Ahoj kamarádi, kolegové, BaWoraři a všici motoristé,
máte nějaké zkušenosti s oblastí Kavkazu? Jde kompletně o Kavkaz. Jakékoliv info - třeba body do GPS, mapy (Garmin Zumo), rady - prostě cokoliv co by mohlo pomoci při cestách po Kavkaze.
Nějaké rady už jsem posbíral... ale pokud jich budu mít více budu velmi rád a vděčný!!!
Díky za info, které bude k věci!
SPEEDY
BMW R1150GS, kočárek a jiné stroje... www.X-treme.cz
Původně jsem to chtěli jet celé, ale kvůli politické situaci (Gruzie - Osetie) a eventuelní objíždění přechodu Gruzie-Rusko by si vyžádalo další finance za víza a složitosti no a ve finále ceny PHM v Turecku...
Tak se pojede ruská část (tedy severní) - pokud to půjde tak celý...
Pojedeme v někdy červen - srpen. Cca.: 12-14 dní (bohužel víc nemůžeme z důvodu podnikání)
No jestli máš POI a trasy přes Turecko,Gruzie tak bych je bral
Nevíte někdo jestli se to dá projet celé dokola(černé moře) a napojit na Rusko
Cestu zatím začínáme plánovat…termín je srpen-září jsme dva(Pepe,Xavier 2x 1150 Adv.) a jestli má někdo zájem jet tenhle termín na Kavkaz tak se muže přidat
Upravil Pepe dne 08.01.2009 16:33
Pepe napsal:
Cestu zatím začínáme plánovat…termín je srpen-září jsme dva(Pepe,Xavier 2x 1150 Adv.) a jestli má někdo zájem jet tenhle termín na Kavkaz tak se muže přidat
Ahoj, už jsem mluvil s Xavierem a rád bych se přidal k vám, taky mě tyhle končiny lákají.
BMW GS 1200 08, BMW G650 XChallenge, HD Dyna Wide Glide, Land Rover LR2 3.2i
Nevím co je zajímavého na Ruské straně Kavkazu,ale Gruzie a Arménie jsou krásné a zajímavé země, na víc obyvatelstvo je tady velice přátelské je pravda,že v Gruzii ta válka byla ,ale v Loni..určitě by to chtělo pozjišťovat,ale řek bych že když tudy pojedeš,žádné nebezpečí ti hrozit nebude(zjištěno to ale nemám)
Jinak teda objet černé moře nejde,přejít bys musel, z Ruska do Abchazie a potom do Gruzie(někde jsem četl,že to jde,ale podle mě je to blbost)
pokud bych na to měl 12 až 14 dní jel bych radši na pohodu někam do Albánie nebo třeba do Alp
SPEEDY napsal:
Ahoj kamarádi, kolegové, BaWoraři a všici motoristé,
máte nějaké zkušenosti s oblastí Kavkazu? Jde kompletně o Kavkaz. Jakékoliv info - třeba body do GPS, mapy (Garmin Zumo), rady - prostě cokoliv co by mohlo pomoci při cestách po Kavkaze.
Nějaké rady už jsem posbíral... ale pokud jich budu mít více budu velmi rád a vděčný!!!
Díky za info, které bude k věci!
SPEEDY
Ahoj, kdysi davno jsem byl na Kavkaze aj tam dokonce chvili zil . Ale to byly stare dobre - bez mobilu , GPS a kdy se jezdilo s kompasem na riditkach ... Znam Kavkaz jako horolozec a neco jsem tam i projel . Pokud vas cas a rozpocet nejsou neomezene, tak vam doporucim jet prez Slovensko na Ukrajinu a pak do Krymu - nadherny hory a pobrezi Cer.m. pak Kercenskym vybezkem k prulivu mezi Azovskym a Cer.m. Prez Kercensky pr. jezdi trajket do Ruska a doufejme , ze Rusko a Ukrajina nerozhadaji natolik aby prestal . pak bych pokracoval Cer.pobrezim az nekam do Soci pak bych otocil to na sever do hor (do Abchazie radej ne ) podival se na perlu zapadniho Kavkazu - obl. Dombaj pak samo je treba kouknout na Prielbrusje a poklonit se velikanu Elbrusovi ( skutecny nejvyssi bod Evropy-pardon Frantici a Italove ).
Baksanskym udolim v pohode dojedete do Azau a pak muzete vyjet nahoru lanovkou a skouknout nadherna panorama kavkazkych velikanu - Bzeduch, Chatyn, rozviklana koruna Scheldy, dvojhlavou krasavici Ushbu , Doguz-Orun. Tady se psaly dejiny svetoveho horolezectvi... ale zpet k motorkam . Pokud budete chtit vetsi dobrodruzo ,muzete misto lanovky jet po ose do st. Krugozor to by slo i na vekkych GS . Drsnaci za dobrych podminek dokazi dotlacit moto az na tzv. Mir a uplni magori az na Prijut 11 (cca4200m).
Vystup na samotny Elbrus neni technicky narocny - staci mit zakladni zkusenosti s VHT, dobrou aklimatizaci(5642m) a doporucuji najmout mistniho vudce .
Na uzemi dnesniho Kavkazu lezi spousta rezervaci, narodnich parku apod. asi vsude vas pusti za "urcity"poplatek a pak muzete jezdit vice mene kde chcete . Ten poplatek zacvakate u zavory ale radej chtejte "bumazku" .Zase pokud vlitnete do nejakeho "zapovedniku" bez placeni a vas tam nekdo nachyta tak slovanska jednoa a par dollaru to snadno napravi. Naprosto jina situace nastane kdyz vjedete do tzv. pogranicnich zon - pezpodminecne musite mit povoleni , ktere se vyzizuje ve obl. centrech a souvisi s tym dost papirovani.
V zadnem pripade nejezdete a nechodte tam a uz vubec nepokousejte se prekrocit RuskoGruzinskou hranici "nacerno" . Proc to pisi - vetsina Kavkazkych horskych sterkovych silnicek a stezek vznikala za dob SSSR a nebyl bran zadny zretel na tehdy naprosto formalni hranice mezi republikama . Pokud se budete drzet 'hlavnich' tahu tak vam nic nehrozi , ale pokud pojedete nejakou out sotolinu pak ta vas snadno zavede nekam kam "nesmite".
Dalsi vec mohou vas kontrolovat vojaci a ty velmi "neradi" vidi GPS a velmi radi ji "zabavi". Vasa vyhoda, ze jste cizinci a kazdy rus i ten v uniforme rad se ukaze pred vama v tom lepsim svetle ale tuGPSku bych stejne strcil do kapsy.
Valecny konflikt mezi Gruzii a Ruskem ne byl pred rokem ale cca pred pul rokem a doposud neni nic urovnano ani pred tim ty vztahy nebyly nijak ruzove.
Pamatujte, ze existoval a jeste jexistuje tzv. Cecensky terorizmus - utoky v moskevskym metru , Dubrovka, Beslan, a spousty mensich ke kterym dochazi i ted - sice neni to zadny Blizky Vychod ale ani Norsko. Vas to asi se tykat nejak nebude ale treba vedet , ze vyse uvedeny fakta docela ovlinily vztahy mezi rusy a "kavkazci". To se tyka vice mene jen mladsich rocniku ty starsi to zas vidi trochu jinak.
Pripravte se na neskutecnou pohostinost , neustale dotazovani kdo jste odkad jste, kudy, kolik to jede , kolik to zere atd., chamtivou milici, paradni jidlo a nadherny holky .
P.S.a pokud mate konkretni dotaz tak volejte...
Jo a radi pred milici se tvazte , ze jste chudi slovansti bratri a jedete na "vytunenych" Uralech a sajdy jste musely prodat , kvuli penezum na cestu
Pepe napsal:
Ahoj, už jsem mluvil s Xavierem a rád bych se přidal k vám, taky mě tyhle končiny lákají.
No tak super ,dáme někde pivko a trochu se poznáme
CLIMBER: díky moc za info horolezče!!! Tak nějak i tu cestu plánujeme - ale motorky na mir tlačit nebudeme Dokonce jsem kdysi četl nějaký pokus ruských bikerů o výjezd na Elbrus na moto (tedy spíše co nejvýše)
Pro ostatní: Jo taky jsme původně plánovali cestu vyložene okolo Čer. moře, ale ve finále to bude min. 2x dražší a navíc větší riziko. Co se týče přejezdu hranic Gruzie / Rusko - tak to není přímo možné jako INOSTRANCE tě tam nepustí. Takže by jsi to musel objíždět přes okolní státy, ale to nese další problém v průjezdu - tedy víza pakárna na hraniích a samozřejmně finance za další víza - někde i vyžadují trasu cesty. Po zkušenostech s vízy např. do Běloruska a trávením cca.: 4 hodin na hranici (a to bylo bez výraznější buzerace...)
Takže pojedeme vrchem a na dlaší rok si necháme asi část Turecka a vezmeme to přes Makedonii, Albanii atp...
Jet to skrz celé Turecko by bylo fajn, ale benzín více jak 2x dražší než v Rusku to nás moc netěší... A kdyby byl náhodou problém na hranicích nebo s nějakým vízem tak se vracet opět "benzinově" drahým Tureckem...
Pepe napsal:
No tak super ,dáme někde pivko a trochu se poznáme
Ok, s tím počítám
Fánošu a Wing-u: kluci to je dobré info, ale já jsem to četl opravdu pouze o ruských bikerech... mrknu se a pokud najdu nějaké info hodím sem odkaz (třeba se pletu)
low napsal:
pres benzinove draqhe turecko se da jet levnym vlakem :-)))
no nevím, já sem myslel, že cesta je cíl, nechat si odvýzt motorku do turecka, kvůli pár korunám úspory by mi ňák nesedlo