V zimě se zase chystám měnit olej, loni jsem to dělal prvně tak jsem podložku otočil, ale letos bych to rád vzal z gruntu a vyměnil za novou. Ale v místních shopech měli jen hliníkovou, jenže co si pamatuju na motorce je měděná. Vím že je to celkem blbost, ale raději se ptám, dával někdo hliníkovou? Jaké jsou zkušenosti, a hlavně v čem je celá ta magie že jsou dva materiály, který je lepší ?
snad jsem vybral správný rozměr, 24x29x1,5. Nikde jsem to nenašel, a zatím to nemám rozebrané.
Jak ti má někdo poradit, když nejsi schopen ani napsat co máš za motorku a jaký ročník?
Podívej se do realoem, vetšinou jsou tam u takových věcí napsané rozměry a nejspíš tam máš 24X30X1,5
Dej tam měděnou, koupíš to v každém autokšeftu a příště jí neotáčej.
Tak v profilu nic nemá, v nadpisu vlákna také ne a forum je 800, 700, 650 a já nevím zda je mezi těmi motorkami u vypouštěcího šroubu rozdíl, případně i mezi ročníky....
Tak si chytré řeši ušetři a radši porad zakladateli vlákna.
Jirik napsal:
Tak v profilu nic nemá, v nadpisu vlákna také ne a forum je 800, 700, 650 a já nevím zda je mezi těmi motorkami u vypouštěcího šroubu rozdíl, případně i mezi ročníky....
Tak si chytré řeši ušetři a radši porad zakladateli vlákna.
Tak jestli nevidis podpis tak jsi uplne slepej... tak si kup brejle a prestan prudit...
Ahoj hoši
Jo jedná se o motorku v podpisu f800gs, r.v. 2013.
Reprom mam ale asi v tom nesprávně hledám, pac to nikde nemůžu najit nebo jsem prostě slepej a nevidím to. Taky to prave nechci otacet, proto se na to ptam. V okolnich shopech jsem našel jen ty co jsem psal výše, a ty jsou o 1mm menší, navic z hliníku. tak jsem uvažoval ze bych je možná použil, nechtěl jsem zbytečně platit kilo za poštu, ale ja to tak vidím tak nebude zbytí. prostě koupím 10 podložek na netu a bude :-D
Nechci aby to prosakovalo, hlinikovou jsem nikdy nedaval, sice mi v obchodě řekli ze se to běžně dává ale obchodníci řeknou cokoli ať prodají ???? proto se ptám, dvě jsem koupil pro pripad nouze, ale raději bych měl origo
Upravil Casari dne 18.11.2019 21:41
F800GS 2013
tohle by mělo být ok ne ? :-D hlavne za tu cenu. oem vychází na pade to mi přijde trochu sranda za podložku :-D Schválně to zkusím a když nebude ok vezmu OEM. https://www.propr...24x30x1-5/
Upravil Casari dne 18.11.2019 21:50
F800GS 2013
Tryskac napsal:
Ja by som povedal, že medenú podložku treba zakaliť aby zmäkla.
Pôvodnú som použil už asi 7 krát.
Tak. Nahřát do červena a prasknout do vody taky měděný používám opakovaně . Ale není to kalení (kalení je ,,ztvrzování"materiálu ) Vlastnosti mědi ale způsobí změknutí náhlým zchlazením což u oceli je opačný efekt
Žíhání mědi. Měď má obrácený postup žíhání než železo. Měď ohřátá na vyso-kou teplotu a prudce zchlazená např. ve vodě, je tímto způsobem vyžíhána a změkne. Po čase tento efekt pomine a měď postupně zpět ztvrdne. Tento efekt se používá při kování a tepání mědi, kdy je nutno po sadě úderů ztvrdlou měď opětovně vyžíhat.
Jestli to změkne pouhým nahřátím bez zchlazení nevím(možná jo) protože se to vždy chladilo (Cu nýty když jsme např nýtovávali brzd. obložení na pakny atp dělali to ti před námi tak nás to naučili a nebyl důvod to zkoušet jinak)
PS: definice - Zahřátím se rozpustí percipitáty a prudké ochlazení jim nedá čas, aby se vytvořily znovu. Ony se časem vytvoří stejně ve formě Guinier-Prestonových zón, které způsobí zpevnění a zkřehnutí materiálu.
Upravil kim dne 21.11.2019 18:10