1 l vody, 1/2 l kyselé smetany, 300 g brambor, 200 g čerstvých hub (nebo 20 g předem namočených sušených),
menší cibuli, 80 g rostlinného tuku, 3 vejce, navršenou lžíci hrubé mouky, sůl, kmín, bobkový list, kopr, ocet
Jak na to
Pokrájené brambory uvaříme téměř doměkka s kmínem, solí a cibulí. Přilijeme mouku rozmíchanou ve smetaně. Přidáme houby podušené se solí a kmínem,
bobkový list a sekaný kopr. Polévku přivedeme k varu a postupně do ní vyklepneme vejce. Dokyselíme octem podle chuti.
Moje rada: Vejce uvaříme zvlášť, rozkrájíme je na plátky a vložíme do hotové polévky. Ještě lepší je připravit na másle smaženici a tu pak po lžičkách přidat do polévky.
Dobrou chuť
Robert přiložený následující obrázek:
[39.59Kb]
Upravil Robert dne 17.11.2008 00:38
Asfalt nic moc, offroad sehr gutt und super.
..a konečně se k tomu možu vyjádřit i já..... hoši, ale inak já su takzvaný "nevařič" takže papám všecko ještě za sirova, takže navařte upečte a já su tam jako na koni, protože "kde se dobře vaří, tam se Menšovi dobře daří"
bude to GS 1XXX velebnosti...jen nevím kdy......
Vánoce se blíží a tak jistě neuškodí .......................JAK NA KAPRA
Rybu omráčíme úderem tupým předmětem za hlavu a ihned jí ostrým nožem přerušíme žábry, aby vykrvácela. K žábrám vede přímo od srdce nejsilnější tepna, její přerušení je nejúčinnější a nejrychlejší způsob usmrcení. Tak získáme nezakrvavenou svalovinu a čisté vnitřnosti.
Rybí kůže patří k rybě
Poté zbavíme rybu šupin. Postupujeme od ocasu k hlavě a čím tupějším nástrojem to děláme, tím to jde lépe – teprve na dočištění použijeme nůž. Někdo rybu neškrábe, ale stahuje z kůže. Zbavuje se však cenných látek a vitaminů. Ke stažení lze použít kleště: Jednou rukou jimi kůži stahujete směrem od břicha vzhůru či obráceně, palcem druhé ruky kůži uvolňujete.
Břicho očištěné ryby otevřeme krátkým nožem od řitního otvoru směrem k hlavě. Použijeme-li dlouhý š****tý nůž, riskujeme poškození žlučníku. Srostlé kůstky břišních ploutví nejlépe přestříhneme zahradnickými nůžkami. Odstřihneme jimi i ploutve (můžeme je však klidně ponechat, pečené či smažené jsou výborné).
Pak odzadu sáhneme rukou do ryby a vyvalíme vnitřnosti. Abychom je mohli celé vyndat, musíme prsty přeštípnout jícen, za nějž drží u zadní části hlavy. Jícen nikdy neodřezáváme nožem! To je nejlepší způsob, jak poškodit ústí žlučníku a vyteklou žlučí celou rybu zcela znehodnotit.
Z vnitřností nejprve vyjmeme jikry nebo mlíčí, pak odstraníme měchýř a poté opatrně odtrhneme od střeva celý žlučník. Potom už bez obav vybereme ze střev játra a slezinu, vnitřnosti omyjeme (jikry velmi zlehka, aby je voda neodplavila) a uložíme je do chladu.
Důležité: Rybu porcujeme a jinak připravujme zásadně na opláchnutém prkénku. Suché dřevo totiž saje šťávu z masa.
Nakonec od trupu kapra oddělíme hlavu, a to prostým rovným řezem, pokud z ní budeme vařit polévku a maso z hlavy tedy použijeme do ní. V opačném případě se snažíme hlavu odříznout obloukovitě tak, aby na ní nezbylo maso vlastně žádné.
Důkladně omytý trup kapra ostrým nožem nařežeme na podkovy a teprve ty pak rozřízneme na jednotlivé řízky. Podkůvky z ocasní části necháme vcelku.
Robert přiložený následující obrázek:
[39.04Kb]
Asfalt nic moc, offroad sehr gutt und super.
mencas napsal:
..a konečně se k tomu možu vyjádřit i já..... hoši, ale inak já su takzvaný "nevařič" takže papám všecko ještě za sirova, takže navařte upečte a já su tam jako na koni, protože "kde se dobře vaří, tam se Menšovi dobře daří"
.......A MÁM PRVNÍ ÚLOVEK.......
Nazdar ty ne BMW GS motorkáři co seš na BMW GS moto fóru.
Tak pokud nám neporadíš jak se opravuje kardan tak ti tu napíšu recept na něco dobrého ale nedovařeného.
Tak tady jenom pro tebe něco úplně SPECIÁLNÍHO...................................................................................
Při domácí výrobě suši můžeme popustit uzdu fantazii. Dbáme na to, aby suroviny, zejména ryby, které používáme syrové, byly čerstvé. K přípravě japonského suši potřebujeme originální suroviny, které jsou k mání ve specializovaných prodejnách. Nabízejí tu i balíček suši pro začátečníky, v němž je vše nezbytné.
Znáte surimi? Určitě ano.
Jsou to ty známé červenobílé válečky, které se prodávají pod názvem krabí maso. S kraby však nemá nic společného, je to vlastně prastará metoda konzervace čerstvých ryb, která se začala používat už před čtyřmi sty léty.
Dnes se surimi vyrábí z čerstvých ryb, které se vykuchají na palubě rybářské lodi, a maso se ihned hluboce zmrazí. Na pevnině se pak maso smíchá s vaječnými bílky, moukou, olejem, solí a přírodními aromatickými látkami, poté se směs uvaří v páře a formuje se do tyčinek.
Surimi můžeme použít za tepla i za studena a také k přípravě suši. Výborné jsou do salátů, do slaných koláčů, na pizzu i jako samostatné jídlo třeba s rýží. Báječné jsou tyčinky zapečené v lístkovém těstě.
Základem pro dobré suši je rýže.
Nejlépe je použít japonskou rýži nishiki nebo hikari, které mají kulatá zrna, jež po uvaření – a to je velmi důležité – jsou lepkavá. Ještě horká rýže se ochucuje speciálním rýžovým octem mitsukan (prodává se i v prášku), který naruší rýžová zrnka, a ta jdou pak lépe tvarovat. Rýži smíšenou s octem nechte vychladnout.
Další nezbytnou potravinou je mořská řasa nori. Mořské řasy Japonci konzumují odjakživa a dobře dělají, protože řasy jsou zdrojem proteinů, vlákniny, vitaminů (A, B, C a E) i minerálů. Řasy také snižují cholesterol a čistí tělo od těžkých kovů.
Suroviny, bez kterých dobré suši nepřipravíte, jsou sójová omáčka s japonským křenem wasabi a zázvor. Jako náplň používáme syrové, ale i vařené ryby a mořské plody – nejoblíbenější jsou losos, tuňák, makrela, krevety, chobotnice či langusty.
Suši je však možné připravit i z hovězího či kuřecího masa a ze zeleniny.
Nezbytnou pomůckou je bambusová podložka, která pomůže suši stočit do správného tvaru.
Pokrm zásadně nesolíme, sójová omáčka i křen wasabi jsou slané dostatečně. Také se nesnažíme naplnit rýži co největším počtem dobrot. Čím jednodušší je složení, tím lépe vynikne chuť. Při balení dbáme především na zajímavou barevnost.
Nejzákladnější druhy sushi
klasické válečky – to je maki,
kornoutky jsou temaki,
plátek ryby volně položený na rýži má název nigiri
Sousta by měla být malá, aby se vešla najednou do úst. Máčíme je ve wasabi, jednotlivá sousta prokládáme plátky nakládaného zázvoru. Čím více wasabi a zázvoru – tím více bude sousto pálit.
Maki
Na stůl rozložíme bambusovou podložku, na ni položíme mírně navlhčenou řasu nori lesklou stranou dolů a rozprostřeme na ni v tenké vrstvě připravenou rýži. Na stranu blíže u sebe položíme po celé délce asi centimetrový proužek ryby, případně zeleniny, zkrátka toho, čím jsme se rozhodli své suši plnit.
Pomocí bambusové podložky pak rolku stáčíme, musíme ji hodně utáhnout, aby se nerozpadla. Hotovou rolku necháme asi čtvrt hodiny odležet, aby do sebe vtáhla vlhkost z rýže a teprve pak ji nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky.
Připravit můžeme i maki naruby – takzvané uramaki, kdy je řasa uvnitř a rýže na povrchu. Pro zajímavější barevnost můžeme rýži obalit třeba v kaviáru.
Maki se surimi
Vařenou rýži rozprostřeme na navlhčenou řasu, potřeme ji sójovou omáčkou s křenem wasabi, na spodní okraj položíme proužky krabích tyčinek, listového špenátu a mrkve a suši zabalíme. Po čtvrthodině závitek nakrájíme na proužky.
Temaki na salátu
Místo mořské řasy můžeme na rýžové kornoutky použít listy čerstvého salátu. Listy přeložíme přes sebe do trojúhelníku a potřeme je trochou wasabi. Na listy položíme rýži a plátky lososa a listy svineme do kornoutku. Nakonec temaki ozdobíme salátem nebo mrkví a citronem nakrájenými na tenké asi šest centimetrů dlouhé proužky. Pokrm servírujeme na malých talířcích a konzumujeme jej tyčinkami nebo rukama.
Nigiri s lososem
Z rýže v navlhčené ruce vytvarujeme hranolek tak, aby uprostřed zůstala malá dutina, která způsobí, že se při skousnutí nigiri samo rozdělí na dvě sousta. Rýži potřeme wasabi omáčkou a přes hranolek položíme lososa nebo krevetu. Pro barevnost můžeme přidat pár plátků ředkviček a proužek zelené papriky.
..............................A já ti přeju dobrou chuť ( bratře motorkáři ).................................
Robert přiložený následující obrázek:
[93.8Kb]
Upravil Robert dne 11.11.2008 09:55
Asfalt nic moc, offroad sehr gutt und super.
seš vedle jak ta jedleprávě ti co ten šrot zvaný bmw nemají,prahnou nejvíc po informacíchna tvýho kapra se.ou
měl bysi jim podat ty správné informace,které je dovedou ke koupi bmwto že někdo nemá bmw,neznamená že miluje kulinářské umjení a určitě není zde na něho zvjedafroberte roberteuvjedom si bude náš čím dál tím víc,páč i ta předražená německá mrdka jde s cenou dolů a bude dostupná všemproto sem ty lidi chodí,INFORMACE,které je vedou ke koupi
..Roberte Roberte, ty kluku ušatý co tě nemá, učit kuchat kapra kucháča- to jsi mezi náma trocha mimo ...protože řezat žábry je "nehumánní" já raději propichuju SRDCE ...a jak vykostit kapra odstranit z něj poslední malé kůstky se dočteš určitě někde na netu ale s tou ZÁKLADNÍ službou co jsi popsal by si ke mně v Práglu nechodili opakovaně kupovat před Vánocama lidi kapra .... a ktomu dalšímu "hnusu" (měl jsem bratra v Japonsku a fotil si tam spousty jídel a do dneška z toho mám trauma) ....já su takový typický čecháček....takže knedlíčky, omáčka od šikovných ruk všecko na všechny způsoby a od volšových ruk ani ukrojený chleba ...převážně u mě platí "správné prase všecko spase" ....a o tom GS....no co není....určitě bude... takže všeho dočasu kamaráde *pissed*
P.S. přesně jak píše bystřickééé....já chtěl dlouhá léta "kladivo" SUZUKI DR BIG 800 ..ale jak jsem začal na doporučení pátrat po BMW GS (došel jsem sem) ...tak to bude moje...a věř, že nejsu takový kam vítr tam plášť ...navíc opravit kardan...hochu kdo je odchovaný na českých moto...navíc má otca, který ho k tomu odmalička vede...nějaký kardan není problém....navíc na cestách není jen kardan co tě može potkat ...BMW GS je pro mě jen otázka paněz né schopností v opravách příteli
Upravil mencas dne 10.11.2008 21:11
bude to GS 1XXX velebnosti...jen nevím kdy......
No nevím Roberte, nějak se nemůžu zbavit dojmu, že máš nějaký komplex... asi méněcennosti...
Kdybys místo toho nesmyslného tlachání radši sednul na moto a jel si provětrat hlavu, udělal bys lépe a možná bys tady nepsal takový hovadiny...
Ale proti gustu...
edit: měl jsem spíše asi napsat komplex nadřazenosti - já mám BMW a kdo je víc...
No tak Roberte, nevím nač to tak hrotit... taky momentálně nemám BMW , ale jednou si ho snad pořídím jako druhou motorku na cestování... ale jsem tu rád a dozvím se tu spoustu zajímavých věcí, které se mi budou hodit. A až se sejdeme na akcích typu Motoráj rallye nebo XL rallye, tak si snad pomůžeme v blátě navzájem, jedno kdo co sedlá, nebo snad ne? Možná Ty ne, ale já to tak mám... ;-)
Ale pokud chceš všechny, co tu tvoji báječnou motorku nemají odsud vyštvat, tak je to nakonec Tvoje věc.
Upravil Geralt dne 10.11.2008 21:32
KTM 1190 Adventure R
Bystřo já byl u BOBA s Petrem, Emilem a dalšíma ( zeptej se ), když jsme jely na Mísečky a stála tam. Ve finále jí dal do své nabídky aby se jí zbavil.
Upravil Robert dne 10.11.2008 22:43
Asfalt nic moc, offroad sehr gutt und super.
shimanski napsal:
No nevím Roberte, nějak se nemůžu zbavit dojmu, že máš nějaký komplex... asi méněcennosti...
Kdybys místo toho nesmyslného tlachání radši sednul na moto a jel si provětrat hlavu, udělal bys lépe a možná bys tady nepsal takový hovadiny...
Ale proti gustu...
edit: měl jsem spíše asi napsat komplex nadřazenosti - já mám BMW a kdo je víc...
No tak Roberte, nevím nač to tak hrotit... taky momentálně nemám BMW , ale jednou si ho snad pořídím jako druhou motorku na cestování... ale jsem tu rád a dozvím se tu spoustu zajímavých věcí, které se mi budou hodit. A až se sejdeme na akcích typu Motoráj rallye nebo XL rallye, tak si snad pomůžeme v blátě navzájem, jedno kdo co sedlá, nebo snad ne? Možná Ty ne, ale já to tak mám... ;-)
WOW tak teďs to rozlousk.
Doteď tady nikdo nepsal o nějakém řazení nebo podobné hovadiny, nikdo nikoho neurážel, ale bylo to o tom že na foru o BMW GS je menšina těch co motorku maj, opravdu něco o tom vědi a můžou i napsat, a dva miliony těch co si jen dopisujou ( na motorkářském GS fóru ).
Co je špatně, že jsem napsal a ukázal jak to je a kam to směřuje ?.?.? To bohužel příjěmě nebo jinak napsat nejde.
Upravil Robert dne 11.11.2008 09:58
Asfalt nic moc, offroad sehr gutt und super.
Shimanski, největší odborník na GS promluvil,sice žádné nemá,ale určitě odborně poradí takže si to s Livingspacem a spol dejte znova a dokola vše co už tady bylo řečeno xkrát jakej olej na zimu,jaké plexi od TT, a jestli zvednu GSA1150 ze stojanu když vážím 75kg,prostě vše co už je tady psáno xkrát jenom si to najít.
Nechtěl jsem se k danému tématu už vyjadřovat,ale reakce Livingspace a spol na Koudelku mě nepřipadla moc fér.Koudelko nebud smutnej sedneš si na jarním srazu k nám jsme pohodáři a umíme se bavit i o něčem jiným než stále jestli je lepší vzdadu na GS metzeler nebo anakee,Život není jenom o GS!!!
Souhlasím aby se zde projednávalo vše co se gs týče,ale taková hospoda,nebo pokec nebo i ty Robertovo knedlíky jsou takové zpesření a oživení fóra a vždy si to rád přečtu.
To Bystřa:je tam byla vpravo za vratama
To Robert:ano ta 1100 byla pro Mencase,přivezl jsem mu ji on ji nemůže z osobních důvodů vzít omluvil se a je to fér jednáníMimochodem se o ni perou dva zájemci slečna od Emila + zájemce ze Zlína tyto motorky takhle vypavené se prodávají dobře.
Roberto prosímt ě piš Mísečky ne(Mýsečky to strašně tahá za oči)
Omlouvám se ty Měšečky sem už opravil ale na ten Motoc... se nedostanu - ještě jsem se nenaučil opravovat nadpisy, neumí to někdo ?
SORRY Zem gramatickej NETVORLET .
Upravil Robert dne 10.11.2008 22:53
Asfalt nic moc, offroad sehr gutt und super.