Před asi hodinou jsme se s kamarádem vrátil ze čtyřdenního výletu na Ukrajinu, na základě článku tady ze stránek jsme spali v Koločavě v četnické stanici. Natálka a Valerij si s nami večer sedli na pár piv a vyptávali se, odkud jsme se o nich dozvěděli. Pověděl jsem, že od "kamaradov bikerov" Miloše, Cycliho a ostatních BMW jezdců. Následně jsem dostal za úkol všechny, kdo už v Koločavě byli, pozdravovat. Protože tak nemůžu učinit osobně (neboť se osobně ani neznáme), tak tak činím prostředníctvím těchto stránek.
Zároveň mám vyřídit, že se hostitelé těší na další motorkáře z čech, momentálně je ve výstavbě nové patro pokojů s vlastní sprcou a sociálkou, letní sprcha na dvoře a terasa na posezení a pečení šašliků. Za sebe můžu říct, že se nám dostalo vzorového přijetí a rádi se tam opět vrátíme. O celém výletu zkusím napsat článek, třeba to taky někoho inspiruje, aby se na ukrajinu zajel podívat - vyplatí se to, a všem doporučuju (resp. doporučuju všem těm, kteří mají motorku na ježdění po světě, ne na doplnění image).
David_BO přiložený následující obrázek:
David_BO napsal:
Před asi hodinou jsme se s kamarádem vrátil ze čtyřdenního výletu na Ukrajinu, na základě článku tady ze stránek jsme spali v Koločavě v četnické stanici. Natálka a Valerij si s nami večer sedli na pár piv a vyptávali se, odkud jsme se o nich dozvěděli. Pověděl jsem, že od "kamaradov bikerov" Miloše, Cycliho a ostatních BMW jezdců. Následně jsem dostal za úkol všechny, kdo už v Koločavě byli, pozdravovat. Protože tak nemůžu učinit osobně (neboť se osobně ani neznáme), tak tak činím prostředníctvím těchto stránek.
Zároveň mám vyřídit, že se hostitelé těší na další motorkáře z čech, momentálně je ve výstavbě nové patro pokojů s vlastní sprcou a sociálkou, letní sprcha na dvoře a terasa na posezení a pečení šašliků. Za sebe můžu říct, že se nám dostalo vzorového přijetí a rádi se tam opět vrátíme. O celém výletu zkusím napsat článek, třeba to taky někoho inspiruje, aby se na ukrajinu zajel podívat - vyplatí se to, a všem doporučuju (resp. doporučuju všem těm, kteří mají motorku na ježdění po světě, ne na doplnění image).
na zaklade clanku tady jsem si to dal do cili na letosni/pristi rok..
je tam moznost parkovat moto v uzavrenem objektu?
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
My sme bydleli u bábušky co má chalupu naproti hospodě reps. u její dcery která má baráček o kousek dál.Motorky sme si dali do dvora a pak tam nacouvali se ZILem takže totální zabezpečení
na zaklade clanku tady jsem si to dal do cili na letosni/pristi rok..
je tam moznost parkovat moto v uzavrenem objektu?
Parkuje se na dvore, ktery je obehnany vlnitym plechem, takze zvenku neni videt. Dvur hlida pes. Pry se tam motorkarum uz par veci ztratilo, ale to bylo predtim, nez tam byl ten plot, tak treba bylo videt, ze na motorce je bagl se stanem a nekdo ho slohnul.
My jsme dve motorky svazali dvema retezy, zapli dva alarmy a co jde oddelat, to jsme oddelali. ale to je nase (a obecne doporucovana) bezna praxe kdekoliv na cestach.
David - Brno, 1150 GS.
Toz hlasim ze se tam chystame ted ve stredu do nedele tak sem zvedav skym se tam potkame
to david BO: pokud mas nejaky rady tak sem stim at sme pripraveni
Chlapi, mám prosbu. Rád jezdím na motorce, ať už jen na vyjížďku na odpoledne, nebo i dál na víc dní. Bodlo by mi (a myslím, že nejenom mě), kdyby ti, kteří najdou zajímavou věc, připíchli její souřadnice do místních "Zajímavých souřadnic (POI)" Tam člověk mrkne a vidí zajímavá místa hned. Příspěvky v diskusi, cestování atd. se po čase "propadnou", ale mapa zůstane a připíchnutý brod, lom nebo dobré ubytování je fajn vodítko pro naplánovaní...
Díky.
To Radosek: To máš pravdu, doplňování POI bodů nějak usnulo - já se bohužel nepřidám, neb GPS nevlastním - resp. mám "GPS pro chudé" - roadbook od pana Čížka a jsem s ním max. spokojen, akorát mě nenabízí souřadnice.
R 1100 GS
David_BO napsal:
Parkuje se na dvore, ktery je obehnany vlnitym plechem, takze zvenku neni videt. Dvur hlida pes. Pry se tam motorkarum uz par veci ztratilo, ale to bylo predtim, nez tam byl ten plot, tak treba bylo videt, ze na motorce je bagl se stanem a nekdo ho slohnul.
My jsme dve motorky svazali dvema retezy, zapli dva alarmy a co jde oddelat, to jsme oddelali. ale to je nase (a obecne doporucovana) bezna praxe kdekoliv na cestach. *comfort*
super.. prosim poslal bys GPS + tel (nebo i email? :) kontakt?
rad bych se tam nekdy podival, asi letos.. pri te prilezitosti checknout tatry a Duklu...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Počítám s tím, že to nějak zpracuju a třeba hodím mezi články a přídám gps do POI tady na stránkách. Jinak dobrý zdroj informaci pro me byl www.motoride.sk.
Mail asi v Kolocave nemaj , telefon jsem vygůglil, tak to muzes zkusit taky, ja jsem si kontakt bohuzel nevzal.
Druhy tip na ubytovani je penzion U lva (U leva), tam jsou na motorkare taky nachystani, jeli jsme kolem, zastavili, lakali nas dovnitr na pivo, ale bylo jeste celkem brzo a my jsme chteli jeste leccos stihnout, tak jsme pokracovali dal do kolocavy. Taky zkusim najit nejaky informace a prihodim sem, pripadne do POI.
David - Brno, 1150 GS.
tak super. ja jenom doplním souřadnice: N48 25.985 E23 41.454. Vytáhl jsem to z tracklogu, takže to nemusí být uplně přesně, ale plus mínus pár metrů David - Brno, 1150 GS.
crazywhy napsal:
Toz hlasim ze se tam chystame ted ve stredu do nedele tak sem zvedav skym se tam potkame
to david BO: pokud mas nejaky rady tak sem stim at sme pripraveni
co můžu doporučit: jeďte přes hraniční přechod Ubĺa - Malyj Bereznyj. Je menší, a asi rychlejší. U Slováků nějak projdete, budou chtít vidět pasy, techničáky, počty najetých km. Na ukrajinské straně zastavíš ve frontě, půjdeš si do budky pro Immigration card. Je v azbuce i angličtině, takže se tomu dá rozumět. Vyplníš jmého, číslo pasu, účel cesty (tourist), něvěděli jsme co vyplnit do kolonky: name of visiting company (nebo tak nějak), nakonec nám poradili, že tam máme napsat Kolochava. Vyplníš tenhle papír a počkáš až budeš na řadě u okýnka. Doporučuji následující postup: vybrat naráz všechny pasy, do pasu na stránku s fotkou dat techničák a tu immigration card, a do pasu co je na hromádce nejvýš vložit nějakou drobnou sumu (20-30 hřiven, my jsme neměli hřivny, tak jsme tam prdli 5 euro) - nejdřív jsme tam nedali nic, ale baba si mě zavolala do budky a prostě si o úplatek řekla. Všechno to podáš do okýnka a přiblble se usmíváš. Projde to v pohodě, možná budou chtít vidět VIN kód motorky. Taky ti tady vyplní malý papírek s SPZ motorky. Potom popojedeš na další stopku (asi 10 metrů). Postavíš motorku a jdeš do baráku nalevo - tam sedí u stolu za počítačem celník. Zase mu dáš pasy a techničáky, zase nezapomeň šoupnout prachy do nejvyššího pasu. On se tě zeptá co máte za typy motorky, kam jedete a tak. Možná vám dá vyplnit celní deklaraci, kde musíš uvést co všechno máš s sebou (peníze, foťák, gps...), po nás to nechtěl, asi díky 5 eurům v horním pasu. Bacha na to, tady kontrolují, jestli jsi majitel vozidla, pokud nejsi (motorka je psana treba na firmu) musíš mít zplnomocnění k řízení vozidla (notářsky ověřené?). Dají spoustu razítek na spoustu papírů. Když tě pustí, můžeš dál (my jsme pro jistotu ještě chvíli čuměli jestli po nás někdo něco nebude chtít, a pak jsme teda jeli), asi po 100 metrech je další stopka a u ní voják, tomu odevzdáš ten papírek s SPZ motorky, možná se tě zeptá kam jedeš, jaký objem má motorka a tak, prachy už jsme mu necpali (i když to byl jediný sympatický člověk na ukrajinské straně hranice). Po celé proceduře ti zbude půlka z immigration card (druhou si nechaji na hranici). Tuhle půlku neztrať, odevzdáváš jí při výjezdu ze země. Peněžní úplatky je asi možné nahradit třeba kafem nebo pivem, ale to se dost blbě nenápadně předává (asi by tě neměli moc rádi kdybys jim do okna cpal karton plechovek, všude jsou kamery). Zpátky jsme jeli přes přechod v Užhorodě, a už bych to neudělal - raději bych popojel těch 30 km na Ubĺa. Na UA straně to bylo na pohodu, byli jsme hotoví asi za 20 minut bez úplatků, policajti měli asi dobrou náladu a pěkně jsme si popovídali (už několik let se hádali, proč stovky čechů ročně jezdí do Koločavy, tak jsem jim to konečně vysvětlil :-)). U slováků jsme čekali skoro dvě hodiny a to i přesto, že nás jako motorky nechali předjet frontu asi 80 aut.
No my sme to dělali značně zjednodušeně-předjet kolonu .Slováci zkontrolovali VIN. Ukrajinská strana-vyplnili sme ty papíry,ženská v kukani to nadatlovala do počítače-zkontrolovali nám spztky a ptali se jestli máme drogy nebo zbraně popojeli sme k vojákovi dali mu ten zbytek co nám zbyl-podlouhlí papírek s razítkem.No a to bylo celé.Bez jediného úplatku.cca 2hodiny.Přechod Ubla.Nazpátek to samí akorát voják na ukrajinský straně něco hudroval že předjíždíme kolonu.Všude je spousta slováků a většina lidí ti rozumí takže s domluvou neni nikde problém.
David_BO napsal:
To jsme byli blízko sebe, my jsme od středy 30.4. brouzdali na rumunské straně hor, do Koločavy jsme to měli cca 60-70km. Vrátili jsme se v neděli k večeru. Ovšem spali jsme v horách ve stanech, tak trochu přinuceni okolnostma, když jsme kvůli sesuvu půdy nemohli pokračovat v cestě podle plánu. Brodění blátem a kalužema včetně tlačení moto, jízdy po šutrových "cestách" jsme si užili do sytosti, byl to offroud jak se patří.. Až bude víc čau, popíšu akci podrobněji a doplním fotkama a videem. Ale bylo tam krásně...
Asi jste měli štěstí, protože nám si o ty prachy fakt řekli... a než se hádat, tak jsme jim těch 10 euro raději šoupli - v rozpočtu cesty už to neudělalo takový vítr, i když mě tím teda nasrali... jenomže hádej se s člověkem který má kvér u pasu... Nám to celé trvalo hodinu, ale před námi byly jenom dvě auta. Hranice jsme přejížděli ráno po osmé.
David - Brno, 1150 GS.
Ahoj Davide, cesta se teda vydarila? Omlouvam se za ten styl informovani, ale mel jsem program opravdu extremne nabity a myslenkama jsem byl jinde. Ted se drbu, ze jsem nedopsal ten cestopis, bylo by tam hodne uzitecnych informaci pro "UA zacatecniky", kterymi jsme taky byli. A taky je skoda ze ta nase navsteva pro kotouc byla tak kratka a nemohl jsem ti povedet neco vic.
Jsem rad, ze jste U leva nasli. Tesim se na cestopis a tam si prectu co vsechno jste stihli. Ale apeluju na vsechny, NEDAVEJTE UPLATKY! Sorry za to zvyrazneni, ale opravdu nerad se potom hadam s milici o tom, co je a neni v ukrajinskych zakonech. Ja se u toho sice po pocatecnim soku uz bavil, ale zdrzovacky na hranicich kvuli lidem, co predem cpou eura do pasu se mi moc nelibi. Neucte je to! Diky.
Peacemaker napsal:
Ahoj Davide, cesta se teda vydarila? Omlouvam se za ten styl informovani, ale mel jsem program opravdu extremne nabity a myslenkama jsem byl jinde. Ted se drbu, ze jsem nedopsal ten cestopis, bylo by tam hodne uzitecnych informaci pro "UA zacatecniky", kterymi jsme taky byli. A taky je skoda ze ta nase navsteva pro kotouc byla tak kratka a nemohl jsem ti povedet neco vic.
Jsem rad, ze jste U leva nasli. Tesim se na cestopis a tam si prectu co vsechno jste stihli. Ale apeluju na vsechny, NEDAVEJTE UPLATKY! Sorry za to zvyrazneni, ale opravdu nerad se potom hadam s milici o tom, co je a neni v ukrajinskych zakonech. Ja se u toho sice po pocatecnim soku uz bavil, ale zdrzovacky na hranicich kvuli lidem, co predem cpou eura do pasu se mi moc nelibi. Neucte je to! Diky.
Čau, výlet se nakonec poved, a z té krátké návštěvy si nic nedělej - však se stav na dýl, udělám ti supr kafe nebo se potkáme někde na cestě na motorkách. Cestopis musím sesmolit, protože si myslím, že naše trasa byla celkem povedená a někoho by mohla inspirovat. Ohledně úplatků - máš pravdu, že je to naprd, ale - já bych se hádáním s ukrajinským četníkem teda rozhodně nebavil, takže si to raději ulehčím. Sice se tady na bmwgs stránkách můžeme dohodnout, že jim prachy cpát nebudem - ale co ty stovky ostatních aut, které tam denně projedou? Ti jim je cpát budou, takže i když budeme čestní a sportovní, tak prostě přijdeme zkrátka - protože budeme jediní a tak si holt na té hranici počkáme.
David - Brno, 1150 GS.