Bohužel ne vždy jsou zprávy od cestovatelů jen veselé a pozitivní. Dneska přišla jedna moc smutná - australané Tanya a Dean Griffioenovi, kteří byli tři měsíce na cestě kolem světa na BMW 1200GSA, zemřeli po tragické nehodě v Ugandě. Podle všech informací došlo ke kolizi s automobilem, po které oba cestovatelé (33 a 34 let) zemřeli nedaleko města Mubende.
Dvojice měla za sebou již poměrně dobrodružnou cestu po Namibii, Botswaně, Zimbabwe, Malawi a Zambii. Je to velmi smutné a myslíme si, že bez ohledu na to, kdo jezdí na jaké motorce a do jakých částí světa, tak takové zprávy nevidí rád. Bohužel cestování na motocyklech v zemích, kde život osla má větší cenu než život lidí, je velmi rizikové. Tanya a Dean zemřeli při tom, co je bavilo a čím právě žili. Jejich blog byl plný nadšení z cesty, užívali si to a je to moc smutný osud, který je potkal. I když jsme je neznali, věnujte jim malou chvilku. Byli to motorkáři, cestovatelé - lidé jako my. Bavilo je to samé co baví nás - cestování na motorkách.
Vypravel mi o nich kluk co sem se s nim potkal v guesthousu v Kyrgystanu. Je to smutny co jinyho k tomu dodat. Bohuzel nemeli stesti jako ja.
Upravil omar71 dne 05.11.2014 16:44
Před pár lety jsem četl článek o ježdění v zemích jako je Uganda - psali že to je jako hrát ruskou ruletu s pistolí. Někdo dojede, někdo nedojede. Svého času tam měl havárku tuším i Martin Malec, na své první cestě z Prahy do JAR. Měl štěstí..
Lidi v Ugandě jsou fajn, jsou milí, pozorní a mají spoustu času... ale jen do momentu, než si sednou za volant. V tom momentu se nich stávají šílenci. Arogantní šílenci. V Ugandě neplatí žádné dopravní předpisy - existují ale nikdo se tím neřídí a nikdo je ani nevyžaduje. Nikdo nechce jet za druhým autem. Pokud to jde, tak se předjíždí. Všude a pořád. V Kampale ještě dodržují třeba jízdní pruhy a směry ale jinde se jezdí jak koho napadne. Někdo vlevo, někdo vpravo. Často jak vlevo tak vpravo. Uhýbá ten, kdo má slabší nervy. Největší zábavou majitelů velkých pickupů Isuzu a Mitsubushi je těsné míjení. Čím blíž, tím větší vzrušení. Kdo dokáže předjet nebo minout jiné auto jen o centimetry, je borec. Jen blázen by se díval do levého zpětného zrcátka. Je potřeba se dívat kdo předjíždí zprava, kdo zleva a kdo vyjíždí na cestu v protisměru. Pořád. Neustále. Ani na vteřinu se nesmí člověk uklimbat. Semafory všichni ignorují, blikačky se nepoužívají. Zásadní je houkačka. Nikdo v noci nesvítí a nadpoloviční většina řidičů řídí opilá. Ne pod vlivem, prostě opilá. Když někdo přejede nějaké zvíře, tak se zásadně nezastavuje. Dopravní nehody se neřeší. Když máš výčitky svědomí, nahlásíš za pár dnů (třeba doma) že jsi cestou srazil ovci. Asi.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Takovehle zpravy me vzdy odrovnaji. Jsou chvile kdy premyslim zda na to vubec jeste nekdy sednu. Pred dovolenou v rumunsku se mi zabil spoluzak na moto - dva roky jsme se domlouvali ze az dojedu do meho rodneho mesta tak dame jizdu. Nestihl jsem to o tyden.
Vzdy je smutne kdyz nekdo umre takhle tragicky. Soucitim s pozustalymi.
Smutné
Poslal jsem letos motorku do škarpy i s batůžkem a je to blbý pocit koukat jestli je celá. Fakt blbý.
Naštěstí nám padla dobrá karta.
V mém případě byl batůžek úplně OK a já celkem taky.
Oni si vytáhli jinou kartu.
Takže čest všem ohleduplným motorkářům, kteří si vytáhli černého petra.
Pája
Je to smutný příběh a bohužel není jediný.Většinou jezdíme,tak abychom se vrátili i domů.Ne všichni mají to štěstí,že se jim to povede a to mohou jezdit bezpečně jak jen to jde.Náhoda,nebo někdo nezodpovědný ukončí život,nebo životy našich kolegů a leckdy i kamarádů.Čest jejich památce a jezděme opatrně a tak,aby jsme vždy dojeli zase domů.
.
Opravdu nechci byt cinik,ale tak to proste je.
Toto riziko si tahneme s sebou vsichni.
Kamaradovi kdyz se narodilo dite batuzek uz za sebe nevzal a bohu dik dobre udelal
...nesmysl, mohl je někdo přejet třeba na chodníku....
Bláboly o tom, kterak si člověk po dětech na moto nesedne jsou úplně mimo mísu, někdo vás může zabít v autě, jako pěší nebo na vás spadne led ze střechy....
Je to smutné, ale zabít se člověk může na kole, na lyžích, na bruslích, při potápění, atd....to by člověk nesměl opustit byt, nic by si neužil a umřel na rakovinu...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."