Čau, skládal někdo v poslední době stolní PC, řekněme do cca 10 tisíc? Dřív jsme se v tom orientoval, ale v dnešní době už vím prd co je dobrý. Kdyby byl někdo ochoten pomoct a poradit s výběrem komponent, byl bych vděčen. Jen na okraj pár požadavků: Rychlý start, min 500GB HDD + SSD pro OS, plus bezproblémový chod Photoshopu a občasný střih videa (je mi jasný, že v týhle cenový relaci to nebude, žádnej zázrak, ael všechno lepší než můj současný a stařičký notebook :-)) Dík!
podívej se Paule na toto. Je to z mého pohledu zlatá střední cesta. Co potřebuješ by to mělo zvládat s přehledem a pro náročnější zpracování videa k tomu můžeš dokoupit grafickou kartu, která výkonově pomůže. Pár stovek se dá ušetřit na paměti a discích, ale rozdíl mezi třeba mezi 500Gb a 1T je 200Kč. Dávat tam 4Gb RAMky oproti 8 je taky zanedbatelné. Bohužel deska a procesor jsou to nejdůležitější.
3X napsal:
podívej se Paule na toto. Je to z mého pohledu zlatá střední cesta. Co potřebuješ by to mělo zvládat s přehledem a pro náročnější zpracování videa k tomu můžeš dokoupit grafickou kartu, která výkonově pomůže. Pár stovek se dá ušetřit na paměti a discích, ale rozdíl mezi třeba mezi 500Gb a 1T je 200Kč. Dávat tam 4Gb RAMky oproti 8 je taky zanedbatelné. Bohužel deska a procesor jsou to nejdůležitější.
můžeš vypustit SSD, ještě budeš potřebovat nějakou bednu, jestli ji nemáš.
Rychlé to je dost. Vlastní zkušenost
Dík, ale bohužel vidím jenom prázdnej košík :-/ Jinak nemusí to být striktně 10 tisíc, když to bude 11 tak se nic neděje, jen se nechci rozšoupnout a skončit na 20
Paul napsal:
Čau, skládal někdo v poslední době stolní PC, řekněme do cca 10 tisíc? Dřív jsme se v tom orientoval, ale v dnešní době už vím prd co je dobrý. Kdyby byl někdo ochoten pomoct a poradit s výběrem komponent, byl bych vděčen. Jen na okraj pár požadavků: Rychlý start, min 500GB HDD + SSD pro OS, plus bezproblémový chod Photoshopu a občasný střih videa (je mi jasný, že v týhle cenový relaci to nebude, žádnej zázrak, ael všechno lepší než můj současný a stařičký notebook :-)) Dík!
začínám tak, že si vyberu procesor, k němu desku a od desky a procesoru se tak trochu odvíjejí RAMky. Pak si najdu rozumnou bednu a nakonec nějaké ty zbytečnosti jako DVD aj. Většinou beru domu desku s grafikou a se sloty na rozšíření. Když je třeba, rozšíším. Ovšem většinou jsou to velké oči na začátku a nakonec, když koukám, k čemu se bedna používá, tak by na to stačil mobil s klávesnicí a pořádným monitorem
Tu sestavu si dělám na Alze, ale kolikrát jsem to nakoupil už i jinde. Rozpočet si pohldáš v pohodě. Tu cenu máš s daní a nebo bez daně?
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
par mesicu zpet jsem mel ten stejny pozadavek, ale musim ho vzhledem k jinym prioritam odlozit, ale sestava by mohla byt asi takovato: http://www.czc.cz...n94/seznam
Chtel jsem to taky na obcasny strihani videa protoze muj notas to nedava uz.
Nakonec jsem to vzdy delal v praci...mam dva 22" monitory, i7 Pentium 8mi jadro, 16Gb RAM atd....to uz je jiny kafe oproti tomuhle...
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
Medik napsal:
začínám tak, že si vyberu procesor, k němu desku a od desky a procesoru se tak trochu odvíjejí RAMky. Pak si najdu rozumnou bednu a nakonec nějaké ty zbytečnosti jako DVD aj. Většinou beru domu desku s grafikou a se sloty na rozšíření. Když je třeba, rozšíším. Ovšem většinou jsou to velké oči na začátku a nakonec, když koukám, k čemu se bedna používá, tak by na to stačil mobil s klávesnicí a pořádným monitorem
Tu sestavu si dělám na Alze, ale kolikrát jsem to nakoupil už i jinde. Rozpočet si pohldáš v pohodě. Tu cenu máš s daní a nebo bez daně?
Každopádně doporučuji SSD na systém a programy, nemusí být velké, stačí 64GB, ale ta rychlost je nesrovnatelná. Dokumenty, filmy a fotky můžeš mít na druhém hadru a SSD jen na systém a programy. Do desítky by ses měl vlézt, pokud máš nějaký hardware už doma, monitir, klávesy, maus atd.
2004 - 2013 tyhlety super stroje:
R1150GSA '02, R1200ST '05, R1200GS '08, R1200GS '10
Dej pořádný aspon 180GB SSD. Rychlost je dost závislá na velikosti. Kupoval jsem před rokem Intel 180GB cca za 4500 a dneska je podobné za 3500,- Rychlost notebooku (3roky starý noťas) je úchvatná. Dělám na tom CAD, FEM modely, občas Fotky atd... bootování na plochu s načtením všeho bylo kolem 2,5 až 3 minut. Nyní 30 sec. a to je od poslední instalace windows ten rok co jsem ho kupoval :-) Ty malé jsou poměrně pomalé při zápisu malých souborů atd... mrkni na IOPS a jsi prostě na 1/4 - 1/5 proti těm 180GB+ modelů... I office startuje do vteriny, driv cca 7-8 vterin.... Navíc když máš NAS tak to je zbytečné řešit...
hlavně z SSDček nebrat cokoliv jiného než Intel a Samsung... stačí googlit a uvidíš dost problémů s čímkokiv jiným... OCZ, občas i Kingston a o Transcendech ani nemluvim...
Nicméně asi na video budeš muset trochu připlatit Zrovna to je asi to nejnáročnější co můžeš na pc dělat, tak bych asi moc ve stáji AMD nešátral (ikdyž je fakt, že za rozumný peníz je to slušná sestava) - Intel poskytne ten výkon někde jinde...
Ideální mít nějaké 180GB a udržovat zaplněné kolem půlky... já mám dokonce kolem 1/3 :-) Je blbost kupovat ty nejmenší a jen tak tak vyjít s místem na systém a další software... a všechen temp atd se ti zapisuje na to malé zbývající místo - šíleně se opotřebovává jen těch pár paměťových buněk, co má poměrně nízký počet přepisovacích cyklů...
Upravil HonzaGS-SV dne 12.04.2014 07:16
Pokud chceš něco levnýho tak:
Procesor:
AMD A10-6700 (čtyřjádro 3,7GHz - až 4,3GHz) - navíc pouze s 65W - na tyto parametry super - nebude problém s chlazením - navíc integrovaná grafika má slušný výkon... http://www.alza.c...430295.htm
CDROMku jsem nepoužil snad krom instalace windows (která je dnes USB friendly) snad ani jednou za posledních 5 let..., HDD když je NAS tak stejně nepoužívám (dřív na filmy atd)... Takže dvě komponenty bez kterých se dá vyjít...
Pak to máš Windows, bednu, zdroj takže jsi stejně na 15min... to bych pak zvážil, zda nepřidat ty 3-5 za Intel a slušnou GeForce GTX750. Jsi sice na 20, ale je to PC na střih videa, který by stál 60-80 kdyby to byl notebook
Na SSDčku ale trvám, dělá to 80% svižnosti systému, po které jsem toužil při pohledu na MacOS... Jakmile zkusíš SSD budeš si nadávat, žes nepřešel dřív...
Jinak koukám, že na CZC bys asi ušetřil ještě tak tři stovky proti alze, navíc nabízí sestavení pc zdarma...
Poslední poznámka: Pokud chceš PC super tiché tak doporučím ventilátory NOCTUA - někdy mám problém poznat, zda je PC zapnuté nebo ne... Opravdu neuvěřitelně tiché a přitom mají gigantické průtoky vzduchu...
Upravil HonzaGS-SV dne 12.04.2014 07:53
vojta napsal:
par mesicu zpet jsem mel ten stejny pozadavek, ale musim ho vzhledem k jinym prioritam odlozit, ale sestava by mohla byt asi takovato: http://www.czc.cz...n94/seznam
vojto neber to zle, ale tohle je docela peklosoustava, do toho bych na video nešel
@ Paul:
s tím SSD je to naprostá pravda. určitě ber větší a malej ti rychle odejde. ber to tak že jen systém má 40gb, který stojí a jen zbylých 20 gb se ti přepisuje -> za 2 roky je po něm. taky bych nešel do procesoru AMD. poměr cena/výkon je asi nejlepší u i5. ta GTX750 je za tu cenu špičková. a vyhni se ramkám ADATA, býbají s nimi problémy.
přeju úspěšný nákup
souhlas ADATA ne, potom co mě zklamala jejich paměťovka na dovolené v zrcadlovce už nikdy... AMD říkám, jde o to kolik do toho dáš... pokud připlatíš dvojku tak bude nějaká i5, která bude slušnější...
ta GTX 750 je super... výkon o 50% vyšší proti top modelům co byli dva roky zpátky a ale se spotřebou low-endu... (nižší zahřívání, stabilita, nižší teplota ve skříni) - navíc za cenu nižší / střední třídy...
Diky za rady, doma na to kouknu. Jinak SSD znám mám ho v notebooku a je to jedinej důvod proč je ještě pořád alespoň trochu použitelnej. Jinak to video berte vážně okrajově, ani jsem to tam neměl psát, stříhal jsem i na starým notebooku se zastaralým dvou jádrem 1,6Ghz, takže cokoliv bude pokrok
HonzaGS-SV napsal:
mno okrajově, za rok koupíš GoPro 3+ nebo 4... a pak co? Budeš mít PC kde na tom nepůjde stříhat...
Tohle mě netrápí. Nepředpokládám, že bych měnil GoPro co mám doma a i kdyby tak na střih videa máme doma výkonnější počítač, tenhle chci na byt do Prahy takže maximálně na kratší klipy a to se bude dát zvládnout.
vojta napsal:
vojto neber to zle, ale tohle je docela peklosoustava, do toho bych na video nešel
@ Paul:
s tím SSD je to naprostá pravda. určitě ber větší a malej ti rychle odejde. ber to tak že jen systém má 40gb, který stojí a jen zbylých 20 gb se ti přepisuje -> za 2 roky je po něm. taky bych nešel do procesoru AMD. poměr cena/výkon je asi nejlepší u i5. ta GTX750 je za tu cenu špičková. a vyhni se ramkám ADATA, býbají s nimi problémy.
přeju úspěšný nákup
Jasně, že 64GB je málo, já sám mám 256 SSD, ale s těma financema, co má, na něho asi nedosáhne
2004 - 2013 tyhlety super stroje:
R1150GSA '02, R1200ST '05, R1200GS '08, R1200GS '10
HonzaGS-SV napsal:
Procesor:
AMD A10-6700 (čtyřjádro 3,7GHz - až 4,3GHz) - navíc pouze s 65W - na tyto parametry super - nebude problém s chlazením - navíc integrovaná grafika má slušný výkon... http://www.alza.c...430295.htm
Tak to vypadá zhruba na tuhle sestavu. Nějakej tip na zdroj, který by tomu stačil a hlavně byl tichý (přibude tam ještě 1TB WD Blue disk) a popřípadě i nějaký solidní case?
Díky moc
Upravil Paul dne 15.04.2014 19:42
HonzaGS-SV napsal:
Procesor:
Tak to vypadá zhruba na tuhle sestavu. Nějakej tip na zdroj, který by tomu stačil a hlavně byl tichý (přibude tam ještě 1TB WD Blue disk) a popřípadě i nějaký solidní case?
Díky moc
Pavle, budeš z toho AMD zklamaný a to fakt hodně. Pokud bereš pouze papírové parametry vs. cena k Intelu, tak to vypadá dobře, ale v testech rychlosti je to propadák. Ve srovnání třeba s i5 3330 nebo 3340, které jsem ti doporučil, při rozdílu pouhých 800,-kč v ceně je rozdíl rychlosti značný v neprospěch AMD!