Čau, zvažuji na novou sezónu foťák s typickými otázkami mezi kompaktem a zrdcadlem.... Mám zkušenosti s obojím , ( nikon3100, samsung EX2 ). Teď jsem ale narazil na toto: mate s tím někdo zkušenosti ? http://www.megapi...00/recenze
Na první pohled zajímavé , kompromis a multifunce pro ty kteří používají smartfone na více věci......
parukar přiložený následující obrázek:
vlastním zrcadlo, ale na rovinu přiznávám, že na cesty se mi moc neosvědčilo. Na aktivní cestování a sporty je dle mého soudu daleko lepší pokročilý kompakt.
Něco v tomto stylu bych si představoval: http://www.azfoto...ershot-g16BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
Ex.: BMW R 1150GS Adventure '02
Ex.: MZ 251 ETZ '90
Na cestach sem v prachu, vlhku, desti a na mistech, kam se podivam treba jen jednou za zivot, nedokazu si predstavit , ze z tehlectech "silenosti" vyleze neco kloudnyho, popripade ze to vydrzi a neprestane fungovat, kdyz to budes nejmene potrebovat ... proto ozelim ledascos z osobnich veci, ale fotovybava jede vzdycky komplet
nedelam kompromisi v podobe univerzalnich skel ... vzdycky beru sirokac, neco na krajinky a pak pevny sklo (skla) na portrety, plus stativ filtry atd. ... v podstate je celej tank vak jenom "foceni" ale uz sem si zvyknul a nemenil bych. BMW GS 1150 Adventure
Bandit 12OON
Taky budu muset pořídit nový fotoaparát, Přemýšlel jsem o zrcadlovce pro amatéry - Nikon D3100 nebo 3300. Na druhou stranu, někdy je lepší mít ještě jeden -záložní kompakt. Na to bych asi vybral nějaký Lumix a nebo odolnější.
Budu rád, když tu nahodíte i své zkušenosti s kompakty, s cenovkou kolem 6 -8 tísic:-)
Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
v létě jsem si pořídil tento kompakt http://www.olympu...index.html , ale přiznám se , že jsem s ním ještě neudělal jedinou fotku. Koupil jsem ho jenom proto že byl za špičkovou cenu, která se už nebude opakovat. Prostě se v Okay elektru někdo spletl a dal ho na eshop za 1/5 jejich normální ceny. Tak jsem ho koupil a domníval se že ho určitě nepošlou. Byl jsem v šoku když opravdu dorazil za uvedené peníze a jen jsem litoval že jsem jich nekoupil alespoň deset. Nevím kolik minut nebo hodin tam ta nabídka byla, prostě náhoda.
Pak mám doma ještě tento http://www.cz.fuj...xp20-xp30/ ,ale také téměř bez užitku. A nakonec se ještě doma válí jeden Panasonic s větším objektivem a ten jsem už nepoužil tak 2 roky. A čím tedy fotím? Obyčejným mobilem! Kvalita snímků je ucházející a hlavně ho mám u sebe snad vždy a nemusím tahat další krámy na které musí člověk dávat pozor.
dříve F 650 GS
později R 1200 RT
dnes jen skútr Honda ADV 350
- Zrcadlo pro svou velikost na cesty nepoužitelné.
- Obyč kompakt pro nekvalitu snímku nepoužitelné.
- Jedinná rozumná varianta "kompakt" s výměnnými objektivy...malé rozměry a přitom kvalitní snímky.
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Je pravda, že když někdo má kompakt do ruky, a umí sním, má mnohem lepší fotky, jak někdo, kdo má zrcadlo velikosti tanku T-34 a neumí sním.
Je to jak říká Větrník.. věc názoru. Osobně si myslím, že velice kvalitní kompakt, s pořádnou čočkou bohatě stačí.
Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
Mám Olympus E-PL1, velikost kompaktu s funkcema zrcadlovky, výměnné objektivy. Je to kompromis na půl cesty, kvůli omezením zrcadlovek i obyč kompaktů, čehož se tady semlelo tuny. Nicméně trend do budoucna bude takový, že prakticky celá nízká i střední třída zmizí a budou jen smartfouny s velice kvalitními foťáky ( každý asi zná, jaký pokrok udělaly telefony s foťákem od prvních modelů do teď) a velké zrcadlovky pro fajnšmekry. Propad na trhu kompaktů je brutální....
Pink Floyd - Coming Back To Life
Nezetracuju, ale lidi chtějí mít všechno v jedný pixle: telefon, internet, banku, foťák.. Timhle směrem to jde a pro krabičku na víc (kompakt) už nebude místo...
Když už je diskuse o fotoaparatech, taky zvažuji koupi, ale nevím co. Zrcadlo asi ne je dosti velké a zase takový fotograf nejsem. Dnes řeším fotky mobilem nebo na kompakt- ale je už nějaký porouchaný. Zvažuji koupi nějaké bezzrcadlovky s vyměným objektivem, vlastního už tady někdo?Ceny jsou v dost velkém rozptylu a nevím co koupit.
kaca napsal:
Mám Olympus E-PL1, velikost kompaktu s funkcema zrcadlovky, výměnné objektivy. Je to kompromis na půl cesty, kvůli omezením zrcadlovek i obyč kompaktů, čehož se tady semlelo tuny. Nicméně trend do budoucna bude takový, že prakticky celá nízká i střední třída zmizí a budou jen smartfouny s velice kvalitními foťáky ( každý asi zná, jaký pokrok udělaly telefony s foťákem od prvních modelů do teď) a velké zrcadlovky pro fajnšmekry. Propad na trhu kompaktů je brutální....
To E-PL1 mám taky, dnes už je za luxusní peníze. Já ho tenkrát bral za patnáct a byl k tomu objektiv 14-28
Chtěl jsem pořídit i 9ku ale ten objektiv stojí 17tis. a na moje focení 3x za rok s tímto objektivem je to na prd. Na dovču ho sebou sice bereme a dělá docela hezké fotky a to i ve formátu RAW ale to využije jen málokdo. Většinou fotím Xpérkou, za dobrých světelných podmínek má luxusní fotky a mám ji vždy u sebe takže není co řešit. Než kupovat na Xperku ten objektiv v prvním příspěvku tak za ty love koupím radši nějakej kompakt a nebo znovu Olympus E-PL1 a ještě mi zbydou chechtáky na pár nádrží benzínu.
http://www.zednic... http://luky2.rajc...
Rzbynek napsal:
Když už je diskuse o fotoaparatech, taky zvažuji koupi, ale nevím co. Zrcadlo asi ne je dosti velké a zase takový fotograf nejsem. Dnes řeším fotky mobilem nebo na kompakt- ale je už nějaký porouchaný. Zvažuji koupi nějaké bezzrcadlovky s vyměným objektivem, vlastního už tady někdo?Ceny jsou v dost velkém rozptylu a nevím co koupit.
Kompakt s výměnným objektivem jsem taky jeden čas mel za favorita, hlavně velikost čipu a možnosti objektivů, ale pak jsem je v obchodě podržel v ruce a zjistil jsem, ze je stejně velký jak mala zrdcadlovka.
Nechtěl jsem ani tak rozpoutat diskuzi o tom jaky, ale jestli někdo nezkusil kompromis v podobě mého prvního příspěvku. iPhone (akt. 5S)používám fakt hodně, včetně navigace, off line map, tak me zaujalo i toto "příslušenství".
kaca napsal:
To E-PL1 mám taky, dnes už je za luxusní peníze. Já ho tenkrát bral za patnáct a byl k tomu objektiv 14-28
Chtěl jsem pořídit i 9ku ale ten objektiv stojí 17tis. a na moje focení 3x za rok s tímto objektivem je to na prd. Na dovču ho sebou sice bereme a dělá docela hezké fotky a to i ve formátu RAW ale to využije jen málokdo. Většinou fotím Xpérkou, za dobrých světelných podmínek má luxusní fotky a mám ji vždy u sebe takže není co řešit. Než kupovat na Xperku ten objektiv v prvním příspěvku tak za ty love koupím radši nějakej kompakt a nebo znovu Olympus E-PL1 a ještě mi zbydou chechtáky na pár nádrží benzínu.
Já ho kupoval stejně jak ty, takže za pnou palbu... Mám k němu jen extra pevný sklo, v setu byl 14-42. Za ostatní objektivy je ta cena zničující a už bych je asi ani nevyužil, na to co s tím fotím to stačí.
Rzbynek napsal:
Kompakt s výměnným objektivem jsem taky jeden čas mel za favorita, hlavně velikost čipu a možnosti objektivů, ale pak jsem je v obchodě podržel v ruce a zjistil jsem, ze je stejně velký jak mala zrdcadlovka.
Nechtěl jsem ani tak rozpoutat diskuzi o tom jaky, ale jestli někdo nezkusil kompromis v podobě mého prvního příspěvku. iPhone (akt. 5S)používám fakt hodně, včetně navigace, off line map, tak me zaujalo i toto "příslušenství".
Osobně ten set na iPhone nemám, má ho ale známej (i když je to trochu jinej model a podstatně menší) a je nadšenej. Nicméně je to stejně jako ze vším v týhle kategorii. Normálně to na telefonu nasazený nemáš a když chceš na něco rychle použít, nemáš šanci - než to nacvakneš, je tygr v čudu....
Rzbynek napsal:
... Zrcadlo asi ne je dosti velké a zase takový fotograf nejsem. Dnes řeším fotky mobilem nebo na kompakt- ale je už nějaký porouchaný. Zvažuji koupi nějaké bezzrcadlovky s vyměným objektivem, vlastního už tady někdo?Ceny jsou v dost velkém rozptylu a nevím co koupit.
...mám a neměnil bych...
Panasonic Lumix DMC GX1 je ultrakompaktní a fotí parádně, viz. TomasTT a jeho příspěvky na dané téma nebo případně dražší GX7.
Já mám Panasonic Lumix DMC G6 neb jsme chtěl hledáček, výklopný zadní panel (byl jsme na něj zvyklý z předchozího Canonu) a grip, aby šel držet i za jízdy.
Zajímavý je nový vodotěsný Nikon, ale je k tomu zatím málo příslušenství a mě né úplně padnul do ruky.
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
[/quote]Osobně ten set na iPhone nemám, má ho ale známej (i když je to trochu jinej model a podstatně menší) a je nadšenej. Nicméně je to stejně jako ze vším v týhle kategorii. Normálně to na telefonu nasazený nemáš a když chceš na něco rychle použít, nemáš šanci - než to nacvakneš, je tygr v čudu....[/quote]
Zkoušel jsem na Iphone toto http://www.ollocl...hone-lens/ fotky dobrý, nasazení je dílem okamžiku..ale...pokud dáš Iphone do nějakýho trochu bytelnějšího futrálu, tak je po vtákách, nasadit to nejde. Nevím jak ten Sony "objektiv", ale předpokládám, že to taky bude stejný problém. Pokud někdo má telefon jen bez pouzdra, tak OK, ale to je zase na cesty trochu nervák, osobní zkušenosti (jeden Iphone utopenej v lijáku a druhej rozštíplej o kámen). Takže tyhle řešení jdou pro naše účely trochu proti sobě a tady je asi místo pro nějakej odolnější kompakt, osobně se mi líbí Nikon AW110. Tahání zrcadlovky na mašině jsem už vzdal před pár lety
GS 1200 R Adventure
Osobně ten set na iPhone nemám, má ho ale známej (i když je to trochu jinej model a podstatně menší) a je nadšenej. Nicméně je to stejně jako ze vším v týhle kategorii. Normálně to na telefonu nasazený nemáš a když chceš na něco rychle použít, nemáš šanci - než to nacvakneš, je tygr v čudu....[/quote]
Zkoušel jsem na Iphone toto http://www.ollocl...hone-lens/ fotky dobrý, nasazení je dílem okamžiku..ale...pokud dáš Iphone do nějakýho trochu bytelnějšího futrálu, tak je po vtákách, nasadit to nejde. Nevím jak ten Sony "objektiv", ale předpokládám, že to taky bude stejný problém. Pokud někdo má telefon jen bez pouzdra, tak OK, ale to je zase na cesty trochu nervák, osobní zkušenosti (jeden Iphone utopenej v lijáku a druhej rozštíplej o kámen). Takže tyhle řešení jdou pro naše účely trochu proti sobě a tady je asi místo pro nějakej odolnější kompakt, osobně se mi líbí Nikon AW110. Tahání zrcadlovky na mašině jsem už vzdal před pár lety[/quote]
U tohoto "objektivu" je fór, ze se nemusí ani nasazovat. Můžeš ho mít v ruce, nebo na stativu atd. Na momentky mi stačí iPhone, ten poslední foťák se povedl :-)
Ale na fotky s atmosférou, krajiny či plánovaný dokument si to dovedu představit. A pro "naklapnuti" na telefon bude ta klipsa asi nastavitelná, kdyz je to použitelné pro různé telefony, takže třeba i s obalem ...... No budu přemýšlet :-)
Upravil parukar dne 26.01.2014 19:50
Rzbynek napsal:
... Zrcadlo asi ne je dosti velké a zase takový fotograf nejsem. Dnes řeším fotky mobilem nebo na kompakt- ale je už nějaký porouchaný. Zvažuji koupi nějaké bezzrcadlovky s vyměným objektivem, vlastního už tady někdo?Ceny jsou v dost velkém rozptylu a nevím co koupit.
...mám a neměnil bych...
Panasonic Lumix DMC GX1 je ultrakompaktní a fotí parádně, viz. TomasTT a jeho příspěvky na dané téma nebo případně dražší GX7.
Já mám Panasonic Lumix DMC G6 neb jsme chtěl hledáček, výklopný zadní panel (byl jsme na něj zvyklý z předchozího Canonu) a grip, aby šel držet i za jízdy.
Zajímavý je nový vodotěsný Nikon, ale je k tomu zatím málo příslušenství a mě né úplně padnul do ruky.
k tomu Nikonu je to neskutecna jebka koupil jsem ho holce protože chtěla fotit pod vodou a podobne paradoxne fota pod vodou docela pekne ale normalni foto krajiny a podobne fakt strasne nedoporucuji ani premyslet o koupi jsou to vyhozene peníze jinak ja mam zkušenost s kompaktem od Panasoniku a opravdu super pouzivaji totiž optiku z laiky a nektere fotky jsou lepsi jak ze zrdcadlovky a pro to motorkarske foceni to opravdu bohate staci