Ahoj. Rád by som navštívil Litvu, Lot. a Estonsko. Máte niekto nejaké rady a tipy kam sa pozrieť ? Termín ešte nie je určený, malo by to byť v marci , apr. alebo máji , záleží na počasí. Kto chce, môže sa pridať , ideálne 3-4 moto.
Na jak dlouho to plánuješ? A jakým stylem - více či méně civilizace, více či méně offroad, spaní atd? Uvažuji o této oblasti také, ale zajímá mě spíš příroda, než města...
R80GS Basic´96, R100GS PD´89, R100RT Classic ´95, Jawa 250´49, Jawa 500´54 , BSA 350´53, CZ 250´63
FunTomas - zatiaľ som neplánoval nič nakoľko neviek kto by išiel a čo tam chce.
Nejaký off je možný , v jari tam ale asi bude ešte dosť mokro. Tak ako píše speedy rád by som pozrel horu krížov, kosu a pod.
Pokiaľ ide o dĺžku pobytu , tak je to tak isto vec dohody 5-7-10 dní ?
Napíš prípadne aká je tvoja predstava.
Líbila by se mi trasa Polsko - Litva - Lotyšsko - Estonsko a trajektem zpět do Rostocku. Nemůžu z práce vypadnout na dýl jak týden. Nejsem žádnej ortodoxní offroadista, spíš jsem měl na mysli víc malejch "okresek" než dálnic. Ale to v těchhle končinách je asi standart. Koukal jsem na Speedyho cestopis a je to velká paráda.
R80GS Basic´96, R100GS PD´89, R100RT Classic ´95, Jawa 250´49, Jawa 500´54 , BSA 350´53, CZ 250´63
FunTomas napsal:
Líbila by se mi trasa Polsko - Litva - Lotyšsko - Estonsko a trajektem zpět do Rostocku. Nemůžu z práce vypadnout na dýl jak týden. Nejsem žádnej ortodoxní offroadista, spíš jsem měl na mysli víc malejch "okresek" než dálnic. Ale to v těchhle končinách je asi standart. Koukal jsem na Speedyho cestopis a je to velká paráda.
Tato varianta se mi líbí, to bych se i přidal
R 1200 GS LC Adventure
Mozna se zasnazim a poslu ti komplet cestu. Skoncili jsem v ESTONSKU na ostrove SAAREMA nebo tak nejak. Jenom na tyden to budou dost honky. Jenom to blby Polsko jsem jeli dva dny tam a dva dny zpet
Upravil standa dne 02.01.2009 21:50
Standa
Moby
Mě se zdá že z Tallinnu se do Rostocku nedostaneš. Před lety jsem jel z finského Hanka do Rostocku Superfastem, ten už tam nejezdí ale snad to vzal Tallink a měl by jezdit z Helsinek. Každopádně ta loď to jela 22hodin a to bylo pěkné počasí, určitě doporučuju kabinu, bohatě stačí ta obyčejná, ale na sedačkách to musí být utrpení.
Projetí Polska stojí vždy za ho... Když to projedete na zátah tak je to náročné. Jsou tam bezohlední řidiči a velký provoz z důvodu toho, že tam nejsou dálnice (když jsem tam byl)... Takže všechny kamióny to mažou po okreskách a to je šílený. Vetšinou jsme se chytli nějakého střelce s dodávkou a toho jsem se s odstupem pro brždění drželi.
V Polsku máte při cestě křižácký hrad (snad replika??) - ten stojí za zastávku. Jinak tam nic moc cestou na severu není - snad jen Větrné mlýny (pro foto a okouknutí), jezera (koupání)....
FunThomas: Díky za chválu...
BMW R1150GS, kočárek a jiné stroje... www.X-treme.cz
Týždeň bude na tak veľkú trasu asi fakt o hubu. K okrskám...samozrejme ! ale ako som čítal vo viacerých článkoch, tak dobré cesty sú asi len v Lot. Nejakú dlhšiu cestu trajektom by som do toho nedával, radšej to prejsť na bramborách napr. po pobreží.
Kdyby se vyrazilo třeba ve čtvrtek odpoledne tak už je to deset dnů a to by určo funtomas zváldnul, jinak já časem nejsem limitován a rád bych do těchto končin nakoukouknul
Upravil rendas dne 03.01.2009 09:21
R 1200 GS LC Adventure
No dobre, na tydnu netrvam, abych nekurvil zajezd. Mozna jet zacatkem kvetna, jsou tam svatky, tak by to v praci tak nebolelo. A taky uz je i na severu teplejc... Trajekt jede z Tallinu pres Helsinky do Rostocku. Ale je to jen napad, jak si na zpatecni ceste nekazit naladu prujezdem Polska. Netrvam na tom...
Upravil FunTomas dne 03.01.2009 10:59
Já mám tyhle země projeté autem (v roce 2007). Udělali jsme okruh přes všechny tři státy se zaměřením hlavně na národní parky, ale byl jsem rád, když jsme to zvládli za 14 dnů a to jsme se nikde nemohli moc zdržovat. V případě zájmu bych asi ještě někde vyštrachal přibližný itinerář - jen pro inspiraci. Cesta trajektem do nebo z Rostocku mi přišla zbytečně nákladná a pomalá. (Polsko jsme jeli na jednou tam i zpět, ale i v autě je to záhul.)
Jinak určitě to stojí za to vidět.
R 1200 GS
SUZUKI GRAND VITARA 2.4 JLX
No však asi nikdo nechceme ze "zájezdu" udělat dostihy,při přesunu přes Polsko se dá zmáknout za den těch 500-600, ale pak by to chtělo umírnit na takových 300 denně ,abychom to jen neprojížděli,ale aj něco zkoukli-záleží hodně na cestách ,v Rumunsku jsme někdy za den ujeli jen 120 a stačilo,ale to jsou jiné cesty než budou v LLE. Proto mne zaujal ten trajekt,bo by zkrátil časově zpáteční cestu.Hodně času také zabere hledání noclehu,,chtělo by to nějaké doporučení kde se dá dobře nocovat.
R 1200 GS LC Adventure
S noclehem jsme nikdy neměli problém, ve většině případů jsme spali v kempech a až na jedinou vyjímku (kemp NEMO v Jurmale) to bylo spaní klidné a pohodové. V mnoha případech jsme byly jediný stan v celém kempu. A většinu kempů jsem měl už vybránu z průvodce (Rough Guides). Asi 2x jsme spali v penzionu a jednou v soukromí. Dále je možná dobré vědět, že až 25% cest může být šotolina, hlína nebo jiný nezpevněný materiál, ale většinou ve velmi dobrém stavu.
(na obrázku NP Kuršská kosa při východu slunce)
lpes přiložený následující obrázek:
[99.51Kb]
Upravil lpes dne 03.01.2009 23:45
R 1200 GS
Dík, moc se mi tam líbilo.
Ale nejen Kuršská kosa je krásná třeba i Lotyšský NP Kemeri má své kouzlo, posuďte sami...
lpes přiložený následující obrázek:
[262.13Kb]
Upravil lpes dne 04.01.2009 00:03
R 1200 GS