Pár lidí mě požádalo o zkušenosti se stavbou koupacího jezírka, tak se vy ostatní nezlobte za OT přemka podlahy
Stavba:
Jezírko se skládá ze zóny koupací a zóny čistící v poměru cca. 1:2
Začíná to pár dní práce bagru. Koupací zóna má mít hloubku min. 2 m a rozliv do krajů (čistící část) pak cca od 60 cm vedle koupací zóny do krajů do ztracena.
Někdo koupací část vyzdívá ztraceným bedněním a betonuje dno. Já měl díru krásně kolmou a na dně písek, takže jsem to neřešil.
Celé se to vyloží geošlou a položí folie (1,5 mm EPDM nebo VLDPE) až do krajů.
Pak jsme položili rám z trámů 25x25, modřín a zatížili kameny. Od trámu do krajů jsme dali praný kačírek (vrstva 25 cm) a napustili
Systém:
základ rovnováhy toho systému by měl být ve vstupní vodě s minimem živin, hlavně co se týká fosforu. (pod 0,03 mg/l) živiny samozřejmě přibývají z organické hmoty a nízký obsah živin se udržuje jejich požíráním bakteriemi žijícími na štěrku (lze na úvod osídlit např. od f. Proxim) a kořeny mokřadních a hlavně podvodních rostlin. Jakmile by se obsah živin zvýšil, začne růst v lepším případě řasa, v horším sinice. Takže vstupní voda vodovodní, vrt, studna (zkontrolovat obsah fosforu) štěrk pranej, žádnej přítok, žádná chemie, žádný ryby (to je zas jiný příběh)
Osídlení:
Do týdne tam byly vodoměrky, potápníci, znakoplavky, larvy komárů ?, vážky, teď tam mám navíc užovku.
Trávíme na molu skoro veškerý čas, teď jsme tam skoro 14 dní i spali. Večer přiletí netopýři sbírat líhnoucí se komáry, pozdějc dorážejí srnky…prostě romantika jak prase (ty doufám nedorazej)
Postřehy:
Mám dokončeno před 6 týdny, proces ve vodě proběhly následovně, 14 dní se to stále zhoršovalo, byl i náznak zelenání na hladině, to zmizelo a pak se to 14 dní moc neměnilo, průhlednost byla tak do 1,5 metru.
Po měsíci se to celé pročistilo a už týden vidím celé dno (2,5m)
Tolik realita po 6 týdnech, jak to bude dál je ve hvězdách.
Ještě bych dodal, že jezírka podle standardů se dělí do 3 kategorií, moje je bez jakékoliv technologie, někdo doporučuje čerpadlo, skimer co sbírá nečistoty z hladiny a přes pískovou filtraci vodu vrací. Obecně platí čím větší jezírko, tím je šance na rovnováhu bez technologií větší.
Kdo by chtěl vidět, může se ozvat, jsme u Mnichova Hradiště směr voj. prostor Ralsko
vorel přiložený následující obrázek:
Máme v plánu s chlapama ke konci září vyjet na víkend do lesů Ralska. Kdyžtak se ozvu.
Upravil Fanous dne 18.08.2015 12:45
WayAway - Na Bramboře kolem světa 2017
schrek napsal:
parada chlape, jen dotaz uvazujes o nejakych jezirkovych rybach
v žádném případě bo s.rou, jezírko s rybama je zcela jiná záležitost
Není to pravda. Jen je potřeba se řídit heslem - všeho s mírou. Co budeš dělat s těmi komářími larvami (komáři v okolí), mohli by ti je ty ryby sežrat.
Testovací jezdec f. Mitas Když asfalt nedrží, Mitas tě podrží
schrek napsal:
Není to pravda. Jen je potřeba se řídit heslem - všeho s mírou. Co budeš dělat s těmi komářími larvami (komáři v okolí), mohli by ti je ty ryby sežrat.
je hodně škol, za mě opravdu ryby ne
komáři večer jak vylítaj, sbíraj z hladiny ve velkym netopýři
říkám si hurikán
Co s tím má společné škola? Nějak mi uniká smysl... Že by jako "škola - základ života"?
Upravil hobr dne 18.08.2015 16:17
"Když hodíš kamenem do hejna hus, vždycky se nějaká ozve...."
schrek napsal:
netopejr to stihne vychytat?
tech komarich larev tam muzes mit hromadu... jinak pekny! pocitam, ze s tim dusikem to bude asi vecnej boj...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Před X lety jsem nalovil v sudu komáří larvy a dal rybičkám do akvárka. Ryby se mohly "užrat". Zbytek larev se vylíhl a nepřejte si vidět to dopuštění. Komáři po celém bytě. Pěkně jsem to od rodičů schytal...
Mám pochybnosti, že netopýři dokáží zlikvidovat většinu líhnoucí se populace komárů. To bude asi jen zbožné přání...
Jezírko máš moc pěkné, možná bys mohl pozvat Kubu s Bobíkem, aby Ti to zkolaudovali (hlavně Bobík, má pro takové věci "cit")
Upravil hobr dne 18.08.2015 16:30
"Když hodíš kamenem do hejna hus, vždycky se nějaká ozve...."
schrek napsal:
netopejr to stihne vychytat?
tech komarich larev tam muzes mit hromadu... jinak pekny! pocitam, ze s tim dusikem to bude asi vecnej boj...
skoro 2 tejdny jsme spali na molu, možná to nejsou jen komáři, ale kmitá to pod hladinou a pak to vyletuje z hladiny. 15 netopýrů se objeví každej večer tak na 30 minut a makaj
co se týče živin, jde hlavně o fosfor, nechávám si koncentraci změřit, znám vstupní a teď budu mít po 6 týdnech. Zatím to je ok, řasa nikde, takže fosforu málo, voda má tendenci díky kořenům a bakteriím se zlepšovat. V okolí jsou jen pastviny a nehnojí se tu (uměle)
Jinak se dělaj pro krizi srážedla fosforu, ph snižovače...
Na jaře se odsaje sediment ze dna
Vím že to bude boj, zatím mi to ale dělá jen radost
říkám si hurikán