Zdravím, poslední dobou se mi děje zajímavá věc - kmitají mi řídítka. Děje se to jak při malé rychlosti, tak při větší (větší je kolem 80km/h). Když zmáčknu spojku, děje se to pořád, nezdá se mi tedy, že by to bylo třeba motorem nebo něčím takovým.
Projevuje se to tak, jako když je nerovný nebo hrbatý asfalt, motorka tak nějak poskakuje po nerovnostech a to rozkmitá řízení. Akorát že to kmitání je pravidelné. Při pomalé jízdě je kmitání pomalejší a výraznější, při rychlejší je kmitání rychlejší a není tolik výrazné.
Nejvíc je to poznat, když motorku naložím kuframa a spolujezdyní.
Dělá to od loňska, přemýšlím, co jsem změnil:
- vyměnil jsem oba původní tlumiče za nove Hyperpro. Nějakou dobu po výměně to nedělalo.
- nastavil jsem správně předpětí pružin (pode videa na Touratechu)
- přezul jsem nové gumy silniční Tourance. Měly by být vyvážené.
- zkontroloval jsem tlak, gumy jsou nafoukané správně.
- neboural jsem
Máte někdo podobnou zkušenost?
Díky za odpovědi.
Edit: motorka - 1150GS
Upravil robert_zl dne 27.06.2018 11:11
Já bych to tipnul na pneu. Oni ty Tourancky jsou posledních několik let, co kus, to originál.
Kontrolovals kotouče, jestli se nezvlnily?
... dráty?
... ráfek?
Jestli je všechno v cajku, tak je to pneu.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
No... měl jsem to v servisu u Ivana tady na Moravě, říkal, že všechno co tu píšete je v pořádku. Ale než to začalo dělat, pár stovek jsem na tom najel.
Říkal jsem si, jestli by to nemohly dělat třeba špatně nastavené ty nové tlumiče, šteluje se tam kolečkem nějaký odskok nebo co. Ale ať s tím kroutím jak chci, vliv to asi nemá.
A taky mám nový zadní kotouč, to jsem zapomněl napsat.... No asi to zavezu zase k Ivanovi, ať se podívá na všechno, co tu popisujete :-)
Ty Tourancky jsou Made in China.... Dají se koupit nějaké podobné silniční, které by byly lepší?
robert_zl napsal:
No... měl jsem to v servisu u Ivana tady na Moravě, říkal, že všechno co tu píšete je v pořádku. Ale než to začalo dělat, pár stovek jsem na tom najel.
Říkal jsem si, jestli by to nemohly dělat třeba špatně nastavené ty nové tlumiče, šteluje se tam kolečkem nějaký odskok nebo co. Ale ať s tím kroutím jak chci, vliv to asi nemá.
A taky mám nový zadní kotouč, to jsem zapomněl napsat.... No asi to zavezu zase k Ivanovi, ať se podívá na všechno, co tu popisujete :-)
Ty Tourancky jsou Made in China.... Dají se koupit nějaké podobné silniční, které by byly lepší?
Rebound "Odskok" určitě vliv má, ale ne na tohle ... hlavně není radno si to rozštelovat.
Půjčil bych si kolo od nějakýho kámoše na vyzkoušení. Přehodit to je 10ti min. záležitost a budeš mít jistotu.
Pneu bych rozhodně vyreklamoval, pokud se to potvrdí... asi nebyla zadarmo a ať mají pěknou zpětnou vazbu na tu veteš, co nám sem cpou
Pneumatik je dneska nepřeberný množství... jistota bude asi Pirelli a Continental nebo i ten Metzeler, ale Next... ty mají být ještě vyráběný v D
Upravil Mr GS dne 27.06.2018 12:17
Je to úplně jednoduchý, jestli to nedělaly ty předchozí gumy a začalo to až po přezutí, je záhada vyřešena... mě reklamaci uznali...
pod trvalým dohledem
Může to dělat špatné nastavení tlumičů nebo volná ložiska v krku řízení. Nejčastěji jsou to špatně vyvážené pneumatiky, zbořenej ráfek atd... H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Asi jo, jak píšete, vyzkouším to všechno postupně, včetně přezutí gum. Hlavně že jsem zjistil, že na to asi nemá vliv nastavení tlumičů a že to není normální :-)
Moc díky za rady.
Mhm, tak já na nich vyjel z Brna a někde v Maďarech do začalo, tj. po sto kilometrech...
Tak to je docela peklo. To bych od nových gum, které nejsou úplně levné, nečekal. Zatím mi to žádné gumy neudělaly a to ani ty od Mitasu....
Zajímavé je, že jak to naložím, je to mnohem horší.
Hrabe_X napsal:
Může to dělat špatné nastavení tlumičů nebo volná ložiska v krku řízení.
kmitání řidítek při jízdě v přímým směru? ...to si moc nedokážu představit
Zajímavé je, že jak to naložím, je to mnohem horší.
to je jasný... kdybys zatížil naopak předek, tak to přestane
...ale to samozřejmě není řešení.
Hrabe_X napsal:
Může to dělat špatné nastavení tlumičů nebo volná ložiska v krku řízení. Nejčastěji jsou to špatně vyvážené pneumatiky, zbořenej ráfek atd...
Mám na KTMce uplně to samé a vím, že to je gumama...
Když jedu cca. 40-50km/h tak se to tváří, jako hrbolatý asfalt...a když podřadím ze čtyřky na trojku, tak v 70km/h se mi rozkmitaji řídítka...stačí je držet jedním prstem a je to v pohodě, ale jakmile bych je pustil, tak bych si rozbil držku.