Mam problem s bohatostou zmesi na mojej GS 1150 2002. Mam najazdenych cesrstvych 120 000 km (natocil som to slavnostne cez vikend na Motoraj Rallye)
Takze z vyfuku ide tmavy dym, cely vyfuk, nosic pripadne kufre su zacmudene. Spotreba je vyssia ako som zvyknuty, cez 6 l/100 km. Riesili sme to uz v servise, vsetko premarali a nic. Pripojili sme Touratech zazrak co vycita chyby a problem bol len v snimaci natocenia skrtiacej klapky, nastavili sme to na rovnaku hodnotu ako mala ina GS. Teraz uz riadiaca jednotka nehlasi ziadne chyby.
Skontrolovali sme:
* vstrekovace, vycistene, striekaju pekne
* vstrekovaci tlak odmerany rovne 3 BAR
* vzduchovy filter, tesnosti netesnosti sania
* co neviem presne ako pomerat hodnoty na lambda sonde a ako zistit ked je nieco zle, ale pokial viem tam by sa to nemalo az takto rapidne prejavovat. Lambda robi len mensie korekcie.
Podozrenie ako to vzniklo:
Tohto roku mi na Erzbergu do zaparkovanej GS nacuval stvorkolkar, kolesom trafil presne vstrekovac na lavom valci kde je aj senzor skrtiacej klapky, mam na nom vsak hlinikovy kryt takze to nerozbil.
Motor odvtedy siel trochu divne - viac vibroval. Odjazdil som s tym celu sezonu, Transorientale a ine jazdy. Vsimol som si narast spotreby a zacmudeny vyfuk. Ked sa poriadne prida ide z vyfuku cierny dym, nieje to olej, ten nemizne spotreba oleja je v normale. Aj podla smradu je jasne ze je to bohate. Okrem toho pravdepodobne po ataku na erzberku ma lava skrtiaca klapka dost velku volu, vsetci vieme ako dokazu tie klapky skakat a klepat, ale tato moja je na tom teraz asi trochu horsie. Moze to byt mozna pricina?
Takze viete niekto poradit? nemali ste podobny problem? Palivo davkuje vstrekovanie, ako a cim sa nastavuje bohatost zmesi? Co mohlo pripadne odist a ako zistit ze sa tak stalo? Co a ako zmerat na lambda sonde? Ako zistit ze odisla?
Pravděpodobně ti odešla lambda. Napsal jsem o tom článek, ale Miloš ho furt nezveřejnil pro vás. Nevim proč. Každopádně lambda sonda udělá se spotřebou divy. (Octavia 1,6l vyletí až na 40l/100km)Já po výměně sondy klesnul se spotřebou o 3/4 litru. Bezpečně ji zjistíš na emisích. BMW má naprosto shodný parametry jako kterýkoli řízený auto. Jinak ji změříš na dvou bílích kabelech a to tak, že na ně dáš voltmetr při zapojené sondě a musí neustále kolísat mezi 0 až 1 voltem. Né míň, ne víc a nesmí stát.
BMW R 1150 GS kombi
MERCEDES Benz 123 240 TD kombi
TRABANT 601 kombi
AUDI A6 2.5TDi Quattro Kombi
Takto vypadala lambda když jsem ji rozřezal. Praskla keramika. Vyšroubuj ji, chytni za pdložku aby ti nehrkala a když uslyšíš furt hrkání, tak je to jasný.
Cycli přiložený následující obrázek:
[54.87Kb]
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
Jinak v tom článku mám napsaný i hodnoty na emisích před opravou a po opravě bez katu (Y svod). S katem jsem to ještě nestihl, ale to se musíš vejít do povolených mezí.
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
Jo a jinak bohatou směs samosebou nenastavíš. Od toho tam je jednotka. Ta ji furt dorovnává k jedný. Samosebou ve spolupráci s lambdou.
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
Jsou tam v tom článku i ceny a objednací čísla sond. Napíšu Milošoj at to zveřejní a ráno to tady snad bude a dám odkaz.
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
Jo a shodou okolností se mě to stalo u Košic, tak tam máte asi nějaký zakletý místo na ty sondy. Teda jestki to budeš mít sondou.
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
O lambdě mi vyprávějte .Když mi odešla do věčných lovišť,stoupla spotřeba na "krásných" 11L/100km a při diagnostice se nijak špatně neprojevovala.Motor šel nepravidelně a na volnoběh občas skoro chcípnul.Novou jsem kupoval přímo u Bosche a i s prací vyšla na nějakých 2600kč.
Tak článek je zveřejněn na první stránce a nebo pak je ve "Sborníku závad".
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
No takže bol som sa poradiť a pozháňať. Najlacnejšia štvorvývodová sonda je z feldy a stojí 1800 Sk. Takže pohoda. Je tam len iný konektor a dĺžka kábla takže to je jediné čo treba prispôsobiť, je to lambda Bosh. V podstate sú všetky sondy rovnaké, závit aj konštrukcia a funkcia. Rozdiel je len v dĺžke káblu a konektore na konci a podľa toho potom aj cena. ;-) Na mercedes 10 litrov, na VW za 5 a na feldu za 1800 :-)
No takže som dnes vymenil Lambda sondu. Z Felicie v autodieloch za 1598 Sk. Po namontovaní (museli sme upraviť len kabeláž) sme na nej dokázali už namerať hodnoty. Simulovali sme bohatú aj chudobnú zmes a všetko meralo správne. Rozhodne tá stará nedávala žiadne impulzy... Určite je dobre že je vymenená. Na spotrebe uvidím či sa to polepšilo a tiež či už nebude výfuk od sadzí...
Dám rozhodne vedieť.
Awia
Jazdim hlavne adventure turistiku na GS
Problém zo zmesou sa naťahoval, kúpil som použité sacie klapky na ebay z cca 35 000 km. Tie moje boli po 125 000 km vyklepané a salo to falošný vzduch, klepalo ako traktor.
Teraz po montáži ten motor nespoznávam. Či sa upravila spotreba a bohatosť sa ešte len uvidí. Zajtra odchádzam na Erzberg tak tam to asi nezistím...
Saze z výfuku, velká spotřeba, divný chod motoru, ukrutné emise (CO kolem 10). Nedávno jsem to spravoval. Je to seřízením potenciometru.
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
zdravim. pred par dnami som kupil 1150gs. motorka mi nesla tak som musel menit palivovy filter a bola voda v nadrzi. chcel by som to cele nastavit. viete niekto poradit ako na to? normalne motorky viem. ale toto je vstrekovanie a je to cele ine a volnobezne otacky mam 1400 co sa mi zda vela. vie niekto poradit kde sa da nasjt daky navod na to?
vopred dakujem
xNOKIAx napsal:
zdravim. pred par dnami som kupil 1150gs. motorka mi nesla tak som musel menit palivovy filter a bola voda v nadrzi. chcel by som to cele nastavit. viete niekto poradit ako na to? normalne motorky viem. ale toto je vstrekovanie a je to cele ine a volnobezne otacky mam 1400 co sa mi zda vela. vie niekto poradit kde sa da nasjt daky navod na to?
vopred dakujem