Ahoj, zdravím všechny. potřebuji pouze potvrdit, nebo vyvrátit, že do motoru je doporučován Castrol ACT=evo GP 20W50. Díky za odpověď
Upravil Piky dne 07.08.2007 17:11
Milos> presne tak, bude to subjektivni. Zvlast, kdyz uzivtel nemel primou moznost srovnani ihned po vymene... Navic vsechny parametry jsou ovlivneny stovkou dalsich faktoru (teplota, stav baterky, opotrebenim nebo naopak sedanim motoru, stavem starteru, ventilovou vuli atd). Jakz takz se da zhodnotit ubytek oleje po najeti par tisic kilometru.
Objektivne - tedy jak olej chrani motor proti korozi a opotrebeni v podstate neni mozny zjistit bez rozborky na stejnych motorech ve stejnych podminkach pri pouziti ruznych oleju (reklamni plky nelze brat v uvahu). Muj nazor je ten, ze nejdulezitejsi je, aby v motoru nejakej olej vubec byl, pak aby nebyl moc starej a jetej a nakonec aby splnoval pozadavky vyrobce.
Taky záleží na tom, jak se s motorkou jezdí, jestli se protáčí motor, takové to povrkání při přeřazení apod. To všechno ovlivňuje spotřebu taky. Podle mě je jedno, jaký olej člověk používá ale v extrémních podmínkách se osvědčila syntetika. Vloni v Maroku jsem měl v motorce TWS a kolega na stejné 1150GSA měl GP. Při stejném drásání motorky v dunách se mu začal olej přehřívat a svítila mu kontrolka mazání a moje motorka jezdila dál. Nejsem expert na oleje ale věřím tomu, že syntetika má při takovém vaření lepší vlastnosti ale je to extrém, který jsem tam viděl poprvý...
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Teď tam mám castrol s ním ještě dojezdím interval výměny a pak půjde Motul tak uvidím jaká bude změna, každopádně dodržuji viskozitu, API i JASO normy a ještě podpořím Metaltecem - 1. Hlavně jsem zvědav na spotřebu oleje při podobném stylu jízdy.
TomasTT> bezpochyby, do extremnich podminek patri nejlepsi olej. Jinak co se mne tyce, zadnou zazracnou meducinu (Militec, Metaltec atd.) si do motoru lejt nehodlam a zustanu u nejaky mastny mineralni 20W50ky, ktera na bezny jezdeni bohate staci...
Slávek-xxx já si rád motorky a zvláště motor hýčkám, možná je to zbytečný ale pro klid duše. A z vlastní skutečnosti, když my u super tenére se začala ztrácet voda v řecku tak motor běhal v extrémních teplotách po návratu a roebrání nebyli na vačkách a pístech žádné velké škody. Jedna dobrá skušenost tak metaltec-1 používám skoro všude v autě do motoru a převodovky, u moto v motoru, převodovce, i kardanu.
Tak nakonec jsem šáhnu po Castrolu TWS 10W60, na dobré doporučení tak uvdím, až na něm něco najezdim tak dám echo - snad nebude tak zlej za ty prachy
R1150 GS Adventure
Mi povidej. Mne ho lejou do Imprezy (je tam od zacatku uz 220tisic kilaku, tak asi nema cenu uz to menit) a vzdycky po servisu koukam na fakturu a brecim