Zdravím, neměl by někdo zkušenost s výletem na Slovenský Dukelský průsmyk? Vyrážíme v pátek, a napadlo mne, že by se rada či doporučení co určitě vidět zcela jistě hodila.
Co již vím, že je tam navíc ještě muzeum Andy Warhola, a dalo by se zkouknout po cestě kopřivnické muzeum, atp.
Díky
Každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán...
Ve Svidníku je muzeum, ale blbě se hledá, pak uprostřed sídliště je nashromážděná bojová technika ruská i německá, směrem na Duklu je vlevo od silnice Šturmovik a o kus dál v lese Dakota + další 3 děla. Oproti nim jsou na pravé straně silnice v lese ,rekonstruhované zákopy a minometná stanoviště, ale to taky není ze silnice normálně vidět. Znají jen místní.Warhol je v Medzilaborcích, cestou tam od Stropkova je Miková odkud pocházeli jeho rodiče.
Nad Medzilaborcema je Kalinovo , tam je taky nějakej ten tank v poli 150mm houfnice .
Nevím, zdali chceš vidět jakékoliv zajímavosti cestou na Duklu a zpět, nebo se jede jen po válečných památkách ?
Ale pokud mohu doporučit, zařadťe trasu šturec, BB, Brezno, Vernár, Dobšinský kopec. Anebo famózní úsek Hriňová-Hnúšta -Jelšava-Štítník-Nižná Slaná-Dobšiná Vernár.
Jestliže jen válečné, tak velice zajímavé je asi 70km na sever od Dukly v Polsku
bývalé velitelství wehrmachtu Anlage Sued / sešel se tam i Hitler s Mussolinim / http://www.werttr...d,762.html
A malý kousek vedle Poligon Blizna, bývalá zkušební střelnice raket V2, kam byl poligon přesídlen po prvních náletech Britú v Peenemuende : http://blizna.ovh...ssbahn.htm
Upravil W dne 19.05.2009 12:52
Díky moc, za vyčerpávající odpověď. Zapracuji do plánu. Asi bude nejlepší vyzpovídat ve Svidníku nějakého místního...
Nějaké fotky jsou nahoře v panelu z dukly. Jinak od Svidníku na sever at odbočíš kamkoli tak nemineš. Je tam spousta krásných dřevěných kostelíků a taky vesnice s názvem Havaj. Když bude večer čas, tak ti sem dám nějaké fota. Byl jsem tam asi 5x a furt je co objevovat. Jo a kolem silnic je mraky cikánů co prodávaj obrovský houby (ty z lesa)
BMW R 1150 GS kombi
MERCEDES Benz 123 240 TD kombi
TRABANT 601 kombi
AUDI A6 2.5TDi Quattro Kombi
To Cycli: Díky, vypadá to, že se mě naštěstí ujal Wing, tak to bude předpokládám bez tápání... A díky za inspiraci.
V prípade "vojnového ťaženia " je dobré nevynechať Dargov, je tam vojenská technika a bolo aj múzeum ( vraj ho vykradli tak neviem či je otvorené )
Glock-plastik fantastik :-)
Muzeum tam je takové spustlé. jsou tam tanky na kterých seděl Boormen na cestě do NY. Ahned za muzeem ještě na horizontu směr východ je odbočka do lesa a pak pojedeš asi 15 km a vyjedeš na tzv Regetě, kde má můj kamarád chalupu. Je jediná hned u silnice. A kousek tam odsud je Slanský hrad (moc pěkný) a ještě o další kus dál jezero Izra. Tam je kemping a taky moc hezky.
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
Sakra, ted tak přemejšlím, kde na tom Slovensku není hezky..... Všude je pěkně.
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
Cycli : a co teprve Slovenky ! .. / cenná informace pro Emila z první ruky : ne, JOJ fakt neříkaj , aspoň moje Slovenka ne... /
machradek : platí sraz v sobotu v 10,45 v Námestove na Slovnaftce na Oravské přehradě, připojí se též glock7 a karcici. Trasa : Tvrdošín, Podbiel, Habovka, Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok, Tatranská magistrála,Spišská Belá, Stará Lubovňa, Bardejov, Svidník. Už se těsím na fajn vejletík.
Upravil W dne 21.05.2009 18:10
Kurňa tak jste mně navnadili darebáci,že vyrážím 3.6. taky tím směrem a pak se zárověň stáhnu do Spišské n.Vsi na rally.Doufám,že to všechno prošmejdím.
Fanos - jestli mohu doporučit, tak si dej a nějak zakomponuj do trasy úsek : Hnúšťa- Jelšava. Část z toho Hnúšťa - Rákoš tj cca 25-30km, je dle mého soudu to NEJ co lze na cestovním enduru / jakémkoliv /na Slovensku absolvovat. Absolutně bez provozu, bez osídlení, dobrý asfalt bez děr a štěrku, povrch drží, lesy, náhorní planina a jedeš ze zatáčky do zatáčky bez rovinek. Jen Ty , Stroj a Zatáčky v krásný opuštěný, skoro panenský krajině. Uvidíš...... dáš si to tam dvakrát..... Já tam jezdím furt ...
Upravil W dne 21.05.2009 18:34
sraz v sobotu v 10,45 v Námestove na Slovnaftce na Oravské přehradě, připojí se též glock7 a karcici. Trasa : Tvrdošín, Podbiel, Habovka, Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok, Tatranská magistrála,Spišská Belá, Stará Lubovňa, Bardejov, Svidník. Už se těsím na fajn vejletík.
No jasně, že váháš ! Budeme na tý jedinný Slovnaftce co tam je u hráze u Námestova v sobotu od 10.45-11.00 a pak jedem. Trasa popsaná výše.
Tak hoď PM machradkovi, jejich parta vyjíždí z Moravy v sobotu ráno, tak se přidáš někde tam...
Upravil W dne 21.05.2009 20:54
To Wing: Ok, počítám s tím. Pokusím se je tam dotlačit včas.
Zatím řešíme finální sestavu zúčastněných, jinak se po dobu mé služby nic žvláštního nestalo :-)