vyšší úrovni je s tím
i počítáno. Rozumný řidič ví že motorka ho na rozjezdu či koloně nikterak
nezpomalí. Bohužel v CR (z televize a novin) každý člověk ví ze motorkáři
jsou nebezpeční a je nejlépe je sestřelit jakýmkoliv způsobem... (čest vyjímkám
a osobně vidím i zde posun k lepšímu).
Za sebe, neřeším legalnost tohoto způsobu ale spíš bezpečnost neb co je mi
platné že jedu dle předpisu když mě někdo sejme...
D-A-G-R napsal:
ale v Rakousku a myslím i D a I ... tam mají i v zákoně konkrétně nějakou vyjímku pro motocykly (resp. jednostopá vozidla bez postraního vozíku) .. ale to nevím přesně ... každopádně v Rakousku je to úplně běžné
... navíc při souvislé stojící koloně aut je prostřední pás mezi vozidly (který jste povinni vytvořit, dovoluje li to situace provozu) vyhrazen pro vozidla IZS ..
Tak v nemecku vyjimka urcite neni. Byl tam dotaz na ADAC a jejich vyjadreni bylo, ze podle zakona to povoleno neni, nicmene to policiste toleruji. MAme byt extra obezretni, jit "krokem" a nevynucovat si to. Proste takove ty klasicke "drobnosti". No ale samozrejme nezapomeli pripomenout ze to nedoporucuji a ze je na policistovi jak se k tomu postavi.
Realita je takova ze konkretne tady v Mnichove je za pekneho pocasi 50/50 aut a motorkaru, obecne jsou tady k dvoukolakum ohleduplnejsi (krome tech z FFB spztkou, to jsou ****ove...), i policiste. Takze kdyz auta stoji tak motorkari se vzdy potkaji na semaforech vepredu Nojooo, parkrat jsem tam dojel a nebylo misto, tak jsme stali viceri mezi autama a ty pockali az odjedeme nez se rozjeli... Ale z me zkusenosti vzdy za castu potkam alespon jednoho blbce co blokuje...
pokud pri predjizdeni neprekrocis (ani riditkem) caru, tak to neni predjizdeni a smi se to. Pokud prekrocis prerusovanou a na levy strane je auto je to predjizdeni zleva - zakazano.
V plzni jsme v klidu jezdim hodne po meste a rekl bych ze 40% lidi mi uhne, nekteri i kdyz stoji a maji kam uhnout. Policajti me videli hroznekrat a nikdy mi nic nerekli. A to jsem je jednou predjizdel i v jedouci kolone:
Predjizdel jsem kolonu na sjezdu u Rican pred kruhakem. Nakladak mi odbocil do cesty a probral jsem s v nemocnici, takze to vim jen z vypraveni policajta, ktery to vysetroval. A rekl mi, ze kdyz pri dojizdeni do krizovatky neprejedu delici caru, prestupek to neni.
nikdy by mě nenapadlo v tý koloně stát, pokud je tam místo na průjezd... alespoň po Praze je tohle úplně normální a kolikrát se mi stalo, že sem předjížděl např. odbočovací pruh, kterej je plnej, zprava a i když tam stáli policajti normálně sem se zařadil dopředu před semafory a nikdy sem problém neměl... ale nemělo by se to, to je jasný
jardajerman@seznam.cz
Já projíždím kolony i v křižovatce se řadím na začátek. Snažím se to dělat ohleduplně a vždy když někdo uhne pozdravím. Myslím že to zlepšuje atmosféru a vnímání motorek.
Ptal jsem se na to policajta co mě zastavil a ten říkal když je to ve slušnosti tak proč ne.
Snažím se ve městě i pustit auto z vedlejší kde je blbý výjezd. Mě to nijak moc nezdrží a zase to pomůže vnímání motorkářů.
Splněný sen moje 1100GS