Nazdar ve spolek. Máte někdo Oregona na motorce ? Jak jde vidět na sluníčku ? Chci pořídit navigačku, ktero si mohu pak hodit do kapsy a použít i pro pěší turistiku. Váhám stále mezi Oregon 300 a Garmin GPSMap 60CSx.
www.lc8adv.cz
Displeje těch dvou nejde porovnávat.
Kontrast 60CSX je o třídu lepší proti jakékoliv s dotykovým displejem a v případě Oregonu zejména.
Ovšem zkus si do 60CSX nahrát nějaké intenzivní mapy (třeba nové Rumunsko) a uvidíš, že kontrast je jedna věc a překreslování v řádu desítek vteřin věc druhá. Bohužel rychlá kapesní navigace s výhodami obou typů neexistuje.
Doporučuju neptat se a jít to někam vyzkoušet v reálu. Dneska tady byl pán kvůli tomu, dali jsme na sluníčko Nuvi 550, Zumo 660, Zumo 550, GPSMAP 620 a GPSMAP 278C a za dvě minuty měl jasno.. V kapesních to je horší, ještě tam figurují starší 76C nebo i eTrexy, podle mě ale je potřeba vybírat podle cílové země - jestli chce používat nové moderní mapy, tak 60CSX je fakt zastaralá. Ale naopak pro cestování třeba do Mongolska není nic lepšího. *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Na to pomalé překreslování jsem jaksi zapoměl. Jelikož jsem netrpělivý, tak to bych sai nerad. Takže se mi výběr zúžil. asi nepůjdu cestou kompromisu, ale musím se držet nízkého rozpočtu z důvodu světové krize
www.lc8adv.cz
Sam mam 60CSx, chvilku jsem uvazoval, ze bych upgradoval prave na Oregona, v elektroworldu jsem ho videl za 7990.-Kc takze doplatek by nebyl nejak vysokej. Pujcil jsem si ho a ten displej byl teda zklamani nejvetsi i kdyz rozliseni a jak na tom vypadala mapa by byl krok vpred. Jeden z duvodu proc bych eventuelne menil je rychlost prekreslovani mapy pri prohlizni, pri navigaci jsem s 60CSx nemel problem , pouzivam nejvic TOPO 2 PRO a CN2008 pri jizde neni sebemensi problem, pri prohlizeni to trva a radsi vezmu papirovou mapu pro orientaci, ale zas v radu desitek vterin to rozhodne neni, odhadem tak 3-4 vteriny nez se nacte obrazovka a to jsem cekal skokove lepsi u Oregona, bohuzel zazrak se take nekonal, sice Oregon mel mapu hezky stinovanou, ale tak 2 vteriny jsem cekal na prekresleni taky. Kazda ma svoje plus a minus, ale k upgradu mne Oregon nepresvedcil, taky mi oproti 60CSx prisel jak navigace pro deti, menu je hodne omalovany a podobny blbosti, taky jen dotykovej displej nevim jestli je idelani, cudliky na zoom pouzivam za jizdy, nebo tlacitko na ulozeni waypointu atd.
Takze fakt je nejlepsi nekam vyrazit a obe osahat a hlavne porovnat na slunicku, kazdej ma jiny preference a ja narozdil od TT si nemyslim, ze je 60CSx nepouzilena s novymi mapami, pravda nove Rumunsko nastesti nepotrebuji a s jinymi mapami neni problem.
Taky potrebuji zaroven rucku, prijedu do neznameho mesta nebo nekam do hor, sundam navigaci a jdu, s ZUMO by to tak dobre neslo
priklanim se take k 60CS(x). kdyz neco hledam nebo se chci zorientovat ve vetsi oblasti tak stejne beru normalni mapu protoze je to mnohem prijemnejsi a rychlejsi takze mi to prekreslovani a maly display vubec nevadi. i kdyby byl display 5x takovy tak stejne pouziju mapu. pri jizde je to ok. oproti tomu je prtava kdyz nekam jdu tak ji sundam z drzaku, dam do kapsy. u zuma a podobne tohle prakticky nejde. mam ji rok, najeto s ni 18tisic km a nechci nic jineho
BMW R1150GS ('02), BMW F650 GS Dakar ('01), Honda CB600F Hornet ('00), KTM 250 EXCF ('07) a ted uz i LR Defender 110 '97 momentalne v restauraci
turby napsal:
priklanim se take k 60CS(x). kdyz neco hledam nebo se chci zorientovat ve vetsi oblasti tak stejne beru normalni mapu protoze je to mnohem prijemnejsi a rychlejsi takze mi to prekreslovani a maly display vubec nevadi. i kdyby byl display 5x takovy tak stejne pouziju mapu. pri jizde je to ok. oproti tomu je prtava kdyz nekam jdu tak ji sundam z drzaku, dam do kapsy. mam ji rok, najeto s ni 18tisic km a nechci nic jineho
Vidim to uplne stejne Ono taky clovek, ktery se naucil jezdit s prvni radou eTrexu bude s 60 maximlane spokojenej jako ja. Nicmene kazdy ma jine potreby a pro nekaho je mapa vec nezajimava, slozita a neskladna.
BMW R1150GS MY02
Mapa, je zaklad, navigaci beru jako doplnek. Jinak nevadi vam nekomu trochu, ze pred odbockou neukazuje 60csx smer odbocky? Teda ukazuje, ale az treba 150m predem, ja bych chtel nekdy vedet jaka bude pristi odbocka treba za 2 km jestli doleva, nebo doprava....v aute tam mam tu sipku s metrama porad. Resite to nejak? Nebavi me prepinat na obrazovku s dalsi odbockou....
Pravda ze uz jsem si celkem zvyk, ale nekdy by se hodilo vedet driv do jakyho pruhu mam najet atd.
tak si prepni na itinerar nevim jak vy, ale ja beru navigaci jako podporu, ne jako etalon. tudiz si naplanuju trasu a v mape a snazim se stale vedet kde jsem a tudiz vedet dopredu kde mam odbocit. jednou jsem jel rumunsko bez mapy jen s navigaci, bylo to priserny. v podstate jsem stale nevedel kde jsem
BMW R1150GS ('02), BMW F650 GS Dakar ('01), Honda CB600F Hornet ('00), KTM 250 EXCF ('07) a ted uz i LR Defender 110 '97 momentalne v restauraci
Každopádně ten problém 60CSX s rychlostí je skutečně u rumunské 2008-2009. Topo2pro je proti tomu hodně jednoduchá. Oregon je taky mizérie, vlastně nevím, která turistická navigace by tu mapu zvládla v pohodě. Docela to cvičí i s ultra výkonnými modely jako je GPSMAP 620 apod.
Mě osobně na 60CSX ze všeho nejvíc vadí to, že jí nepřečtu za jízdy. Oregon pochopitelně taky ne, prostě tyhle navigace používat nemůžu.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
no jo, na 60tku musi mit clovek oci jak ostriz, to je proste fakt :-)
musim to nove rumunsko zkusit, nepomuze snizit detaily? predchozi mapa byla pomerne dooost nepresna, hlavne v mistech kde to clovek nejvic potrboval a kdyz jsem zkousel novou v MS tak to vypadalo na pomerne radikalni posun k lepsimu.
Zkusim otevrit znovu tuhle diskuzy. Premyslim o oregnu 300 ale po precteni tehle diskuze stejne nejsem presvedcen jestli je to spravna volba. Mate nekdo nejake dalsi zkusenosti ?? mmj byl jsem dnes v TT bohuzel ji nemeli a pripadalo mi ze kdyz nechci zumo tak mi vlastne nemaji co prodat a v podstate ani vysvetlit.
GPS 60Csx mám dlouho. Čím novější mapy tím je pomalejší jak vykreslování tak vyhledávání. Je ale malá a na tužkové baterie takže po příjezdu na místo jí dám do kapsy a můžu pokračovat pěšky. Na orientaci v terénu je stejně nejlepší mapa papírová. Pro dosažení cíle podle GPS zase tolik na grafické kvalitě nezáleží.
.....kamoš ju ma na fazeri teraz sme boli spolu v rumusku mal to len na tom byciklovom držiaku a v pohode nemal to napichnute v sieti tak to šlo len na baterky tak sa displej vypne ale vždy ak je zmena smeru tak sa rozsvieti....oproti bežnym navigačkam určite ovela menši jas displeja a oregon 300 ma dotykovy display
cooger napsal:
a co ovladání ... myslím že s dotykovým displayem to bude rychlejší a jednodušší ?
Ani bych neřekl Ono když na něj nevidíš, tak třeba ani nevíš, co vlastně právě ovládáš. Když se naučíš 60ku, tak ti pak všechno ostatní bude připadat těžkopádný. Teda mimo vyhledávání podle jmen - zadávání znaků je dost na hlavu. To ale neděláš za jízdy a právě při jízdě bych řekl, že je 60ka dost dobrá.
Mám ji taky a používám s posledním CN 2009. Není to žádný cvrkot, ale dá se. Jo a ten displej je na slunci opravdu špica
cooger napsal:
Zkusim otevrit znovu tuhle diskuzy. Premyslim o oregnu 300 ale po precteni tehle diskuze stejne nejsem presvedcen jestli je to spravna volba. Mate nekdo nejake dalsi zkusenosti ?? mmj byl jsem dnes v TT bohuzel ji nemeli a pripadalo mi ze kdyz nechci zumo tak mi vlastne nemaji co prodat a v podstate ani vysvetlit.
No asi jsi nemluvil se mnou. Oregony máme objednané (stejně jako řadu dalších) ale Garmin CZ je prostě není schopný dodávat. Mají ty nejlevnější a my chceme ty nejlepší typy a je s tím problém. Snad přijdou v pátek.
Já ho teď zkoušel celý víkend (Lenka-Klasika má nějaký problém s napájením a chtěla, abych to vyzkoušel v reálných podmínkách). Jsem z něj fakt rozpačitý. Je to docela příjemná navigace na turistiku ale na motorce jí prostě nepřečtu ani náhodou. Podle mě je čitelnost displeje horší než 60CSX a nejde jen o ten kontrast. Jinak to dělalo to, co mělo. Jen ten displej.
Všem přeji hezký den,nechci zakládat nové vlákno o oregonu,tak se zeptám tady.Koupil jsem na geocaching,inline a kolo oregon 400(do teď jsem tahal zumo).Až na displej a zpracování topo mapy jsem spokojen.Asi před rokem jsem koupil topo deutschland,mám ji registrovanou na ID zuma.Je něaká možnost přeregistrace na oregon? Nechce se mi kupovat podruhé stejnou mapu.Dále se chci zeptat,jestli jde něak dostat topo europe do map source.Většinu tratí na inline si poskládám na základě informací v compu a pak pošlu do navigace.Díky za odpovědi.
Jak moc je pomalá 60CSx při použití např. CN2009, Topo ČR PRO?Nemylsím v režimu prohlížení, ale při navigaci samotné?..uvažuju o GPS a 60tka se mi líbí (at už cenou, tak už případným použitím mimo motorku, ikdyž na moto ji chci prioritně. Že nemá hlasový výstup mi neva, naopak)
www.motoreport.cz
..Dakar is Dakar..
Rico napsal:
Jak moc je pomalá 60CSx při použití např. CN2009, Topo ČR PRO?Nemylsím v režimu prohlížení, ale při navigaci samotné?..uvažuju o GPS a 60tka se mi líbí (at už cenou, tak už případným použitím mimo motorku, ikdyž na moto ji chci prioritně. Že nemá hlasový výstup mi neva, naopak)
Mam sice CN 2008 a TOPO2 PRO, ale pri navigaci neni problem a zadny spomalovani jsem nepozoroval.
Aktualne 1250 GSA HP