Ahoj, nevím jestli se nepletu, ale u těchto kol nejde o klasické centrování, kdy vyrovnáváš ráfek jako u jízdního kola, aby neházel do stran ani nahoru dolů. Jestli se neuvádí někde jen utahovací moment drátů a utahování stejnoměrně proti sobě. Nedovedu si představit nějak se při centrování přetahovat ze strany na stranu s takto silným ráfkem. ( základem asi bude rovný nenakopnutý ráfek)
Ale opakuji, třeba se pletu. Ty to ale určitě někde v manuálech najdeš.
Upravil bmwivo dne 25.03.2015 08:56
Ivoš.
Kdybych to umel tak si to udelam. Popisu mou situaci. Mel jsem koplej rafek trefil jsem diru. Rikam si ok koupil jsem novej rafek nove dva draty kolo zul a dopravil do Kladna. Doposud ok.
kolo melo byt hotove minulou stredu nebylo. Kolega mi ho vyzvedaval vcera opet nebylo tak dnes rano ze se muze stavit. Privezl kolo a ted to prislo. Novej rafek odrenej . Draty ktery jsem chtel vymenit a dodal dva nove nevymeneny a draty nevraceny a jako perlicka je opacne namontovanej krouzek ABS tudiz taky krivej kdyz nepocitam ze srouby jsou jak po kladivu. A jako perlicka je to ze kdyz jsem to kolo dal na vyvazovacku abych dovazil ventil tak rafek hazi jak kdyby ho nikdy nikdo necentroval, ten koplej nehazel.
Dělal jsem to. I koplej ráfek, ale ten se musel rozplést a rovnat pod lisem, což je porod a moc to nejde. Hlavně ohyb do stran. Pak znovu vyplést. Pokud ale myslíš, že to vycentruješ jako u jízdního kola tak tenhle křížovej výplet nelze. Navíc ráfek je brutálně tuhej a pružnej. Pokud bys chtěl musel bys to přivézt nebo poslat. Ale zázraky s výpletem dělat nejdou. Zvládl jsem jeden zmrvenej udělat, že měl rozkmit do 1,6mm (teď už to nevím jistě, ale tak nějak to asi bylo) a kluk psal, že to při jízdě necejtí.
To zamrzí. Nevim jak zvládnul podrápat ráfek. Tady se zasouvají dráty z ráfku do náby a není to čím teda škrábnout. Opačně bych to chápal. Občas s tím u klasických motoráfků bojuju. Hlavně když daj lidi novej nebo lakovanej komaxitem (to je nejhorší možnost, komax je k.u.r.v.a), tak mám depku aby mě někdo nerozbil hubu.
Zdeňka ti můžu doporučit, centroval mi 21" ráfek. Super přístup, kvalita práce, komunikace a nestáhne tě z kůže... až to rozdejchas tak se neboj mu to poslat, na Zdeňka je spoleh.
V Radotíně. Nevím proč ale nějak neběhaj Webovky. Jinak normálně šlapou.
Pro jistotu se poptej lidí co znáš a jsou z Radotína (TT Milan Enduroškola -))) )
V Radotíně. Nevím proč ale nějak neběhaj Webovky. Jinak normálně šlapou.
Pro jistotu se poptej lidí co znáš a jsou z Radotína (TT Milan Enduroškola -))) )
Wan-Chuan
KRLESS!!!
no tak Pepa je klasika ani jsem netusil ze dela i na moto.
Změříš šířku ráfku, změříš šířku středu (bez kotoučů, v místě kde jsou přišroubovaný). Tyhle dva rozměry odečteš a vydělíš dvěma. Vyjde ti velikost podložek, kterýma vypodložíš ráfek v ležatý poloze na té rovné desce a střed kola položíš na desku bez podložení (ráfek je teď proti středu kola na obě strany stejně)
Změříš si vnitřní průměr ráfku (na kraji ne uprostřed) potom změříš průměr středu kola (mezi uchycením kotoučů) a zase rozměry odešteš a vydělíš dvěma. Vyjdou ti vymezovací podložky ráfek versus střed kola. Těhle podložek si udělej více.
Nandáš všechny podložky kolem středu na obou stranách ráfku a začneš vyplítat. Až budeš mít všechny dráty na místě, tak je decentně dotáhneš rukou - všechny stejně (furt musíš mít ty podložky na místě a ráfek musí ležet na té desce.
Potom kolo hodíš na osičku a začneš po kousíčkách dotahovat niple (jak víš jsou torxový, tak si udělej značku na střed kola.
Dotahovat niple musíš nejprv jednu stranu drát po drátu o stejnou otáčku a pak druhou srtanu o stejnou otáčku až do chvíle, kdy se ti bude zdát, že jsou dotažený akorát.
Takhle jsem to udělal já, trvalo mi to hodinku a už na kole jezdím tři sezony. Na kolo při vyvažování lepím max 30g.
Mozna ty rafky zacali vyrabet gumovy...zkousel sem vyplest kolo, novy rafek aji spice.podotahovat dvouma prstama to trochu brnkalo akorat ve svaru.jak sem zacal dotahovat, samo ze 3 body pak pootocit zase 3 body tak se to kurvilo cimdal vic.jakz takz sem to udelal na 0,5 cm. Hodil sem to do kyjova motoservisu tam to meli 2 dny a prej to nende.tak dalsi kolega vyplitac a taky nic.. pak sem to zas popovoloval a znovu a znovu a znovu...a nic. Uz su steho magor, asi fakt naprt rafek.nevim.
Kupredu spatki ni krok...