Abych neplevelil vlákno o focení, založím nové. O kamerách na motorku tu už někde vlákno je, ale tady nejde jen o filmování z motorky.
Už jsem psal, že mám novou hračku a k ní i odolný kufr, ve kterém se dá vozit i na motorce. Do Rumunska to asi tahat nebudu pokud nepojede doprovodné auto, ale na kratší akce, proč ne...
Další co používám, je odolný Nikon AW100 a k Vánocům jsme s Drákulkou dostali GoPro 4 Hero Black, už nám k němu chybí jen "prodloužená ruka":-).
Ivan přiložený následující obrázek:
To mě zajímá
Napiš něco o tom,prosím tě.Proč sis vybral zrovna tuto,jak je to velký v kufru atd... Dík
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
ADV ONE - to je pořádná mašina, co to je?
Mr GS - celý život létám ultralajty, teď už minimálně. Taky jsem trochu modelařil. Bydlím na konci vesnice, tak jsem si řekl, že by nebyl špatný model s kamerou, abych se na naši vísku kouknul zase shora. Nedávno proběhla médii informace o motoexpedici Cestou necestou a havárii a byla tam i zmínka o dronu. Tak jsem začal hledat a našel stránky jednoho potřeštěného nadšence, který používá koptéry řady Phantom. Hledal jsem i jiné, ale stále mne to vracelo k Phantomu, který v modelu Phantom 2 Vision+ nabízí jednoduché kompletní řešení. Chvilku jsem přemýšlel i o modelu, na který lze zavěsit GoPro, ale je to trochu složitější a tohle je jen lehce méně obrazově kvalitní, ale v podstatě dodávka na klíč. Několik týdnů jsem strávil na fóru rcmania a ujasnil jsem si co chci.
Phantom má mezi protilehlými motory 35 cm, s vrtulemi skoro 60 cm. U vysílačky je i zesilovač Wi-Fi kvůli komunikaci mezi telefonem a kamerou. Telefon je v držáku na vysílačce a sleduješ na něm jak obraz z kamery v reálném čase (vlastně ani model nemusíš vidět a řídíš podle obrazu na telefonu, jako když sedíš v kabině letadla). Na telefonu jsou i informace o vzdálenosti, výšce, rychlosti, počtu satelitů GPS atd. a můžeš na něm plně nastavovat a ovládat kameru. Kamera je na 3-osém odpruženém držáku (gimballu), sama se stabilizuje ve 3 osách, takže na obrazu nevidíš cukání koptéry, na vysílačce se ovládá jen její sklon, do stran se otáčí s koptérou. Koptéra je stabilizována pomocí kompasu, gyroskop, barometru, ale i GPS, takže po puštění ovladačů visí na místě i ve větru, GPS prostě drží výšku a souřadnice. GPS slouží i k plánování trasy letu, sama odstartuje, prolétne body, které jsi naprogramoval (na telefonu pomocí mapy), navíc ve výšce, kterou jsi zadal, vrátí se domů a přistane. A GPS slouží i pro automatický návrat při ztrátě signálu, poklesu baterky atd., těch situací je víc, třeba i ta, že koptéru prostě nevidíš, nepoznáváš na telefonu místo kde zrovna letí atd., pak buď automaticky nebo na Tvůj pokyn přeruší let a vrátí se na místo startu a přistane. Vždy můžeš řízení opět vřevzít, pokud chceš, snad s vyjímkou automatického návrat kvůli slabé baterce v koptéře. Ona vyhodnocuje výšku, vzdálenost, vítr atd. a když usoudí, že by se už nemusela stihnout vrátit domů, vykašle se na Tebe a frčí domů, kde přistane. Umí toho poměrně dost, ale já se s tím teprve seznamuji.
Nabíjím už poslední baterku v zesilovači Wi-Fi. I když mám problém rozpoznat zelenou LED, byl tady soused Zámek (1150GSA) a dali jsme pár tatranských čajů. Dnes jsem v PC všechno zkontroloval (mj. nastavil limity výšky a vzdálenosti, takový válec v prostoru, ze kterého by Phantom neměl vyletět) a propojil kameru s telefonem, vše vypadá OK, tak už jen aby přestalo foukat...
Zadejte na youtube "dji phantom 2 vision plus", je tam toho spousta.
Ivan přiložený následující obrázek:
Umito i to ze pojedes na moto a ono te to bude sledovat z nastavene vzdalenosti ? Nebo teda sledovat vysilac kterej budes mit nekde na moto. Dik
Upravil omar71 dne 02.04.2015 23:26
Phantom má určitě funkci Dynamický Homepoint pro případ aktivace návratu na místo startu, když se mezitím "pilot" přesunul. Je k tomu třeba jen puštěná GPS na telefonu. Třeba by to šlo použít.
Ale myslím, že Follow Me není k filmování ideální, navíc by bylo třeba se koptéře stejně přizpůsobit rychlostí atd. Pro opravdu pěkné záběry bude lepší koptéru řídit, vidět co zabírá, komponovat, přibližovat atd. a to může třeba spolujezdec na točené motorce nebo někdo z druhé motorky mimo záběr. A nebo se dá koptéra pověsit nad silnici a jezdit pod ní, pak ji nikdo řídit nemusí.
ale ono to sledovani prece musi fungovat i kdyz jede motorka rychleji, navic kdyz potrebujes mit zaber a nemas nikoho kdo by ti ji ridil, je to myslim idealni zpusob.
Potom teda nastavit waypointy a projet se zaberem. Vychazim porad ze situace, kdy nemas nikoho kdo te bude tocit, coz je pro me zasadni.
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
Ivane, jen doporučuji se pozeptat na pojistku na drona ...četl jsem článek, že se tím už nějaké pojišťovny začaly zabývat.......aby jsi neměl oči pro pláč, když přijdeš nešikovností nebo nešťastnou náhodou o dárek......
jinak samozřejmě je to zajímavá hračka, která se začíná využívat i nejen na hraní, ale i na záchranné účely (viz. Vrbětice a muniční sklady) ...ale i díky využívání GPS k dozorování staveb apod.
mencas - nebyl to dárek.... Trochu o ojistce uvažuji, na druhou stranu, nemám pojištěné GS ani foťák ani notebook, mobil či dalšívěci. Je fakt, že u koptéry by to nemuselo stát moc. Ona snad ještě nikomu nespadla tak, že by nešla opravit, pár jich sice ulétlo, ale přičítám to lidskému faktoru, špatnému nastavení, lenosti nastudovat manuál atd. Ale za úvahu to stojí, uvidíme, díky za upozornění.
Vojta - je to mínus ale pro mne asi ne zásadní, tohle je dost specifická situace a dá se obejít s lepším výsledkem. Taky nevím jak to funguje u jiných modelů, jestli letí koptéra za člověkem jako pejsek. Jak daleko za ním? Nebo může letět i vedle něj či před ním? Phantomy mají zase jiné přednosti oproti konkurenci a je možné, že tahle funkce bude předmětem nějaké aktualizace. Ale uznávám, dát to tam mohli hned.
Upravil Ivan dne 03.04.2015 11:49
Tak tady jedno video z Thajska, odkud jsme se před třemi týdny vrátili :-) Jinak většina videa točena na Nokia Lumia 925, další scény občas na GoPro Hero 2 se selfie teleskopickou tyčí SP Gadgets a v neposlední řade asi tak 5 záběrů zrcadlovkou Canon EOS 550 D:
Moc pěkný sestřih, Thajsko musí být super. Tu teleskopickou tyčku musím mít, na většině záběrů mi ani v první chvíli nedošlo, že ji držíte v ruce a vypadá to, že vás točí někdo jiný:-).
Tohle je taky Thajsko, bohužel ne moje, narazil jsem na něj když jsem hledal videa točená koptérami.:
https://www.youtube.com/v/KloKoiAdzpM
hezky sestrih, mas body za delku, uz kdyz se oteviralo jsem si rikal, at to nema vic jak 5 minut skoda jen ze je hodne zaberu dost roztresena...
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
Délka byl od začátku záměr. Nikdo neudrží pozornost déle jak 5-8 minut... a když příjde návštěva tak je to zkouknutelné... Jinak roztřesení dělá hlavně optická stabilizace Lumie... (resp. takové škubání a jako náklánění obrazu) U videí to prostě dělá víc škody než užitku... na video je prostě pořád iPhone bezkonkurenční...
Jinak tyčka od SP Gadgets je sice drahá ale asi jako jediná je dost robustní, dá se zaaretovat v kterékoliv pozici a opravdu zajistí kameru (ty levnější obyč teleskopy se pod váhou kamery převáží a protočí kameru dolů...)
Upravil HonzaGS-SV dne 03.04.2015 14:56