Ahoj, sobotní výlet mi předčasně ukončila srážka se psem. Stalo se to v obci, srážka v podstatě nevyhnutelná neboť mi vyběhl do cesty zpoza zídky která lemovala silnici a v tom místě končila. Bohužel to byl ovčák takže srážku jsem neustál. Pes mrtvej, já naštěstí jen lehce potlučenej a na motorce nemalá škoda. Volal jsem policii která než přijela tak se dostavil i majitel psa s tím že mu utekl a že ho hledá. Policie vše nafotila, vyšetřila a nás oba vyslechli. Obdržel jsem potvrzení o účasti na dopravní nehodě s tím že policie má 30 dní na vyřešení případu. Dle slov policistů pokud se neprokáže něčí vina případ se odloží a, pokud ano postupují ho na městský úřad. Zajímalo by mě jak v tomto případě postupovat? Pravděpodobně teď musím čekat na vyjádření policie. Ale co dál? Pán nemá žádnou pojistku z které by škodu uhradil. Díky za každou radu.
Některým stačí motocykl, jiní potřebují BMW
Pokud majitel nemá pojistku, tak to bude problém. Na městském úřadě ho potrestají max. za to, že si zvíře dostatečně nezajistil o úhradě škody si myslím, že rozhodovat nebudou. Věc potom zbývá řešit jedině občanskoprávní cestou u soudu. Takhle to vidím já, možná má někdo jinou zkušenost.
Jinak doufám, že to bylo bez většího zranění, krom psa.
Upravil dejvit dne 28.04.2015 20:19
R1200GS 08
Ahoj, jak píše ADV.. z pojistky domácnosti se tohle běžně řeší- je v ní obvykle odpovědnost za škody. Pokud pánovi bude hrozit vymáhání škody, třeba ho napadne, že pojistku na domácnost má jeho dcera- či syn, který psa právě hlídal a neuhlídal.... toť malá nápověda jen bacha, co je v protokolu od policie. V tomhle oboru se pohybuji již dlouho a likvidátoři jsou podle mne nejlepší kreativci, kteří najdou cestu i tam, kde zdánlivě již není Pokud chceš nějakou radu- PM
Právě že ani tu domácnost nemá pojištěnou. Myslel jsem že když policie uzná vinným jeho že bude muset škodu automaticky uhradit aniž bych ho musel žalovat, ale tak to asi není.
Drakulka napsal:
Ahoj, jak píše ADV.. z pojistky domácnosti se tohle běžně řeší- je v ní obvykle odpovědnost za škody. Pokud pánovi bude hrozit vymáhání škody, třeba ho napadne, že pojistku na domácnost má jeho dcera- či syn, který psa právě hlídal a neuhlídal.... toť malá nápověda jen bacha, co je v protokolu od policie. V tomhle oboru se pohybuji již dlouho a likvidátoři jsou podle mne nejlepší kreativci, kteří najdou cestu i tam, kde zdánlivě již není Pokud chceš nějakou radu- PM
To jsem se zase dozvěděl že podle NOZ je za psa tedy i za škody které způsobí, zodpovědný jen jeho majitel i když ho hlídá někdo jiný. Tak nevím jak by to prošlo.
Upravil tomasgs dne 28.04.2015 20:54
Chlapi nejde o pojisteni domacnosti , ale o pojisteni odpovednosti z bezneho obcanskeho zivota, ktera muze byt soucasti domacnosti nebo ji muze mit sjednanou zvlast.
Co se tyka uhrady je to bezna vec, ze se z teto pojistky odpovednosti hradi skody zpusobene domacim zviretem a nemusi tam byt ani zaznam policie, vim z vlastni zkusenost i z nekolika skod, ktere sem mel v portfoliu.
Pokud tu pojistku nema tak je to problem je to na dohode nebo jen tou soudni cestou.
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Soudní cesta není vždycky nezbytně nutná. Pokud to PČR pošle na přestupkovou komisi (tzn. pokud jsi celej a nevyhodnotí to např. jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti), přihlaš se jako poškozený do přestupkového řízení o náhradu škody (lze jen majetková - pokud jde hlavně o moto a vstoupit do řízení ve lhůtě), případně už u policajtů se označ za poškozeného, ať už to pošlou na komisi s tím.
Pokud nenahradí škůdce škodu dobrovolně (ať už má nebo nemá pojištění) a komise ji dostatečně zjistí, může mu uložit povinnost ji nahradit rovnou. Pokud dostatečně nezjistí, pak by tě měli odkázat na soud.
Pokud to půjde do trestu tak tam pochopitelně taky nastup jako poškozený.
F 650 GS *2002
Drakulka napsal:
To jsem se zase dozvěděl že podle NOZ je za psa tedy i za škody které způsobí, zodpovědný jen jeho majitel i když ho hlídá někdo jiný. Tak nevím jak by to prošlo.
Záleží na pojistných podmínkách pojišťovny, ale obecně platí, že co mám v danou chvíli u sebe(na sobě atd.)- je součást domácnosti- i pes... Jak píše Shrek- můžou tam být pojištění dvě- odpovědnost z provozu domácnosti a odpovědnost z občanského života- jdou sjednat zvlášť. Nejdřív bych se s chlapem zkusila domluvit a vyptat se ho, jestli něco takového nemá a třeba už na to dávno zapomněl... i to se stává. Pak bych zkoumala, kdo z jeho blízkých má něco, co by se dalo využít... byla by to škoda třetí osobě a je v podstatě jedno čím je způsobená....
Není to záviděníhodná situace a cesta z ní ven bude chtít v první řadě CHTÍT a to na obou stranách..... Hlavně že jsi celej
Drakulka napsal:
Záleží na pojistných podmínkách pojišťovny, ale obecně platí, že co mám v danou chvíli u sebe(na sobě atd.)- je součást domácnosti- i pes... Jak píše Shrek- můžou tam být pojištění dvě- odpovědnost z provozu domácnosti a odpovědnost z občanského života- jdou sjednat zvlášť. Nejdřív bych se s chlapem zkusila domluvit a vyptat se ho, jestli něco takového nemá a třeba už na to dávno zapomněl... i to se stává. Pak bych zkoumala, kdo z jeho blízkých má něco, co by se dalo využít... byla by to škoda třetí osobě a je v podstatě jedno čím je způsobená....
Není to záviděníhodná situace a cesta z ní ven bude chtít v první řadě CHTÍT a to na obou stranách..... Hlavně že jsi celej
Ono taky záleží na tom co vypověděl na místě při výslechu, což já nevím neboť nás vyslýchaly odděleně. Jestli jim pověděl že pes utekl jemu tak je cesta použití pojistky někoho jiného asi zazděná. Jinak všem díky za rady a nabídky pomoci (kdyžtak se ozvu). Zkusím ještě zajít u nás na policii zeptat se na to přihlášení o náhradu škody do přestupkového řízení jak psal Mesik a budu čekat na verdikt policie.
Upravil tomasgs dne 29.04.2015 07:05
V tomto případě sami policisté doporučují udělat ze psa lišku ( ta nemá žádného majitele) a událost řešit z vlastní pojistky - střet se zvěří. Pro majitele psa je určitě přijatelnější zaplatit spoluúčast než celou škodu.
pavelpv napsal:
V tomto případě sami policisté doporučují udělat ze psa lišku ( ta nemá žádného majitele) a událost řešit z vlastní pojistky - střet se zvěří. Pro majitele psa je určitě přijatelnější zaplatit spoluúčast než celou škodu.
to by šlo jen v případě havarijní pojistky? nebo to jde i v případě zákonné?
TAKE IT EASY
Hlavně se co nejdříve přihlaš o náhradu škody. Nejlépe hned na začátku řízení, protože je tam dost krátký termín kdy to můžeš udělat. Později už to nemusí přijmout. Něco podobného jsem řešil před pár lety a řeknu rovnou, bez zastoupení právníka bych byl v háji, protože jak jsem zjistil zákony nejsou tak logický jak bych čekal. Nejvíc mi šokovala paní, která měla můj případ na úřadu na starosti, když mi řekla, že rozhodnutí o vinně protistrany ještě neznamená že mi musí něco dát a může taky rozhodnout že si náklady uhradím sám. Od té doby se s ní bavil už jen můj právník a dostal jsem nakonec zaplaceno vše do koruny.
Jiný můj osobní případ. Asi před 6 lety jsem také přejel psa, ale autem. Na autě nulová škoda, pes po pár hodinách mrtvej a to jsem s ním ještě okamžitě jel na veterinu, protože jsem myslel že má jen něco zlomené. Pes zemřel a majitel psa chtěl ať mu dám číslo pojistky že ho chce zaplatit. Nic jsem s ním nesepsal ani nepodepsal a dal jsem mu kopii zelené karty že stejně nic nedostane. Za pár týdnů mi došel dopis z pojišťovny že pojišťovna vyplatila z mého povinného ručení škodu za psa. Nechápal jsem proč. Majitel prý doložil že měl různé zkoušky a testy a dostal nějakých 16-19 tis, už nevím přesně. Nechápu jak je to možný.
dříve F 650 GS
později R 1200 RT
dnes jen skútr Honda ADV 350
a dnes, podle NOZ by ještě měl nárok na další plnění, proteže psa měl rád, pes mu pomáhal určitě ještě v duševním rozvoji, byl na něj fixovaný, děti bez něj nedokáží žít a k dvaceti tisícům za psa by vysoudit ještě 300.000,- Kč za psychickou újmu..
nestraš, to už se vyplatí majitele žvejknout taky, podmínka na 3 roky a mít klid.
člověk aby se pomalu bál vylézt z postele.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
20 tacu za psa pokud byl cvicenej neni zas tak moc. Mohlo to bejt daleko horsi. US army dřív vykupovala Nočka za vic nez sto tisic.
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
V těch psech lítá mnohem více peněz a jeho pořízení je to nejmenší. Pes za 20, veškerý výcvik, zkoušky, roky objíždění výstav a závodů.. Investovaný desetitisíce a pak je konec.. Sice logicky takový pes by neměl zdrhat a nechat se přejet, ale příroda je svině. Upřímně si stejně myslím, že většina takových střetů je s vesnickejma křížencema (jezevčíkoovcokočka) kterej zná akorát povel "puňtopocemkemnějestlichceš" a jejich majitel se na tom potom chce zahojit.
KTM LC8 Adventure https://www.youtu...WjP3kIj_fw